Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 12 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. 1
(1) Se constituie Comisia naţionalã de autoevaluare Schengen, organism consultativ, fãrã personalitate juridicã, denumit în continuare Comisia, pe lângã Ministerul Administraţiei şi Internelor, în scopul coordonãrii, promovãrii şi reprezentãrii politicilor şi acţiunilor de analizã, dezvoltare şi inovare în domeniul implementãrii acquis-ului Schengen, în vederea îndeplinirii condiţiilor necesare pentru aderarea României la Acordul Schengen şi la Convenţia de aplicare a acestuia.
(2) Comisia este subordonatã Consiliului interministerial pentru afaceri interne şi justiţie, constituit potrivit <>art. 1 lit. a) din Hotãrârea Guvernului nr. 750/2005 privind constituirea consiliilor interministeriale permanente.
(3) Comisia este formatã din câte un reprezentant la nivel de secretar de stat, secretar general, preşedinte sau director, dupã caz, al urmãtoarelor autoritãţi şi instituţii publice:
a) Ministerul Administraţiei şi Internelor;
b) Ministerul Afacerilor Externe;
c) Ministerul Integrãrii Europene;
d) Ministerul Finanţelor Publice - Autoritatea Naţionalã a Vãmilor;
e) Ministerul Justiţiei;
f) Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului;
g) Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei;
h) Secretariatul General al Guvernului;
i) Ministerul Public;
j) Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Comunicaţii;
k) Serviciul de Informaţii Externe;
l) Serviciul Român de Informaţii;
m) Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
(4) Componenţa nominalã a Comisiei se stabileşte prin decizie a primului-ministru, în termen de 15 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, pe baza propunerilor transmise Ministerului Administraţiei şi Internelor de cãtre autoritãţile şi instituţiile publice prevãzute la alin. (3).
ART. 2
(1) Activitatea Comisiei este coordonatã de ministrul administraţiei şi internelor, care îndeplineşte funcţia de preşedinte.
(2) Preşedintele executiv al Comisiei este secretarul de stat pentru integrare europeanã din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
(3) Hotãrârile Comisiei se adoptã prin votul majoritãţii membrilor prezenţi.
ART. 3
(1) Comisia armonizeazã şi coordoneazã activitãţile specifice realizate de ministerele, autoritãţile şi instituţiile din România cu competenţe în domeniu, precum şi relaţiile dintre ministere, autoritãţi şi instituţii ale administraţiei publice centrale şi structurile teritoriale cu atribuţii în domeniu, potrivit legii.
(2) Comisia coordoneazã activitatea tuturor grupurilor interministeriale ce desfãşoarã activitãţi în domenii sectoriale, cu relevanţã pentru îndeplinirea angajamentelor României pentru aderarea la Convenţia de aplicare a Acordului Schengen.
ART. 4
Comisia îndeplineşte urmãtoarele atribuţii principale:
a) coordoneazã elaborarea şi avizeazã politicile naţionale şi strategiile sectoriale în domeniile specifice;
b) urmãreşte îndeplinirea cerinţelor şi angajamentelor asumate pentru aderarea la Acordul Schengen şi la Convenţia de aplicare a acestuia;
c) stabileşte domeniile prioritare pentru elaborarea de politici generale şi sectoriale specifice domeniului;
d) urmãreşte asigurarea caracterului unitar şi coerent al strategiilor şi politicilor din domeniu;
e) monitorizeazã şi evalueazã modul de îndeplinire a obiectivelor şi acţiunilor cuprinse în documentele programatice din domeniu;
f) coordoneazã comunicarea interministerialã în ceea ce priveşte elaborarea politicilor în materie;
g) urmãreşte eficientizarea raporturilor dintre ministere, instituţii şi autoritãţi publice;
h) avizeazã programele şi planurile generale şi sectoriale pentru asigurarea îndeplinirii obligaţiilor statului român în calitate de viitor stat membru Schengen şi urmãreşte modul efectiv de aplicare a acestora;
i) urmãreşte aplicarea unitarã şi eficientã a sistemului de norme şi reglementãri în materie;
j) propune autoritãţilor reprezentate elaborarea proiectelor de acte normative referitoare la domeniul Schengen;
k) informeazã periodic şi ori de câte ori este necesar Guvernul şi Consiliul interministerial pentru afaceri interne şi justiţie, constituit potrivit <>art. 1 lit. a) din Hotãrârea Guvernului nr. 750/2005 , cu privire la activitatea desfãşuratã şi mãsurile dispuse.
ART. 5
(1) Secretariatul Comisiei se asigurã de Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin structura de specialitate, desemnatã prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, care coordoneazã activitãţile desfãşurate în domeniul implementãrii acquis-ului Schengen.
(2) Atribuţiile şi responsabilitãţile secretariatului se stabilesc prin regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei, care se aprobã prin hotãrâre a acesteia.
(3) Comisia poate constitui grupuri de lucru şi comisiii mixte de evaluare, formate din specialişti din cadrul autoritãţilor şi instituţiilor reprezentate.
(4) Modul de constituire, organizare şi atribuţiile grupurilor de lucru şi comisiilor mixte de evaluare se stabilesc prin regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei.
ART. 6
Comisia se întruneşte lunar sau ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui sau a preşedintelui executiv al acesteia.
ART. 7
Ministerele şi autoritãţile administraţiei publice supun aprobãrii Guvernului mãsurile propuse pentru îndeplinirea hotãrârilor adoptate de Comisie.
ART. 8
În termen de 5 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, ministerele şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, prevãzute la art. 1 alin. (3), îşi vor desemna reprezentanţii şi vor stabili competenţele concrete în vederea participãrii la lucrãrile Comisiei, prin ordine sau decizii ale conducãtorilor acestora.
ART. 9
În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, Ministerul Administraţiei şi Internelor va elabora regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei, cu consultarea autoritãţilor reprezentate.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga
Ministrul afacerilor externe,
Mihai Rãzvan Ungureanu
Ministrul integrãrii europene,
Anca Daniela Boagiu
Ministrul justiţiei,
Monica Luisa Macovei
Ministrul transporturilor,
construcţiilor şi turismului,
Radu Mircea Berceanu
Ministrul comunicaţiilor
şi tehnologiei informaţiei,
Zsolt Nagy
Ministrul delegat pentru coordonarea
Secretariatului General al Guvernului,
Radu Stroe
Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu
Bucureşti, 5 iulie 2006.
Nr. 882.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: