Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 803 din 25 iulie 2007 privind stabilirea unor masuri pentru aplicarea Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 793/93 din 23 martie 1993 privind evaluarea si controlul riscurilor substantelor existente si a Regulamentului Comisiei (CE) nr. 1.488/94 din 28 iunie 1994 privind stabilirea principiilor de evaluare a riscurilor pentru om si mediu a substantelor existente in conformitate cu Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 793/93
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 548 din 10 august 2007
HOTĂ?RÂRE nr. 803 din 25 iulie 2007
privind stabilirea unor mãsuri pentru aplicarea Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 793/93 din 23 martie 1993 privind evaluarea şi controlul riscurilor substanţelor existente şi a Regulamentului Comisiei (CE) nr. 1.488/94 din 28 iunie 1994 privind stabilirea principiilor de evaluare a riscurilor pentru om şi mediu a substanţelor existente în conformitate cu Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 793/93
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 548 din 10 august 2007
În scopul asigurãrii aplicãrii în România a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 793/93 din 23 martie 1993 privind evaluarea şi controlul riscurilor substanţelor existente, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi a Regulamentului Comisiei (CE) nr. 1.488/94 din 28 iunie 1994 privind stabilirea principiilor de evaluare a riscurilor pentru om şi mediu a substanţelor existente în conformitate cu Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 793/93 ,
în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. 1
(1) Se desemneazã Ministerul Mediului şi Dezvoltãrii Durabile ca autoritate competentã pentru aplicarea prevederilor Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 793/93 din 23 martie 1993 privind evaluarea şi controlul riscurilor substanţelor existente, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 084 din 5 aprilie 1993, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale Regulamentului Comisiei (CE) nr. 1.488/94 privind stabilirea principiilor de evaluare a riscurilor pentru om şi mediu ale substanţelor existente în conformitate cu Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 793/93 , publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 161 din 29 iunie 1994.
(2) Ministerul Mediului şi Dezvoltãrii Durabile împreunã cu Agenţia Naţionalã pentru Substanţe şi Preparate Chimice Periculoase sunt responsabile de schimbul de informaţii cu Comisia Europeanã, precum şi pentru primirea datelor şi informaţiilor referitoare la substanţe şi preparate de la operatorii economici producãtori şi importatori.
ART. 2
Potrivit prevederilor art. 6 alin. 3 şi ale art. 7 alin. 1 şi 2 din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 793/93 , datele şi informaţiile referitoare la substanţe şi preparate se transmit la Agenţia Naţionalã pentru Substanţe şi Preparate Chimice Periculoase, care administreazã şi gestioneazã baza de date în domeniul substanţelor şi preparatelor.
ART. 3
Garda Naţionalã de Mediu împreunã cu Agenţia Naţionalã pentru Substanţe şi Preparate Chimice Periculoase inspecteazã şi controleazã transmiterea de cãtre operatorii economici a datelor şi informaţiilor conform prevederilor Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 793/93 .
ART. 4
(1) Constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 25.000 lei la 50.000 lei nerespectarea de cãtre operatorii economici, producãtori şi importatori, a obligaţiei de raportare a urmãtoarelor date şi informaţii:
1. pentru substanţe existente produse sau importate în cantitãţi care depãşesc 1.000 tone pe an:
a) denumirea şi numãrul IESCE-EINECS ale substanţei;
b) cantitatea de substanţã produsã sau importatã;
c) clasificarea substanţei potrivit anexei nr. 2 la Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 490/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) informaţii privind utilizãrile preconizate ale substanţei;
e) date privind proprietãţile fizico-chimice ale substanţei;
f) date privind cãile de pãtrundere şi distribuţie în mediu;
g) date privind ecotoxicitatea substanţei;
h) date privind toxicitatea acutã şi subacutã a substanţei;
i) date privind caracterul carcinogen, mutagen şi/sau toxic pentru reproducere al substanţei;
j) orice altã indicaţie relevantã în evaluara riscului substanţei;
2. pentru substanţe existente produse sau importate în cantitãţi care depãşesc 10 tone pe an, dar nu mai mari de 1.000 tone pe an:
a) denumirea şi numãrul IESCE-EINECS ale substanţei;
b) cantitatea de substanţã produsã sau importatã;
c) clasificarea substanţei potrivit anexei nr. 2 la Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 490/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) informaţii asupra utilizãrilor preconizate ale substanţei;
3. actualizarea datelor şi informaţiilor raportate, referitoare la:
a) noi utilizãri ale substanţei, care modificã în mod semnificativ tipul, forma, magnitudinea sau durata de expunere a omului ori a mediului la acea substanţã;
b) noi date referitoare la proprietãţile fizico-chimice, efectele toxicologice sau ecotoxicologice, dacã acestea sunt relevante pentru evaluarea riscului potenţial prezentat de substanţã;
c) orice modificare privind clasificarea provizorie a substanţei, potrivit prevederilor anexei nr. 2 la Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 490/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevãzute la alin. (1) se fac de cãtre comisarii din cadrul Gãrzii Naţionale de Mediu, precum şi de cãtre împuterniciţii Agenţiei Naţionale pentru Substanţe şi Preparate Chimice Periculoase.
(3) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii, agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei.
(4) Actele de constatare a contravenţiilor întocmite de agenţii constatatori din cadrul autoritãţii menţionate la alin. (2) sunt acte procedurale, potrivit reglementãrilor legale, cu toate efectele prevãzute de legislaţia în vigoare.
ART. 5
Dispoziţiile art. 4 referitoare la contravenţii se completeazã cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 6
(1) Procedurile de raportare de cãtre operatorii economici a datelor şi informaţiilor referitoare la substanţe şi preparate se stabilesc prin ordin al ministrului mediului şi dezvoltãrii durabile, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri.
(2) Pânã la data intrãrii în vigoare a ordinului prevãzut la alin. (1), raportarea datelor şi informaţiilor de cãtre operatorii economici se realizeazã în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului mediului şi gospodãririi apelor şi al ministrului economiei şi comerţului nr. 1.001/552/2005 privind procedurile de raportare, de cãtre agenţii economici, a datelor şi informaţiilor referitoare la substanţele şi preparatele chimice.
ART. 7
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 2.427/2004 privind evaluarea şi controlul riscului substanţelor existente, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 64 din 19 ianuarie 2005.
PRIM-MINISTRU
CÃLIN POPESCU-TÃRICEANU
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul mediului
şi dezvoltãrii durabile,
Attila Korodi
Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolãescu
Ministrul muncii,
familiei şi egalitãţii de şanse,
Paul Pãcuraru
Departamentul pentru Afaceri Europene,
Adrian Ciocãnea,
secretar de stat
Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian
Bucureşti, 25 iulie 2007.
Nr. 803.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: