Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 764 din 26 iulie 2001 pentru aprobarea Protocolului dintre Ministerul Educatiei Nationale din Romania si primul-ministru al Landului Renania de Nord-Westfalia privind sprijinirea Centrului de invatamant pentru asistenta medicala de pediatrie si pedagogie de recuperare "Hilfe fur Rumanien" din Timisoara, semnat la Bucuresti la 23 septembrie 1998 si la Dusseldorf la 29 septembrie 1998
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 491 din 23 august 2001
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 5 din Legea nr. 4/1991 privind încheierea şi ratificarea tratatelor,
Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.
ART. 1
Se aproba Protocolul dintre Ministerul Educaţiei Naţionale din România şi primul-ministru al Landului Renania de Nord-Westfalia privind sprijinirea Centrului de învãţãmânt pentru asistenta medicalã de pediatrie şi pedagogie de recuperare "Hilfe fur Rumanien" din Timişoara, semnat la Bucureşti la 23 septembrie 1998 şi la Dusseldorf la 29 septembrie 1998.
ART. 2
Cheltuielile prevãzute la art. 1 se asigura de la bugetul local, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 538/2001 privind aprobarea Normelor metodologice pentru finanţarea învãţãmântului preuniversitar de stat, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 329 din 19 iunie 2001.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul educaţiei
şi cercetãrii,
Radu Damian,
secretar de stat
p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat
p. Ministrul afacerilor externe,
Cristian Diaconescu,
secretar de stat
p. Ministrul administraţiei publice,
Ionel Flesariu,
secretar de stat
PROTOCOL
între Ministerul Educaţiei Naţionale din România şi
primul-ministru al Landului Renania de Nord-Westfalia
privind sprijinirea Centrului de învãţãmânt pentru asistenta
medicalã de pediatrie şi pedagogie de recuperare
"Hilfe fur Rumanien" din Timişoara
Landul Renania de Nord-Westfalia sprijinã, colaborand în acest sens cu Guvernul de la Bucureşti şi cu autoritãţile locale, încã din anul 1990, procesul de tranzitie din România. Acest sprijin se acorda cu precãdere celor 3 judeţe din vestul României: Arad, Caras-Severin şi Timis. Cel mai important proiect-model al Landului Renania de Nord-Westfalia în România pentru îmbunãtãţirea structurilor în domeniul social este Centrul de învãţãmânt pentru asistenta medicalã de pediatrie şi pedagogie de recuperare "Hilfe fur Rumanien" din Timişoara, denumit în cele ce urmeazã şcoala postliceala. Şcoala postliceala cuprinde doua specializãri unite din punct de vedere administrativ. În cadrul uneia dintre cele doua specializãri se formeazã asistenţi medicali de pediatrie, iar în cadrul celei de a doua se formeazã pedagogi de recuperare pentru copii cu disabilitati şi dezavantajati social, în special copii din leagane şi case de copii şi din alte instituţii sociale. La aceasta instituţie şcolarã, unica în România, între anii 1991-1998 şi-au încheiat cu succes calificarea profesionalã, care dureazã 3 ani, 224 de elevi şi eleve.
Finanţator şi initiator al proiectului este Asociaţia particularã din Essen "Hilfe fur Rumanien e.V.". Între 1990-1998 asociaţia, cu sprijinul financiar al Landului Renania de Nord-Westfalia, a investit peste 7 milioane de mãrci pentru construirea clãdirii şi funcţionarea şcolii postliceale.
Apreciind relaţiile de pana acum dintre România şi Landul Renania de Nord-Westfalia,
din dorinta de a contribui la întãrirea şi dezvoltarea colaborãrii bazate pe încrederea reciprocã dintre oamenii din cele doua tari,
în baza convenţiilor/înţelegerilor existente între România şi Republica Federala Germania, mai cu seama Tratatul de prietenie din 21 aprilie 1992, şi constienti ca şcoala postliceala este o expresie remarcabila a colaborãrii bilaterale, pe baza de proiect, dintre cele doua tari şi o componenta importanta a sistemului de formare postliceala în România,
cele doua pãrţi sunt de acord ca, în limita posibilitãţilor, sa întreprindã toate eforturile pentru a asigura existenta de lungã durata a şcolii postliceale.
În acest scop Ministerul Educaţiei Naţionale se îngrijeşte ca şcoala postliceala sa obţinã toate aprobãrile din partea statului, necesare conform prevederilor legale.
De asemenea, Ministerul Educaţiei Naţionale din România asigura ca statul roman preia, începând din semestrul II al anului şcolar 1998-1999, cheltuielile curente de funcţionare, întreţinere şi de personal ale şcolii, în cuantum echivalent celui aferent unui an de şcolarizare postliceala din instituţiile de formare postliceala din România. Aceste cheltuieli se stabilesc anual în baza unui ordin guvernamental. Pentru anul şcolar 1998-1999 aceste cheltuieli se ridica la suma de 1.250.000 lei/elev.
În plus, pentru a se putea asigura o calitate inalta a formãrii elevilor şcolii postliceale mai sus menţionate, în conformitate cu obiectivele proiectului şi în scopul efectuãrii de cãtre elevi a unei practici în strãinãtate, Landul Renania de Nord-Westfalia a înfiinţat Fundaţia "Gemeinnutzige NRW - Stiftung zur Forderung der Schule Timişoara/ Rumanien", cu un capital iniţial de 1,75 milioane mãrci. Scopul fundaţiei consta în a sprijini financiar şcoala postliceala prin beneficiile produse de capitalul fundaţiei.
Fundaţia este administratã de Asociaţia Caritas pentru dioceza Essen e.V. şi îşi va încheia activitatea la sfârşitul anului 2010. La acea data şcoala postliceala va fi beneficiat de un sprijin din Landul Renania de Nord-Westfalia pe o perioada de douãzeci de ani.
Pentru îndeplinirea prevederilor protocolului, din partea romana rãspunde Ministerul Educaţiei Naţionale, iar din partea Landului Renania de Nord-Westfalia rãspunde Cancelaria de Stat.
Prezentul protocol a fost întocmit în limba romana şi în limba germanã.
Bucureşti, 23 septembrie 1998
Andrei Marga,
ministrul educaţiei naţionale
România
Dusseldorf, 29 septembrie 1998
Wolfgang Clement,
prim-ministru al Landului
Renania de Nord-Westfalia
--------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: