Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 914 din 22 august 2002  pentru aprobarea Acordului privind cooperarea in domeniul militar dintre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii Nationale din Republica Elena, semnat la Atena la 24 mai 2002    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 914 din 22 august 2002 pentru aprobarea Acordului privind cooperarea in domeniul militar dintre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii Nationale din Republica Elena, semnat la Atena la 24 mai 2002

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 669 din 9 septembrie 2002
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 5 alin. 1 din Legea nr. 4/1991 privind încheierea şi ratificarea tratatelor,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aproba Acordul privind cooperarea în domeniul militar dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii Naţionale din Republica Elena, semnat la Atena la 24 mai 2002.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul apãrãrii naţionale,
Ioan Mircea Pascu

p. Ministrul afacerilor externe,
Cristian Diaconescu,
secretar de stat

Bucureşti, 22 august 2002.
Nr. 914.


ACORD
privind cooperarea în domeniul militar dintre
Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi
Ministerul Apãrãrii Naţionale din Republica Elena

Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii Naţionale din Republica Elena, denumite în continuare pãrţi,
luând în considerare scopurile şi principiile Cartei Naţiunilor Unite, în particular principiile interzicerii folosirii forţei sau ameninţãrii cu folosirea forţei în relaţiile internaţionale, precum şi respectarea suveranitãţii, inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorialã, neamestecul în afacerile interne şi soluţionarea paşnicã a disputelor,
urmãrind principiile documentelor-cadru ale Parteneriatului pentru Pace, adoptate la reuniunea de la Bruxelles din 1994,
respectând angajamentele asumate în conformitate cu Actul final al Conferintei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (1975), Carta de la Paris pentru o Noua Europa (1990) şi Documentul de la Viena privind mãsurile de creştere a încrederii şi securitãţii (1999), precum şi alte documente ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa - OSCE corespunzãtoare,
dorind promovarea în continuare a cooperãrii militare bilaterale,
au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Scop
Scopul prezentului acord îl constituie stabilirea cadrului juridic necesar şi a direcţiilor generale ale cooperãrii dintre pãrţi în domeniul militar, în limitele competentelor care le sunt conferite de legislatiile lor naţionale şi în conformitate cu principiul egalitãţii şi al avantajului reciproc.
ART. 2
Principii generale
Prezentul acord nu va afecta drepturile şi obligaţiile pãrţilor rezultând din alte acorduri bilaterale şi multilaterale, nici dreptul pãrţilor de a încheia acorduri similare cu terţi.
Prezentul acord nu este îndreptat impotriva nici unui alt stat sau grup de state.
ART. 3
Domenii de cooperare
Cooperarea dintre pãrţi va cuprinde urmãtoarele domenii şi direcţii:
- schimb de opinii asupra politicii de apãrare şi securitate;
- aspecte legate de armamente şi de tehnologia de apãrare;
- învãţãmântul militar şi pregãtirea specializatã a cadrelor;
- sprijin logistic;
- activitãţi desfãşurate în cadrul Parteneriatului pentru Pace (PfP);
- domeniile militare ale controlului armamentelor şi dezarmarii;
- operaţiuni de sprijin al pãcii;
- managementul crizelor;
- informaţii militare;
- medicina militarã;
- legislaţie militarã;
- cercetare ştiinţificã militarã (teoreticã şi aplicatã).
Domeniile menţionate mai sus pot fi extinse sau limitate şi pot fi luate în considerare şi alte domenii de cooperare, dupã cum se convine de cãtre pãrţi.
ART. 4
Forme de cooperare
Cooperarea dintre pãrţi poate cuprinde urmãtoarele forme:
- vizite oficiale şi întruniri periodice la nivelul ministrilor apãrãrii, adjunctilor lor, sefilor statelor majore sau al altor reprezentanţi ai pãrţilor;
- participarea la exercitii militare şi expoziţii de echipament militar;
- participarea la activitãţi oficiale, culturale şi la alt fel de activitãţi, organizate de pãrţi.
ART. 5
Comisia mixtã
În scopul pregãtirii şi coordonãrii cooperãrii bilaterale în domeniul militar se înfiinţeazã o comisie militarã mixtã romano-elena.
Comisia militarã mixtã romano-elena este compusa din pana la 5 reprezentanţi ai fiecãrei pãrţi.
Şedinţele Comisiei militare mixte romano-elene au loc o data pe an, alternativ în România şi în Republica Elena.
Toate subiectele de natura sa promoveze cooperarea militarã bilaterala pot fi înscrise pe ordinea de zi a şedinţelor Comisiei militare mixte romano-elene, dupã aprobarea pãrţilor.
Comisia militarã mixtã romano-elena face bilanţul activitãţilor de cooperare realizate pe parcursul anului precedent şi stabileşte planul de cooperare bilaterala pentru anul urmãtor.
ART. 6
Planificarea cooperãrii
Pentru îndeplinirea prevederilor prezentului acord pãrţile vor elabora anual programul de cooperare pe anul urmãtor.
Pentru elaborarea programului de cooperare pãrţile vor face schimb de propuneri sub forma de cereri. Propunerile vor fi trimise structurilor responsabile ale pãrţilor pana la data de 15 octombrie a fiecãrui an.
Programul de cooperare va include:
- descrierea activitãţilor;
- numãrul participanţilor;
- durata, locul şi perioada activitãţilor stabilite;
- alte informaţii necesare.
Programul de cooperare va fi semnat de cãtre reprezentanţii împuterniciţi ai pãrţilor, anual, pana la data de 1 decembrie.
ART. 7
Aspecte financiare
Pãrţile îşi vor asuma pe baza de reciprocitate responsabilitatea pentru cheltuielile ocazionate de implementarea activitãţilor stabilite în programul de cooperare.
Partea vizitatoare va suporta urmãtoarele:
- costul transportului delegaţiei de la punctul de plecare pana la destinaţie în ţara primitoare şi invers;
- cheltuielile legate de primirea, parcarea, paza, întreţinerea şi realimentarea aeronavelor militare care asigura transportul delegatiilor;
- cheltuielile legate de transportul persoanelor bolnave/ ranite în ţara lor.
Partea gazda va suporta urmãtoarele:
- costurile transportului local al delegatiilor de la punctul de sosire pana în zona de desfãşurare a activitãţii planificate, precum şi cheltuielile pentru cazare, masa şi activitãţile culturale care vor fi organizate;
- acordarea asistenţei medicale complete, inclusiv spitalizarea în cazuri de urgenta;
- cheltuielile legate de pregãtirea în activitãţi de specializare care au fost anterior convenite de pãrţi.
ART. 8
Aspecte juridice
Prevederile Acordului dintre statele pãrţi la Tratatul Atlanticului de Nord şi alte state participante la Parteneriatul pentru Pace privind statutul forţelor lor şi ale primului protocol adiţional, adoptate la Bruxelles la 19 iunie 1995, vor fi aplicabile, mutatis mutandis, prezentului acord.
ART. 9
Protecţia informaţiilor secrete
Pãrţile vor asigura protecţia informaţiilor şi datelor obţinute în cadrul contactelor bilaterale, inclusiv a datelor secrete, şi se obliga sa se abţinã de la folosirea acestor date fãrã o aprobare prealabilã, în scris, a partii care a furnizat acea informaţie, precum şi de la transferarea acelei informaţii unui terţ.
Informaţiile scrise sau orale şi datele din cadrul contactelor bilaterale vor fi utilizate în conformitate cu legislaţia în vigoare a statului fiecãrei pãrţi şi nu vor fi publicate prin mijloacele de comunicare în masa.
ART. 10
Înţelegeri de aplicare
În scopul aplicãrii prevederilor prezentului acord pãrţile pot încheia înţelegeri specifice.
ART. 11
Soluţionarea disputelor
Orice disputa legatã de interpretarea şi aplicarea prevederilor prezentului acord va fi rezolvatã prin consultãri directe între pãrţi, fãrã a se recurge la alta jurisdicţie.
ART. 12
Amendamente
Fiecare parte poate propune în scris amendamente la oricare prevedere a prezentului acord. Amendamentele, dupã convenirea lor de cãtre pãrţi, vor intra în vigoare în conformitate cu procedurile descrise la art. 13.
ART. 13
Prevederi finale
Prezentul acord va intra în vigoare la data primirii ultimei notificãri prin care pãrţile se informeazã reciproc despre îndeplinirea procedurilor legale interne necesare intrãrii în vigoare a acestuia. Dacã este posibil, pãrţile vor acţiona în conformitate cu prevederile prezentului acord, de la data semnãrii sale.
Prezentul acord se încheie pe o perioada de 5 ani şi se va prelungi în mod automat pe noi perioade de câte 5 ani.
Fiecare parte poate denunta prezentul acord în orice moment, printr-o notificare scrisã adresatã celeilalte pãrţi. Acordul va ieşi din vigoare la 90 de zile de la data primirii notei de denunţare.
În cazul în care la data denunţãrii sau iesirii din vigoare exista aspecte financiare sau plângeri nerezolvate, prevederile prezentului acord referitoare la acele probleme sau plângeri vor rãmâne în vigoare pana când acele aspecte vor fi definitiv soluţionate.
La data intrãrii în vigoare a prezentului acord Acordul dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii Naţionale al Republicii Elene privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Bucureşti la 16 februarie 1995, va ieşi din vigoare.
Semnat la 24 mai 2002 la Atena, în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana, greaca şi engleza, toate textele fiind egal autentice. În cazul unor diferenţe de interpretare textul în limba engleza va prevala.

Pentru Ministerul Apãrãrii
Naţionale din România,
George Cristian Maior,
secretar de stat
şi şef al Departamentului pentru
Integrare Euroatlantica
şi Politica de Apãrare

Pentru Ministerul Apãrãrii Naţionale
din Republica Elena,
Loukas Apostolidis,
ministru adjunct
al apãrãrii naţionale

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016