Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 869 din 14 mai 2009 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind concursul de admitere si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 439/2006
EMITENT: CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII - PLENUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 400 din 12 iunie 2009
În temeiul prevederilor art. 133 alin. (5) şi (7) din Constituţia României, republicatã, şi ale <>art. 38 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicatã, cu modificãrile ulterioare,
având în vedere dispoziţiile <>art. 106 lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotãrãşte:
ART. I
Regulamentul privind concursul de admitere şi examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, aprobat prin <>Hotãrârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 439 din 15 iunie 2006 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 560 din 28 iunie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 6, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Comisia de admitere a concursului se compune din:
- preşedinte: secretarul general al Consiliului Superior al Magistraturii, secretarul general adjunct sau directorii Direcţiei resurse umane şi organizare, dupã caz;
- vicepreşedinţi: secretarul general adjunct, directorii Institutului Naţional al Magistraturii şi/sau directorii Direcţiei resurse umane şi organizare, dupã caz;
- membri: directori, şefi de serviciu, judecãtori şi procurori detaşaţi în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii sau Institutului Naţional al Magistraturii, personal de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, experţi ai Institutului Naţional al Magistraturii, funcţionari publici şi personal contractual din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi al Institutului Naţional al Magistraturii;
- reprezentanţii instituţiilor cu care Consiliul Superior al Magistraturii colaboreazã pentru organizarea şi desfãşurarea concursului."
2. La articolul 7 alineatul (1), punctul 12 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"12. afişeazã baremul de evaluare şi notare la centrele de concurs dupã încheierea fiecãrei probe scrise şi asigurã publicarea acestuia pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii şi Institutului Naţional al Magistraturii."
3. La articolul 17, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Se interzice candidaţilor sã deţinã asupra lor pe timpul desfãşurãrii probei orice surse de informare care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi orice mijloace de comunicare. Încãlcarea acestor dispoziţii atrage eliminarea din concurs."
4. La articolul 18, alineatul (6) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Preşedintele comisiei de admitere a concursului preia lucrãrile sub semnãturã de la supraveghetori, dupã care le predã pe bazã de proces-verbal preşedintelui comisiei de soluţionare a contestaţiilor."
5. La articolul 19, alineatele (1), (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - (1) Baremul de evaluare şi notare stabilit de comisia de elaborare a subiectelor pentru proba eliminatorie tip grilã se afişeazã la centrele de concurs dupã încheierea probei şi se publicã simultan pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii şi Institutului Naţional al Magistraturii. În termen de 24 de ore de la afişarea la centrele de concurs, candidaţii pot face contestaţii la barem, care se depun la Institutul Naţional al Magistraturii. Contestaţiile la barem se soluţioneazã de comisia de contestaţii în cel mult 48 de ore de la expirarea termenului de contestare. Soluţia se motiveazã în termen de 3 zile de la expirarea termenului pentru soluţionarea contestaţiilor. Baremul stabilit în urma soluţionãrii contestaţiilor se publicã pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii şi Institutului Naţional al Magistraturii.
(2) În situaţia în care, în urma soluţionãrii contestaţiilor la barem, se anuleazã una sau mai multe întrebãri din testul-grilã, punctajul corespunzãtor întrebãrilor anulate se acordã tuturor candidaţilor.
(3) În ipoteza în care, în urma soluţionãrii contestaţiilor la barem, se apreciazã cã rãspunsul corect la una dintre întrebãri este altul decât cel indicat în barem, se corecteazã baremul şi se va acorda punctajul corespunzãtor întrebãrii respective numai candidaţilor care au indicat rãspunsul corect stabilit prin baremul definitiv."
6. La articolul 19, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) În situaţia în care, în urma soluţionãrii contestaţiilor la barem, se apreciazã cã rãspunsul indicat ca fiind corect în baremul iniţial nu este singurul rãspuns corect, punctajul corespunzãtor întrebãrii respective se acordã pentru oricare dintre variantele de rãspuns stabilite ca fiind corecte prin baremul definitiv."
7. La articolul 22, alineatele (1), (2) şi (4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) Testul-grilã de verificare a raţionamentului logic din cadrul celei de-a doua etape a concursului cuprinde 100 de întrebãri la care se puncteazã rãspunsurile şi 20 de întrebãri supuse pretestãrii în condiţii de concurs. Întrebãrile suplimentare sunt prestabilite, nu sunt evidenţiate ca fiind supuse pretestãrii, iar rãspunsurile la aceste întrebãri nu se puncteazã. Baremul publicat nu include rãspunsurile la întrebãrile suplimentare.
(2) Pentru întrebãrile al cãror rãspuns se puncteazã, fiecare rãspuns corect valoreazã 0,1 puncte.
...................................................................
(4) Pentru a fi declarat admis la concurs, candidatul trebuie sã rãspundã corect la minimum 30 de întrebãri dintre cele 100 de întrebãri ale cãror rãspunsuri se puncteazã."
8. La articolul 23, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - (1) Candidaţii susţin un interviu în faţa comisiei de examinare din care fac parte un psiholog, un judecãtor, un procuror, un profesor universitar şi un pedagog, desemnaţi de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii. Numãrul comisiilor de interviu, ordinea acestora şi componenţa nominalã a fiecãrei comisii vor fi stabilite în funcţie de numãrul candidaţilor declaraţi admişi dupã proba eliminatorie."
9. La articolul 27, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - (1) Candidaţii admişi vor fi verificaţi sub aspectul îndeplinirii condiţiei bunei reputaţii prevãzute la <>art. 12 din Legea nr. 303/2004 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de cãtre Biroul concursuri din cadrul Direcţiei resurse umane şi organizare a Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi vor fi programaţi pentru a se prezenta la vizita medicalã şi la testarea psihologicã."
10. La articolul 28, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - (1) Candidaţii care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 26 alin. (2), dar care nu au fost declaraţi admişi în limita locurilor scoase la concurs, pot ocupa, în ordinea descrescãtoare a notei obţinute la concurs, stabilitã conform art. 25 şi art. 26 alin. (2), posturile vacante de personal de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi Institutului Naţional al Magistraturii, menţionate în lista prevãzutã la alin. (4), dupã promovarea probei constând în verificarea cunoştinţelor de limbã strãinã, reglementatã de Regulamentul Institutului Naţional al Magistraturii, aprobat prin Hotãrârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 127/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi de Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotãrârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 326/2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
11. La articolul 29, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) În funcţie de numãrul candidaţilor, aceştia vor putea fi repartizaţi pe grupe, urmând ca fiecare grupã sã susţinã testarea psihologicã în faţa unui psiholog."
12. La articolul 29, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Contestaţiile se soluţioneazã de comisia de reexaminare psihologicã, formatã din 3 psihologi, alţii decât cei care au examinat candidaţii iniţial. Reexaminarea psihologicã se realizeazã prin reevaluarea testului scris, aplicarea unui nou test scris şi susţinerea unui nou interviu."
13. La articolul 30, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Disciplinele la care auditorii de justiţie sunt evaluaţi pe parcursul anului şi modalitãţile de evaluare, precum şi disciplinele la care susţin examen de absolvire şi data examenului se propun de Consiliul ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii şi se aprobã prin hotãrâre a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, odatã cu aprobarea programului de formare iniţialã. Calendarul de desfãşurare, tematica şi bibliografia examenului se propun de Consiliul ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii şi se aprobã prin hotãrâre a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii cu cel puţin 60 de zile înainte de data examenului de absolvire."
14. La articolul 30^5, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Fiecare comisie pentru judecãtori este alcãtuitã din 2 judecãtori şi un formator al Institutului Naţional al Magistraturii, selectat dintre persoanele care au calitatea de formator la disciplina pentru care se susţine examenul, sau, dupã caz, un tutore de practicã.
(3) Fiecare comisie pentru procurori este alcãtuitã din 2 procurori şi un formator al Institutului Naţional al Magistraturii, selectat dintre persoanele care au calitatea de formator la disciplina pentru care se susţine examenul, sau, dupã caz, un tutore de practicã."
15. La articolul 30^6, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 30^6. - (1) Comisiile de elaborare a subiectelor, de corectare şi de soluţionare a contestaţiilor au un preşedinte comun, pentru judecãtori, respectiv pentru procurori, membru al comisiei de elaborare a subiectelor. Preşedintele vegheazã la respectarea regulilor enumerate la art. 30^7 pct. 1 şi coordoneazã activitatea celorlalte comisii. Preşedintele instruieşte corectorii, nu poate corecta lucrãri şi nu poate soluţiona contestaţii."
16. La articolul 30^9, alineatele (3), (7) şi (12) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) În termen de 24 de ore de la afişare, candidaţii pot face contestaţii la barem, care se soluţioneazã de comisia de corectare în cel mult 48 de ore de la expirarea termenului de contestare. Soluţia se motiveazã în termen de 3 zile de la stabilirea baremului definitiv.
.............................................................................
(7) Notarea pe baza baremului se înregistreazã în borderoul de notare, separat de cãtre fiecare corector, semnat de cãtre aceştia pe fiecare paginã. Nota finalã la fiecare disciplinã o reprezintã media celor douã note acordate, calculatã cu douã zecimale. Dacã între notele acordate diferenţa este mai mare de un punct, nota finalã va fi stabilitã de o comisie formatã din cei 2 corectori şi un arbitru desemnat dintre ceilalţi corectori de cãtre preşedintele comisiilor, prin tragere la sorţi. Nota datã la reevaluare se consemneazã într-un borderou de notare distinct, sub semnãtura celor 3 membri ai comisiei, şi se trece pe lucrare, în rubrica specialã a foii de concurs, cu cernealã neagrã, sub semnãturã, de cãtre comisia de organizare a examenului. Nota 1 se acordã atunci când punctajul obţinut de candidat, ca medie sau în urma reevaluãrii, este mai mic sau egal cu aceastã notã.
.......................................................................
(12) Fiecare lucrare a cãrei notã iniţialã a fost contestatã se recorecteazã de cãtre 2 membri ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor. În cazul în care se constatã o diferenţã mai mare de un punct între notele celor 2 corectori şi cel puţin una dintre note este de minimum 5 sau dacã diferenţa dintre media stabilitã de comisia de corectare şi de comisia de contestaţii este mai mare de 1,5 puncte, în favoarea candidatului, nota finalã va fi stabilitã de o comisie formatã din cei 2 corectori, membri ai comisiei de contestaţii, şi un arbitru desemnat dintre ceilalţi corectori prin tragere la sorţi de cãtre preşedintele comisiilor."
17. Articolul 32 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 32. - Absolvenţii Institutului Naţional al Magistraturii sunt repartizaţi de Consiliul Superior al Magistraturii pe baza mediei generale, calculatã cu 3 zecimale, care reprezintã media aritmeticã a rezultatelor finale ale celor 2 ani de studiu şi ale examenului de absolvire a institutului. La egalitate de medii, au prioritate la repartiţie candidaţii care au obţinut nota finalã mai mare la examenul de absolvire."
ART. II
Dispoziţiile art. I pct. 13-17 se aplicã începând cu examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii organizat în anul 2010.
ART. III
Prezenta hotãrâre se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele
Consiliului Superior al Magistraturii,
judecãtor Virgil Viorel Andreieş
Bucureşti, 14 mai 2009.
Nr. 869.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: