Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 77 din 14 decembrie 2006 privind aprobarea cotizatiilor si tarifelor pentru membrii Camerei Auditorilor Financiari din Romania si pentru stagiarii in activitatea de audit financiar
EMITENT: CAMERA AUDITORILOR FINANCIARI DIN ROMANIA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 52 din 23 ianuarie 2007
Având în vedere prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi ale Regulamentului de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor Financiari din România, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 983/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România, întrunit în şedinţa din 14 decembrie 2006, hotãrãşte:
ART. 1
Se aprobã cuantumul cotizaţiilor şi tarifelor stabilite în cadrul Conferinţei ordinare a Camerei Auditorilor Financiari din România (Camera), convocatã şi desfãşuratã în data de 6 mai 2006, astfel:
A. Cotizaţii fixe
1. Cotizaţiile fixe anuale reprezintã sumele ce trebuie achitate de cãtre toţi membrii Camerei, persoane fizice şi juridice, active sau nonactive, în vederea menţinerii în Registrul auditorilor financiari şi a asigurãrii accesului la serviciile gratuite acordate de aceasta membrilor ei.
2. Cotizaţiile fixe anuale se stabilesc dupã cum urmeazã:
a) pentru auditorii financiari, persoane fizice active: 200 lei;
b) pentru auditorii financiari, persoane fizice nonactive: 100 lei;
c) pentru auditorii financiari, persoane juridice: 400 lei.
Plata cotizaţiilor fixe anuale se va face pânã la data de 31 ianuarie a fiecãrui an.
3. În cazul auditorilor financiari, persoane fizice şi juridice, care se înscriu în Registrul auditorilor financiari dupã data de 31 ianuarie, cotizaţia fixã anualã se plãteşte în termen de 30 de zile calendaristice de la acordarea calitãţii de membru al Camerei.
4. Auditorii financiari, membri ai Camerei, sunt obligaţi la plata dobânzilor de întârziere pentru fiecare zi de întârziere la plata acestor cotizaţii/tarife.
Modul de calcul al dobânzilor de întârziere în cazul neachitãrii cotizaţiilor/tarifelor în termenul stabilit este:
cotizaţia fixã restantã x procentul de calcul x perioada de întârziere (în zile calendaristice)/365.
Procentul de calcul al dobânzilor de întârziere este dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României înmulţitã cu 150 de puncte procentuale.
Nivelul dobânzii de referinţã a Bãncii Naţionale a României (BNR), în funcţie de care se stabilesc dobânzile de întârziere, este cel din prima zi lucrãtoare a anului, pentru dobânda legalã cuvenitã pe semestrul I al anului în curs, şi cel din prima zi lucrãtoare a lunii iulie, pentru dobânda legalã cuvenitã pe semestrul al II-lea al anului în curs.
Perioada de întârziere reprezintã numãrul de zile calendaristice pentru care se datoreazã dobânzile de întârziere. Aceasta începe cu prima zi lucrãtoare dupã scadenţã şi se terminã cu ziua lucrãtoare dinaintea datei plãţii.
În cazul în care perioada de întârziere cuprinde douã sau mai multe semestre, dobânzile de întârziere se vor calcula în funcţie de dobânda de referinţã a BNR, aferentã fiecãrui semestru.
5. Auditorii financiari, membri ai Camerei, au obligaţia transmiterii cãtre aceasta a copiei documentului plãţii şi, dacã este cazul, a modului de calcul al acestor dobânzi de întârziere.
B. Cotizaţii variabile
1. Cotizaţiile variabile anuale se calculeazã prin aplicarea cotelor specificate mai jos la totalul onorariilor obţinute din activitatea de audit financiar, audit intern, precum şi alte onorarii obţinute din exercitarea profesiei de auditor financiar (cum ar fi, spre exemplu, dar fãrã sã se limiteze la: auditul programelor cu fonduri provenite de la Uniunea Europeanã, PHARE, alte organizaţii; auditul situaţiilor financiare ale cooperativelor de credit; auditul de conformitate privind obligaţiile din contractele de privatizare a societãţilor comerciale, potrivit solicitãrilor Autoritãţii pentru Valorificarea Activelor Statului; rapoartele de revizuire cu scop limitat; asistenţa în vederea retratãrii situaţiilor financiare; organizarea de cursuri de specialitate; serviciile de consultanţã şi alte lucrãri care necesitã calitatea de auditor financiar) pentru perioada de raportare, obţinute prin însumarea valorii facturilor emise în cursul anului de raportare (fãrã TVA), mai puţin sumele care au fost cedate subcontractorilor şi colaboratorilor, auditori financiari membri ai Camerei, cu obligaţia menţionãrii sumelor respective şi a beneficiarilor acestora în Raportul anual al membrilor.
2. Calcularea cotizaţiilor variabile datorate anual de cãtre membrii Camerei se face astfel:
- la totalul onorariilor de pânã la 50.000 lei se aplicã procentul de 0,5%;
- la totalul onorariilor cuprins între 50.001 lei şi 200.000 lei se aplicã procentul de 0,8%;
- la totalul onorariilor cuprins între 200.001 lei şi 600.000 lei se aplicã procentul de 0,9%;
- la totalul onorariilor cuprins între 600.001 lei şi 1.000.000 lei se aplicã procentul de 1%;
- la totalul onorariilor mai mare de 1.000.001 lei se aplicã procentul de 1,2%.
3. Membrii Camerei, auditori financiari activi, persoane fizice sau juridice, trebuie sã achite în cursul anului cotizaţiile variabile anuale, sub formã de avans, pânã la data de 30 septembrie, în funcţie de totalul onorariilor obţinute din activitatea de audit financiar şi audit intern, precum şi al onorariilor obţinute din exercitarea profesiei de auditor financiar (cum ar fi, spre exemplu, dar fãrã sã se limiteze la: auditul programelor cu fonduri provenite de la Uniunea Europeanã, PHARE, alte organizaţii; auditul situaţiilor financiare ale cooperativelor de credit; auditul de conformitate privind obligaţiile din contractele de privatizare a societãţilor comerciale, potrivit solicitãrilor Autoritãţii pentru Valorificarea Activelor Statului, rapoartele de revizuire cu scop limitat; asistenţa în vederea retratãrii situaţiilor financiare; organizarea de cursuri; serviciile de consultanţã şi alte lucrãri care necesitã calitatea de auditor financiar), obţinute prin însumarea valorii facturilor emise în cursul anului de raportare (fãrã TVA), pânã la data de 30 iunie, mai puţin sumele care au fost cedate subcontractorilor şi colaboratorilor, auditori financiari membri ai Camerei, cu obligaţia menţionãrii ulterioare a sumelor respective şi a beneficiarilor acestora în Raportul anual al membrilor.
Pe baza situaţiilor financiare întocmite pentru exerciţiul financiar care se încheie la 31 decembrie se va stabili cuantumul definitiv al cotizaţiei variabile datorate de membrii Camerei, aferentã cifrei de afaceri raportate, rezultatã din cumularea veniturilor obţinute din activitatea de audit financiar şi audit intern, precum şi a altor venituri realizate din exercitarea profesiei de auditor financiar.
Din cuantumul definitiv al cotizaţiei se va scãdea avansul achitat de membrii Camerei pânã la data de 30 septembrie, diferenţa urmând a fi regularizatã (achitatã de membrii Camerei sau rambursatã de Camerã, dupã caz) pânã la data de 31 martie a anului urmãtor.
4. Acordarea vizei anuale pe carnetul de auditor financiar pentru exercitarea profesiei se va face numai în condiţiile îndeplinirii obligaţiilor, inclusiv a celor de platã a cotizaţiilor fixe şi variabile anuale, de cãtre membrii Camerei. Viza este valabilã din momentul acordãrii pânã la data de 31 martie a anului urmãtor acordãrii acesteia.
5. Pentru veniturile obţinute sub formã de salariu din activitatea de audit financiar şi audit intern, precum şi pentru alte venituri obţinute sub formã de salariu, realizate din exercitarea profesiei de auditor financiar, persoanele în cauzã nu vor datora cotizaţie variabilã cãtre Camerã.
6. Auditorii financiari, membri ai Camerei, sunt obligaţi la plata dobânzilor de întârziere pentru fiecare zi de întârziere la plata cotizaţiei variabile.
Modul de calcul al dobânzilor de întârziere în cazul neachitãrii cotizaţiilor/tarifelor în termenul stabilit este:
cotizaţia variabilã restantã x procentul de calcul x perioada de întârziere (în zile calendaristice)/365.
Procentul de calcul al dobânzilor de întârziere este dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României înmulţitã cu 150 de puncte procentuale.
Nivelul dobânzii de referinţã a BNR, în funcţie de care se stabilesc dobânzile de întârziere, este cel din prima zi lucrãtoare a anului, pentru dobânda legalã cuvenitã pe semestrul I al anului în curs, şi cel din prima zi lucrãtoare a lunii iulie, pentru dobânda legalã cuvenitã pe semestrul al II-lea al anului în curs.
Perioada de întârziere reprezintã numãrul de zile calendaristice pentru care se datoreazã dobânzile de întârziere. Aceasta începe cu prima zi lucrãtoare dupã scadenţã şi se terminã cu ziua lucrãtoare dinaintea datei plãţii.
În cazul în care perioada de întârziere cuprinde douã sau mai multe semestre, dobânzile de întârziere se vor calcula în funcţie de dobânda de referinţã a BNR aferentã fiecãrui semestru.
7. Auditorii financiari, membri ai Camerei, au obligaţia transmiterii cãtre Camerã a copiei documentului de platã şi, dacã este cazul, a modului de calcul al acestor dobânzi de întârziere.
C. Tarife pentru stagiarii în activitatea de audit financiar:
a) tarif pentru înscrierea la stagiu în activitatea de audit financiar: 250 lei.
Tariful se achitã la înscrierea în vederea efectuãrii stagiului;
b) tarif pentru monitorizarea activitãţii de pregãtire practicã a stagiarilor: 100 lei/an.
Tariful se achitã, corespunzãtor perioadei de stagiu, pânã la data de 31 martie a fiecãrui an de stagiu.
ART. 2
Prezenta hotãrâre intrã în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2007. Începând cu aceastã datã, se abrogã prevederile urmãtoarelor hotãrâri:
- <>Hotãrârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 15/2002 privind aprobarea cotizaţiilor şi taxelor atât pentru membrii Camerei Auditorilor Financiari din România, cât şi pentru stagiarii în activitatea de audit financiar, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 817 din 12 noiembrie 2002;
- <>Hotãrârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 28/2004 privind cotizaţiile şi tarifele pentru auditorii financiari şi stagiarii în activitatea de audit financiar, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 757 din 19 august 2004;
- <>Hotãrârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 37/2004 privind modificarea cotizaţiilor fixe şi a unor tarife pentru membrii Camerei Auditorilor Financiari din România şi pentru stagiarii în activitatea de audit financiar, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 39 din 12 ianuarie 2005;
- <>Hotãrârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 60/2006 privind completarea <>Hotãrârii Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 28/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 3
Prezenta hotãrâre va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, conform prevederilor <>art. 6 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Preşedintele Camerei Auditorilor Financiari din România,
Ion Mihãilescu
Bucureşti, 14 decembrie 2006.
Nr. 77.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: