Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 913 din 4 noiembrie 1999  pentru aprobarea Protocolului de colaborare in domeniul invatamantului dintre Ministerul Educatiei Nationale din Romania si Ministerul Invatamantului din Ucraina pentru anul de invatamant 1999-2000, semnat la Kiev la 24 aprilie 1999    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 913 din 4 noiembrie 1999 pentru aprobarea Protocolului de colaborare in domeniul invatamantului dintre Ministerul Educatiei Nationale din Romania si Ministerul Invatamantului din Ucraina pentru anul de invatamant 1999-2000, semnat la Kiev la 24 aprilie 1999

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 553 din 12 noiembrie 1999

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se aproba Protocolul de colaborare în domeniul învãţãmântului dintre Ministerul Educaţiei Naţionale din România şi Ministerul Învãţãmântului din Ucraina pentru anul de învãţãmânt 1999-2000, semnat la Kiev la 24 aprilie 1999.
ART. 2
Cheltuielile ocazionate de realizarea de cãtre partea romana a prevederilor din protocol vor fi suportate din bugetul aprobat Ministerului Educaţiei Naţionale şi se vor efectua cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul educaţiei naţionale,
Andrei Marga

Ministrul afacerilor externe,
Andrei Plesu

p. Ministrul finanţelor,
Mihai Aristotel Ungureanu,
secretar de stat


PROTOCOL
de colaborare în domeniul învãţãmântului între Ministerul Educaţiei Naţionale din România şi Ministerul Învãţãmântului din Ucraina pentru anul de învãţãmânt 1999-2000

În conformitate cu prevederile art. 15 din Înţelegerea de colaborare dintre Ministerul Învãţãmântului din România şi Ministerul Învãţãmântului din Ucraina, semnatã la Bucureşti la 25 august 1995, Ministerul Educaţiei Naţionale din România şi Ministerul Învãţãmântului din Ucraina, denumite în continuare pãrţi,
au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Pãrţile îşi vor acorda, pe baza de reciprocitate:
- pana la 5 burse pentru învãţãmântul preuniversitar;
- pana la 5 burse pentru studii universitare;
- pana la 6 burse pentru studii postuniversitare;
- pana la 20 de luni-bursa pentru studii parţiale postuniversitare pe perioade de la o luna la 9 luni.
ART. 2
Pentru perfecţionarea cunoştinţelor în domeniul limbii şi literaturii romane şi, respectiv, al limbii şi literaturii ucrainene, pãrţile vor oferi, pe baza de reciprocitate:
- 15 burse, pe perioade de câte 4 sãptãmâni, pentru educatori, învãţãtori, profesori de gimnazii şi de licee;
- 5 burse, pe perioade de câte 4 sãptãmâni, pentru cadre didactice din învãţãmântul superior şi studenţi.
ART. 3
În scopul studierii experienţei activitãţii în domeniul organizãrii şi conducerii învãţãmântului, pãrţile vor face schimb de pana la 10 specialişti, pe baza de reciprocitate, pe perioade de pana la 7 zile fiecare.
ART. 4
Partea romana va oferi 5 burse pentru cursurile de vara de limba, literatura şi civilizatie romana.
Partea ucraineana va oferi 5 burse pentru cursurile de vara de limba, literatura şi civilizatie ucraineana.
ART. 5
Pãrţile vor primi la studii, pe baza de reciprocitate, în instituţiile de învãţãmânt din cele doua tari, cetãţeni de origine ucraineana din România şi, respectiv, de origine romana din Ucraina:
- pana la 30 de persoane pentru învãţãmântul preuniversitar, inclusiv pentru învãţãmântul profesional tehnic;
- pana la 50 de persoane pentru studii în învãţãmântul superior;
- pana la 10 persoane pentru studii postuniversitare;
- pana la 40 de luni - bursa pentru specializare pe perioade de 3-6 luni fiecare;
Pãrţile pot oferi şi burse suplimentare, în mãsura posibilitãţilor.
ART. 6
Pãrţile vor continua colaborarea în domeniul organizãrii şi functionarii instituţiilor de învãţãmânt din cele doua tari, cu limbile de predare romana, respectiv ucraineana, sau în care limbile menţionate sunt obiect de studiu.
ART. 7
În scopul sprijinirii învãţãmântului în limba maternã pentru cetãţenii de origine ucraineana în România şi, respectiv, de origine romana în Ucraina, cele doua pãrţi vor sprijini realizarea, pe baza de reciprocitate, a urmãtoarelor schimburi:
a) pana la 30 de educatori, învãţãtori şi profesori de limba romana, respectiv ucraineana, pentru a preda în unitãţile de învãţãmânt cu limbile de predare ucraineana, respectiv romana;
b) pana la 30 de profesori de limba ucraineana şi de alte discipline predate în aceasta limba din România şi, respectiv, de limba romana şi de alte discipline predate în aceasta limba din Ucraina, pentru cursuri de perfecţionare cu durata de o luna, în cealaltã ţara;
c) pana la 10 profesori de limba ucraineana din România şi, respectiv, de limba romana din Ucraina, pentru o specializare pe o perioada de un an în cealaltã ţara;
d) pana la 15 studenţi filologi care studiazã limba ucraineana în România şi, respectiv, limba romana în Ucraina, pentru cursuri de limba cu durata de pana la o luna;
e) pana la 10 profesori de limba ucraineana şi de alte discipline predate în limba ucraineana din România şi, respectiv, de limba romana din Ucraina, la un schimb de experienta (cursuri) în şcolile cu limba de predare ucraineana, respectiv romana, din cele doua tari, pe o perioada de 2-4 luni.
ART. 8
Pãrţile vor asigura primirea la studii, la toate formele de învãţãmânt, fãrã plata taxelor şcolare, a angajaţilor misiunilor diplomatice şi ai reprezentantelor de stat, precum şi a membrilor familiilor acestora, la solicitarea ambasadelor respective.
La terminarea misiunii pãrinţilor din categoria celor enumerate mai sus, la solicitarea ambasadei, copiii acestora vor fi înmatriculaţi ca bursieri pana la terminarea studiilor, în contul burselor prevãzute la art. 1.
ART. 9
Pãrţile vor sprijini stabilirea de relaţii directe de colaborare între instituţiile de învãţãmânt şi inspectoratele şcolare judeţene din România şi instituţiile de învãţãmânt şi organele regionale de învãţãmânt din Ucraina.
ART. 10
Pãrţile vor sprijini schimbul de lectori de limba, literatura şi civilizatie romana (la universitãţile din Cernauti şi Ujgorod) şi, respectiv, de limba, literatura şi civilizatie ucraineana (la universitãţile din Bucureşti şi Suceava), în funcţie de necesitãţile sus-menţionate.
ART. 11
Pãrţile au convenit sa studieze condiţiile de creare a unei instituţii multiculturale de învãţãmânt superior (universitate) în oraşul Cernauti şi, în acest scop, sa propunã posibile variante de organizare şi funcţionare a acesteia.
ART. 12
O comisie mixtã romano-ucraineana de specialişti în domeniul elaborãrii manualelor de istorie, geografie, cultura şi dezvoltare economico-socialã a fiecãrei tari se va întruni, pe intreaga perioada a valabilitãţii prezentului protocol, alternativ, la Bucureşti şi la Kiev, pe o perioada de câte 3-5 zile. Delegaţia fiecãreia dintre pãrţi va fi compusa din 3 membri.
ART. 13
În scopul elaborãrii manualelor pentru instituţiile de învãţãmânt cu limba de predare romana în Ucraina şi cu limba de predare ucraineana în România, pãrţile vor constitui un grup comun de experţi, format din câte 4 persoane din partea fiecãrei pãrţi.
Grupul comun de experţi se va întruni de doua ori, alternativ, în România şi în Ucraina, pentru convenirea conţinutului programelor de studii şi al manualelor pentru disciplinele de baza.
ART. 14
Pãrţile vor face schimb de grupuri de elevi şi de studenţi pentru primirea lor în tabere de odihna în timpul vacantelor. De asemenea, vor face schimb de elevi şi studenţi, insotiti de 1-3 cadre didactice indrumatoare, pentru participare la olimpiadele internaţionale, concursurile şi festivalurile organizate în fiecare dintre cele doua tari.

Prevederi generale

ART. 15
Actele necesare pentru dosarul de înscriere la studii în ţara primitoare vor fi cele prevãzute la art. 7 din Înţelegerea de colaborare dintre Ministerul Învãţãmântului din România şi Ministerul Învãţãmântului din Ucraina.
Selecţia candidaţilor pentru bursele prevãzute la art. 1 se face de cãtre partea trimitatoare.
Selecţia candidaţilor pentru bursele prevãzute la art. 5 se face de cãtre o comisie mixtã formatã din câte 4 persoane din partea fiecãrei pãrţi, pentru fiecare dintre regiunile în care se va face selecţia în România şi în Ucraina, în baza unui regulament de selecţie convenit de cele doua pãrţi.
ART. 16
Pãrţile îşi vor comunica în scris numãrul de locuri oferite în instituţiile de învãţãmânt, pe specializãri, pana la data de 31 mai 1999, pentru candidaţii la bursele prevãzute la art. 5.
Dosarele candidaţilor la bursele prevãzute la art. 1 vor fi transmise partii primitoare pana la data de 15 august 1999.
Listele cuprinzând candidaţii admişi, în baza prezentului protocol, la toate formele de învãţãmânt vor fi transmise partii primitoare pana la data de 1 octombrie 1999.
Listele cuprinzând candidaţii înmatriculaţi la toate formele de învãţãmânt în anul de învãţãmânt respectiv, în baza prezentului protocol, vor fi transmise reciproc de cãtre pãrţi pana la data de 1 ianuarie 2000.
De asemenea, pãrţile se vor informa reciproc cu privire la eventualii bursieri exmatriculati.
Candidaţii admişi se vor prezenta la studii la data indicatã de partea primitoare.
În caz de necesitate, candidaţii pot fi înmatriculaţi în an pregatitor.
ART. 17
Pentru realizarea schimburilor prevãzute în prezentul protocol partea trimitatoare va suporta cheltuielile de transport internaţional pana la locul de destinaţie şi retur.
ART. 18
Partea primitoare va asigura:
a) plata bursei conform reglementãrilor legale din fiecare ţara şi cazarea gratuita în internate (cãmine studenţeşti)- pentru elevi, studenţi, persoane primite la stagii de studii postuniversitare şi la cursuri de vara [art. 1, 5 şi art. 7 lit. b), c) şi d)];
b) diurna şi cazare conform reglementãrilor interne în vigoare în fiecare ţara - pentru persoanele participante la schimburile prevãzute la art. 3, 12 şi 13;
c) salariu conform vechimii şi gradului didactic, în conformitate cu legislaţia în vigoare în fiecare ţara, şi cazare gratuita în condiţii decente - pentru persoanele participante la schimburile prevãzute la art. 7 lit. a) şi e) şi la art. 10;
d) asistenta medicalã şi transportul intern necesar pentru realizarea programului elaborat de partea primitoare - pentru toţi participanţii la schimburile prevãzute în prezentul protocol.
ART. 19
Prezentul protocol nu exclude realizarea altor acţiuni comune convenite în prealabil între pãrţi.
ART. 20
Prezentul protocol, întocmit în doua exemplare originale, în limbile romana şi ucraineana, ambele texte având aceeaşi valoare, intra în vigoare la data îndeplinirii formalitãţilor conform reglementãrilor interne ale fiecãrei tari.
Semnat la Kiev la data de 24 aprilie 1999.


Ministrul educaţiei naţionale din România,
Andrei Marga

Ministrul învãţãmântului din Ucraina,
Valentin Zaiciuk

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016