Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 8 din 25 octombrie 2009 privind contestarea inregistrarii candidaturii domnului Ovidiu-Cristian Iane la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2009
EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 728 din 27 octombrie 2009
HOTĂ?RÂRE nr. 8 din 25 octombrie 2009
privind contestarea înregistrãrii candidaturii domnului Ovidiu-Cristian Iane la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2009
EMITENT: CURTEA CONSTITUŢIONALÃ
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 728 din 27 octombrie 2009
Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Petre Lãzãroiu - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Simona Ricu - procuror
Fabian Niculae - magistrat-asistent
La data de 24 octombrie 2009 a fost înregistratã la Curtea Constituţionalã contestaţia formulatã de domnul Bucur Volk Petru împotriva înregistrãrii candidaturii domnului OvidiuCristian Iane la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2009.
Contestaţia formeazã obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 7.897F/2009, la care au fost ataşate propunerea de candidaturã a domnului Ovidiu-Cristian Iane împreunã cu decizia contestatã, transmise de Biroul Electoral Central cu Adresa înregistratã la Curtea Constituţionalã cu nr. J5.874 din 23 octombrie 2009.
În temeiul dispoziţiilor <>art. 52 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi ale <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, contestaţiile se soluţioneazã fãrã înştiinţarea pãrţilor, cu participarea reprezentantului Ministerului Public, pe baza sesizãrii şi a celorlalte documente aflate la dosar.
În motivarea contestaţiei formulate de domnul Bucur Volk Petru se aratã cã propunerea de candidaturã a domnului Ovidiu-Cristian Iane ar trebui respinsã ca fiind depusã prematur, ţinându-se cont de faptul cã prevederile <>Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României sunt neclare, având în vedere cã nu precizeazã ce se întâmplã în situaţia în care între data desfãşurãrii primului tur de scrutin şi data celui de-al doilea tur de scrutin unul dintre cei 2 candidaţi rãmaşi în cursã înceteazã din viaţã. Autorul solicitã Curţii Constituţionale sã se pronunţe asupra acestei situaţii înainte de a fi nevoie sã se intervinã cu schimbarea "regulilor jocului" în timpul desfãşurãrii alegerilor.
În concluzie, contestatorul solicitã Curţii Constituţionale sã se pronunţe în privinţa acestei situaţii ipotetice, propunând mai multe soluţii posibile.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a contestaţiei, arãtând cã motivele invocate de autorul contestaţiei nu au legãturã cu condiţiile prevãzute de lege pentru înregistrarea candidaturii.
CURTEA,
examinând contestaţia în raport cu prevederile <>Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, vãzând concluziile reprezentantului Ministerului Public, precum şi documentele aflate la dosar, reţine urmãtoarele:
Potrivit dispoziţiilor <>art. 146 lit. f) din Constituţie , ale <>art. 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992 , republicatã în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 643 din 16 iulie 2004, precum şi celor ale <>art. 11^2 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 887 din 29 septembrie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Curtea Constituţionalã este competentã sã soluţioneze contestaţia privind înregistrarea candidaturii domnului Ovidiu-Cristian Iane pentru funcţia de Preşedinte al României.
Examinând contestaţia, Curtea constatã cã atât condiţiile de eligibilitate, cât şi impedimentele constituţionale pentru a fi ales în funcţia de Preşedinte al României sunt prevãzute expres şi limitativ în Constituţie şi în <>Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, iar motivele invocate de autorul contestaţiei nu privesc nici încãlcarea dispoziţiilor constituţionale şi nici a dispoziţiilor din <>Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României. De altfel, contestatorul nu indicã niciun text constituţional sau legal încãlcat.
În ceea ce priveşte rezolvarea de cãtre Curtea Constituţionalã a ipoteticei situaţii invocate de autorul contestaţiei, potrivit cãreia este posibil ca unul dintre cei 2 candidaţi rãmaşi în cursa electoralã dupã desfãşurarea primului tur de scrutin sã înceteze din viaţã pânã la momentul desfãşurãrii celui de-al doilea tur de scrutin, Curtea constatã cã, potrivit Constituţiei României şi <>Legii nr. 47/1992 , republicatã, nu intrã în competenţa sa de soluţionare ipoteze de natura celei invocate de autorul contestaţiei, astfel încât contestaţia apare ca fiind lipsitã de obiect, ea neavând nicio legãturã cu persoana candidatului Ovidiu-Cristian Iane la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2009.
Pentru considerentele arãtate, în temeiul <>art. 146 lit. f) din Constituţie , al <>art. 11 alin. (1) lit. B. a) , al <>art. 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992 , precum şi al <>art. 11^2 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004 ,
CURTEA CONSTITUŢIONALÃ
În numele legii
HOTÃRÃŞTE:
Respinge contestaţia formulatã de domnul Bucur Volk Petru privind înregistrarea candidaturii domnului Ovidiu-Cristian Iane la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2009.
Hotãrârea este definitivã, se comunicã Biroului Electoral Central şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
PREŞEDINTELE
CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA
Magistrat-asistent,
Fabian Niculae
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: