────────────────
Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur
Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranta Alimentelor,
Razvan Tiru
Ministrul sãnãtãţii,
Mircea Cinteza
Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu
Bucureşti, 11 august 2005.
Nr. 924.
ANEXA
REGULI GENERALE
pentru igiena produselor alimentare
CAP. I
Prevederi generale
ART. 1
Domeniu de aplicare
(1) Prezenta hotãrâre stabileşte reguli generale cu privire la igiena produselor alimentare pentru operatorii cu activitate în domeniul alimentar, ţinându-se cont, în mod special, de urmãtoarele principii:
a) responsabilitatea primara pentru siguranta alimentelor aparţine operatorului cu activitate în domeniul alimentar;
b) este necesar sa se asigure siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar, începând cu producţia primara;
c) este important sa se asigure lantul frigorific pentru alimente ce nu pot fi depozitate în siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, în special pentru alimente congelate;
d) implementarea generalã a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), împreunã cu aplicarea bunelor practici de igiena, trebuie sa întãreascã responsabilitatea operatorilor cu activitate în domeniul alimentar;
e) ghidurile de bune practici sunt un instrument valoros pentru a ajuta operatorii cu activitate în domeniul alimentar, de la toate nivelurile lantului alimentar, sa fie în conformitate cu regulile de igiena a alimentelor şi la aplicarea principiilor HACCP;
f) este necesar sa se stabileascã criterii microbiologice şi cerinţe de control al temperaturii, bazate pe o evaluare ştiinţificã a riscului;
g) este necesar sa se asigure ca alimentele importate sa fie cel puţin la acelaşi standard de igiena ca alimentele produse în România sau sa fie la un standard echivalent.
(2) Prezenta hotãrâre se aplica tuturor etapelor de producţie, de procesare şi de distribuţie a alimentelor, precum şi activitãţilor de export, fãrã a se aduce atingere unor cerinţe specifice cu referire la igiena alimentelor.
(3) Prezenta hotãrâre nu se aplica:
a) producţiei primare pentru consum domestic privat;
b) preparãrii domestice, manipulãrii sau depozitarii alimentelor pentru consum domestic privat;
c) furnizarii directe, de cãtre producãtor, de cantitãţi mici de produse primare cãtre consumatorul final sau cãtre întreprinderi locale de vânzare cu amãnuntul ce aprovizioneaza direct consumatorul final;
d) centrelor de colectare şi tabacariilor ce intra sub incidenta definirii activitãţilor în domeniul alimentar, numai pentru faptul ca acestea manipuleaza materia prima pentru producerea de gelatina sau colagen.
(4) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, ca autoritate de reglementare în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranta alimentelor ce coordoneazã toate activitãţile în acest domeniu, de la producerea materiilor prime pana la consumator, stabileşte împreunã cu Ministerul Sãnãtãţii, în baza legislaţiei naţionale, reguli ce reglementeazã activitãţile prevãzute la alin. (3) lit. c). Astfel de reguli trebuie sa asigure realizarea obiectivelor prezentei hotãrâri.
ART. 2
Definiţii
(1) În sensul prezentei hotãrâri termenii şi expresiile urmãtoare se definesc astfel:
a) igiena alimentelor, denumita în continuare igiena mãsurile şi condiţiile necesare pentru controlul riscurilor şi pentru a se asigura calitatea de propriu pentru consum uman a unui produs alimentar, în concordanta cu destinaţia prestabilita a acestuia;
b) produse primare - produse rezultate din producţia primara, incluzând produse crescute pe sol, obţinute prin creşterea de animale, din vanat şi pescuit;
c) întreprindere - orice unitate cu activitate în domeniul alimentar;
d) autoritate competenta - Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, denumita în continuare Autoritatea, competenta pentru implementarea, coordonarea implementarii şi asigurarea conformitatii cu prevederile prezentei hotãrâri sau orice alta autoritate cãreia i-a fost delegatã acea competenta. Aceasta poate include, de asemenea, dupã caz, autoritatea corespondenta a altei tari;
e) echivalent - cu referire la sisteme diferite, capacitatea de îndeplinire a aceloraşi obiective;
f) contaminare - prezenta sau introducerea unui risc;
g) apa potabilã - apa ce întruneşte cerinţele minime prevãzute de <>Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, modificatã şi completatã prin <>Legea nr. 311/2004 , ce transpune Directiva Consiliului nr. 98/83/CE ;
h) apa de mare curata - apa de mare naturala, artificiala sau purificata ori apa sarata ce nu conţine microorganisme, substanţe dãunãtoare sau plancton marin toxic în cantitãţi capabile sa afecteze direct ori indirect salubritatea alimentelor;
i) apa curata - apa de mare curata şi apa proaspãta de o calitate similarã;
j) ambalare - plasarea unui produs alimentar într-un ambalaj sau container, în contact direct cu produsul alimentar respectiv şi ambalajul ori containerul însuşi;
k) impachetare - plasarea unuia sau mai multor alimente ambalate într-un al doilea container şi chiar acesta din urma;
l) container sigilat ermetic - un container ce este proiectat şi destinat a fi sigur fata de pãtrunderea de pericole;
m) procesare - orice proces ce modifica substanţial produsul iniţial, incluzând încãlzirea, afumarea, sararea, maturarea, uscarea, marinarea, extractia, extrudarea sau o combinare a acestor procese;
n) produse neprocesate - produse alimentare ce nu au fost supuse procesarii şi care includ produse ce au fost divizate, portionate, tãiate, decapitate, feliate, dezosate, tocate, jupuite, maruntite, transate, curatate, fasonate, decojite, macinate, racite, congelate, congelate profund sau dezghetate;
o) produse procesate - produse alimentare ce rezulta din procesarea produselor neprocesate. Aceste produse pot conţine ingrediente ce sunt necesare pentru prelucrarea lor sau pentru a induce caracteristici specifice.
(2) În anexa prezentei hotãrâri, termenii "atunci când este necesar", "dupã caz", "adecvat" şi "suficient" înseamnã, respectiv, "atunci când este necesar", "dupã caz", "adecvat" sau "suficient" pentru a îndeplini obiectivele prezentei hotãrâri.
CAP. II
Obligaţiile operatorilor cu activitate în domeniul alimentar
ART. 3
Obligaţie generalã
Operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie sa se asigure ca toate etapele de producţie, de procesare şi de distribuţie a alimentelor ce sunt sub controlul acestora satisfac cerinţele aferente de igiena prevãzute de prezenta hotãrâre.
ART. 4
Cerinţe de igiena generale şi specifice
(1) Operatorii cu activitate în domeniul alimentar care realizeazã producţie primara şi cei asociaţi operaţiunilor prevãzute în anexa nr. 1 la prezentele reguli generale trebuie sa se conformeze cu prevederile generale de igiena prevãzute la cap. I din anexa nr. 1 la Reguli generale pentru igiena produselor alimentare şi cu orice alte cerinţe specifice prevãzute de <>Hotãrârea Guvernului nr. 954/2005 privind aprobarea Regulilor specifice de igiena pentru alimente de origine animala, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 805 din 5 septembrie 2005, ce transpune Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 853/2004/CE .
(2) Operatorii cu activitate în domeniul alimentar care realizeazã oricare dintre etapele de producţie, de procesare şi de distribuţie de alimente dupã acele etape la care se aplica prevederile alin. (1) trebuie sa se conformeze cu cerinţele generale de igiena prevãzute în anexa nr. 2 la prezentele reguli generale şi cu orice alte cerinţe specifice prevãzute de <>Hotãrârea Guvernului nr. 954/2005 ce transpune Regulamentul nr. 853/2004/CE .
(3) Operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie sa adopte, dupã caz, urmãtoarele mãsuri specifice de igiena:
a) conformarea cu criteriile microbiologice pentru produse alimentare;
b) proceduri necesare pentru a îndeplini obiectivele prevãzute de prezenta hotãrâre;
c) conformarea cu cerinţele privind controlul temperaturii pentru produse alimentare;
d) menţinerea lantului de frig;
e) prelevarea de probe şi efectuarea de analize de laborator.
(4) Criteriile, cerinţele şi obiectivele la care se referã alin. (3) trebuie adoptate în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene. Metodele de prelevare de probe şi de analiza asociate trebuie sa fie stabilite în conformitate cu aceeaşi procedura.
(5) a) Atunci când prezenta hotãrâre, <>Hotãrârea Guvernului nr. 954/2005 ce transpune Regulamentul nr. 853/2004/CE , şi mãsurile de implementare a acestora nu specifica metodele de prelevare de probe şi de analiza, operatorii cu activitate în domeniul alimentar pot utiliza metode corespunzãtoare prevãzute de alte acte normative ale legislaţiei naţionale şi comunitare ce reglementeazã domeniul veterinar şi pentru siguranta alimentelor sau, în absenta unor astfel de metode, metode ce oferã rezultate echivalente cu cele obţinute utilizând metoda de referinta, dacã acestea sunt validate ştiinţific în conformitate cu regulile sau protocoalele recunoscute internaţional.
b) Operatorii cu activitate în domeniul alimentar pot utiliza ghidurile prevãzute la art. 7, 8 şi 9 ca un ajutor pentru asigurarea conformitatii cu obligaţiile ce rezulta pentru ei în baza prezentei hotãrâri.
ART. 5
Analiza riscului şi punctele critice de control - HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point)
(1) Operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie sa punã în aplicare, sa implementeze şi sa menţinã o procedura sau proceduri permanente bazate pe principiile HACCP.
(2) Principiile HACCP la care se referã alin. (1) constau în urmãtoarele:
a) identificarea oricãrui risc ce poate fi prevenit, eliminat sau redus la niveluri acceptabile;
b) identificarea punctelor critice de control pentru etapa sau etapele în care controlul este esenţial, pentru a se preveni ori a se elimina un risc sau pentru a-l reduce la niveluri acceptabile;
c) stabilirea limitelor critice în punctele critice de control ce separa acceptabilul de neacceptabil pentru prevenirea, eliminarea sau reducerea riscurilor identificate;
d) stabilirea şi implementarea de proceduri eficiente de monitorizare a punctelor critice de control;
e) stabilirea de acţiuni corective, atunci când monitorizarea indica faptul ca un punct critic de control nu este sub control;
f) stabilirea de proceduri ce trebuie sa fie efectuate în mod regulat pentru a se verifica dacã mãsurile enunţate la lit. a)-e) funcţioneazã eficient;
g) stabilirea de documente şi înregistrãri proporţional cu natura şi mãrimea activitãţii din domeniul alimentar, pentru a se demonstra aplicarea eficienta a mãsurilor prevãzute la lit. a)-f).
(3) Când este efectuatã orice modificare a produsului, a procesului de producţie sau a unei etape a procesului de producţie, operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie sa revizuiasca procedura şi sa-i aducã modificãrile care se impun.
(4) Prevederile alin. (1) se aplica numai operatorilor cu activitate în domeniul alimentar care realizeazã orice etapa de producţie, de procesare şi de distribuţie de alimente dupã producţia primara, precum şi acele operaţiuni asociate, prevãzute în anexa nr. 1.
(5) Operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie:
a) sa furnizeze autoritãţii competente documente care atesta îndeplinirea prevederilor alin. (1), în maniera în care acestea o solicita, ţinând cont de natura şi mãrimea activitãţii în domeniul alimentar;
b) sa se asigure ca orice documente ce descriu proceduri elaborate în conformitate cu acest articol sunt actualizate permanent;
c) sa retina şi sa pãstreze, pentru o perioada corespunzãtoare, orice alte documente şi înregistrãri.
(6) Autoritatea poate stabili mãsuri detaliate pentru implementarea acestui articol în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene. Astfel de mãsuri pot facilita implementarea acestui articol de cãtre anumiti operatori cu activitate în domeniul alimentar, în special a procedurilor de utilizare ce sunt stabilite prin ghiduri pentru aplicarea principiilor HACCP, cu scopul de a se conformã cu alin. (1). Astfel de mãsuri pot, de asemenea, sa specifice perioada în care operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie sa retina şi sa pãstreze documente şi înregistrãri, în conformitate cu alin. (4) lit. c).
ART. 6
Controale oficiale, înregistrãri şi aprobãri
(1) Operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie sa coopereze cu autoritãţile competente, în conformitate cu legislaţia nationala în vigoare.
(2) Fiecare operator cu activitate în domeniul alimentar trebuie sa notifice autoritãţii sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, în maniera în care aceasta o solicita, fiecare întreprindere aflatã sub controlul sau ce efectueazã oricare dintre etapele de producţie, de procesare şi de distribuţie de alimente, în scopul înregistrãrii fiecãrei astfel de întreprinderi. Operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie sa se asigure, de asemenea, ca autoritatea sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti deţine informaţii actualizate cu privire la aceste întreprinderi, inclusiv notificarea oricãrei schimbãri semnificative în activitatea acestora şi închiderea oricãrei întreprinderi existente.
(3) Atunci când este necesarã autorizarea, operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie sa se asigure ca întreprinderile lor sunt aprobate de autoritatea sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti ca urmare a cel puţin unei inspecţii efectuate la fata locului, aceasta autorizare fiind acordatã:
a) în baza legislaţiei naţionale, în afarã celei ce nu transpune legislaţie comunitara;
b) în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 954/2005 ce transpune Regulamentul nr. 853/2004/CE ; sau
c) în baza unei decizii adoptate în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.
(4) Atunci când este necesarã autorizarea anumitor întreprinderi în baza legislaţiei naţionale, asa cum este prevãzut la alin. (3) lit. a), Autoritatea trebuie sa informeze Comisia Europeanã şi statele membre asupra reglementãrilor naţionale aplicabile.
CAP. III
Ghiduri de bune practici
ART. 7
Elaborarea, difuzarea şi utilizarea ghidurilor
Autoritatea trebuie sa incurajeze elaborarea ghidurilor naţionale de bune practici pentru igiena şi pentru aplicarea principiilor HACCP, în conformitate cu art. 8. Trebuie sa fie încurajate difuzarea şi utilizarea atât a ghidurilor naţionale, cat şi a celor comunitare. Cu toate acestea, operatorii cu activitate în domeniul alimentar pot utiliza aceste ghiduri în mod voluntar.
ART. 8
Ghiduri naţionale
(1) Asociaţiile de profil din sectoarele cu activitãţi în domeniul alimentar pot elabora şi difuza ghiduri naţionale de bune practici, astfel:
a) prin consultare cu reprezentanţi ai pãrţilor ale cãror interese pot fi afectate substanţial, precum autoritãţile competente şi grupurile de consumatori;
b) având în vedere codurile aferente de practici ale Codex Alimentarius;
c) atunci când acestea se referã la producţia primara şi la acele operaţiuni asociate acesteia, prevãzute de anexa nr. 1 la prezentele reguli generale, în concordanta cu recomandãrile prevãzute la cap. II din aceasta anexa.
(2) Ghidurile naţionale pot fi elaborate sub egida unui institut naţional de standardizare recunoscut la nivel comunitar.
(3) Autoritatea trebuie sa evalueze ghidurile naţionale, pentru a se asigura ca:
a) acestea au fost elaborate în conformitate cu prevederile alin. (1);
b) conţinutul acestora se poate utiliza pentru sectoarele din domeniul alimentar la care se referã acestea;
c) acestea sunt adecvate ca ghiduri pentru conformarea cu art. 3, 4 şi 5, pentru sectoarele şi pentru produsele alimentare la care se referã.
(4) Autoritatea transmite Comisiei Europene ghiduri naţionale ce se conformeazã cu prevederile alin. (3), acestea fiind înregistrate de cãtre Comisie şi puse la dispoziţie statelor membre.
(5) Ghidurile de bune practici elaborate în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.198/2002 privind aprobarea Normelor de igiena a produselor alimentare, ce transpune Directiva nr. 93/43/CEE , continua sa se aplice şi dupã intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri, cu condiţia ca acestea sa fie compatibile cu obiectivele prezentei hotãrâri.
CAP. IV
Activitãţi de import şi export
ART. 9
Activitãţi de import
În ceea ce priveşte igiena alimentelor importate, pe lângã cerinţele <>Legii nr. 150/2004 privind siguranta alimentelor şi a hranei pentru animale, modificatã şi completatã prin <>Legea nr. 412/2004 , ce transpune parţial Regulamentul nr. 178/2002, trebuie sa fie respectate şi cerinţele prevãzute de art. 3-6.
ART. 10
Activitãţi de export
În ceea ce priveşte igiena alimentelor exportate sau reexportate, pe lângã cerinţele <>Legii nr. 150/2004 , modificatã şi completatã prin <>Legea nr. 412/2004 , ce transpune parţial Regulamentul nr. 178/2002, trebuie sa fie incluse şi cerinţele prevãzute la art. 3-6.
CAP. V
Prevederi finale
ART. 11
Mãsuri de implementare
Autoritatea, împreunã cu celelalte autoritãţi implicate, poate elabora mãsuri de implementare, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.
ART. 12
Modificarea şi completarea anexelor nr. 1 şi 2 la prezentele reguli generale
(1) Anexele nr. 1 şi 2 pot fi modificate şi completate, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene, ţinându-se cont de:
a) necesitatea de a revizui recomandãrile prevãzute la art. 4 alin. (2) din anexa nr. 1;
b) experienta câştigatã prin implementarea sistemelor bazate pe HACCP în aplicarea prevederilor art. 5;
c) evolutiile tehnologice şi consecinţele practice ale acestora şi de asteptarile consumatorului cu privire la compozitia alimentelor;
d) opiniile ştiinţifice, în special cele obţinute ca urmare a noi evaluãri de risc;
e) criterii microbiologice şi de temperatura pentru produse alimentare.
(2) Autoritatea poate acorda derogãri de la prevederile anexelor nr. 1 şi 2, în special pentru a se facilita implementarea art. 5, pentru întreprinderi de capacitate mica, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene, ţinând cont de factorii de risc aferenţi, cu condiţia ca astfel de derogãri sa nu afecteze îndeplinirea obiectivelor prezentei hotãrâri.
(3) Autoritatea poate adopta, fãrã a compromite îndeplinirea obiectivelor prezentei hotãrâri şi în concordanta cu prevederile alin. (4) şi (5), mãsuri adaptand cerinţele prevãzute în anexa nr. 2.
(4) a) Mãsurile prevãzute la alin. (3) trebuie sa aibã ca obiectiv:
(i) sa permitã utilizarea în continuare a metodelor traditionale, în oricare dintre etapele de producţie, de procesare sau de distribuţie de alimente; sau
(ii) acomodarea cu necesitãţile activitãţilor din domeniul alimentar ce se desfãşoarã în zone ce sunt supuse unor constrângeri geografice speciale.
b) În alte cazuri mãsurile trebuie sa se aplice numai la proiectarea, construirea şi echiparea întreprinderilor.
(5) Dacã Autoritatea intenţioneazã sa adopte mãsurile prevãzute la alin. (3), trebuie sa notifice aceasta Comisiei Europene şi statelor membre. Notificarea trebuie:
a) sa furnizeze o descriere detaliatã a cerinţelor pe care Autoritatea le considera necesar sa fie adaptate şi natura adaptarilor preconizate;
b) sa descrie produsele alimentare şi întreprinderile la care se referã;
c) sa explice motivele adaptãrii, inclusiv, atunci când este relevant, furnizarea unui rezumat al analizelor de risc efectuate şi orice mãsuri ce trebuie sa fie luate pentru a se asigura ca adaptarea nu compromite obiectivele prezentei hotãrâri;
d) sa furnizeze orice alte informaţii relevante.
(6) Atunci când Autoritatea este notificatã, în conformitate cu alin. (5), de cãtre un stat membru ca acesta intenţioneazã sa adopte mãsuri, aceasta are la dispoziţie o perioada de 3 luni de la primirea notificãrii, pentru a transmite Comisiei Europene comentarii scrise. În cazul adaptarilor ce survin din aplicarea alin. (4) lit. b), aceasta perioada trebuie sa fie extinsã la 4 luni, dacã Autoritatea solicita aceasta.
(7) Autoritatea poate adopta mãsuri ce adapteaza cerinţele anexei nr. 2 numai:
a) în conformitate cu decizia adoptatã în baza alin. (6);
b) dacã dupã o luna de la expirarea perioadei la care se referã alin. (6), Comisia Europeanã nu a informat Autoritatea ca a primit comentarii scrise sau ca intenţioneazã sa propunã adoptarea unei decizii în conformitate cu alin. (6).
ART. 13
Mãsuri de implementare şi dispoziţii tranzitorii
(1) Orice referire la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.198/2002 ce transpune Directiva nr. 93/43/CEE se considera ca fiind efectuatã la prezenta hotãrâre de la data intrãrii în vigoare a acesteia.
(2) Mãsurile adoptate ca urmare a aplicãrii prevederilor <>art. 5 şi 8 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.198/2002 se aplica pana la înlocuirea acestora prin mãsuri adoptate în conformitate cu prezenta hotãrâre sau cu <>Legea nr. 150/2004 , modificatã şi completatã prin <>Legea nr. 412/2004 .
(3) Pana la stabilirea de criterii sau cerinţe prevãzute la art. 4 alin. (3), Autoritatea poate menţine orice reguli ce stabilesc astfel de criterii sau cerinţe pe care aceasta le-a adoptat în conformitate cu <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.198/2002 .
(4) Pana la aplicarea noii legislaţii transpuse ce stabileşte reguli pentru realizarea de controale oficiale ale alimentelor, Autoritatea şi, dupã caz, împreunã cu celelalte autoritãţi competente, instituie mãsuri corespunzãtoare pentru asigurarea îndeplinirii obligaţiilor prevãzute de sau în baza prezentei hotãrâri.
ART. 14
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele reguli generale.
ANEXA 1
────────
la regulile generale
────────────────────
PRODUCŢIA PRIMARA
CAP. I
Prevederi generale de igiena pentru producţia primara şi operaţiuni asociate acesteia
ART. 1
Domeniu de aplicare
Prezenta anexa se aplica producţiei primare şi urmãtoarelor operaţiuni asociate acesteia:
a) transportul, depozitarea şi manipularea produselor primare la locul de producţie, cu condiţia ca aceste operaţiuni sa nu modifice substanţial natura acestora;
b) transportul de animale vii, atunci când este necesar sa se îndeplineascã obiectivele prezentei hotãrâri;
c) în cazul produselor de origine vegetala, al produselor de pescuit şi al vânatului salbatic, operaţiunile de transport pentru livrarea produselor primare a cãror natura nu a fost modificatã substanţial, de la locul de producţie pana la o întreprindere.
ART. 2
Reguli privind igiena
(1) Operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie sa se asigure ca produsele primare sunt protejate fata de contaminare, având în vedere orice procesare pe care produsele primare o vor suporta ulterior.
(2) Operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie sa se conformeze prevederilor naţionale corespunzãtoare şi celor comunitare transpuse în legislaţia nationala, referitoare la controlul riscurilor pentru producţia primara şi operaţiunile asociate acesteia, incluzând:
a) mãsuri pentru a se controla contaminarea ce provine din aer, sol, apa, hrana pentru animale, fertilizatori, produse medicinale de uz veterinar, produse pentru protecţia plantelor, biocide şi din depozitarea, manipularea, colectarea şi prelucrarea deşeurilor;
b) mãsuri referitoare la sãnãtatea şi bunãstarea animalelor şi la sãnãtatea plantelor şi care au implicaţii asupra sãnãtãţii publice, incluzând programe pentru monitorizarea şi controlul zoonozelor şi al agenţilor zoonotici.
(3) Operatorii cu activitate în domeniul alimentar care cresc, colecteazã sau vaneaza animale ori care obţin produse primare de origine animala trebuie sa ia mãsuri adecvate, dupã caz, pentru:
a) a menţine în buna stare orice facilitãţi utilizate în legatura cu producţia primara şi cu operaţiunile asociate acesteia, incuzand facilitãţi utilizate pentru depozitarea şi manipularea hranei pentru animale, pentru a le curata şi, unde este necesar dupã curatare, a le dezinfecta într-o maniera corespunzãtoare;
b) a menţine curat şi, unde este necesar dupã curatare, a dezinfecta într-o maniera corespunzãtoare echipamentul, containerele, boxele, vehiculele şi vasele;
c) a asigura, pe cat posibil, curãţenia animalelor ce urmeazã a fi sacrificate şi, atunci când este necesar, a animalelor de producţie;
d) a utiliza apa potabilã sau apa curata oricând este necesar pentru a se preveni contaminarea;
e) a se asigura ca personalul care manipuleaza produsele alimentare este în stare buna de sãnãtate şi a fost instruit cu privire la riscurile pentru sãnãtate;
f) a se evita, pe cat posibil, ca animalele şi daunatorii sa determine producerea contaminarii;
g) a se depozita şi a se manipula deşeuri şi substanţe periculoase, astfel încât sa se previnã contaminarea;
h) a se preveni introducerea şi rãspândirea de boli contagioase transmisibile la oameni prin alimente, inclusiv luarea de mãsuri de precautie atunci când se introduc animale noi şi raportarea suspiciunii existenţei unor focare de astfel de boli cãtre autoritatea competenta;
i) a tine cont de rezultatele oricãror analize aferente efectuate pe probe prelevate de la animale sau pe alte probe ce au importanta pentru sãnãtatea publica;
j) a utiliza corect aditivi furajeri şi produse medicinale de uz veterinar, în conformitate cu legislaţia aferentã.
(4) Operatorii cu activitate în domeniul alimentar care produc sau recolteaza produse vegetale trebuie sa ia mãsuri adecvate, dupã caz, pentru:
a) a menţine curate şi, atunci când este necesar dupã curatare, a dezinfecta, într-o maniera corespunzãtoare, facilitãţile, echipamentul, containerele, lazile, vehiculele şi vasele;
b) a asigura, dupã cum este necesar, condiţii igienice de producţie, de transport şi de depozitare şi starea de curãţenie a produselor vegetale;
c) a utiliza apa potabilã sau apa curata oricând este necesar sa se previnã contaminarea;
d) a se asigura ca personalul care manipuleaza produse alimentare este în buna stare de sãnãtate şi a fost instruit cu privire la riscurile pentru sãnãtate;
e) a preveni, pe cat posibil, ca animalele şi daunatorii sa determine producerea contaminarii;
f) a se depozita şi a se manipula deşeuri şi substanţe periculoase, astfel încât sa se previnã contaminarea;
g) a tine cont de rezultatele oricãror analize relevante efectuate pe probe prelevate de la plante sau pe alte probe ce au importanta pentru sãnãtatea publica;
h) a se utiliza corect produse pentru protecţia plantelor şi biocide, asa cum s-a solicitat de legislaţia în vigoare.
(5) Operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie sa ia mãsuri corespunzãtoare de remediere atunci când au fost informati despre probleme identificate în timpul controalelor oficiale.
ART. 3
Pãstrarea documentelor
(1) Operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie sa întocmeascã şi sa pãstreze documente referitoare la mãsurile puse în aplicare pentru a controla pericolele într-o maniera şi pentru o perioada corespunzãtoare, proporţional cu natura şi mãrimea activitãţilor din domeniul alimentar. Operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie sa facã disponibile informaţiile relevante conţinute de aceste înregistrãri autoritãţii sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor locale sau judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti şi, dupã caz, celorlalte autoritãţi competente, precum şi pe cele pe care le-au primit aceştia, la cerere.
(2) Operatorii cu activitate în domeniul alimentar care cresc animale sau care obţin produse primare de origine animala trebuie, în special, sa întocmeascã şi sa pãstreze documente cu privire la:
a) natura şi originea hranei pentru animale administrate animalelor;
b) produsele medicinale de uz veterinar sau alte tratamente administrate animalelor, datele de administrare şi perioadele de asteptare;
c) apariţia de boli ce pot afecta siguranta produselor de origine animala;
d) rezultatele oricãror analize efectuate pe probe prelevate de la animale sau pe alte probe prelevate în scop de diagnostic ce au importanta pentru sãnãtatea publica;
e) orice rapoarte aferente verificãrilor efectuate asupra animalelor sau produselor de origine animala.
(3) Operatorii cu activitate în domeniul alimentar care produc sau recolteaza produse vegetale trebuie, în special, sa întocmeascã şi sa pãstreze documente cu privire la:
a) orice utilizare a produselor pentru protecţia plantelor şi a biocidelor;
b) orice aparitie a dãunãtorilor sau a bolilor ce pot afecta siguranta produselor de origine vegetala;
c) rezultatele oricãror analize relevante efectuate pe probe prelevate de la plante sau pe alte probe ce au importanta pentru sãnãtatea publica.
(4) Operatorii cu activitate în domeniul alimentar pot fi asistaţi, pentru întocmirea şi pãstrarea documentelor, de alte persoane precum medici veterinari, agronomi şi tehnicieni de ferma.
CAP. II
Recomandãri pentru ghiduri de bune practici de igiena
ART. 4
(1) Ghidurile naţionale şi comunitare prevãzute la art. 7 şi 8 din anexa la prezenta hotãrâre trebuie sa conţinã îndrumãri cu privire la bunele practici de igiena pentru controlul pericolelor şi la operaţiunile asociate producţiei primare.
(2) Ghidurile de bune practici de igiena trebuie sa includã informaţii corespunzãtoare cu privire la riscurile ce pot aparea în producţia primara şi operaţiuni asociate acesteia, precum şi mãsuri pentru a controla riscurile, incluzând mãsuri aferente prevãzute de legislaţia nationala, legislaţia comunitara transpusa sau de programele naţionale. Exemple de astfel de riscuri şi mãsuri pot include:
a) controlul contaminarii, precum cea cu micotoxine, metale grele şi material radioactiv;
b) utilizarea de apa, deşeuri organice şi fertilizatori;
c) utilizarea corecta şi adecvatã a produselor pentru protecţia plantelor şi a biocidelor şi trasabilitatea acestora;
d) utilizarea corecta şi adecvatã a produselor medicinale de uz veterinar şi a aditivilor furajeri şi trasabilitatea acestora;
e) pregãtirea, depozitarea, utilizarea şi trasabilitatea furajelor;
f) ecarisarea corespunzãtoare a animalelor moarte, înlãturarea corespunzãtoare a deşeurilor şi a gunoiului;
g) mãsuri de protecţie pentru prevenirea introducerii de boli contagioase transmisibile la oameni prin consum de alimente şi orice obligaţie de a notifica autoritãţii competente despre acestea;
h) proceduri, practici şi metode pentru a se asigura ca alimentele sunt produse, manipulate, impachetate, depozitate şi transportate în condiţii corespunzãtoare de igiena, incluzând igienizarea şi controlul dãunãtorilor eficiente;
i) mãsuri privind starea de curãţenie a animalelor pentru tãiere şi producţie;
j) mãsuri legate de întocmirea şi pãstrarea documentelor şi a evidentelor.
ANEXA 2
────────
la regulile generale
────────────────────
CERINŢE GENERALE DE IGIENA
pentru operatorii cu activitate în domeniul alimentar, cu excepţia cazului în care se aplica prevederile anexei nr. 1
INTRODUCERE
Prevederile cuprinse în cap. V-XII se aplica tuturor etapelor de producţie, de procesare şi de distribuţie a alimentelor, iar prevederile celorlalte capitole se aplica dupã cum urmeazã:
- prevederile cap. I se aplica tututor obiectivelor din domeniul alimentar, cu excepţia obiectivelor cãrora li se aplica prevederile cap. III;
- prevederile cap. II se aplica tututor încãperilor în care sunt preparate, tratate sau procesate alimente, cu excepţia zonelor pentru servirea mesei şi a obiectivelor cãrora li se aplica prevederile cap. III;
- prevederile cap. III se aplica acelor obiective prevãzute de titlul capitolului;
- prevederile cap. IV se aplica transportului.
CAP. I
Cerinţe generale pentru obiective din domeniul alimentar, altele decât cele prevãzute de cap. III
(1) Obiectivele din domeniul alimentar trebuie sa fie menţinute curate şi în stare buna de funcţionare şi întreţinere.
(2) Proiectarea, designul, construcţia, localizarea şi mãrimea obiectivelor din domeniul alimentar trebuie:
a) sa permitã întreţinerea, igienizarea şi/sau dezinfectia adecvatã, pentru a se evita ori a reduce la minimum posibilitãţile de contaminare pe calea aerului, şi sa asigure spaţiu de lucru adecvat care sa permitã efectuarea igienica a tuturor operaţiunilor;
b) sa fie astfel încât sa protejeze impotriva acumularii de murdarie, contactului cu materiale toxice, caderii de particule în alimente şi formãrii de condens sau de mucegaiuri pe suprafeţe;
c) sa permitã aplicarea bunelor practici de igiena pentru alimente, inclusiv protecţia impotriva contaminarii şi, în special, controlul dãunãtorilor;
d) sa ofere, dupã caz, condiţii adecvate de manipulare şi depozitare a alimentelor, la o temperatura controlatã, sa fie de capacitate suficienta pentru menţinerea produselor alimentare la temperaturi corespunzãtoare şi sa fie proiectate pentru a permite ca aceste temperaturi sa fie monitorizate şi, dupã caz, sa fie înregistrate.
(3) Trebuie sa fie disponibil un numãr adecvat de toalete conectate la un sistem eficient de canalizare. Toaletele nu trebuie sa comunice direct cu spaţiile în care sunt manipulate alimente.
(4) Trebuie sa fie disponibil un numãr corespunzãtor de spalatoare, amplasate şi concepute în mod adecvat pentru curatarea mainilor. Trebuie sa se asigure lavoare pentru curatarea mainilor, prevãzute cu apa curenta calda şi rece, cu materiale pentru spalarea mainilor şi pentru uscare igienica. Atunci când este necesar, utilitatile pentru spalarea alimentelor trebuie sa fie separate de cele pentru spalarea mainilor.
(5) Trebuie sa se asigure mijloace potrivite şi suficiente de ventilaţie naturala sau mecanicã. Trebuie sa fie evitat fluxul mecanic de aer dintr-o zona contaminata cãtre o zona curata. Sistemele de ventilaţie trebuie sa fie construite astfel încât sa permitã ca filtrele şi alte componente ce necesita curatare sau înlocuire sa fie uşor accesibile.
(6) Grupurile sanitare trebuie sa aibã ventilaţie naturala sau mecanicã.
(7) Obiectivele din domeniul alimentar trebuie sa aibã iluminare naturala şi/sau artificiala.
(8) Facilitãţile pentru drenaj trebuie sa fie adecvate destinaţiei de utilizare. Acestea trebuie sa fie concepute şi construite în asa fel încât sa se evite riscul de contaminare. Atunci când canalele de drenaj sunt deschise total sau parţial, acestea trebuie sa fie concepute pentru a se asigura ca nu se scurg deşeuri dintr-o zona contaminata spre sau într-o zona curata, în special în zona în care sunt manipulate alimente ce pot sa prezinte un risc ridicat pentru consumatorul final.
(9) Dupã caz, trebuie sa fie asigurate vestiare pentru personal.
(10) Agenţii de curatare şi substantele dezinfectante nu trebuie sa fie depozitate în zone unde se manipuleaza alimente.
CAP. II
Cerinţe specifice pentru încãperile unde sunt preparate, tratate sau procesate produse alimentare, cu excepţia spaţiilor pentru servirea mesei şi a acelor obiective prevãzute de cap. III
(1) În încãperile în care sunt preparate, tratate sau procesate alimente, cu excepţia spaţiilor pentru servirea mesei şi a acelor obiective prevãzute de cap. III, dar incluzând spaţiile conţinute de mijloacele de transport, configuraţia şi proiectul trebuie sa permitã aplicarea bunelor practici de igiena a alimentelor, incluzând protecţia impotriva contaminarii între şi în timpul operaţiunilor.
(2) În special:
a) suprafeţele pavimentului trebuie sa fie menţinute în bune condiţii de întreţinere şi sa fie uşor de curatat şi, dupã caz, de dezinfectat. Aceasta necesita utilizarea unui material impermeabil, nonabsorbant, lavabil şi netoxic, cu excepţia cazului în care operatorii cu activitate în domeniul alimentar pot dovedi autoritãţii competente ca alte materiale utilizate sunt corespunzãtoare. Dupã caz, pavimentul trebuie sa permitã drenajul adecvat al suprafeţelor;
b) suprafeţele pereţilor trebuie sa fie menţinute în condiţii bune de întreţinere şi sa fie uşor de curatat, iar atunci când este necesar, de dezinfectat. Aceasta necesita utilizarea unor materiale impermeabile, nonabsorbante, lavabile şi netoxice, precum şi o suprafata neteda pana la o înãlţime adecvatã efectuãrii diferitelor operaţiuni, cu excepţia cazului în care operatorii cu activitate în domeniul alimentar pot dovedi autoritãţii competente ca alte materiale utilizate sunt corespunzãtoare;
c) plafoanele sau, acolo unde nu exista plafoane, suprafata interioarã a acoperişului şi accesoriile suspendate trebuie sa fie construite şi finisate astfel încât sa se previnã acumularea de murdarie şi sa se reducã condensul, creşterea de mucegaiuri şi împrãştierea de particule;
d) ferestrele şi alte deschizaturi trebuie sa fie construite pentru a se preveni acumularea de murdarie. Cele ce pot fi deschise cãtre mediul exterior trebuie, dupã caz, sa fie echipate cu plase impotriva insectelor, ce pot fi uşor demontate pentru curatare. Atunci când deschiderea ferestrelor ar avea ca rezultat contaminarea, ferestrele trebuie sa rãmânã închise şi fixate în timpul producţiei;
e) uşile trebuie sa fie uşor de curatat, iar atunci când este necesar, de dezinfectat. Pentru aceasta este necesarã utilizarea de suprafeţe netede şi nonabsorbante, cu excepţia cazului în care operatorii cu activitate în domeniul alimentar pot dovedi autoritãţii competente ca alte materiale utilizate sunt corespunzãtoare;
f) suprafeţele, incluzând suprafeţele echipamentelor, din spaţiile în care sunt manipulate alimente şi, în special, suprafeţele ce intra în contact cu alimentele trebuie sa fie menţinute în stare buna de întreţinere şi trebuie sa fie uşor de curatat, iar atunci când este necesar, de dezinfectat. Pentru aceasta este necesarã utilizarea de materiale netede, lavabile, rezistente la coroziune şi netoxice, cu excepţia cazului în care operatorii cu activitate în domeniul alimentar pot dovedi autoritãţii competente ca alte materiale utilizate sunt corespunzãtoare.
(3) Trebuie sa fie asigurate facilitãţi adecvate, dupã caz, pentru curatarea, dezinfectia şi depozitarea ustensilelor şi a echipamentelor de lucru. Aceste facilitãţi trebuie sa fie construite din materiale rezistente la coroziune, sa fie uşor de curatat şi sa fie aprovizionate în mod adecvat cu apa fierbinte şi rece.
(4) Trebuie sa se elaboreze, dupã caz, instrucţiuni pentru spalarea alimentelor. Fiecare cuva sau orice astfel de facilitate destinatã spalarii de alimente trebuie sa aibã o sursa adecvatã de apa fierbinte şi/sau apa potabilã rece, în conformitate cu cerinţele cap. VII, şi sa fie menţinutã curata, iar atunci când este necesar, dezinfectata.
CAP. III
Cerinţe pentru facilitãţi mobile şi/sau temporare (precum marchize, standuri de comercializare, vehicule mobile pentru vânzare), facilitãţi utilizate în principal drept locuinţe private, dar unde sunt preparate alimente, în mod regulat, pentru punere pe piata, precum şi automate pentru vânzare
(1) Facilitãţile şi automatele pentru vânzare, în mãsura în care este practicabil în mod rezonabil, trebuie sa fie în asa fel amplasate, concepute, construite, menţinute curate şi în bune condiţii, încât sa se evite riscul contaminarii, în special de cãtre animale şi daunatori.
(2) În special, atunci când este necesar:
a) trebuie sa fie disponibile facilitãţi corespunzãtoare pentru menţinerea igienei corespunzãtoare a personalului (incluzând facilitãţi pentru spalarea şi uscarea igienica a mainilor, spaţii sanitare igienice şi vestiare);
b) suprafeţele în contact cu alimentele trebuie sa fie în buna stare de întreţinere şi trebuie sa fie uşor de curatat, iar atunci când este necesar, de dezinfectat. Pentru aceasta este necesarã utilizarea de materiale netede, lavabile, rezistente la coroziune şi netoxice, cu excepţia cazului în care operatorii cu activitate în domeniul alimentar pot dovedi autoritãţii competente ca alte materiale utilizate sunt corespunzãtoare;
c) trebuie sa fie elaborate instrucţiuni adecvate pentru curatarea şi, dupã caz, dezinfectia ustensilelor şi a echipamentului de lucru;
d) atunci când produsele alimentare sunt curatate, ca parte a operaţiunilor din cadrul activitãţilor în domeniul alimentar, trebuie elaborate instrucţiuni adecvate pentru ca aceasta operaţiune sa se efectueze igienic;
e) trebuie sa fie disponibilã o sursa adecvatã de apa fierbinte şi/sau de apa potabilã rece;
f) trebuie sa fie disponibile dispozitive adecvate şi/sau facilitãţi, pentru depozitarea igienica, colectarea şi eliminarea substanţelor periculoase şi/sau necomestibile şi a deşeurilor (lichide sau solide);
g) trebuie sa fie disponibile facilitãţi adecvate şi/sau dispozitive pentru menţinerea şi monitorizarea condiţiilor adecvate de temperatura pentru alimente;
h) produsele alimentare trebuie sa fie plasate în asa fel încât sa se evite riscul contaminarii, pe cat este practic posibil.
CAP. IV
Transportul
(1) Mijloacele de transport şi/sau containerele utilizate pentru transportul produselor alimentare trebuie sa fie menţinute curate şi în buna stare de întreţinere şi funcţionare pentru ca alimentele sa fie protejate impotriva contaminarii şi, dupã caz, sa fie concepute şi construite pentru a se permite igienizarea şi/sau dezinfectia adecvate.
(2) Recipientele din vehicule şi/sau containerele nu trebuie sa fie utilizate pentru transportul altor materii decât produsele alimentare, atunci când aceasta utilizare poate avea ca rezultat contaminarea.
(3) Atunci când transportoarele şi/sau containerele sunt utilizate şi pentru transportul altor materiale decât produse alimentare sau pentru transportul simultan al unor produse alimentare diferite, trebuie sa existe, dupã caz, o separare efectivã a produselor.
(4) Produsele alimentare sub forma lichidã, de granule sau de pudra, în vrac, trebuie sa fie transportate în recipiente şi/sau containere/tancuri rezervate exclusiv transportului de produse alimentare. Astfel de containere trebuie sa fie marcate în mod vizibil cu litere ce nu pot fi şterse, în una sau mai multe limbi de circulaţie internationala, pentru a se scoate în evidenta ca acestea sunt utilizate exclusiv pentru transportul de produse alimentare, sau trebuie sa fie marcate cu inscripţia "numai pentru produse alimentare".
(5) Atunci când mijloacele de transport şi/sau containerele au fost utilizate pentru transportul altor bunuri decât produse alimentare sau pentru transportul de produse alimentare diferite, trebuie sa se efectueze o igienizare eficienta între încãrcãri, pentru a se evita riscul de contaminare.
(6) Produsele alimentare din mijloace de transport şi/sau containere trebuie sa fie aranjate şi protejate, astfel încât sa se reducã la minimum riscul de contaminare.
(7) Dupã caz, mijloacele de transport şi/sau containerele utilizate pentru transport de alimente trebuie sa permitã menţinerea alimentelor la temperaturi corespunzãtoare şi sa permitã ca aceste temperaturi sa fie monitorizate.
CAP. V
Cerinţe pentru echipamente
(1) Toate articolele, ustensilele, dotãrile, garniturile, componentele şi echipamentele cu care alimentele vin în contact trebuie:
a) sa fie igienizate eficient, iar atunci când este necesar, dezinfectate. Igienizarea şi dezinfectia trebuie sa aibã loc cu o frecventa suficienta pentru a se evita orice risc de contaminare;
b) sa fie astfel construite, confectionate din astfel de materiale şi sa fie menţinute în buna ordine, stare de funcţionare şi condiţii de întreţinere, încât sa se reducã la minimum orice risc de contaminare;
c) cu excepţia containerelor nereturnabile şi a materialelor de impachetare, sa fie astfel construite, confectionate din astfel de materiale şi sa fie menţinute în buna ordine, stare de funcţionare şi condiţii de întreţinere, încât sa permitã sa fie pãstrate curate, iar atunci când este necesar, sa fie dezinfectate; şi
d) sa fie instalate de asa maniera încât sa se permitã igienizarea adecvatã a echipamentului şi a zonei inconjuratoare.
(2) Dupã caz, echipamentul trebuie sa fie dotat cu orice dispozitiv corespunzãtor de control necesar, pentru a se garanta îndeplinirea obiectivelor prezentei hotãrâri.
(3) Atunci când este necesarã utilizarea de aditivi chimici pentru a se preveni coroziunea echipamentului şi a containerelor, aceştia trebuie sa fie utilizaţi în conformitate cu bunele practici.
CAP. VI
Deşeuri alimentare
(1) Deşeurile alimentare, subprodusele necomestibile şi alte resturi trebuie sa fie indepartate cat mai repede posibil din încãperile în care sunt prezente alimente, pentru a se evita astfel acumularea acestora.
(2) Deşeurile alimentare, subprodusele necomestibile şi alte resturi trebuie sa fie depozitate în containere ce se inchid, cu excepţia cazului în care operatorii cu activitate în domeniul alimentar pot demonstra autoritãţii competente ca alte tipuri de containere sau sisteme de evacuare utilizate sunt corespunzãtoare. Aceste containere trebuie sa fie construite corespunzãtor, ţinute în condiţii adecvate, sa fie uşor de igienizat şi, atunci când este necesar, de dezinfectat.
(3) Trebuie sa fie luate mãsurile necesare pentru depozitarea, colectarea şi distrugerea deşeurilor alimentare, a subproduselor necomestibile şi a altor resturi. Spaţiile de depozitare a deşeurilor trebuie sa fie concepute şi utilizate în asa fel încât sa se permitã menţinerea curata a acestora şi, dupã caz, sa fie libere de animale şi daunatori.
(4) Toate deşeurile trebuie sa fie eliminate în mod igienic şi protejand mediul, în conformitate cu legislaţia comunitara transpusa, aplicabilã în acest scop, şi nu trebuie sa constituie o sursa directa sau indirecta de contaminare.
CAP. VII
Aprovizionarea cu apa
(1) a) Trebuie sa existe o sursa adecvatã de apa potabilã ce trebuie sa fie utilizata oricând este necesar sa se asigure condiţii ca alimentele sa nu fie contaminate.
b) Apa curata poate fi utilizata pentru produse din pescuit întregi. Poate fi utilizata apa de mare curata pentru moluste bivalve vii, echinoderme, tunicate şi gasteropode marine. Apa curata poate fi utilizata, de asemenea, pentru spalare externa. Când este utilizata o astfel de apa, trebuie sa fie asigurate facilitãţi adecvate pentru furnizarea acesteia.
(2) Atunci când este utilizata apa nepotabila, de exemplu pentru controlul incendiilor, pentru producerea de aburi, pentru refrigerare şi pentru alte scopuri similare, aceasta trebuie circulata printr-un sistem separat, bine identificat. Apa nepotabila nu trebuie sa aibã conexiuni cu sau sa permitã refluxul în sistemele de apa potabilã.
(3) Apa reciclata utilizata pentru prelucrare sau ca ingredient nu trebuie sa prezinte nici un risc de contaminare. Aceasta trebuie sa fie de acelaşi standard ca apa potabilã, cu excepţia cazului în care se poate demonstra autoritãţii competente ca, în fapt, calitatea apei nu poate afecta salubritatea produsului alimentar în forma finita a acestuia.
(4) Gheaţa ce vine în contact cu alimentele sau care poate contamina alimentele trebuie sa fie produsã din apa potabilã sau, atunci când este utilizata pentru racirea produselor din pescuit întregi, din apa curata. Aceasta trebuie sa fie produsã, manipulata şi depozitata în condiţii care sa o protejeze de contaminare.
(5) Aburul utilizat în contact direct cu alimentele nu trebuie sa conţinã nici o substanta ce reprezintã un pericol pentru sãnãtate sau care are potenţialul sa contamineze alimentele.
(6) Atunci când alimentelor le este aplicat un tratament termic în containere sigilate ermetic, trebuie sa se asigure ca apa utilizata pentru racirea containerelor dupã tratamentul termic sa nu constituie o sursa de contaminare pentru alimente.
CAP. VIII
Igiena personalului
(1) Fiecare persoana care lucreazã în zona de manipulare a alimentelor trebuie sa menţinã un grad ridicat de curãţenie personalã şi trebuie sa poarte îmbrãcãminte adecvatã, curata şi, dupã caz, echipament de protecţie.
(2) Nici unei persoane care suferã de o boala sau este purtãtoare a unei boli ce poate fi transmisã prin alimente ori care suferã de o alta afectiune, cum ar fi leziuni infectate, infectii ale pielii, abcese sau diaree, nu trebuie sa i se permitã sa manipuleze alimente ori sa între în nici o zona de manipulare a alimentelor, de orice capacitate, dacã exista posibilitatea de contaminare directa sau indirecta. Orice persoana astfel afectatã şi angajata într-o întreprindere din domeniul alimentar şi care este posibil sa între în contact cu alimente trebuie sa raporteze imediat operatorului cu activitate în domeniul alimentar boala sau simptomele, iar dacã este posibil, cauzele acestora.
CAP. IX
Prevederi aplicabile produselor alimentare
(1) Un operator cu activitate în domeniul alimentar nu trebuie sa accepte materii prime ori ingrediente, altele decât animale vii sau orice alt material utilizat la procesarea produselor, dacã acestea sunt cunoscute a fi sau se apreciazã, în mod rezonabil, ca ar putea sa fie contaminate cu paraziti, cu microorganisme patogene ori cu substanţe toxice, de descompunere sau strãine, în asa mãsura încât, chiar dupã ce operatorul cu activitate în domeniul alimentar a aplicat în mod igienic proceduri normale de sortare şi/sau de preparare ori de procesare, produsul final ar fi impropriu pentru consum uman.
(2) Materiile prime şi toate ingredientele depozitate într-o întreprindere din domeniul alimentar trebuie sa fie ţinute în condiţii corespunzãtoare, concepute sa previnã deteriorarea acestora şi sa le protejeze impotriva contaminarii.
(3) În toate etapele de producţie, de procesare şi de distribuţie alimentele ce trebuie sa fie protejate impotriva oricãrei contaminari ce poate face alimentul impropriu pentru consum uman, daunator pentru sãnãtate sau contaminat în asa mãsura încât ar fi nerezonabil sa fie consumat în acea stare.
(4) Trebuie sa se aplice proceduri adecvate pentru a se controla daunatorii. Trebuie, de asemenea, sa se aplice proceduri adecvate, pentru a se preveni ca animalele domestice sa aibã acces în locuri unde sunt pregãtite, manipulate sau depozitate alimente (sau atunci când autoritatea competenta permite aceasta în cazuri speciale, pentru a se preveni ca un astfel de acces sa ducã la contaminare).
(5) Materiile prime, ingredientele, produsele intermediare şi produsele finite ce pot sa faciliteze multiplicarea unor microorganisme patogene sau formarea de toxine nu trebuie sa fie pãstrate la temperaturi ce ar putea avea ca rezultat un risc pentru sãnãtate. Lantul de frig nu trebuie sa fie întrerupt. Totuşi, sunt permise perioade limitate fãrã controlul temperaturii, pentru a se permite derularea practica a activitãţilor preparãrii, transportului, depozitarii, expunerii şi servirii mancarii, cu condiţia ca aceasta sa nu aibã drept rezultat un risc pentru sãnãtate. Întreprinderile din domeniul alimentar în care se produc, se manipuleaza şi se ambaleaza produse alimentare procesate trebuie sa dispunã de încãperi adecvate, suficient de mari pentru depozitarea separatã a materiilor prime de materialul procesat, şi de spaţii separate de depozitare în condiţii de refrigerare şi suficient de mari.
(6) Atunci când produsele alimentare urmeazã sa fie pãstrate sau servite la temperaturi scãzute, acestea trebuie sa fie racite cat mai repede posibil dupã faza de procesare la cald sau faza de preparare finala, dacã nu este aplicat nici un proces de tratare termica, la o temperatura ce nu trebuie sa aibã ca rezultat un risc pentru sãnãtate.
(7) Decongelarea produselor alimentare trebuie sa fie realizatã în asa fel încât sa se reducã la minimum riscul dezvoltãrii de microorganisme patogene sau al formãrii de toxine în alimente. În timpul decongelarii alimentele trebuie sa fie supuse la temperaturi care sa nu aibã ca rezultat un risc pentru sãnãtate. Atunci când lichidul ce se scurge în procesul de decongelare poate reprezenta un risc pentru sãnãtate, acesta trebuie sa fie drenat în mod adecvat. Dupã decongelare alimentele trebuie sa fie manipulate de asa maniera încât sa se reducã la minimum riscul dezvoltãrii de microorganisme patogene sau formarea de toxine.
(8) Substantele ce prezintã un risc şi/sau cele necomestibile, incluzând hrana pentru animale, trebuie sa fie etichetate şi depozitate adecvat, în containere separate şi sigure.
CAP. X
Prevederi aplicabile ambalarii şi impachetarii produselor alimentare
(1) Materialul utilizat pentru ambalare şi impachetare nu trebuie sa reprezinte o sursa de contaminare.
(2) Materialele de ambalare trebuie sa fie depozitate de asa maniera încât acestea sa nu fie expuse la un risc de contaminare.
(3) Operaţiunile de ambalare şi impachetare trebuie sa fie efectuate astfel încât sa se evite contaminarea produselor. Dupã caz şi în special în cazul recipientelor şi al vaselor de sticla, trebuie sa fie asigurate integritatea containerului şi igiena acestuia.
(4) Materialul de ambalare şi de impachetare reutilizat pentru produse alimentare trebuie sa fie uşor de igienizat, iar atunci când este necesar, de dezinfectat.
CAP. XI
Tratamentul termic
Urmãtoarele cerinţe se aplica numai pentru alimentele puse pe piata în containere închise ermetic:
1. orice proces de tratare termica utilizat pentru a procesa un produs neprocesat sau pentru a procesa în continuare un produs procesat trebuie:
a) sa asigure o temperatura data, pentru toate pãrţile produsului tratat, pentru o perioada de timp data;
b) sa previnã situaţia ca produsul sa devinã contaminat în timpul procesului;
2. pentru a se asigura ca prin procesul utilizat se îndeplinesc obiectivele dorite, operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie sa controleze cu regularitate parametrii principali relevanti (în mod special temperatura, presiunea, ermeticitatea şi parametrii microbiologici), inclusiv prin utilizarea de dispozitive automate;
3. procesul utilizat trebuie sa fie conform unui standard recunoscut internaţional (de exemplu, pasteurizare, temperatura ultrainalta - UHT sau sterilizare).
CAP. XII
Instruire
Operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie sa se asigure:
a) ca persoanele care manipuleaza alimente sunt instruite în probleme de igiena a alimentelor, proporţional cu activitatea desfasurata;
b) ca, în fapt, cei responsabili pentru elaborarea şi menţinerea procedurii prevãzute la art. 5 alin. (1) din anexa la hotãrâre sau pentru punerea în aplicare a ghidurilor aferente au primit instruirea corespunzãtoare în aplicarea principiilor HACCP;
c) de conformitatea cu toate cerinţele legislaţiei naţionale referitoare la programe de instruire pentru persoane care lucreazã în anumite sectoare alimentare.
_____________