Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
HOTARARE nr. 91 din 16 martie 2005 pentru aprobarea Regulamentului privind concursul de admitere la Scoala Nationala de Grefieri
În temeiul dispoziţiilor art. 7 şi ale <>art. 94 alin. (2) din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecãtoreşti şi al parchetelor de pe lângã acestea,
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotãrãşte:
ART. 1 Se aprobã Regulamentul privind concursul de admitere la Şcoala Naţionalã de Grefieri, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre. ART. 2 Prezentul regulament se trimite spre publicare în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin grija Secretariatului tehnic.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecãtor dr. Dan Lupaşcu
ANEXĂ
REGULAMENT privind concursul de admitere la Şcoala Naţionalã de Grefieri
CAP. I Dispoziţii generale
ART. 1 Recrutarea în vederea ocupãrii funcţiei de grefier se realizeazã, de regulã, prin Şcoala Naţionalã de Grefieri. ART. 2 (1) Concursul de admitere se organizeazã anual, la nivel naţional, de cãtre Şcoala Naţionalã de Grefieri, sub coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii. (2) Concursul se desfãşoarã separat pentru posturile de grefieri cu studii superioare juridice şi grefieri cu studii medii sau alte studii superioare. ART. 3 La concursul de admitere la Şcoala Naţionalã de Grefieri au dreptul sã participe persoanele care îndeplinesc urmãtoarele condiţii: - au cetãţenie românã, domiciliul în România şi capacitate deplinã de exerciţiu; - nu au antecedente penale, nu au cazier fiscal şi se bucurã de o bunã reputaţie; - cunosc limba românã; - sunt apte din punct de vedere medical pentru exercitarea funcţiei; - au studii superioare juridice şi, respectiv, studii medii sau alte studii superioare, dupã caz. ART. 4 (1) Tematica şi data desfãşurãrii concursului de admitere sunt stabilite prin hotãrâre a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea consiliului de conducere al Şcolii Naţionale de Grefieri. (2) Numãrul de locuri se stabileşte în funcţie de necesarul de personal calificat al instanţelor judecãtoreşti şi al parchetelor de pe lângã acestea, prin hotãrâre a Consiliului Superior al Magistraturii. ART. 5 Pentru înscrierea la concursul de admitere la Şcoala Naţionalã de Grefieri, candidaţii vor plãti o taxã stabilitã anual prin hotãrâre a Consiliului Superior al Magistraturii, taxã ce va fi folositã pentru organizarea concursului, constând în cheltuieli de logisticã, închirieri de sãli de concurs şi plata comisiilor de concurs, arãtate mai jos în cuprinsul prezentului regulament.
CAP. II Înscrierea candidaţilor
ART. 6 (1) Data şi locul susţinerii concursului, tematica, durata cursurilor, numãrul de locuri şi modalitatea repartizãrii pe posturi, precum şi cuantumul taxei de înscriere la concurs vor fi afişate la sediile Consiliului Superior al Magistraturii, Şcolii Naţionale de Grefieri şi ale tribunalelor, cu cel puţin 60 de zile înainte de data începerii concursului. (2) Aceste date vor putea fi accesate şi pe site-urile Şcolii Naţionale de Grefieri şi Consiliului Superior al Magistraturii. Anunţul privind desfãşurarea concursului se va publica şi într-un cotidian central. ART. 7 (1) Cererile de înscriere tipizate se elaboreazã de Consiliul Superior al Magistraturii şi se înainteazã tribunalelor o datã cu tematica concursului şi prezentul regulament. (2) Taxa de înscriere se plãteşte la casieria tribunalului la care se face înscrierea. Pentru încasarea taxei, tribunalul va utiliza chitanţier separat de cel folosit pentru activitatea curentã. Chitanţele se întocmesc în trei exemplare, dintre care originalul se va înmâna candidatului. Sumele astfel obţinute se vor vira la Consiliul Superior al Magistraturii, prin ordin de platã. ART. 8 (1) La înscriere candidaţii vor primi formularul cererii tipizate, un exemplar al prezentului regulament, precum şi tematica stabilitã pentru concursul la care participã. (2) La cererea de înscriere se vor anexa: a) actul de identitate (copie); b) diploma de bacalaureat sau studii superioare (copie legalizatã); c) certificatul de cazier judiciar (original); d) certificatul de cazier fiscal (original); e) curriculum vitae; f) adeverinţã medicalã din care sã rezulte cã sunt apţi pentru exercitarea profesiei; g) chitanţa de achitare a taxei de înscriere la concurs. ART. 9 (1) Cererile tipizate pentru înscrierea la concurs se depun, cu cel puţin 40 de zile înainte de data concursului, la cabinetele preşedinţilor tribunalelor în a cãror razã teritorialã domiciliazã candidaţii. Pe baza acestora se va completa baza de date pusã la dispoziţia tribunalelor de cãtre Consiliul Superior al Magistraturii. (2) Preşedinţii tribunalelor vor înainta dosarele candidaţilor şi baza de date, cu cel puţin 35 de zile înainte de data concursului, la Consiliul Superior al Magistraturii. ART. 10 (1) Verificarea dosarelor candidaţilor privind îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 3 se realizeazã de comisia de organizare a concursului. (2) Lista candidaţilor respinşi se afişeazã în condiţiile art. 6 alin. (1), cu 7 zile înainte de data concursului. (3) Candidaţii respinşi în urma verificãrii dosarelor pot formula contestaţii în termen de 5 zile de la afişare, la tribunalele unde s-au înscris. (4) Contestaţiile vor fi soluţionate prin hotãrâre definitivã de comisia de organizare a concursului, în 48 de ore, rezultatele fiind comunicate de îndatã în condiţiile art. 6 alin. (1).
CAP. III Comisiile de concurs
SECŢIUNEA I Dispoziţii generale
ART. 11 Coordonarea metodologicã a concursului de admitere este asiguratã de Consiliul Superior al Magistraturii. ART. 12 Consiliul Superior al Magistraturii numeşte, la propunerea Şcolii Naţionale de Grefieri, comisia de organizare a concursului, comisiile de evaluare şi comisiile de soluţionare a contestaţiilor.
SECŢIUNEA a II-a Comisia de organizare a concursului
ART. 13 Comisia de organizare a concursului este compusã din preşedinte şi cel puţin 5 membri, în funcţie de numãrul candidaţilor. ART. 14 Comisia de organizare a concursului organizeazã şi supravegheazã întreaga desfãşurare a concursului şi are urmãtoarele atribuţii principale: a) înregistrarea şi verificarea cererilor şi a documentelor anexate, necesare înscrierii, şi constituirea bazei de date privind concursul de admitere; b) repartizarea nominalã a candidaţilor în sãlile de concurs; c) întocmirea listelor cuprinzând persoanele care vor asigura supravegherea candidaţilor care vor susţine probele scrise, verificarea identitãţii acestora şi sigilarea lucrãrilor scrise; d) numirea, pentru fiecare salã, a persoanelor care vor supraveghea desfãşurarea probelor scrise, dintre care unul este responsabil de salã; acestea nu trebuie sã aibã rude pânã la gradul al patrulea inclusiv printre candidaţi; e) asigurarea tehnoredactãrii şi multiplicãrii subiectelor; f) distribuirea plicurilor sigilate cu subiecte în sãlile de concurs, astfel încât la ora de începere a concursului acestea sã poatã fi desfãcute în prezenţa candidaţilor; g) verificarea exactitãţii şi corectitudinii transcrierii pe tablã a subiectelor, atunci când este cazul; h) verificarea modului în care numãrul lucrãrilor şi numãrul paginilor acestora, predate de candidaţi supraveghetorilor de salã, corespund înscrisurilor din borderoul de predare a lucrãrilor; i) numerotarea şi predarea lucrãrilor candidaţilor, însoţite de un borderou pentru fiecare disciplinã, în care se menţioneazã numãrul lucrãrilor şi al paginilor acestora, preşedinţilor comisiilor de evaluare; j) întocmirea şi afişarea tabelului nominal cu rezultatele concursului, în ordinea descrescãtoare a mediilor; k) primirea contestaţiilor şi transmiterea lor sub semnãturã preşedintelui comisiei de rezolvare a contestaţiilor; l) întocmirea clasificãrii finale a candidaţilor, dupã primirea rezultatelor contestaţiilor.
SECŢIUNEA a III-a Comisiile de evaluare
ART. 15 (1) Comisiile de evaluare, una pentru concursul de admitere pentru locurile de grefieri cu studii superioare juridice şi una pentru concursul de admitere pentru locurile de grefieri fãrã studii superioare juridice, sunt formate din magistraţi şi cadre didactice universitare. (2) Fiecare comisie de evaluare este formatã din cel puţin 4 membri pentru fiecare materie de concurs. Fiecare comisie are un preşedinte, numit de Consiliul Superior al Magistraturii dintre membrii ei. (3) Din fiecare comisie de evaluare Consiliul Superior al Magistraturii va desemna persoanele care vor elabora subiectele şi baremele de corectare. ART. 16 Atribuţiile comisiei de evaluare sunt: a) elaborarea subiectelor şi a baremelor de corectare de cãtre persoanele desemnate potrivit art. 15 alin. (3); b) corectarea lucrãrilor pe baza baremelor stabilite; c) înscrierea notelor pentru fiecare materie în borderoul de notare; d) predarea lucrãrilor corectate şi a borderourilor de notare preşedintelui comisiei de evaluare, care le va preda, pe bazã de proces-verbal, preşedintelui comisiei de organizare a concursului.
SECŢIUNEA a IV-a Comisiile de soluţionare a contestaţiilor
ART. 17 (1) Comisiile de soluţionare a contestaţiilor, una pentru concursul de admitere pentru locurile de grefieri cu studii superioare juridice şi una pentru concursul de admitere pentru locurile de grefieri fãrã studii superioare juridice, sunt formate din magistraţi şi cadre didactice universitare, alţii decât cei care fac parte din comisia de evaluare. (2) Fiecare comisie de soluţionare a contestaţiilor este formatã din cel puţin 2 membri pentru fiecare materie de concurs. Fiecare comisie are un preşedinte, numit de Consiliul Superior al Magistraturii dintre membrii ei. ART. 18 Atribuţiile comisiei de soluţionare a contestaţiilor sunt: a) recorectarea lucrãrilor pe baza baremelor stabilite; b) înscrierea notelor finale în borderoul de notare a lucrãrilor contestate; c) predarea lucrãrilor recorectate şi a borderourilor de notare preşedintelui comisiei de soluţionare a contestaţiilor, care le va preda, pe bazã de proces-verbal, preşedintelui comisiei de organizare a concursului.
CAP. IV Desfãşurarea concursului
ART. 19 Examinarea candidaţilor se face prin susţinerea unei probe scrise la urmãtoarele discipline: a) pentru cursurile cu durata de 2 ani: 1. limba românã; 2. organizare judecãtoreascã; 3. Constituţia României; b) pentru cursurile cu durata de un an: 1. organizare judecãtoreascã; 2. procedurã penalã; 3. procedurã civilã. ART. 20 Subiectele de concurs vor fi elaborate în ziua concursului, multiplicate, puse în plicuri separate, sigilate, care vor fi predate preşedintelui comisiei de organizare a concursului, cu o jumãtate de orã înainte de începerea probei scrise. ART. 21 (1) Comisia de organizare a concursului afişeazã pe uşa fiecãrei sãli tabele nominale cu candidaţii repartizaţi în salã. (2) Candidaţii trebuie sã fie prezenţi în sala de concurs cu cel puţin o jumãtate de orã înainte de începerea probei scrise, accesul acestora având loc pe baza actului de identitate, potrivit listelor întocmite pentru fiecare salã, în care se va menţiona prezenţa sau absenţa candidaţilor. Dupã verificarea identitãţii, fiecare candidat va pãstra la vedere actul de identitate pânã la predarea lucrãrii scrise. (3) Candidaţii care nu se vor afla în salã în momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai susţine proba respectivã. (4) Înainte de comunicarea subiectelor candidaţii îşi înscriu numele şi prenumele pe colţul foii care urmeazã sã fie lipit la predarea lucrãrii, dupã care se aplicã ştampila Consiliului Superior al Magistraturii. (5) Ora stabilitã de comisia de organizare a concursului pentru începerea probei scrise va fi aceeaşi pentru toate sãlile în care se desfãşoarã concursul. Plicurile cu subiectele de concurs vor fi înmânate de preşedintele comisiei de organizare a concursului fiecãrui responsabil de salã, în prezenţa câte unui candidat din fiecare salã, cu un sfert de orã înaintea începerii probelor scrise. (6) Pe toatã durata desfãşurãrii probelor scrise, în sãlile de concurs au acces persoanele care supravegheazã desfãşurarea probelor, membrii comisiilor de organizare şi evaluare şi persoanele desemnate cu aplicarea ştampilei pe colţul îndoit al colilor, destinate probei scrise. Accesul altor persoane este interzis cu desãvârşire. (7) În vederea elaborãrii lucrãrii scrise, candidaţii vor primi coli de hârtie având ştampila Consiliului Superior al Magistraturii. Se va putea folosi numai cernealã de culoare albastrã sau pix cu pastã de culoare albastrã. (8) În sala de concurs candidaţii nu pot avea asupra lor mijloace de comunicare la distanţã, precum şi orice aparate electronice. Încãlcarea acestei dispoziţii atrage eliminarea din concurs. (9) Timpul total destinat pentru elaborarea lucrãrilor scrise este de 3 ore. Dupã redactarea lucrãrilor, candidaţii le predau responsabililor de salã şi semneazã în borderoul de predare a lucrãrilor, dupã menţionarea numãrului de pagini. (10) Dacã examinarea se face în mai multe sãli, se va întocmi câte un borderou pentru fiecare salã. Responsabilii de salã predau lucrãrile comisiei de organizare a concursului, care le numeroteazã şi le înscrie în borderoul centralizator, pe baza unui proces-verbal. (11) Pe toatã durata desfãşurãrii probei scrise este interzisã pãrãsirea sãlii de concurs de cãtre candidaţi. În cazuri excepţionale pãrãsirea temporarã a sãlii de concurs se va putea face numai cu însoţitor. (12) Orice fraudã sau încercare de fraudã doveditã se sancţioneazã prin eliminarea din concurs. În aceste cazuri responsabilii de salã întocmesc un proces-verbal în care consemneazã constatãrile fãcute şi mãsurile luate, iar lucrarea se anuleazã cu menţiunea "fraudã". Procesul-verbal se comunicã preşedintelui comisiei de organizare a concursului. ART. 22 (1) Corectarea lucrãrilor se face pe baza unui barem stabilit de membrii comisiei de evaluare pentru fiecare disciplinã de concurs, barem care se afişeazã la sfârşitul fiecãrei probe scrise. (2) Fiecare lucrare scrisã este verificatã independent de 2 membri ai comisiei de evaluare şi apreciatã separat cu note de la 1 la 10, conform baremului de corectare. (3) Dupã terminarea evaluãrii, fiecare corector trece, sub semnãturã, nota în borderoul de notare. La corectare nu se fac însemnãri pe lucrare. Un corector nu are acces la borderoul celuilalt. (4) Preşedintele comisiei de evaluare verificã borderourile şi semnaleazã diferenţele mai mari de un punct dintre notele acordate de cei 2 corectori. În acest caz solicitã recorectarea lucrãrii, în condiţiile prevãzute la alineatele precedente. (5) Dupã verificarea menţionatã la alin. (4), cei 2 corectori calculeazã nota finalã, care reprezintã media aritmeticã a notelor obţinute, cu douã zecimale, pe care o înscriu, sub semnãturã, în borderoul de notare. (6) Pe timpul verificãrii lucrãrile nu vor fi dezlipite, pãstrându-se secret numele candidatului. În prezenţa tuturor membrilor comisiei de evaluare se înscrie pe fiecare lucrare nota finalã trecutã în borderou şi se aplicã semnãtura preşedintelui comisiei, dupã care se introduc în baza de date şi se procedeazã la deschiderea lucrãrilor. (7) Dupã deschiderea lucrãrilor comisia de organizare a concursului procedeazã la corelarea numerelor lucrãrilor cu numele candidaţilor şi la centralizarea notelor obţinute la cele 3 materii de concurs şi calculeazã media generalã. (8) Pe baza mediei generale obţinute se întocmeşte tabelul de clasificare a candidaţilor, pe care comisia de organizare a concursului îl va afişa la sediile instituţiilor arãtate la art. 7 alin. (1), şi se aduce la cunoştinţã publicã pe paginile de Internet ale Consiliului Superior al Magistraturii şi Şcolii Naţionale de Grefieri. (9) Pentru a fi admis la Şcoala Naţionalã de Grefieri candidatul trebuie sã aibã cel puţin media 6, dar nu mai puţin de 5 la fiecare probã de concurs. ART. 23 (1) Candidaţii nemulţumiţi de notele acordate la concurs pot depune, în termen de 48 de ore de la data afişãrii rezultatelor, contestaţii la tribunalele la care au depus cererile de înscriere. Acestea se vor transmite imediat dupã înregistrare, prin fax, Consiliului Superior al Magistraturii. Dupã înregistrarea contestaţiilor, comisia de organizare a concursului resigileazã şi renumeroteazã lucrãrile a cãror notare este contestatã, înscriindu-le într-un borderou separat. Acestea se predau comisiei de soluţionare a contestaţiilor. (2) Contestaţiile se soluţioneazã în termen de cel mult 5 zile de la înregistrarea lor, de cãtre comisia de soluţionare a contestaţiilor, în condiţiile prevãzute la art. 22. (3) Notele acordate de comisia de soluţionare a contestaţiilor sunt definitive. (4) Tabelul cu rezultatele definitive se va aduce la cunoştinţã publicã potrivit dispoziţiilor art. 22 alin. (8). ART. 24 (1) Sunt declaraţi admişi candidaţii care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 22 alin. (9), în ordinea descrescãtoare a mediilor, în limita numãrului de locuri aprobat, dacã îndeplinesc condiţiile privind buna reputaţie şi sunt apţi din punct de vedere medical. (2) Verificarea bunei reputaţii se face de cãtre curţile de apel şi parchetele de pe lângã acestea prin judecãtori inspectori şi procurori inspectori. (3) Verificarea din punct de vedere medical se face de comisia constituitã potrivit dispoziţiilor <>art. 13 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraţilor, cu modificãrile ulterioare. (4) În cazul în care ultima medie de admitere este obţinutã de mai mulţi candidaţi decât locurile rãmase, Consiliul Superior al Magistraturii va suplimenta numãrul de locuri în condiţiile legii sau va stabili un criteriu de departajare pe baza notei obţinute la una dintre disciplinele de concurs.
CAP. V Dispoziţii finale
ART. 25 (1) Lucrãrile de concurs şi borderourile de corectare se pãstreazã în arhiva Consiliului Superior al Magistraturii. (2) Dosarele de înscriere la concurs ale candidaţilor admişi se predau Şcolii Naţionale de Grefieri în termen de 15 zile de la afişarea rezultatelor finale. ART. 26 Dispoziţiile prezentului regulament se aplicã în mod corespunzãtor şi în cazul organizãrii concursului naţional prevãzut la <>art. 36 din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecãtoreşti şi al parchetelor de pe lângã acestea. ART. 27 La data intrãrii în vigoare a prezentului regulament se abrogã dispoziţiile privind organizarea şi desfãşurarea concursului de admitere din Regulamentul de organizare şi desfãşurare a concursului de admitere la Centrul de Pregãtire şi Perfecţionare a Grefierilor şi a Celuilalt Personal Auxiliar de Specialitate, aprobat prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 1.788/C/2002 ART. 28 Prezentul regulament se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email