Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 796 din 14 iulie 2005  pentru modificarea si completarea   Hotararii Guvernului nr. 622/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a produselor pentru constructii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 796 din 14 iulie 2005 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 622/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a produselor pentru constructii

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 706 din 4 august 2005
HOTĂ?RÂRE nr. 796 din 14 iulie 2005
pentru modificarea şi completarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 622/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a produselor pentru construcţii
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 706 din 4 august 2005

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 622/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a produselor pentru construcţii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 421 din 11 mai 2004, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Prevederile prezentei hotãrâri stabilesc condiţiile de introducere pe piata a produselor pentru construcţii, denumite în continuare produse, în mãsura în care cerinţele esenţiale ale construcţiei, prevãzute în anexa nr. 1, se referã la acestea."
2. La articolul 2 alineatul (1), dupã litera a) se introduce o noua litera, litera a^1), cu urmãtorul cuprins:
"a^1) agrement tehnic în construcţii - specificaţie tehnica nationala, astfel cum este definitã în anexa nr. 5 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 766/1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;".
3. La articolul 2 alineatul (1), dupã litera h) se introduce o noua litera, litera h^1), cu urmãtorul cuprins:
"h^1) perioada de coexistenta a specificatiilor tehnice armonizate - perioada în care au valabilitate pentru introducerea pe piata a produselor atât specificaţiile tehnice armonizate, cat şi specificaţiile tehnice naţionale existente, referitoare la acelaşi produs;".
4. La articolul 2 alineatul (1), dupã litera k) se introduc doua noi litere, literele k^1) şi k^2), cu urmãtorul cuprins:
"k^1) specificaţii tehnice armonizate - standarde romane care adopta standarde europene armonizate din domeniul produselor pentru construcţii sau standarde naţionale ale statelor membre ale Uniunii Europene care adopta standarde europene armonizate în domeniul produselor pentru construcţii şi agremente tehnice europene;
k^2) specificaţii tehnice recunoscute - specificaţii tehnice romane şi/sau ale statelor membre ale Uniunii Europene, care au fost recunoscute de Comisia Europeanã şi de statele membre ca fiind conforme cu cerinţele esenţiale în cadrul unei proceduri coordonate de Comisia Europeanã şi ale cãror indicative de referinta sunt publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C;".
5. Alineatul (2) al articolului 3 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Consiliul preia şi atribuţiile Comisiei Naţionale de Agrement Tehnic în Construcţii, înfiinţatã conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 766/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi disponibilul existent în contul 5003 «Disponibil al instituţiei publice finanţate din venituri proprii», aferent activitãţii de agrement tehnic în construcţii, desfasurata în cadrul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului pana la data preluãrii acestei activitãţi de cãtre Consiliu."
6. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Se admite introducerea pe piata a produselor destinate utilizãrii în construcţii numai dacã sunt adecvate acelei utilizãri preconizate. Aceasta înseamnã ca ele au astfel de caracteristici încât construcţiile în care urmeazã a fi încorporate, asamblate, aplicate sau instalate, dacã sunt corect proiectate şi executate, pot sa satisfacã cerinţele esenţiale ale construcţiilor prevãzute în anexa nr. 1, dacã şi unde construcţiile respective fac obiectul unor reglementãri conţinând astfel de cerinţe.
(2) Produsele pentru construcţii realizate în şantier şi puse în opera direct nu fac obiectul prezentei hotãrâri."
7. Alineatul (1) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) În cazul în care produselor le sunt aplicabile şi alte reglementãri tehnice armonizate cu privire la alte aspecte şi care impun, de asemenea, aplicarea marcajului CE, aplicarea marcajului semnifica faptul ca produsele sunt conforme cu prevederile tuturor acestor reglementãri armonizate."
8. Alineatul (1) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Cerinţele esenţiale aplicabile construcţiilor care pot influenta caracteristicile tehnice ale unui produs, exprimate în termeni de obiective în anexa nr. 1, sunt urmãtoarele:
1. rezistenta mecanicã şi stabilitate;
2. securitate la incendiu;
3. igiena, sãnãtate şi mediul înconjurãtor;
4. siguranta în exploatare;
5. protecţie impotriva zgomotului;
6. economia de energie şi izolarea termica."
9. La articolul 6, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Unei construcţii îi pot fi aplicabile una, mai multe sau toate cerinţele esenţiale; acestea trebuie satisfacute pe o perioada de viata a construcţiei rezonabila din punct de vedere economic."
10. Alineatul (1) al articolului 7 se abroga.
11. Alineatele (2) şi (3) ale articolului 7 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru produsele prevãzute la art. 4 se accepta prezumţia ca sunt adecvate pentru utilizare dacã permit construcţiilor la care sunt folosite, cu condiţia ca cele din urma sa fie corect proiectate şi executate, sa satisfacã cerinţele esenţiale prevãzute în anexa nr. 1, atunci când produsele respective poarta marcajul CE.
(3) Marcajul CE semnifica faptul ca:
a) produsele sunt conforme cu standardele romane şi/sau cu standardele naţionale ale statelor membre ale Uniunii Europene care adopta standarde europene armonizate din domeniul produselor pentru construcţii, ale cãror indicative de referinta au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C;
b) produsele sunt conforme cu un agrement tehnic european, eliberat conform procedurii prevãzute în cap. IV; sau
c) produsele sunt conforme, în mãsura în care nu exista specificaţii tehnice armonizate, cu specificaţii tehnice recunoscute."
12. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Atunci când autoritatea competenta în domeniul produselor pentru construcţii considera ca exista specificaţii tehnice româneşti conforme cu cerinţele esenţiale, aceasta va putea transmite textul integral al acestor specificaţii Comisiei Europene spre a fi supuse procedurii de recunoaştere.
(2) Specificaţiile tehnice recunoscute, altele decât standardele, se adopta ca versiuni oficiale în limba romana cu denumirea generica «specificaţie tehnica recunoscuta» şi sigla STR adãugatã indicativului original, pe baza unei metodologii care va fi elaborata de Consiliu ca document tehnic director, iar indicativele lor se includ în lista prevãzutã la art. 13 alin. (3).
(3) Consiliul pune aceste specificaţii tehnice recunoscute la dispoziţia utilizatorilor, contra cost."
13. Alineatul (1) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Atunci când un producãtor sau reprezentantul sau autorizat nu a aplicat specificaţiile tehnice armonizate ori specificaţiile tehnice recunoscute care prevãd pentru atestarea conformitatii produselor sistemele 3 şi 4 din anexa nr. 3, produsele pot fi introduse pe piata dupã ce conformitatea este atestata prin procedura aferentã sistemului 3."
14. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Atunci când autoritatea competenta constata ca standardele europene armonizate sau agrementele tehnice europene ori mandatele acordate de Comisia Europeanã organismelor europene de standardizare pentru elaborarea standardelor europene armonizate nu corespund cerinţelor esenţiale ale construcţiilor, aceasta constatare, cu motivele justificative, este notificatã Comitetului Permanent pentru Construcţii de pe lângã Comisia Europeanã, în vederea retragerii acestora din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(2) Atunci când autoritatea competenta constata ca o specificaţie tehnica recunoscuta nu mai este conformã cu cerinţele esenţiale ale construcţiilor, aceasta constatare, cu motivele justificative, este notificatã Comitetului Permanent pentru Construcţii de pe lângã Comisia Europeanã, în vederea stabilirii de cãtre aceasta a mãsurii ce priveşte menţinerea sau retragerea indicativelor de referinta respective din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene."
15. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 12 se abroga.
16. Alineatul (3) al articolului 12 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În situaţiile în care pentru unele produse pentru construcţii nu sunt în vigoare specificaţii tehnice armonizate sau specificaţii tehnice recunoscute, precum şi în perioada de coexistenta a specificatiilor tehnice armonizate în vigoare, se admite introducerea pe piata româneascã a produselor respective în urmãtoarele condiţii, dupã caz:
a) atunci când exista standarde naţionale aplicabile, produsele care sunt realizate în conformitate cu standardele respective pot fi introduse pe piata dacã conformitatea cu standardele face obiectul unei declaraţii de conformitate date de producãtor sau de reprezentantul sau autorizat pe baza unei proceduri de evaluare echivalente sistemului de atestare a conformitatii prevãzut pentru produs potrivit prevederilor art. 21 alin. (5);
b) atunci când nu exista standarde naţionale sau produsele se abat de la prevederile standardelor existente, produsele pot fi introduse pe piata pe baza agrementului tehnic în construcţii şi cu respectarea prevederilor acestuia."
17. La articolul 12, dupã alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alineatele (3^1), (3^2) şi (3^3), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) În timpul perioadei de coexistenta a unei specificaţii tehnice armonizate, pentru produsele care intra în domeniul sau de aplicare, producãtorul sau reprezentantul sau autorizat poate opta între respectarea specificatiei respective sau respectarea condiţiilor prevãzute la alin. (3).
(3^2) Durata perioadei de coexistenta a specificatiilor tehnice armonizate este stabilitã distinct pentru fiecare specificaţie tehnica armonizata, datele individualizate de încetare a perioadei de coexistenta fiind indicate în specificaţiile respective, precum şi în lista prevãzutã la art. 13 alin. (3).
(3^3) Dupã data de încetare a perioadei de coexistenta a unei specificaţii tehnice armonizate, produsele care intra în domeniul sau de aplicare nu mai pot fi introduse pe piata decât cu marcajul CE aplicat potrivit prevederilor art. 10."
18. Alineatul (3) al articolului 13 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Lista cuprinzând indicativele de referinta ale standardelor romane care transpun standarde europene armonizate şi ale specificatiilor tehnice recunoscute, precum şi datele de încetare a perioadei de coexistenta aferente acestora se aproba prin ordin al conducatorului autoritãţii competente în domeniul produselor pentru construcţii şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I."
19. Alineatul (3) al articolului 17 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În cazuri speciale, prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. a), Comisia Europeanã poate autoriza eliberarea unui ETA pentru produse pentru care exista un mandat pentru un standard armonizat sau pentru care a stabilit ca poate fi elaborat un standard armonizat. Autorizarea va fi valabilã pentru o perioada determinata."
20. La articolul 20 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Titlurile ghidurilor pentru ETA publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, se publica în lista prevãzutã la art. 13 alin. (3)."
21. Alineatele (2), (4) şi (6) ale articolului 21 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Produsele care fac obiectul unei atestãri a conformitatii vor beneficia de prezumţia de conformitate cu specificaţiile tehnice armonizate sau cu specificaţiile tehnice recunoscute. Conformitatea va fi stabilitã prin încercãri sau alte verificãri, pe baza specificatiilor tehnice respective şi potrivit prevederilor anexei nr. 3.
...................................................................
(4) Conformitatea produselor pentru construcţii este evaluatã numai în raport cu specificaţiile tehnice armonizate sau cu specificaţiile tehnice recunoscute, utilizându-se sisteme de atestare a conformitatii alcãtuite pe baza unor metode de control şi evaluare specifice acestui domeniu, diferite de modulele şi procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute de <>Legea nr. 608/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
..................................................................
(6) Produsele fabricate la bucata sau ca unicate fac doar obiectul unei declaraţii de conformitate de al treilea tip, conform prevederilor sistemului 4 prevãzut în anexa nr. 3, dacã nu sunt prevãzute alte dispoziţii prin specificaţiile tehnice pentru produsele care au implicaţii deosebit de importante pentru sãnãtate şi securitate."
22. Articolul 22 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) Procedurile aferente sistemelor prevãzute în anexa nr. 3 se finalizeazã cu întocmirea unei declaraţii de conformitate EC pentru produs, data de producãtor sau de reprezentantul autorizat al acestuia potrivit sistemului de atestare aplicat, dupã caz:
a) pe propria şi unica sa rãspundere, în cazul sistemului 4;
b) pe baza raportului de încercãri iniţiale de tip, eliberat de un laborator notificat, în cazul sistemului 3;
c) pe baza unui certificat de conformitate EC pentru un sistem de control şi supraveghere a producţiei sau pentru produsul însuşi, eliberat de un organism de certificare notificat, în cazul sistemelor 1+, 1, 2+ şi 2.
(2) Declaraţia de conformitate EC da dreptul producãtorului sau reprezentantului autorizat al acestuia sa aplice în mod corespunzãtor marcajul CE."
23. Alineatul (2) al articolului 23 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În afarã de producãtor sau de reprezentantul autorizat al acestuia, alte persoane fizice sau juridice care comercializeazã ori utilizeazã produsele nu au dreptul sa aplice marcajul CE."
24. Alineatul (3) al articolului 27 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Procedura de desemnare a organismelor în domeniul produselor pentru construcţii se elaboreazã de cãtre Consiliu ca document tehnic director şi se aproba prin ordin comun al autoritãţilor competente prevãzute la alin. (2), care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I."
25. Articolul 29 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29. - Evaluarea iniţialã şi supravegherea sistematica a organismelor desemnate şi notificate în domeniul produselor pentru construcţii se fac, pe baza criteriilor specificate în anexa nr. 4 şi conform prevederilor procedurii prevãzute la art. 27 alin. (3), de cãtre Consiliu sau, dupã caz, de un organism stabilit de Ministerul Admnistratiei şi Internelor."
26. Alineatul (3) al articolului 32 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa punã la dispoziţie organelor de control, în plus fata de declaraţia de conformitate, toate documentele care atesta conformitatea produsului, conform prevederilor prezentei hotãrâri."
27. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 34 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - (1) Pana la data intrãrii în vigoare a protocolului PECA în domeniul produselor pentru construcţii sau pana la data aderãrii la Uniunea Europeanã, în situaţia în care un astfel de protocol nu este încheiat, se admite introducerea pe piata româneascã a produselor în urmãtoarele condiţii, dupã caz:
a) poarta marcajul CE potrivit prevederilor prezentei hotãrâri; sau
b) poarta marcajul naţional de conformitate CS, denumit în continuare marcaj CS, potrivit prevederilor <>cap. V^1 din Legea nr. 608/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale prezentului capitol; sau
c) fãrã marcaj de conformitate, potrivit prevederilor art. 12 alin. (3).
(2) Marcajul CS se aplica de producãtor sau de reprezentantul autorizat al acestuia, stabilit în România, pe produsele care sunt conforme cu standardele sau specificaţiile tehnice ale cãror indicative sunt publicate în lista prevãzutã la art. 13 alin. (3)."
28. Dupã articolul 35 se introduce un nou articol, articolul 35^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 35^1. - (1) Pana la termenele prevãzute la art. 34 alin. (1), pentru clasificarea produselor şi/sau a construcţiilor din punct de vedere al comportãrii la foc, se admite utilizarea claselor naţionale de comportare la foc în paralel cu clasele stabilite la nivel european şi acceptate de România.
(2) Rapoartele de încercare/clasificare la foc pentru produse pentru construcţii, elaborate conform claselor naţionale de comportare la foc, rãmân valabile pana la termenele stabilite la art. 34 alin. (1)."
29. Alineatul (4) al articolului 36 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Recunoaşterea şi aprobarea prevãzute la alin. (3) se realizeazã avându-se în vedere criteriile prevãzute în anexa nr. 4, cu excepţia pct. 6, precum şi prevederile aplicabile ale procedurii prevãzute la art. 27 alin. (3), incluzând parcurgerea urmãtoarelor etape:
a) evaluarea organismelor în vederea recunoaşterii de cãtre structuri abilitate de autoritãţile competente pentru desemnare, dupã caz, inclusiv verificarea de cãtre acestea a procedurii/procedurilor de evaluare a conformitatii documentate şi aplicate de solicitant;
b) recunoaşterea organismelor de cãtre autoritãţile competente pentru desemnare, dupã caz;
c) înscrierea organismelor în Registrul organismelor recunoscute şi obţinerea numerelor de identificare alocate;
d) aprobarea organismelor recunoscute."
30. La articolul 37, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Organismele şi laboratoarele recunoscute poarta intreaga rãspundere pentru activitãţile proprii şi documentele emise şi nu se pot prevala de recunoaşterea acordatã de autoritãţile competente pentru a fi exonerate de rãspundere sau pentru împãrţirea rãspunderii, dupã caz."
31. Alineatul (1) al articolului 38 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea prevederilor art. 4, art. 7 alin. (2), art. 9 alin. (1), art. 10, art. 23 alin. (3) lit. b) şi ale art. 32, cu amenda de la 5.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON), retragerea de pe piata şi/sau interzicerea utilizãrii şi a introducerii pe piata a produselor neconforme;
b) nerespectarea prevederilor art. 12 alin. (3) şi (3^1), art. 21 alin. (5) şi (6), art. 22 alin. (1) şi ale art. 34 alin. (5), cu amenda de la 2.500 lei (RON) la 5.000 lei (RON) şi interzicerea comercializãrii sau utilizãrii produsului pana la o data stabilitã pentru eliminarea neconformitatilor de cãtre organul de control împreunã cu producãtorul, reprezentantul autorizat al acestuia ori alta persoana responsabilã pentru introducerea pe piata, dupã caz;
c) nerespectarea prevederilor art. 23 alin. (1) şi (4), cu amenda de la 2.500 lei (RON) la 5.000 lei (RON), retragerea de pe piata şi/sau interzicerea introducerii pe piata a produselor nemarcate ori marcate incorect;
d) nerespectarea obligaţiilor de cãtre organismele autorizate pentru agrementul tehnic european şi de cãtre organismele desemnate şi/sau notificate pentru atestarea conformitatii produselor, care, nemaiindeplinind condiţiile iniţiale, continua sa execute astfel de sarcini, se sancţioneazã cu amenda de la 5.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON) şi retragerea autorizãrii/desemnãrii."
32. Dupã articolul 38 se introduce un nou articol, articolul 38^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 38^1. - Daunele generate de aplicarea necorespunzãtoare a marcajelor CE sau CS, precum şi eliberarea de certificate de conformitate necorespunzãtoare se suporta de vinovaţi."
33. Dupã articolul 39 se introduc doua articole noi, articolele 39^1 şi 39^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 39^1. - (1) Pot fi introduse pe piata sau utilizate în scopurile prevãzute, fãrã alte restrictii legale, numai produsele care satisfac prevederile prezentei hotãrâri.
(2) Este interzisã obstructionarea, prin reglementãri impuse de autoritãţi publice sau de organisme private abilitate de cãtre autoritãţi ori aflate în poziţie de monopol, a folosirii potrivit destinaţiei prevãzute a produselor care satisfac prevederile prezentei hotãrâri.
(3) Sunt exceptate de la prevederile alin. (2) reglementãrile care transpun prevederi ale actelor comunitare sau care conditioneaza din punct de vedere tehnic folosirea produselor.
Art. 39^2. - (1) Se instituie sistemul naţional de informare privind produsele pentru construcţii a cãror conformitate cu specificaţii tehnice armonizate a fost atestata, care este gestionat de Consiliu.
(2) Procedura de constituire şi diseminare a informaţiilor se elaboreazã de Consiliu ca document tehnic director şi se aproba prin ordin al autoritãţii competente, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(3) Cheltuielile de constituire şi funcţionare a bazei de date aferente se suporta din venituri proprii constituite la Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului în baza <>art. 40 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu modificãrile ulterioare."
34. Dupã articolul 41 se introduce un nou articol, articolul 42, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 42. - Prezenta hotãrâre transpune Directiva 89/106/EEC a Consiliului Uniunii Europene din 21 decembrie 1988 privind produsele pentru construcţii, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene, L 40 din 11 februarie 1989, pag. 12, amendata prin Directiva 93/68/EEC a Consiliului Uniunii Europene din 22 iulie 1993, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene, L 220 din 30 august 1993, pag. 1."
35. În anexa nr. 1 "Cerinţele esenţiale ale construcţiilor", titlul punctului 4 va avea urmãtorul cuprins:
"4. Siguranta în exploatare".
36. Anexa nr. 5 "Prezentarea schematica a sistemelor de atestare a conformitatii produselor pentru construcţii" se modifica şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotãrâre.
ART. II
<>Hotãrârea Guvernului nr. 622/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a produselor pentru construcţii, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul transporturilor,
construcţiilor şi turismului,
Gheorghe Dobre

Ministrul delegat pentru lucrãri
publice şi amenajarea teritoriului,
Laszlo Borbely

Ministrul economiei şi comerţului,
Codrut Ioan Seres

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu

Bucureşti, 14 iulie 2005.
Nr. 796.

ANEXA
------
(Anexa nr. 5 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 622/2004
-------------------------------------------------



PREZENTARE SCHEMATICA
a sistemelor de atestare a conformitatii produselor pentru construcţii

┌──────────┐
│PRODUCÃTOR│
└────┬─────┘
v
┌──────────────┐
│Produse pentru│
│ construcţii │
└──────┬───────┘
v
┌───────────────────────────────────┐
┌───────────────────┤Exista standard armonizat sau │
│ │specificaţie tehnica recunoscuta │
│ └────────────────┬──────────────────┘
│ │ ┌────────────────────┐
v │ ┌────┐ │Produsul corespunde │
┌────┐ └────>│ DA ├─>│cu standardul/ │
│ NU │ └──┬─┘ │specificaţia │
└──┬─┘ │ └─────────────────┬──┘
│ │ │
│ │ │
v v │
┌──────────────────┐ ┌─────────────────────────┐ │
│ AGREMENT TEHNIC │<─────────────────────┤ Produsul se abate de la │ │
│ EUROPEAN │ │ standard/specificaţie │ │
└────────┬─────────┘ └─────────────────────────┘ │
│ │
│ │
v v
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Sistemul de atestare a conformitatii aplicabil este impus prin decizie a │
│ Comisiei Europene şi prevãzut în regulamentul specific şi în specificaţia │
│ tehnica relevanta │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Producãtorul rãspunde de aplicarea sistemului de atestare impus produsului │
│ individualizat │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────┐ |
│ Organisme notificate │ |
┌─────┴────────┬──────────────┬────────┴────────┐ |
│ Organisme de │ Organisme de│ Laboratoare de ├────┐ |
│ certificare │ inspecţie │ încercãri │ │ |
└─┬────────────┴──────┬───────┴───────┬─────────┘ │ |
│<──────────────────┘ │ │ |
│<──────────────────────────────────┘ │ |
├────────────┬────────────┬─────────────┐ │ |
│ ┌........│............│.............│..........│..............|
│ | │ | │ | │ | │ | |
v v v v v v v v v v v
┌────────┐ ┌────────┐ ┌────────┐ ┌────────┐ ┌────────┐ ┌─────────┐
│ Sistem │ │ Sistem │ │ Sistem │ │ Sistem │ │ Sistem │ │ Sistem │
│ 1+ │ │ 1 │ │ 2+ │ │ 2 │ │ 3 │ │ 4 │
└─┬──────┘ └─┬──────┘ └─┬──────┘ └──┬─────┘ └──┬─────┘ └───┬─────┘
v v v v v v
┌───────────────────┐ ┌───────────────────────────┐ ┌──────────┐ ┌──────────┐
│ Declaraţie de con-│ │ Declaraţie de conformitate│ │Declaraţie│ │Declaraţie│
│ formitate data de │ │ de primul tip data de │ │de confor-│ │de confor-│
│ producãtor pe baza│ │ producãtor pe baza unui │ │mitate de │ │mitate de │
│ unui certificat de│ │ certificat de conformitate│ │al doilea │ │al treilea│
│ conformitatet EC │ │ EC pentru un sistem de │ │tip data │ │tip data │
│ pentru produs, │ │ control al producţiei în │ │de produ- │ │de produ- │
│ eliberat de un │ │ în fabrica, eliberat de un│ │cator pe │ │cator pe │
│ organism de certi-│ │ organism de certificare │ │baza ra- │ │proprie │
│ ficare notificat │ │ notificat │ │portului │ │rãspundere│
└──────────┬────────┘ └───────────┬───────────────┘ │de incer- │ └──┬───────┘
│ │ │cari ini- │ │
│ │ │tiale de │ │
│ │ │tip elibe-│ │
│ │ │rat de un │ │
│ │ ┌──────────────┤laborator │ │
│ │ │ │notificat │ │
│ v v └──────────┘ │
│ ┌─────────┐ │
└────────────────>│ CE │<───────────────────────────┘
└─────────┘


---------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016