Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 9 din 4 aprilie 2012 privind aprobarea Normei nr. 7/2012 pentru modificarea Normei nr. 14/2009 privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative
EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A SISTEMULUI DE PENSII PRIVATE PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 244 din 11 aprilie 2012
Având în vedere Nota de fundamentare nr. 1.032 din 21 martie 2012 a Direcţiei reglementare şi autorizare,
în temeiul dispoziţiilor art. 77 alin. (3) şi (4), art. 93 şi 94 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
conform prevederilor art. 16, 21, 22, art. 23 lit. f) şi art. 24 lit. c) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 313/2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private emite urmãtoarea hotãrâre:
ART. 1
Se aprobã Norma nr. 7/2012 pentru modificarea Normei nr. 14/2009 privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative, aprobatã prin Hotãrârea Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 22/2009, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 606 din 2 septembrie 2009, prevãzutã în anexa care face parte din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Prezenta hotãrâre şi norma menţionatã la art. 1 se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
Direcţia secretariat şi directorul general asigurã ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotãrâri.
Preşedintele Comisiei de Supraveghere
a Sistemului de Pensii Private,
Mircea Oancea
Bucureşti, 4 aprilie 2012.
Nr. 9.
ANEXÃ
NORMA Nr. 7/2012
pentru modificarea Normei nr. 14/2009 privind
utilizarea activului personal al participantului
la un fond de pensii facultative
Având în vedere prevederile art. 77 alin. (3) şi (4), art. 93 şi 94 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul dispoziţiilor art. 16, 21, 22, art. 23 lit. f) şi art. 24 lit. c) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 313/2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private emite prezenta normã.
ART. I
Norma nr. 14/2009 privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative, aprobatã prin Hotãrârea Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 22/2009, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 606 din 2 septembrie 2009, se modificã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 1, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) beneficiazã de pensie de invaliditate în condiţiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Legea pensiilor publice;".
2. La articolul 4, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) intrarea în posesia contravalorii activului personal net, ca platã unicã;".
3. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Participantul care, dupã împlinirea vârstei de 60 de ani, continuã sã desfãşoare o activitate în sensul art. 74 alin. (1) din Lege are dreptul sã solicite oricând, pe baza unei cereri de platã, contravaloarea activului personal net."
4. La articolul 6, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) În cazul prevãzut la art. 94 lit. b) din Lege, participantul are dreptul sã obţinã contravaloarea activului personal net, ca platã unicã.
(2) În cazul invaliditãţii de gradul I şi în cazul invaliditãţii de gradul II, când se constatã pierderea totalã a capacitãţii de muncã, participantul are dreptul sã obţinã contravaloarea activului personal net."
5. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - Prescripţia dreptului de a cere plata contravalorii activului personal net al participantului decedat începe sã curgã de la data decesului sau de la data rãmânerii definitive a hotãrârii de declarare a decesului."
6. Titlul capitolului III va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL III
Plata sumei reprezentând contravaloarea activului personal net"
7. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Plata sumei reprezentând contravaloarea activului personal net al participantului/beneficiarului se efectueazã prin virament în cont bancar sau prin mandat poştal."
8. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Pentru a primi contravaloarea activului personal net în condiţiile art. 6 alin. (2), participantul, personal sau prin mandatar având procurã specialã şi autenticã, depune la sediul administratorului fondului de pensii facultative urmãtoarele documente:
a) cerere scrisã prin care solicitã plata drepturilor cuvenite;
b) copia deciziei administrative privind acordarea pensiei de invaliditate;
c) copia deciziei medicale privind capacitatea de muncã, decizie care conţine menţiunea «nerevizuibil prin afecţiune» sau «nerevizuibil» conform Legii pensiilor publice, dupã caz;
d) copia actului de identitate valabil la data depunerii cererii, cu semnãtura în original pe aceeaşi paginã cu imaginea reprodusã prin copiere;
e) copia certificatului de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat eliberat de comisiile teritoriale de evaluare a persoanelor adulte cu handicap sau o declaraţie pe propria rãspundere privind faptul cã nu deţine acest certificat, dupã caz.
(2) Documentele prevãzute la alin. (1) lit. b)-e) se prezintã în original şi în copie, administratorul pãstrând copiile acestora dupã ce verificã conformitatea cu originalul, sau în copie legalizatã.
(3) În situaţia în care participantul este reprezentat prin mandatar, mandatarul depune, de asemenea, copia actului sãu de identitate, valabil la data depunerii cererii, cu semnãtura în original pe aceeaşi paginã cu imaginea reprodusã prin copiere."
9. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Pentru a primi contravaloarea activului personal net în conformitate cu prevederile art. 7, fiecare beneficiar, personal sau prin mandatar având procurã specialã şi autenticã, depune la sediul administratorului fondului de pensii facultative urmãtoarele documente:
a) cerere scrisã prin care îşi revendicã drepturile;
b) copia certificatului de deces;
c) copia certificatului de moştenitor/legatar ori a certificatului de moştenitor suplimentar, dupã caz, sau copia hotãrârii judecãtoreşti definitive şi irevocabile, din care sã rezulte calitatea de moştenitor/legatar şi cota-parte cuvenitã din activul personal net al participantului decedat;
d) copia actului de identitate valabil la data depunerii cererii, cu semnãtura în original pe aceeaşi paginã cu imaginea reprodusã prin copiere.
(2) Documentele prevãzute la alin. (1) lit. b)-d) se prezintã în original şi în copie, administratorul pãstrând copiile acestora dupã ce verificã conformitatea cu originalul, sau în copie legalizatã.
(3) În situaţia în care beneficiarul este reprezentat prin mandatar, mandatarul depune, de asemenea, copia actului sãu de identitate, valabil la data depunerii cererii, cu semnãtura în original pe aceeaşi paginã cu imaginea reprodusã prin copiere."
10. La articolul 13, alineatele (1) şi (4) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) În cererea scrisã, depusã la sediul administratorului, participantul/beneficiarul sau mandatarul, dupã caz, indicã modalitatea de efectuare a plãţii sumelor cuvenite, respectiv prin mandat poştal sau prin virament în cont bancar.
........................................................................
(4) Plata sumelor prevãzute la alin. (1) se face cãtre participantul/beneficiarul fondului de pensii facultative, reprezentarea prin mandatar a acestuia fiind permisã numai pentru depunerea cererii şi a documentelor însoţitoare."
11. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Administratorul efectueazã plata sumelor aferente drepturilor participantului/beneficiarului din contul fondului de pensii facultative:
a) în contul bancar al participantului sau al fiecãrui beneficiar, dupã caz, consemnat în cererea scrisã; sau
b) în contul unui furnizor de servicii poştale, în vederea transmiterii de cãtre acesta a sumelor cuvenite participantului/beneficiarului, prin mandat poştal.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) lit. b), administratorul întocmeşte documentaţia necesarã pentru plata sumelor cãtre participant/beneficiar şi o transmite furnizorului de servicii poştale, în termenul prevãzut la art. 16 alin. (1)."
12. La articolul 15, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) La data efectuãrii plãţii, administratorul fondului de pensii facultative transmite cãtre participant, pe suport hârtie, prin servicii poştale, o informare cu privire la contravaloarea activului personal net cuvenit participantului.
(2) La data efectuãrii plãţii, administratorul fondului de pensii transmite cãtre beneficiar/beneficiari, pe suport hârtie, prin servicii poştale, o informare cuprinzând urmãtoarele informaţii:
a) contravaloarea activului personal net al participantului decedat;
b) suma cuvenitã beneficiarului cãruia i se adreseazã informarea."
13. La articolul 16, alineatele (1) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Plata sumelor cuvenite participantului/beneficiarului se efectueazã în maximum 10 zile lucrãtoare de la data depunerii cererii de platã.
.........................................................................
(3) Suma care urmeazã a fi plãtitã cãtre participant/beneficiar se calculeazã având la bazã ultima valoare unitarã a activului net, calculatã şi raportatã de administrator şi de depozitar în ziua precedentã zilei în care se face plata, din care se scad deducerile legale, iar anularea unitãţilor de fond aferente plãţii contravalorii activului personal net al participantului se efectueazã la aceeaşi datã."
14. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - Calitatea de participant la fondul de pensii facultative înceteazã la momentul efectuãrii plãţii reprezentând contravaloarea activului personal net, iar anularea unitãţilor de fond aferente plãţii contravalorii activului personal net al participantului se efectueazã la aceeaşi datã."
15. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - Administratorul are obligaţia sã pãstreze şi sã arhiveze istoricul operaţiunilor participantului de la prima contribuţie şi pânã la plata contravalorii activului personal net, împreunã cu documentele aferente acestora, în conformitate cu prevederile legale."
16. Articolul 22 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte:
a) neefectuarea sau efectuarea cu întârziere a plãţii sumelor aferente participantului/beneficiarului conform prevederilor art. 9, art. 13 alin. (4), art. 14, 16 şi 17;
b) netransmiterea informãrii/istoricului operaţiunilor cãtre participant/beneficiar conform prevederilor art. 15;
c) neadministrarea în mod corespunzãtor a activului personal al participantului aflat în situaţiile prevãzute la art. 93 alin. (2) lit. a) şi la art. 94 lit. b) şi c) din Lege pânã la data efectuãrii plãţii unice a drepturilor cuvenite participantului/beneficiarului;
d) nerespectarea celorlalte dispoziţii prevãzute în prezenta normã.
(2) Sãvârşirea vreuneia dintre faptele prevãzute la alin. (1) se sancţioneazã în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, respectiv art. 120, art. 121 alin. (1) lit. k), alin. (2)-(7), (9) şi (10) din Lege."
ART. II
(1) Prevederile prezentei norme se aplicã şi în cazul cererilor nesoluţionate pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei norme ale participanţilor/beneficiarilor care au depus la administratorii de fonduri de pensii facultative documentele pentru plata drepturilor cuvenite.
(2) Administratorii întreprind demersurile în vederea soluţionãrii situaţiilor prevãzute la alin. (1) în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrãrii în vigoare a prezentei norme.
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: