Fişa l de evaluare şi inspecţie sanitarã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Informaţii generale
Denumirea zonei de îmbãiere:
Localizarea:
Tipul de apã: dulce [] marinã []
Autoritatea responsabilã de supraveghere, inspecţie sanitarã şi control:
Adresa Telefon: Fax: E-mail:
Numele laboratorului de analize:
Adresa Telefon: Fax: E-mail:
laboratorului:
Distanţa (km) pânã la locul de prelevare:
Timpul necesar pentru transport (minute):
Numele şi prenumele persoanei responsabile de probe pe timpul
transportului:
Ce tip de relief sau activitate umanã zona de îmbãiere (se bifeazã în
cãsuţã situaţia corespunzãtoare):
pãdure [] câmpie [] dealuri [] mlaştini [] fluviu, râu, canal []
zonã agricolã: [] (se specificã ce anume) ............ localitate urbanã []
localitate ruralã [] zonã comercialã [] zonã rezidenţialã [] zonã
industrialã [] (se specificã ce anume)..................
hotel [] port [] aeroport [] şosea [] cale feratã []
zonã militarã [] zonã de depozitare a deşeurilor []
altele (se specificã) ....................
Detalii adiţionale, dacã este cazul (informaţii despre istoricul, motivul
evaluãrii, alte contacte etc.)
Mãrimea zonei
de îmbãiere: suprafaţa (m²): lungimea (m): adâncimea medie (m):
Existã plaje ? da [] suprafaţa (m²): lungimea (m):
nu []
Direcţia principalã a curenţilor: viteza obişnuitã (m/s):
Direcţia principalã a vântului/brizei: viteza obişnuitã a vântului sau
brizei (km/s):
Configuraţia ţãrmului:
Diguri: da [] nu [] nu []
Înãlţimea medie a valurilor:
Precipitaţii (total modele sezoniere:
anual):
Temperatura medie a apei: cea mai joasã din an cea mai ridicatã din an:
Temperatura medie a aerului: cea mai joasã din cea mai ridicatã din an:
an:
Facilitãţi acces apã potabilã:
publice: nr. de toalete: nr de duşuri: da [] nu []
da [] nu []
Coşuri de gunoi: da [] nu [] Sunt ele protejate de animale sau pãsãri
da [] nu []
Existã metode folosite pentru avertizarea publicului faţã de
pericole ? da [] nu []
dacã da încercuiţi;
Plãcuţe plãcuţe desenate, steaguri, altele, specificaţi
avertizoare
scrise,
Sunt adecvate facilitãţile de mai sus ? da [] nu []
Accesibilitatea: drum asfaltat [] potecã [] fãrã acces []
Existã o parcare corespunzãtoare ? da [] nu []
B. Riscuri microbiologice
Ape uzate menajere sau din zootehnie.
Calitatea apei de îmbãiere este afectatã sau este posibil a fi afectatã de
deversãrile din: sistemele individuale de evacuare a apelor uzate
menajere: [] sistemul public de canalizare: [] staţiile de tratare ape
uzate menajere: [] evacuãri de ape uzate la distante mari de ţãrm: []
activitãţi agricole: [] activitãţi de acvacultura: [] rezervaţii de
animalele sau pãsãri domestice sau de animale sau pãsãri sãlbatice: []
crescãtorii de pãsãri sau animale: []
Evacuãrile sunt: continue: [] discontinue: []
Existã posibilitate ca scurgeri de la toalete, duşuri sau alte sã
contamineze aria ? da [] nu []
Densitatea îmbãietorilor poate sã afecteze calitatea apei ?
da [] nu []
Ape pluviale
Calitatea apei de îmbãiere este afectatã sau este posibil sã fie afectatã
de deversãri din surse nepunctuale provenind din: sistemul pluvial al
localitãţii []
din refularea sistemului de canalizare în cel pluvial: []
terenuri agricole: [] drenaj natural: []
Vânturile din larg par sã aducã apã poluatã spre aria de îmbãiere? : []
Curenţii din apã par sã aducã apã poluatã spre aria de îmbãiere ? : []
Valurile par sã aducã apã poluatã spre aria de îmbãiere ? : []
Date microbiologice sau date adiţionale*
*orice rãspuns pozitiv cere investigaţii detaliate şi analizã de risc.
Aceastã investigaţie trebuie sã includã:
- apropierea sursei potenţiale de poluare de zona de îmbãiere;
- istoricul şi numãrul incidentelor de contaminare din ultimul an;
- cantitatea de precipitaţii care determinã evenimentele de contaminare
(şi durata medie a contaminãrii)
- pentru deversãrile din canalizare sau din staţiile de epurare, includerea
tipului de tratament folosit, capacitatea sistemului, debitul şi
variabilitatea lui, indicatorii de eficienţã şi de monitorizare.
- pentru apele uzate deversate de la complexele zootehnice: tipul de
animale sau pãsãri şi indicatori de eficienţã şi de monitorizare ai
sistemului de epurare şi tratare.
C. Riscuri chimice şi alte pericole
Calitatea apei:
Pare cã apa este afectatã de : deversãri din surse industriale [] şiroiri
din agriculturã [] utilizarea apei pentru navigaţie sau agrement []
şiroire pluvialã din urban [] plutesc deşeuri de plastic []
sunt pete de ulei [] este prezentã spumã [] sunt prezente alge []
alte tipuri de deşeuri sau reziduuri []
Se observã, în larg sau la mal, vânt ce pare cã poate aduce apã poluatã la
nivelul zonei de îmbãiere []
Se observã curenţii ce par cã pot aduce apã poluatã la nivelul apei de
îmbãiere []
Se observã valuri ce par cã pot aduce apã poluatã la nivelul apei de
îmbãiere []
Calitatea nisipului
Pare ca nisipul sã fie afectat de : deversãri din surse industriale []
şiroiri din agriculturã [] utilizarea apei pentru navigaţie sau
agrement [] şiroire pluvialã din urban [] sunt deşeuri de plastic []
sunt deşeuri de cauciuc [] sunt pete de ulei [] este prezentã spumã []
Sunt prezente alge []
Existã alte tipuri de deşeuri sau reziduuri: da []
(descrieţi)......................................... nu []
Date despre chimia apei sau alte comentarii
adiţionale..............................................................
*toate rãspunsurile pozitive necesitã investigaţii detaliate şi analizã de
risc. Aceste investigaţii trebuie sã includã:
- proximitatea surselor potenţiale faţã de zona de îmbãiere;
- pentru ambarcaţiuni: densitate şi deversãri din acestea; pentru şiroirea
pluvialã din urban, precipitaţiile;
- pentru deversãrile din zonele industriale: tipul de descãrcare,
tratamentul folosit, debite şi variabilitatea, capacitatea sistemului şi
indicatorii de eficienţã,
D. Informarea
Sistemele de raportare
Sunt cunoscute instituţiile şi organismele la care trebuie anunţatã orice
modificare a calitãţii apei de îmbãiere: da [] nu []
Este actualizat registrul de evidenţã a probelor prelevate şi analizate şi
a inspecţiilor efectuate: da [] nu []
E. Concluzii
Prelevarea de probe:
în acest spaţiu se trec localizãrile punctelor de prelevare, frecvenţa şi
timpul de prelevare, parametrii ce trebuie monitorizaţi sau parametrii
pentru a cãror analizã au fost prelevate probele.
Recomandãri: în acest spaţiu se descriu circumstanţele ce au indicat
amplasarea de panouri avertizoare sau de închidere a zonei.
*La fişã se ataşeazã o hartã a zonei conţinând sursele posibile de
poluare bine marcate, localitãţile si reţelele de infrastructurã,
precum şi un plan de situaţie detaliat cu delimitarea zonei de îmbãiere
si marcarea locurilor de posibil accident prin înec sau lovire, precum
şi poziţia avertizoarelor privind calitatea apei;
Pe ambele documente trebuie sã aparã clar coordonatele şi sistemul
topografic de referinţã.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fişa 2 de inspecţie sanitarã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Informaţii generale
Denumirea zonei de îmbãiere:
Localizarea:
Tipul de apã: dulce [] marinã []
Autoritatea responsabilã de supraveghere, inspecţie sanitarã şi control:
Adresa Telefon: Fax: E-mail:
Numele laboratorului de analize:
Adresa Telefon: Fax: E-mail:
laboratorului:
Distanta (km) pânã la locul de prelevare:
Timpul necesar pentru transport (minute):
Numele şi prenumele persoanei responsabile de probe pe timpul
transportului:
Se observã modificãri în direcţia principalã a vântului/brizei în ziua
inspecţiei: da [] nu []
Se observã modificãri în direcţia principalã a curenţilor în ziua
inspecţiei: da [] nu []
înãlţimea valurilor în ziua inspecţiei
Temperatura apei în ziua inspecţiei:
Temperatura aerului în ziua inspecţiei:
Facilitãţile publice sunt funcţionale în ziua inspecţiei: da [] nu []
nr. de toalete: nr. de duşuri: acces apã potabilã:
da [] nu []
Coşuri de gunoi: da [] nu [] Sunt ele protejate de animale sau pãsãri
da [] nu []
Sunt folosite metodele pentru avertizarea publicului fatã de pericole ?
da [] nu [] dacã da încercuiţi:
plãcute scrise, plãcuţe desenate, steaguri, altele, specificaţi
Sunt actualizate informaţiile de avertizare: da [] nu []
Nr. de persoane care utilizeazã zona la data inspecţiei:
Sunt adecvate facilitãţile de mai sus ? da [] nu []
sunt igenizate corespunzãtor : da [] nu []
Accesibilitatea în zonã este corespunzãtoare: da [] nu []
Parcare este întreţinutã corespunzãtor : da [] nu []
B. Riscuri microbiologice
Ape uzate menajere sau din zootehnie.
Calitatea apei de îmbãiere este afectatã de deversãrile din:
sistemele individuale de evacuare a apelor uzate menajere: [] sistemul
public de canalizare: [] staţiile de tratare ape uzate menajere: []
evacuãri de ape uzate la distante mari de ţãrm: [] activitãţi agricole: []
activitãţi de acvacultura: [] rezervaţii de animalele sau pãsãri domestice
sau de animale sau pãsãri sãlbatice: [] crescãtorii de pãsãri sau
animale: []
Evacuãrile sunt: continue: [] discontinue: []
Existã scurgeri de la toalete, duşuri sau alte ce pot sã contamineze zona ?
da [] nu []
Densitatea îmbãietorilor poate sã afecteze calitatea apei ? da [] nu []
Ape pluviale
Calitatea apei de îmbãiere este afectatã de:
deversãri din surse nepunctuale provenind din: sistemul pluvial al
localitãţii învecinate [] refularea sistemului de canalizare în cel
pluvial: [] terenuri agricole: [] drenaj natural: []
Este adusã din larg, de cãtre vânt apã poluatã spre aria de îmbãiere? : []
Este adusã din larg de cãtre curenţii din apã apã poluatã spre aria de
îmbãiere ? : []
Este adusã din larg de cãtre valuri apã poluatã spre aria de îmbãiere ?: []
Date microbiologice sau date adiţionale*
*orice rãspuns pozitiv cere investigare detaliatã şi analizã de risc.
Aceastã investigaţie trebuie sã includã informarea autoritãţii responsabile
de controlul sursei potenţiale de poluare a zonei de îmbãiere, autoritãţii
administrative a sursei de poluare identificatã autoritãţii administrative
locale.
C. Riscuri chimice şi alte pericole
Calitatea apei:
Apa este afectatã (culoare, miros) de: deversãri din surse industriale []
şiroire din agriculturã []
utilizarea apei pentru navigaţie sau agrement [] şiroire pluvialã din
urban [] plutesc deşeuri de plastic []
sunt pete de ulei [] este prezentã spumã [] sunt prezente alge [] alte
tipuri de deşeuri sau reziduuri []
Se observã, în larg sau la mal, vânt ce pare cã poate aduce apã poluatã la
nivelul zonei de îmbãiere []
Se observã curenţii ce pot aduce apa poluatã la nivelul apei de îmbãiere []
Se observã valuri ce pot aduce apã poluatã la nivelul apei de îmbãiere []
Calitatea nisipului
Nisipul este afectat de: deversãri din surse industriale [] şiroire din
agriculturã [] utilizarea apei pentru navigaţie sau agrement [] şiroire
pluvialã din urban [] sunt deşeuri de plastic [] sunt deşeuri de
cauciuc []
sunt pete de ulei [] este prezentã spumã []
Sunt prezente alge []
Existã alte tipuri de deşeuri sau reziduuri: nu [] da []
(descrieţi) .............................
Date despre chimia apei sau alte comentarii
adiţionale................................................................
*toate rãspunsurile pozitive necesitã investigare detaliatã şi analizã de
risc. Aceastã investigaţie trebuie sã includã informarea autoritãţii
responsabile de controlul sursei potenţiale de poluare a zonei de îmbãiere,
autoritãţii administrative a sursei de poluare identificatã, autoritãţii
administrative locale.
D. Informarea
Sistemele de raportare
Sunt cunoscute de cãtre operator instituţiile şi organismele la care
trebuie anunţatã orice modificare a calitãţii apei de îmbãiere: da []
nu []
Este actualizat registrul de evidenţã a probelor prelevate şi analizate şi
a inspecţiilor efectuate: da [] nu []
A informat operatorul despre vreo modificare a calitãţii apei de îmbãiere:
da [] nu []
Au fost primite de cãtre operator reclamaţii de la utilizatori: da []
nu [] Specificaţi:
E. Concluzii
Prelevarea de probe: în acest spaţiu se trec localizãrile punctelor de
prelevare, frecvenţa şi timpul de prelevare, parametrii pentru a cãror
analizã au fost prelevate probele.
Recomandãri: în acest spaţiu se descriu circumstanţele ce au indicat
amplasarea de panouri avertizoare sau de închidere a zonei, sancţionarea
operatorului,
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fişa 3 de inspecţie sanitarã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Informaţii generale
Denumirea zonei de îmbãiere:
Localizarea:
Tipul de apã: dulce [] marinã []
Autoritatea responsabilã de supraveghere, inspecţie sanitarã şi control:
Adresa Telefon: Fax: E-mail:
Se observã modificãrii ale direcţiei principale a vântului/brizei:
da [] nu []
Se observã modificãri în direcţia principalã a curenţilor: da [] nu []
înãlţimea valurilor:
Temperatura apei:
Temperatura aerului:
Facilitãţi publice funcţioneazã corespunzãtor: da [] nu []
acces apã potabilã:
sunt igenizate corespunzãtor: da [] nu [] da [] nu []
Coşuri de gunoi: da [] nu [] Sunt ele protejate de animale sau pãsãri
da [] nu []
Sunt folosite metodele pentru avertizarea publicului faţã de pericole ?
Informaţia este actualizatã ? da [] nu []:
Nr. de persoane ce utilizeazã zona la data inspecţiei:
Sunt adecvate facilitãţile de mai sus ? da [] nu []
Accesibilitatea la zona de îmbãiere este menţinutã corespunzãtor
da [] nu []
Parcarea este întreţinutã igienic ? da [] nu []
B. Riscuri microbiologice
Ape uzate menajere sau din zootehnie.
Calitatea apei de îmbãiere este afectatã de deversãrile din:
sistemele individuale de evacuare a apelor uzate menajere: [] sistemul
public de canalizare: [] staţiile de tratare ape uzate menajere: []
evacuãri de ape uzate la distanţe mari de ţãrm: [] activitãţi agricole: []
activitãţi de acvacultura: [] rezervaţii de animalele sau pãsãri domestice
sau de animale sau pãsãri sãlbatice: [] crescãtorii de pãsãri sau
animale: []
Evacuãrile sunt: continue: [] discontinue: []
Sunt scurgeri de la toalete, duşuri sau alte ce contamineazã zona ? da []
nu []
Densitatea îmbãietorilor afecteazã calitatea apei? da [] nu []
Ape pluviale
Calitatea apei de îmbãiere este afectatã de deversãri din surse nepunctuale
provenind din: sistemul pluvial al localitãţii învecinate [] refularea
sistemului de canalizare în cel pluvial sistemul: [] terenuri agricole: []
drenaj natural: []
Vânturile din larg aduc apã poluatã spre aria de îmbãiere?: []
Curenţii din apã aduc apã poluatã spre aria de îmbãiere?: []
Valurile aduc apã poluatã spre aria de îmbãiere?: []
Date microbiologice sau date adiţionale*
*orice rãspuns pozitiv trebuie investigat printr-o nouã inspecţie şi
prelevare de probe dacã este cazul.
C. Riscuri chimice şi alte pericole
Calitatea apei:
Apa este afectatã de: deversãri din surse industriale [] şiroire din a
griculturã [] utilizarea apei pentru navigaţie sau agrement [] şiroire
pluvialã din urban [] plutesc deşeuri de plastic []
sunt pete de ulei [] este prezentã spumã [] sunt prezente alge []
alte tipuri de deşeuri sau reziduuri []
Se observã, în larg sau la mal, vânt aduce apã poluatã la nivelul zonei de
îmbãiere []
Se observã curenţii ce aduc apã poluatã la nivelul apei de îmbãiere []
Se observã valuri ce aduc apã poluatã la nivelul apei de îmbãiere []
Calitatea nisipului
Nisipul este afectat de : deversãri din surse industriale [] şiroire din
agriculturã [] utilizarea apei pentru navigaţie sau agrement [] şiroire
pluvialã din urban [] sunt deşeuri de plastic [] sunt deşeuri de
cauciuc []
sunt pete de ulei [] este prezentã spumã []
Sunt prezente alge []
Existã prezente alte tipuri de deşeuri sau reziduuri: da []
(descrieţi )................................ nu []
Date despre chimia apei sau alte comentarii
adiţionale.............................................
3.3. Evoluţia zonelor naturale neamenajate, dar folosite în mod tradiţional
pentru îmbãiere:
┌───────────────────────┬───────────────────────┬────────────────────────────┐
│ Judeţul, anul │ Suma │ │
├───────────────────────┼───────────┬───────────┼─────────────┬──────────────┤
│ │ Stop │ E │ C │ A │
├───────┬───────────────┼─────┬─────┼─────┬─────┼──────┬──────┼───────┬──────┤
│ 1.... │ mare │ Nr. │ % │ Nr. │ % │ Nr. │ % │ Nr. │ % │
│ ├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┤
│ │ râu-lac │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┤
│ ..... │ mare │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┤
│ │ râu-lac │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┼
│ Total:│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────┴───────────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴───────┴──────┘