Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 899 din 22 august 2002 (*actualizata*) privind organizarea invatamantului postuniversitar de specialitate medical, medico-dentar si farmaceutic uman**) (actualizata pana la data de 03 februarie 2005*)
Continutul acestui act apartine exclusiv S.C. Centrul Teritorial de Calcul Electronic S.A. Piatra-Neamt si nu este un document cu caracter oficial, fiind destinat pentru informarea utilizatorilor.
---------------
**) Titlul hotãrârii a fost modificat de pct. 1 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005.
In temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale art. 69, 79, 135 şi 136 din Legea învãţãmântului nr. 84/1995, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.
ART. 1
Învãţãmântul postuniversitar medical şi farmaceutic uman asigura specializarea şi perfecţionarea personalului cu studii superioare în domeniu.
ART. 1
Învãţãmântul postuniversitar de specialitate medical, medico-dentar şi farmaceutic uman asigura specializarea şi perfecţionarea personalului cu studii superioare în domeniu.
------------
Art. 1 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
ART. 2
Formele de învãţãmânt postuniversitar medical şi farmaceutic uman sunt:
a) rezidentiatul;
b) specializarea pentru dobândirea unei alte specialitãţi;
c) doctoratul;
d) programele pentru obţinerea de competente şi supraspecializari;
e) masteratul;
f) educaţia medicalã continua;
g) cursurile postuniversitare de perfecţionare şi alte forme prevãzute de lege.
ART. 2
(1) Formele de învãţãmânt postuniversitar de specialitate medical, medico-dentar şi farmaceutic uman sunt:
a) rezidenţiatul;
b) specializarea pentru dobândirea unei alte specialitãţi;
c) educaţia continuã în domeniul medical, medico-dentar şi farmaceutic uman;
d) cursurile postuniversitare de perfecţionare şi alte forme prevãzute de lege.
(2) Educaţia continuã în domeniul medical, medico-dentar şi farmaceutic uman cuprinde totalitatea activitãţilor de pregãtire teoreticã şi/sau practicã destinate medicilor, medicilor dentişti şi, respectiv, farmaciştilor, în vederea dobândirii/îmbunãtãţirii nivelului de cunoştinţe, abilitãţi şi aptitudini necesare creşterii calitãţii asistenţei medicale şi nivelului de performanţã în domeniul respectiv. Aceasta cuprinde:
a) programele pentru obţinerea atestatelor de studii complementare;
b) alte forme de perfecţionare prevãzute de lege.
------------
Art. 2 a fost modificat de pct. 3 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005.
ART. 3
Învãţãmântul postuniversitar medical şi farmaceutic uman este coordonat de cãtre Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, împreunã cu Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, în condiţiile legii, pe baza cerinţelor de perfecţionare determinate de strategiile programelor naţionale de sãnãtate.
ART. 3
Învãţãmântul postuniversitar de specialitate medical, medico-dentar şi farmaceutic uman este coordonat de cãtre Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, împreunã cu Ministerul Sãnãtãţii, în condiţiile legii, pe baza cerinţelor de perfecţionare determinate de strategiile programelor naţionale de sãnãtate.
------------
Art. 3 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
ART. 4
(1) Învãţãmântul postuniversitar medical şi farmaceutic uman se desfãşoarã în instituţii de învãţãmânt superior cu profil medico-farmaceutic uman acreditate, în unitãţi sanitare acreditate şi în alte instituţii prevãzute de lege.
(2) Unitãţile sanitare sunt acreditate în acest scop de cãtre Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, la propunerea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, pe baza criteriilor de competenta profesionalã şi a nivelului de dotare tehnico-materialã. Procedura şi criteriile de acreditare a unitãţilor sanitare în care se desfãşoarã rezidentiatul se stabilesc prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului educaţiei şi cercetãrii, la propunerea instituţiilor de învãţãmânt superior medical.
(3) Învãţãmântul postuniversitar medical şi farmaceutic uman se desfãşoarã conform programelor de învãţãmânt elaborate de instituţiile de învãţãmânt superior cu profil medico-farmaceutic uman acreditate, cu avizele Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii şi Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei.
ART. 4
(1) Învãţãmântul postuniversitar de specialitate medical, medico-dentar şi farmaceutic uman se desfãşoarã în instituţii de învãţãmânt superior cu profil medical, medico-dentar şi farmaceutic uman acreditate, în unitãţi sanitare acreditate şi în alte instituţii prevãzute de lege.
(2) Unitãţile sanitare sunt acreditate în acest scop de cãtre Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, la propunerea Ministerului Sãnãtãţii, pe baza criteriilor de competenta profesionalã şi a nivelului de dotare tehnico-materialã. Procedura şi criteriile de acreditare a unitãţilor sanitare în care se desfãşoarã rezidentiatul se stabilesc prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi al ministrului educaţiei şi cercetãrii, la propunerea instituţiilor de învãţãmânt superior medical.
(3) Învãţãmântul postuniversitar de specialitate medical, medico-dentar şi farmaceutic uman se desfãşoarã conform programelor de învãţãmânt elaborate de instituţiile de învãţãmânt superior cu profil medical, medico-dentar şi farmaceutic uman acreditate, cu avizele Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii şi Ministerului Sãnãtãţii.
-----------
Art. 4 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
ART. 5
(1) Rezidentiatul este forma de învãţãmânt postuniversitar specifica în medicina, stomatologie şi farmacie, prin care se asigura pregãtirea ce permite obţinerea specializãrii medicale şi farmaceutice, cu o durata cuprinsã între 3 şi 7 ani, în funcţie de specialitate.
(1) Rezidentiatul este forma de învãţãmânt postuniversitar specifica în medicina, medicinã dentarã şi farmacie, prin care se asigura pregãtirea ce permite obţinerea specializãrii medicale şi farmaceutice, cu o durata cuprinsã între 3 şi 7 ani, în funcţie de specialitate.
-----------
Alin. (1) al art. 5 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
(2) Medicii, medicii stomatologi şi farmaciştii care sunt admişi în rezidentiat şi desfãşoarã activitãţile specifice acestei forme de pregãtire sunt numiţi rezidenţi.
(2) Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii care sunt admişi în rezidentiat şi desfãşoarã activitãţile specifice acestei forme de pregãtire sunt numiţi rezidenţi.
----------
Alin. (2) al art. 5 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
(2^1) Formarea prin rezidenţiat implicã participarea rezidentului la toate activitãţile specifice domeniului de specializare, inclusiv în gãrzi, desfãşurate în clinicile universitare sau în unitãţile sanitare acreditate unde rezidentul îşi efectueazã pregãtirea, pe întreaga duratã a sãptãmânii de lucru şi, respectiv, a anilor de pregãtire în rezidenţiat.
------------
Alin. (2^1) al art. 5 a fost introdus de pct. 4 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005.
(2^2) Rezidenţiatul se poate întrerupe, la cerere, pentru motive întemeiate stabilite în metodologia de aplicare a prezentei hotãrâri. Dupã reluarea pregãtirii prin rezidenţiat, prezentarea la examenul de specialist se va face dupã efectuarea integralã a duratei de pregãtire prevãzute de Nomenclatorul specialitãţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medical
------------
Alin. (2^2) al art. 5 a fost introdus de pct. 4 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005.
(3) Conţinutul şi durata rezidentiatului se propun de cãtre instituţiile de învãţãmânt superior cu profil medico-farmaceutic uman acreditate, în acord cu Directivele sectoriale ale Uniunii Europene, şi se aproba prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetãrii şi al ministrului sãnãtãţii şi familiei.
(3) Conţinutul şi durata rezidentiatului se propun de cãtre instituţiile de învãţãmânt superior cu profil medical, medico-dentar şi farmaceutic uman acreditate, în acord cu Directivele sectoriale ale Uniunii Europene, şi se aproba prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetãrii şi al ministrului sãnãtãţii.
----------
Alin. (3) al art. 5 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
(4) In vederea stabilirii numãrului de locuri instituţiile de învãţãmânt superior cu profil medico-farmaceutic uman acreditate vor comunica în prealabil Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, cu minimum un an înainte de data începerii fiecãrui an de pregãtire în rezidentiat, numãrul de rezidenţi care pot fi pregatiti în instituţia respectiva, pe fiecare specialitate, pentru anul de rezidentiat respectiv.
(4) In vederea stabilirii numãrului de locuri instituţiile de învãţãmânt superior cu profil medical, medico-dentar şi farmaceutic uman acreditate vor comunica în prealabil Ministerului Sãnãtãţii şi Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, cu minimum un an înainte de data începerii fiecãrui an de pregãtire în rezidentiat, numãrul de rezidenţi care pot fi pregatiti în instituţia respectiva, pe fiecare specialitate, pentru anul de rezidentiat respectiv.
----------
Alin. (4) al art. 5 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
(5) Numãrul de locuri pentru pregãtirea în rezidentiat este stabilit în fiecare an de rezidentiat, pe baza propunerilor formulate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, cu consultarea ministerelor cu reţele sanitare proprii, prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetãrii şi al ministrului sãnãtãţii. Numãrul de locuri din teritoriu se stabileşte pe baza numãrului de posturi din teritoriu, ţinându-se seama de numãrul specialiştilor existent în reţeaua de asistenta medicalã de specialitate, dinamica acestuia, evoluţia demograficã, mobilitatea globalã şi regionala şi de strategia de dezvoltare a sistemului de sãnãtate.
(5) Numãrul de locuri pentru pregãtirea în rezidentiat este stabilit în fiecare an de rezidentiat, pe baza propunerilor formulate de Ministerul Sãnãtãţii, cu consultarea ministerelor cu reţele sanitare proprii, prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetãrii şi al ministrului sãnãtãţii. Numãrul de locuri din teritoriu se stabileşte pe baza numãrului de posturi din teritoriu, ţinându-se seama de numãrul specialiştilor existent în reţeaua de asistenta medicalã de specialitate, dinamica acestuia, evoluţia demograficã, mobilitatea globalã şi regionala şi de strategia de dezvoltare a sistemului de sãnãtate.
---------
Alin. (5) al art. 5 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
(6) Rezidentul participa la activitãţi specifice în clinicile sau secţiile unde îşi desfãşoarã pregãtirea de specialitate, sub îndrumarea şi supravegherea directa a coordonatorilor sãi din instituţiile şi unitãţile acreditate conform art. 4.
(6) Rezidentul participã efectiv la activitãţile şi responsabilitãţile clinicilor, secţiilor, laboratoarelor, cabinetelor de specialitate, de medicinã de familie, cabinetelor medico-dentare şi farmaciilor în care efectueazã pregãtirea, sub îndrumarea şi supravegherea directã a coordonatorilor sãi din instituţiile şi unitãţile sanitare acreditate conform art. 4. Pe durata pregãtirii în specialitate rezidenţii sunt salarizaţi conform legii.
-----------
Alin. (6) al art. 5 a fost modificat de pct. 5 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005.
ART. 6
(1) Admiterea la rezidentiat se face prin concurs naţional organizat în ultimul trimestru al fiecãrui an de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, pe baza metodologiei de concurs aprobate prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei.
(2) Condiţiile de înscriere la concursul naţional pentru rezidentiat sunt:
- candidatul are diploma de licenţa în profil medico-farmaceutic uman sau o diploma echivalenta cu aceasta;
- candidatul este apt din punct de vedere medical (fizic şi neuropsihic) pentru exercitarea activitãţii în grupa de specialitate pentru care candideazã.
(3) Rezultatele concursului naţional pentru rezidentiat sunt confirmate prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei.
ART. 6
(1) Admiterea la rezidentiat se face prin concurs naţional organizat în ultimul trimestru al fiecãrui an de cãtre Ministerul Sãnãtãţii, pe baza metodologiei de concurs aprobate prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
(2) Condiţiile de înscriere la concursul naţional pentru rezidentiat sunt:
- candidatul are diploma de licenţa în profil medical, medico-dentar şi farmaceutic uman sau o diploma echivalenta cu aceasta;
- candidatul este apt din punct de vedere medical (fizic şi neuropsihic) pentru exercitarea activitãţii în grupa de specialitate pentru care candideazã.
(3) Rezultatele concursului naţional pentru rezidentiat sunt confirmate prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
------------
Art. 6 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
ART. 7
(1) Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei şi Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii înfiinţeazã o comisie comuna de organizare a concursului pentru rezidentiat, sub autoritatea şi responsabilitatea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, abilitata sa asigure organizarea concursului.
(2) Comisia comuna de organizare a concursului pentru rezidentiat este formatã din reprezentanţi ai Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii.
(3) Componenta şi numãrul membrilor comisiei comune se aproba anual prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetãrii şi al ministrului sãnãtãţii şi familiei.
ART. 7
(1) Ministerul Sãnãtãţii şi Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii înfiinţeazã o comisie comuna de organizare a concursului pentru rezidentiat, sub autoritatea şi responsabilitatea Ministerului Sãnãtãţii, abilitata sa asigure organizarea concursului.
(2) Comisia comuna de organizare a concursului pentru rezidentiat este formatã din reprezentanţi ai Ministerului Sãnãtãţii şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii.
(3) Componenta şi numãrul membrilor comisiei comune se aproba anual prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetãrii şi al ministrului sãnãtãţii.
----------
Art. 7 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
ART. 8
(1) Admiterea în rezidentiat a personalului didactic încadrat pe funcţii de preparator la disciplinele clinice şi preclinice cu sau fãrã corespondent în Nomenclatorul specialitatilor medicale şi farmaceutice, competente şi supraspecializari pentru reţeaua de asistenta medicalã se face în situaţia îndeplinirii condiţiilor de admitere la grupa sau subgrupa de specialitãţi respectiva.
(1) Admiterea în rezidentiat a personalului didactic încadrat pe funcţii de preparator la disciplinele clinice şi preclinice cu sau fãrã corespondent în Nomenclatorul specialitãţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã se face în situaţia îndeplinirii condiţiilor de admitere la grupa sau subgrupa de specialitãţi respectiva.
----------
Alin. (1) al art. 8 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
(2) Doctoranzii cu frecventa pot fi admişi în rezidentiat numai dacã îndeplinesc condiţiile prevãzute la alin. (1).
ART. 9
Pregãtirea în rezidentiat se organizeazã în doua etape:
a) etapa I, de pregãtire teoreticã, ce are loc numai în clinici universitare, fiind normata ca activitate de învãţãmânt;
b) etapa a II-a, de pregãtire practica, ce are loc atât în clinici universitare, cat şi în unitãţi sanitare şi farmaceutice de stat sau particulare acreditate.
ART. 10
(1) Candidaţii admişi la concursul naţional de rezidentiat sunt repartizaţi de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, pe baza propriilor optiuni, în ordinea descrescãtoare a punctajului obţinut la concurs, pentru efectuarea stagiilor de pregãtire în centre universitare sau în unitãţi sanitare acreditate, în conformitate cu art. 4, în funcţie de propunerile instituţiilor de învãţãmânt superior de stat cu profil medico-farmaceutic uman acreditate şi de capacitãţile de pregãtire ale unitãţilor sanitare.
(2) Schimbarea specialitatii în care a fost admis rezidentul este posibila printr-un nou concurs de rezidentiat. In cazuri justificate schimbarea se poate face numai prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei, dacã solicitantul îndeplineşte condiţiile minime la specializarea cerutã.
(3) Lista candidaţilor repartizaţi în universitãţi, pe specialitãţi, se comunica Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei la finalizarea concursului.
ART. 10
(1) Candidaţii admişi la concursul naţional de rezidentiat sunt repartizaţi de cãtre Ministerul Sãnãtãţii, pe baza propriilor optiuni, în ordinea descrescãtoare a punctajului obţinut la concurs, pentru efectuarea stagiilor de pregãtire în centre universitare sau în unitãţi sanitare acreditate, în conformitate cu art. 4, în funcţie de propunerile instituţiilor de învãţãmânt superior de stat cu profil medical, medico-dentar şi farmaceutic uman acreditate şi de capacitãţile de pregãtire ale unitãţilor sanitare.
(2) Schimbarea specialitatii în care a fost admis rezidentul este posibila printr-un nou concurs de rezidentiat. In cazuri justificate schimbarea se poate face numai prin ordin al ministrului sãnãtãţii, dacã solicitantul îndeplineşte condiţiile minime la specializarea cerutã.
(3) Lista candidaţilor repartizaţi în universitãţi, pe specialitãţi, se comunica Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii de cãtre Ministerul Sãnãtãţii la finalizarea concursului.
------------
Art. 10 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
ART. 11
(1) Numãrul de rezidenţi pentru normarea activitãţii de predare este de cel puţin 5 pe specializare. In mod excepţional, el poate cobori sub aceasta cifra la propunerea senatului universitãţii şi cu aprobarea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii.
(2) Finanţarea activitãţii de pregãtire teoreticã a rezidenţilor admişi pe numãrul de locuri stabilit potrivit art. 5 alin. (4), organizatã de instituţiile de învãţãmânt superior de stat cu profil medico-farmaceutic uman, se face din sume alocate de la bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, pe baza de contract, în condiţiile prevãzute la art. 171 din Legea nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Finanţarea activitãţii de pregãtire teoreticã a rezidenţilor admişi pe numãrul de locuri stabilit potrivit art. 5 alin. (4), organizatã de instituţiile de învãţãmânt superior de stat cu profil medical, medico-dentar şi farmaceutic uman, se face din sume alocate de la bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, pe baza de contract, în condiţiile prevãzute la art. 171 din Legea nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
-----------
Alin. (2) al art. 11 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
(3) Activitatea de predare aferentã învãţãmântului de rezidentiat se cuprinde distinct în statele de funcţiuni ale catedrelor.
(4) Instituţiile de învãţãmânt superior de stat cu profil medico-farmaceutic uman acreditate, care deruleazã programe de pregãtire prin rezidentiat, au obligaţia sa organizeze un departament specializat sau o structura care sa rãspundã de organizarea şi calitatea activitãţilor didactice pentru aceste programe.
(4) Instituţiile de învãţãmânt superior de stat cu profil medical, medico-dentar şi farmaceutic uman acreditate, care deruleazã programe de pregãtire prin rezidentiat, au obligaţia sa organizeze un departament specializat sau o structura care sa rãspundã de organizarea şi calitatea activitãţilor didactice pentru aceste programe.
-----------
Alin. (4) al art. 11 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
ART. 12
(1) Rezidentiatul se finalizeazã printr-un examen care cuprinde probe teoretice şi practice, susţinute în fata unei comisii de specialişti propuse de cãtre instituţiile de învãţãmânt superior, societãţile profesionale, Colegiul Medicilor din România şi Colegiul Farmacistilor din România şi numite prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului educaţiei şi cercetãrii.
(1) Rezidentiatul se finalizeazã printr-un examen care cuprinde probe teoretice şi practice, susţinute în fata unei comisii de specialişti propuse de cãtre instituţiile de învãţãmânt superior, societãţile profesionale, Colegiul Medicilor din România şi Colegiul Farmacistilor din România şi numite prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi al ministrului educaţiei şi cercetãrii.
----------
Alin. (1) al art. 12 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
(2) Absolvenţii stagiilor de rezidentiat se pot prezenta la examenul de finalizare în primii 2 ani de la absolvire.
(3) Stagiul de rezidentiat poate fi întrerupt la solicitarea rezidentului şi cu aprobarea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, în condiţiile respectãrii contractului individual de munca.
(3) Stagiul de rezidentiat poate fi întrerupt la solicitarea rezidentului şi cu aprobarea Ministerului Sãnãtãţii, în condiţiile respectãrii contractului individual de munca.
----------
Alin. (3) al art. 12 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
(4) Dupã promovarea examenului prevãzut la alin. (1) rezidenţilor li se elibereazã certificatul de medic specialist, medic stomatolog specialist si, respectiv, de farmacist specialist, de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei.
(4) Dupã promovarea examenului prevãzut la alin. (1) rezidenţilor li se elibereazã certificatul de medic specialist, medic dentist specialist si, respectiv, de farmacist specialist, de cãtre Ministerul Sãnãtãţii.
-----------
Alin. (4) al art. 12 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
(5) Calitatea de medic specialist sau de farmacist specialist este doveditã de certificatul eliberat conform alin. (4).
ART. 13
(1) Diplomele, certificatele şi alte documente emise de autoritãţile şi organismele competente ale unui stat membru al Uniunii Europene sau din ţãrile din Spaţiul Economic European (S.E.E.), care atesta specializarea medicilor şi stomatologilor cetãţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene şi ai Spaţiului Economic European (S.E.E.) în una dintre specialitatile recunoscute de cãtre statele membre ale Uniunii Europene, specialitate existenta în Nomenclatorul specialitatilor medicale şi farmaceutice, competente şi supraspecializari pentru reţeaua de asistenta medicalã, sunt recunoscute de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei ca certificat de medic specialist, respectiv de stomatolog specialist.
(2) Farmaciştii cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene sau ai Spaţiului Economic European (S.E.E.) îşi pot desfãşura activitatea în România pe baza diplomei de farmacist eliberate de autoritãţile şi organismele competente ale unui stat membru al Uniunii Europene sau din ţãrile din Spaţiul Economic European (S.E.E.), echivalata de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii şi recunoscuta de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei din România, conform legii.
(3) Stagiile de specializare efectuate în afarã României, cu excepţia statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European (S.E.E.), se echivaleazã de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei cu stagiul de rezidentiat prevãzut de legislaţia din România, dacã pentru specializarea respectiva durata şi programele de studiu sunt echivalente. Certificatele de medic, de stomatolog si, respectiv, de farmacist specialist se obţin în acest caz dupã promovarea examenului de specialitate în România.
ART. 13
Abrogat.
----------
Art. 13 a fost abrogat de art. 98 din HOTĂRÂREA nr. 970 din 15 iunie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 710 din 5 august 2004.
ART. 14
(1) Pregãtirea prin rezidentiat se poate face şi cu taxa, atât de cãtre cetãţenii romani, cat şi de cãtre cetãţenii strãini, în afarã locurilor care se susţin de la bugetul de stat, stabilite conform art. 5 alin. (4).
(2) Numãrul locurilor cu taxa se stabileşte anual, pe specialitãţi, la propunerea senatelor universitare, şi se aproba prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului educaţiei şi cercetãrii.
(2) Numãrul locurilor cu taxa se stabileşte anual, pe specialitãţi, la propunerea senatelor universitare, şi se aproba prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi al ministrului educaţiei şi cercetãrii.
-----------
Alin. (2) al art. 14 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
ART. 15
Masteratul şi doctoratul se desfãşoarã conform legii.
ART. 16
(1) A doua specialitate se poate obţine, numai în regim cu taxa:
a) prin susţinerea unui nou concurs naţional pentru rezidentiat şi cu parcurgerea programei de pregãtire, dacã specialitatea nu este inrudita cu prima specialitate pentru care solicitantul are certificat;
b) fãrã susţinerea concursului naţional pentru rezidentiat, dar cu parcurgerea integrala a stagiului de pregãtire, dacã specialitatea este inrudita cu cea pentru care solicitantul are certificat, cu aprobarea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi a Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii.
b) fãrã susţinerea unui nou concurs naţional pentru rezidenţiat, dar cu parcurgerea integralã a stagiului de pregãtire, dacã specialitatea este înruditã cu cea pentru care solicitantul are certificat, cu avizul organizaţiilor profesionale de profil şi aprobarea Ministerului Sãnãtãţii.
----------
Litera b) a alin. (1) al art. 16 a fost modificatã de pct. 6 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005.
(2) Lista specialitatilor înrudite se stabileşte de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei şi Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, prin ordin comun, pe baza Nomenclatorului specialitatilor medicale şi farmaceutice, competente şi supraspecializari pentru reţeaua de asistenta medicalã.
(2) Lista specialitãţilor înrudite se stabileşte de cãtre Ministerul Sãnãtãţii cu avizul organizaţiilor profesionale de profil, pe baza Nomenclatorului specialitãţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã, şi se aprobã prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
----------
Alin. (2) al art. 16 a fost modificat de pct. 7 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005.
ART. 17
(1) Competenta reprezintã o forma de pregãtire postuniversitarã în domenii tehnice, diagnostice sau terapeutice, complementare unor specialitãţi medico-farmaceutice.
(2) Supraspecializarea reprezintã o forma de instruire postuniversitarã suplimentarã, aprofundata, în domenii conexe specialitatii de baza, şi se obţine numai de cãtre medicii specialişti sau primari dupã efectuarea unui program de pregãtire aprobat de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei şi dupã promovarea examenului final.
(3) Competentele sau supraspecializarile aferente fiecãrei specialitãţi medico-farmaceutice sunt stabilite de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei şi sunt cuprinse în Nomenclatorul specialitatilor medicale şi farmaceutice, competente şi supraspecializari pentru reţeaua de asistenta medicalã. Durata şi conţinutul programelor de pregãtire pentru obţinerea de competente sau supraspecializari sunt aprobate de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei la propunerea instituţiilor de învãţãmânt superior de stat cu profil medico-farmaceutic uman acreditate.
ART. 17
(1) Atestatul de studii complementare reprezintã:
a) formele de pregãtire postuniversitarã în domenii tehnice, diagnostice sau terapeutice;
b) formele de pregãtire postuniversitarã suplimentare, aprofundate în domenii conexe specialitãţii de bazã.
(2) Formele de pregãtire postuniversitarã prevãzute la alin. (1) lit. b) se efectueazã numai de cãtre medicii specialişti sau medicii primari.
(3) Atestatele de studii complementare aferente fiecãrei specialitãţi medicale, medico-dentare şi, respectiv, farmaceutice se stabilesc prin ordin al ministrului sãnãtãţii, cu avizul organizaţiilor profesionale de profil.
(4) Durata şi conţinutul programelor de pregãtire pentru obţinerea de atestate de studii complementare se aprobã de cãtre Ministerul Sãnãtãţii la propunerea instituţiilor de învãţãmânt superior cu profil medical, medico-dentar şi farmaceutic uman acreditate.
------------
Art. 17 a fost modificat de pct. 8 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005.
ART. 18
Programele de pregãtire în vederea dobândirii de competente şi supraspecializari se organizeazã de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, prin instituţiile de învãţãmânt superior cu profil medico-farmaceutic uman acreditate, care organizeazã şi examenele de obţinere a competentelor sau supraspecializarilor şi elibereazã certificatele de absolvire.
ART. 18
(1) Programele de pregãtire în vederea dobândirii atestatelor de studii complementare se organizeazã de cãtre Ministerul Sãnãtãţii prin instituţiile de învãţãmânt superior de stat cu profil medical, medico-dentar şi farmaceutic uman acreditate.
(2) Ministerul Sãnãtãţii organizeazã examenele de evaluare a pregãtirii dobândite în cadrul programelor prevãzute la alin. (1) şi elibereazã atestatele.
------------
Art. 18 a fost modificat de pct. 9 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005.
ART. 19
Competentele şi supraspecializarile obţinute în strãinãtate pot fi recunoscute de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei.
ART. 19
Atestatele de studii complementare dobândite în strãinãtate pot fi recunoscute de Ministerul Sãnãtãţii.
------------
Art. 19 a fost modificat de pct. 10 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005.
ART. 20
(1) Educaţia medicalã continua cuprinde totalitatea activitãţilor de pregãtire teoreticã si/sau practica destinate personalului care lucreazã în domeniul medical şi farmaceutic uman, în vederea dobândirii/îmbunãtãţirii nivelului de cunoştinţe, abilitaţi şi aptitudini necesare creşterii calitãţii asistenţei medicale şi nivelului de performanta în domeniul respectiv.
(1) Abrogat.
-----------
Alin. (1) al art. 20 a fost abrogat de pct. 11 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005.
(2) Educaţia medicalã continua este organizatã de cãtre Colegiul Medicilor din România, Colegiul Farmacistilor din România, Academia de Ştiinţe Medicale în colaborare cu instituţii de învãţãmânt superior acreditate şi este coordonata de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei.
(2) Educaţia continuã în domeniul medical, medico-dentar şi farmaceutic uman, cu excepţia studiilor complementare care duc la dobândirea unui atestat, este organizatã de cãtre Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România, Colegiul Farmaciştilor din România, în colaborare cu instituţiile de învãţãmânt superior acreditate, cu Academia de Ştiinţe Medicale şi cu Ministerul Sãnãtãţii.
------------
Alin. (2) al art. 20 a fost modificat de pct. 12 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005.
(3) Programele naţionale de educaţie medicalã continua sunt avizate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei.
(3) Programele naţionale de educaţie continuã în domeniul medical, medico-dentar şi farmaceutic uman sunt avizate de Ministerul Sãnãtãţii.
------------
Alin. (3) al art. 20 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
ART. 21
(1) Învãţãmântul superior universitar şi postuniversitar medico-farmaceutic uman se desfãşoarã în spitale, institute, centre de diagnostic şi tratament, în secţii cu paturi, în laboratoare şi în cabinete. Clinicile universitare sunt secţii clinice de spital în care sunt organizate catedre sau discipline universitare.
(1) Învãţãmântul superior universitar şi postuniversitar de specialitate medical, medico-dentar şi farmaceutic uman se desfãşoarã în spitale, institute, centre de diagnostic şi tratament, în secţii cu paturi, în laboratoare şi în cabinete. Clinicile universitare sunt secţii clinice de spital în care sunt organizate catedre sau discipline universitare.
-----------
Alin. (1) al art. 21 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
(2) Învãţãmântul farmaceutic se desfãşoarã în clinici, laboratoare, farmacii publice sau de spital şi în unitãţi de cercetare si/sau producţie de medicamente, agreate de instituţiile de învãţãmânt superior.
(3) Unitãţile clinice universitare se înfiinţeazã, la propunerea instituţiei de învãţãmânt superior, prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetãrii şi al ministrului sãnãtãţii şi familiei. Într-o unitate clinica universitarã activitatea de învãţãmânt este susţinutã de o singura instituţie de învãţãmânt superior sau, dupã caz, de o singura facultate cu profil medico-farmaceutic uman.
(3) Unitãţile clinice universitare se înfiinţeazã, la propunerea instituţiei de învãţãmânt superior, prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetãrii şi al ministrului sãnãtãţii. Într-o unitate clinica universitarã activitatea de învãţãmânt este susţinutã de o singura instituţie de învãţãmânt superior sau, dupã caz, de o singura facultate cu profil medical, medico-dentar şi farmaceutic uman.
-----------
Alin. (3) al art. 21 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
(4) Desfiinţarea unei unitãţi clinice universitare se poate face numai prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului educaţiei şi cercetãrii, la propunerea instituţiei de învãţãmânt superior.
(4) Desfiinţarea unei unitãţi clinice universitare se poate face numai prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi al ministrului educaţiei şi cercetãrii, la propunerea instituţiei de învãţãmânt superior.
----------
Alin. (4) al art. 21 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
(5) Într-o unitate clinica universitarã întreaga activitate de învãţãmânt, asistenta medicalã şi cercetare ştiinţificã este condusã de şeful clinicii.
(6) Poziţia de şef de clinica se ocupa de cadrele didactice universitare cu cel mai înalt grad universitar, pe baza hotãrârii senatului universitãţii. Şeful de clinica poate fi numit şef de secţie/şef de laborator, la propunerea senatului universitãţii, prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei.
(6) Poziţia de şef de clinica se ocupa de cadrele didactice universitare cu cel mai înalt grad universitar, pe baza hotãrârii senatului universitãţii. Şeful de clinica poate fi numit şef de secţie/şef de laborator, la propunerea senatului universitãţii, prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
----------
Alin. (6) al art. 21 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
ART. 22
Medicii şi farmaciştii cu funcţie didactica din unitãţile clinice universitare, salariaţi ai instituţiei de învãţãmânt superior cu profil medico-farmaceutic uman, pot primi din partea unitãţii sanitare în care îşi desfãşoarã activitatea integrata clinic o indemnizaţie de activitate clinica reprezentând cel puţin echivalentul unei jumãtãţi de norma corespunzãtoare gradului profesional în care sunt confirmaţi prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei, pentru activitatea de asistenta medicalã, respectiv farmaceutica, cu excepţia rezidenţilor.
ART. 22
Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii cu funcţie didactica din unitãţile clinice universitare, salariaţi ai instituţiei de învãţãmânt superior cu profil medical, medico-dentar şi farmaceutic uman, pot primi din partea unitãţii sanitare în care îşi desfãşoarã activitatea integrata clinic o indemnizaţie de activitate clinica reprezentând cel puţin echivalentul unei jumãtãţi de norma corespunzãtoare gradului profesional în care sunt confirmaţi prin ordin al ministrului sãnãtãţii, pentru activitatea de asistenta medicalã, respectiv farmaceutica, cu excepţia rezidenţilor.
-----------
Art. 22 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
ART. 23
Instituţiile de învãţãmânt superior cu profil medico-farmaceutic uman vor dimensiona formatiile de studiu astfel încât numãrul de studenţi şi rezidenţi care activeazã concomitent într-o unitate clinica universitarã sa fie corelat cu capacitatea de acordare a asistenţei medicale.
ART. 23
Instituţiile de învãţãmânt superior cu profil medical, medico-dentar şi farmaceutic uman vor dimensiona formatiile de studiu astfel încât numãrul de studenţi şi rezidenţi care activeazã concomitent într-o unitate clinica universitarã sa fie corelat cu capacitatea de acordare a asistenţei medicale.
-----------
Art. 23 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
ART. 24
(1) Spaţiile din spitale vor fi folosite pentru învãţãmânt universitar şi postuniversitar acreditat de stat, fãrã plata. Instituţiile de învãţãmânt superior particular care au specializãri cu profil medico-farmaceutic uman pot încheia contracte de închiriere, cu aprobarea ministrului sãnãtãţii şi familiei, conform legislaţiei în vigoare.
(2) Dotãrile din spitale, indiferent de provenienta, sunt folosite fãrã plata şi pentru procesul de învãţãmânt de stat acreditat, cu profil medico-farmaceutic uman.
ART. 24
(1) Spaţiile din spitale vor fi folosite pentru învãţãmânt universitar şi postuniversitar acreditat de stat, fãrã plata. Instituţiile de învãţãmânt superior particular care au specializãri cu profil medical, medico-dentar şi farmaceutic uman pot încheia contracte de închiriere, cu aprobarea ministrului sãnãtãţii, conform legislaţiei în vigoare.
(2) Dotãrile din spitale, indiferent de provenienta, sunt folosite fãrã plata şi pentru procesul de învãţãmânt de stat acreditat, cu profil medical, medico-dentar şi farmaceutic uman.
-----------
Art. 24 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
ART. 25
(1) Cursurile postuniversitare de perfecţionare sunt organizate de instituţiile de învãţãmânt superior cu profil medico-farmaceutic uman acreditate, cu consultarea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, a Colegiului Medicilor din România, respectiv a Colegiului Farmacistilor din România.
(2) Pregãtirea, durata şi conţinutul programelor se stabilesc de cãtre instituţiile de învãţãmânt superior cu profil medico-farmaceutic uman acreditate, în cadrul unui program naţional coordonat de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, cu avizul Colegiului Medicilor din România, respectiv al Colegiului Farmacistilor din România.
ART. 25
(1) Cursurile postuniversitare de perfecţionare sunt organizate de instituţiile de învãţãmânt superior cu profil medical, medico-dentar şi farmaceutic uman acreditate, cu consultarea Ministerului Sãnãtãţii, a Colegiului Medicilor din România, respectiv a Colegiului Farmacistilor din România.
(2) Pregãtirea, durata şi conţinutul programelor se stabilesc de cãtre instituţiile de învãţãmânt superior cu profil medical, medico-dentar şi farmaceutic uman acreditate, în cadrul unui program naţional coordonat de Ministerul Sãnãtãţii, cu avizul Colegiului Medicilor din România, respectiv al Colegiului Farmacistilor din România.
----------
Art. 25 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
ART. 26
(1) Taxele de instruire pentru formele de pregãtire profesionalã - rezidentiat cu taxa, competente, supraspecializari, cursuri postuniversitare, educaţie medicalã continua - sunt suportate de cãtre beneficiari sau angajatorii acestora.
(1) Taxele de instruire pentru formele de pregãtire profesionalã rezidenţiat cu taxã, specializarea pentru dobândirea unei alte specialitãţi, atestate de studii complementare, cursuri postuniversitare, educaţie continuã în domeniul medical, medico-dentar sau farmaceutic uman sunt suportate de cãtre beneficiari sau angajatorii acestora.
-----------
Alin. (1) al art. 26 a fost modificat de pct. 13 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005.
(2) Taxele de instruire prevãzute la alin. (1) se constituie ca venituri proprii extrabugetare, se propun şi se aproba de cãtre instituţiile organizatoare.
(3) Coordonarea activitãţii de pregãtire postuniversitarã se face de cãtre Centrul Naţional de Perfecţionare Postuniversitarã a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare şi Asistenţilor Medicali, înfiinţat prin Hotãrârea Guvernului nr. 537/2002 pentru modificarea şi completarea Hotãrârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi pentru înfiinţarea Centrului Naţional de Perfecţionare Postuniversitarã a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare şi Asistenţilor Medicali.
(3) Coordonarea activitãţii de pregãtire postuniversitarã se face de cãtre Centrul Naţional de Perfecţionare Postuniversitarã a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare şi Asistenţilor Medicali, înfiinţat prin Hotãrârea Guvernului nr. 537/2002 pentru modificarea şi completarea Hotãrârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii şi pentru înfiinţarea Centrului Naţional de Perfecţionare Postuniversitarã a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare şi Asistenţilor Medicali.
-----------
Alin. (3) al art. 26 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
ART. 27
In termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii şi Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei vor elabora şi vor aproba prin ordin comun metodologia de aplicare a prezentei hotãrâri.
ART. 27
In termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii şi Ministerul Sãnãtãţii vor elabora şi vor aproba prin ordin comun metodologia de aplicare a prezentei hotãrâri.
----------
Art. 27 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
ART. 28
Prevederile prezentei hotãrâri se aplica tuturor unitãţilor medico-sanitare cu activitate structuratã de învãţãmânt universitar şi postuniversitar medical şi farmaceutic uman.
ART. 28
Prevederile prezentei hotãrâri se aplica tuturor unitãţilor medico-sanitare cu activitate structuratã de învãţãmânt universitar şi postuniversitar de specialitate medical, medico-dentar şi farmaceutic uman.
-----------
Art. 28 a fost modificat de pct. 2 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 2.300 din 14 decembrie 2004 publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 4 ianuarie 2005 prin înlocuirea unor termeni.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Ecaterina Andronescu
Ministrul sãnãtãţii şi familiei,
Daniela Bartos
Ministrul muncii
şi solidaritãţii sociale,
Marian Sarbu
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tãnãsescu
Bucureşti, 22 august 2002.
Nr. 899.
--------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: