Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 859 din 18 octombrie 1999 pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Elene privind cooperarea in domeniul sanatatii, semnat la Bucuresti la 16 iunie 1999
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 513 din 22 octombrie 1999
În temeiul <>art. 2 şi 5 din Legea nr. 4/1991 privind încheierea şi ratificarea tratatelor,
Guvernul României hotãrãşte:
ART. 1
Se aproba Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Elene privind cooperarea în domeniul sãnãtãţii, semnat la Bucureşti la 16 iunie 1999.
ART. 2
Cheltuielile necesare pentru realizarea acţiunilor prevãzute în acordul menţionat la art. 1 se suporta din bugetul aprobat anual Ministerului Sãnãtãţii, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
PRIM-MINISTRU
RADU VASILE
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul sãnãtãţii,
Hajdu Gabor
p. Ministrul afacerilor externe,
Ion Pascu,
secretar de stat
Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes
ACORD
între Guvernul României şi Guvernul Republicii Elene privind cooperarea în domeniul sãnãtãţii
Guvernul României şi Guvernul Republicii Elene, denumite în continuare pãrţi,
dorind sa promoveze cooperarea în domeniul sãnãtãţii între statele lor şi fiind convinse ca aceasta cooperare va întãri relaţiile de prietenie dintre ele,
au convenit urmãtoarele:
ART. 1
Pãrţile vor promova sprijinul reciproc şi schimbul de experienta în domeniul sãnãtãţii şi vor coopera, în principal, în urmãtoarele domenii:
- organizarea, planificarea şi finanţarea sãnãtãţii publice;
- asistenta medicalã;
- prevenirea imbolnavirilor;
- medicina primara;
- supravegherea epidemiologica a infectiilor şi imbolnavirilor parazitare;
- organizarea asistenţei medicale de urgenta;
- transplant de organe şi tesuturi;
- biotehnologie medicalã;
- farmacie;
- droguri;
- educaţie sanitarã;
- nutritie şi alte norme igienice;
- sãnãtatea mediului.
Enumerarea acestor domenii este orientativa şi nu exclude schimbul de informaţii şi de specialişti în alte domenii, în conformitate cu competenta pãrţilor, asa cum va fi acceptat reciproc.
ART. 2
Pãrţile vor realiza cooperarea în domeniile enumerate la art. 1, prin:
- schimburi de materiale informative, legislaţie şi de alte documente de interes reciproc;
- schimburi de experţi, cercetãtori şi de alţi specialişti;
- acţiuni comune, de interes reciproc, între institutele de cercetare medicalã şi centrele de studii fundamentale şi practice din România şi Grecia;
- înlesnirea, la cerere, a cooperãrii directe sau/şi a acordurilor între societãţi medicale şi asociaţii profesionale.
ART. 3
În cazul scurtelor vizite ale experţilor, menţionate la art. 2, în vederea unei mai bune cunoaşteri reciproce a sistemului şi serviciilor naţionale de sãnãtate din cele doua state, pãrţile se vor informa reciproc asupra numelui, titlului, specialitatii experţilor, limbilor strãine pe care le cunosc, precum şi temelor propuse pentru schimbul de experienta, cu 30 de zile înainte de data vizitei acceptate reciproc.
Numãrul de experţi, durata vizitelor de lucru şi temele vor fi acceptate de comun acord.
Data sosirii şi ruta cãlãtoriei vor fi comunicate de cãtre partea trimitatoare cu cel puţin 15 zile înainte.
Partea trimitatoare va acoperi cheltuielile de transport, în timp ce partea primitoare va acoperi cheltuielile privind cazarea şi diurna.
Suma zilnica va fi calculatã pe baza costului vieţii în fiecare stat şi va fi stabilitã în concordanta cu reglementãrile legale în vigoare în fiecare stat.
ART. 4
În cazul imbolnavirilor acute sau în alte cazuri de urgenta, ce necesita îngrijire medicalã imediata, cele doua pãrţi vor asigura, pe baza de reciprocitate, asistenta medicalã gratuita cetãţenilor celeilalte pãrţi, care viziteaza acest stat în conformitate cu prevederile art. 2 din acest acord.
În cazul decesului cetãţenilor uneia dintre pãrţi pe teritoriul celeilalte pãrţi, pãrţile vor asigura, la cerere şi pe baza de reciprocitate, servicii de medicina legalã, incluzând imbalsamarea sau alte modalitãţi de conservare a cadavrelor.
Cheltuielile de medicina legalã, de imbalsamare şi de transport vor fi suportate de cãtre apartinatorii decedatului.
ART. 5
Ministerul Sãnãtãţii din România şi Ministerul Sãnãtãţii şi Bunastarii din Republica Elena sunt însãrcinate de pãrţi sa asigure implementarea prevederilor prezentului acord.
ART. 6
Prezentul acord va intra în vigoare de la data la care ambele pãrţi îşi vor notifica reciproc, pe canale diplomatice, îndeplinirea procedurilor legale solicitate în fiecare stat pentru intrarea în vigoare a acordului.
ART. 7
Acest acord se încheie pentru o perioada de 5 ani, la expirarea cãreia valabilitatea sa va fi prelungitã în mod automat pentru noi perioade de câte 5 ani, dacã nici una dintre pãrţi nu şi-a exprimat intenţia de a-l denunta printr-o notificare scrisã, adresatã celeilalte pãrţi pe canale diplomatice, cu cel puţin 6 luni înaintea datei expirãrii sale.
În cazul denunţãrii prezentului acord, conform prevederilor acestui articol, orice program de schimb sau de cooperare început şi neincheiat rãmâne valabil pana la încheierea sa.
Semnat la Bucureşti la 16 iunie 1999, în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana, engleza şi greaca, toate textele fiind egal autentice. În caz de divergenţe de interpretare, textul în limba engleza va prevala.
Pentru Guvernul României,
Mihai Razvan Ungureanu,
secretar de stat
în Ministerul Afacerilor Externe
Pentru Guvernul Republicii Elene,
Yannos Kranidiotis,
ministru supleant
în Ministerul Afacerilor Externe
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: