Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 922 din 12 iulie 2006 pentru aprobarea Protocolului de colaborare in domeniul arhivistic intre Arhivele Nationale din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor din Romania si Directia Generala a Arhivelor de pe langa Consiliul de Ministri al Republicii Bulgaria, semnat la Bucuresti la 28 martie 2006
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 636 din 24 iulie 2006
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 20 din Legea nr. 590/2003 privind tratatele,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ARTICOL UNIC
Se aprobã Protocolul de colaborare în domeniul arhivistic între Arhivele Naţionale din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor din România şi Direcţia Generalã a Arhivelor de pe lângã Consiliul de Miniştri al Republicii Bulgaria, semnat la Bucureşti la 28 martie 2006.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemneazã:
--------------
p. Ministrul administraţiei şi internelor,
Anghel Andreescu,
secretar de stat
Ministrul afacerilor externe,
Mihai Rãzvan Ungureanu
Bucureşti, 12 iulie 2006.
Nr. 922.
PROTOCOL
de colaborare în domeniul arhivistic între Arhivele
Naţionale din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor
din România şi Direcţia Generalã a Arhivelor de pe
lângã Consiliul de Miniştri al Republicii Bulgaria
Arhivele Naţionale din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor din România şi Direcţia Generalã a Arhivelor de pe lângã Consiliul de Miniştri al Republicii Bulgaria, denumite în continuare pãrţi contractante,
animate de dorinţa reciprocã de a realiza şi dezvolta cooperarea în domeniul arhivistic,
în spiritul reciprocitãţii şi al interesului comun şi pe baza documentelor normative bilaterale în vigoare între statele lor,
au convenit urmãtoarele:
ART. 1
Pãrţile contractante sunt de acord sã efectueze schimb de informaţii şi de experienţã în domeniul teoriei şi practicii arhivistice, în cadrul unor întâlniri anuale ale reprezentanţilor lor, pe bazã de reciprocitate şi în conformitate cu legislaţiile statelor lor.
ART. 2
Pãrţile contractante sunt de acord sã efectueze schimb de arhivişti în cadrul unor stagii de documentare în arhivele aflate în administrarea lor, în limita a 10 zile anual, în condiţiile respectãrii legislaţiei în vigoare în statele lor.
Pãrţile contractante vor conveni asupra tematicii de studiu urmãrite în cadrul stagiilor de documentare, precum şi asupra numãrului de specialişti, cu cel puţin douã luni înainte.
În acest sens, partea primitoare va suporta cheltuielile de cazare şi masã, iar partea trimiţãtoare, cheltuielile de transport internaţional.
ART. 3
În vederea completãrii fondurilor lor de arhivã şi pentru a rãspunde mai bine necesitãţilor cercetãrii ştiinţifice din fiecare stat, pãrţile contractante sunt de acord sã realizeze un schimb gratuit de copii de pe documentele de arhivã aflate în administrarea lor şi care se referã la istoria statului celeilalte pãrţi contractante sau la relaţiile dintre statele lor, în condiţiile respectãrii legislaţiilor celor douã state.
Copiile astfel obţinute vor fi folosite de pãrţile contractante exclusiv în scopuri ştiinţifice şi pot fi publicate numai cu acordul acestora.
ART. 4
Pãrţile contractante sunt de acord sã întreprindã demersurile necesare pentru facilitarea accesului delegaţilor celeilalte pãrţi contractante la arhivele aflate în pãstrarea altor instituţii abilitate în acest sens prin lege.
ART. 5
Pãrţile contractante sunt de acord sã permitã accesul diferitelor categorii de utilizatori de arhive ai unei terţe pãrţi la copiile de pe documentele uneia dintre pãrţile contractante, pãstrate în depozitele celeilalte pãrţi contractante, conform prevederilor legale în vigoare în ţara deţinãtoare a documentelor originale şi numai dupã acordul acesteia.
ART. 6
Pãrţile contractante sunt de acord sã organizeze şi sã realizeze în comun conferinţe, sesiuni ştiinţifice, seminarii, ediţii de documente privind relaţiile dintre statele lor, expoziţii de documente de arhivã, pe teme convenite anterior şi în conformitate cu legislaţiile statelor lor.
ART. 7
Pãrţile contractante sunt de acord sã efectueze, în mod gratuit, schimb de publicaţii arhivistice, cataloage, ediţii de documente, precum şi altã literaturã de specialitate.
ART. 8
Colaborarea dintre cele douã pãrţi contractante în cadrul prezentului protocol nu exclude alte forme de contacte profesionale care pot fi convenite prin acordul pãrţilor, în condiţiile respectãrii legislaţiilor statelor lor.
ART. 9
Prezentul protocol se încheie pe o perioadã de 3 ani şi se va prelungi, în mod automat, pe noi perioade de 3 ani, dacã niciuna dintre pãrţile contractante nu va comunica celeilalte pãrţi contractante, prin notificare scrisã, intenţia sa de încetare a valabilitãţii acestuia, cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate. Încetarea valabilitãţii prezentului protocol va produce efecte de la data primirii notificãrii.
Prezentul protocol intrã în vigoare la data ultimei notificãri, pe cãi diplomatice, prin care pãrţile contractante îşi comunicã reciproc îndeplinirea procedurilor legale interne necesare intrãrii în vigoare a acestuia.
Orice modificare sau completare a prezentului procotol va fi stabilitã prin acordul pãrţilor contractante şi va intra în vigoare în conformitate cu procedura prevãzutã la alin. 2.
Semnat la Bucureşti la 28 martie 2006, în câte douã exemplare originale, fiecare în limbile românã, bulgarã şi francezã, toate textele fiind egal autentice.
În cazul unor diferende de interpretare, va prevala textul în limba francezã.
Pentru Arhivele Naţionale
din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor
din România,
Corneliu Mihail Lungu,
director general
Pentru Direcţia Generalã a Arhivelor
de pe lângã Consiliul de Miniştri al Republicii Bulgaria,
Boryana Buzhashka,
preşedinte
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: