Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 751 din 9 iulie 2008 pentru modificarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevazute in anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 589 din 6 august 2008
HOTĂ?RÂRE nr. 751 din 9 iulie 2008
pentru modificarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevãzute în anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 589 din 6 august 2008
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. I
Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, prevãzute în anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 6 alineatul (1), literele d) şi e) vor avea urmãtorul cuprins:
"d) pentru alimentele provenite din spaţiul comunitar şi/sau extracomunitar este admisã utilizarea denumirii comerciale sub care alimentul este legal fabricat şi comercializat în ţara producãtoare din spaţiul comunitar şi/sau extracomunitar; totodatã, în cazul în care prin aplicarea prevederilor prezentelor norme metodologice, în special ale art. 5, aceastã denumire nu permite consumatorului cunoaşterea naturii reale a alimentului şi distingerea acestuia de alimente cu care s-ar putea confunda, denumirea comercialã trebuie sã fie însoţitã de o altã informaţie descriptivã care sã aparã în vecinãtatea acesteia;
e) în mod excepţional, nu se utilizeazã denumirea comercialã din ţara producãtoare din spaţiul comunitar şi/sau extracomunitar în cazul în care alimentul se diferenţiazã în mod esenţial de cel cunoscut de consumator sub aceastã denumire, în ceea ce priveşte compoziţia sau fabricaţia, iar prevederile lit. d) nu sunt suficiente pentru a asigura informarea corectã a acestuia."
2. La articolul 15, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Orice aliment nepreambalat, prezentat spre comercializare consumatorului final ori operatorilor economici care preparã hranã pentru populaţie, sau alimentele ambalate la locurile de vânzare la cererea cumpãrãtorului ori preambalate în vederea vânzãrii lor imediate trebuie sã aibã înscrise denumirea conform prevederilor art. 5, data durabilitãţii minimale sau data limitã de consum şi ingredientele cuprinse în anexa nr. 1f). Înscrierea se face pe produs, pe un afiş, anunţ sau în orice altã formã, fãrã risc de confuzie."
3. Anexa nr. 1f) se modificã şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotãrâre.
ART. II
Alimentele introduse pe piaţã sau etichetate înainte de 31 mai 2009 şi care sunt conforme cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.357/2006 pentru modificarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevãzute în anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, se comercializeazã pânã la epuizarea stocurilor.
ART. III
Prezenta hotãrâre transpune prevederile Directivei Comisiei 2007/68/CE din 27 noiembrie 2007 de modificare a anexei a III-a la Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2000/13/CE privind anumite ingrediente alimentare, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOCE), seria L, nr. 310 din 28 noiembrie 2007.
PRIM-MINISTRU
CÃLIN POPESCU-TÃRICEANU
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul pentru întreprinderi mici şi mijlocii,
comerţ, turism şi profesii liberale,
Ovidiu Ioan Silaghi
Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Dan Vlaicu
p. Ministrul sãnãtãţii publice,
Raed Arafat
Ministrul agriculturii
şi dezvoltãrii rurale,
Dacian Cioloş
Departamentul pentru Afaceri Europene,
Adrian Ciocãnea,
secretar de stat
Bucureşti, 9 iulie 2008.
Nr. 751.
ANEXÃ
------
[Anexa nr. 1f) la normele metodologice]
---------------------------------------
LISTA
cuprinzând ingredientele prevãzute la
art. 7 alin. (6^2) şi (11)-(14)
1. Cereale care conţin gluten (grâu, secarã, orz, ovãz, grâu spelt, grâu mare sau hibrizi ai acestora) şi produse derivate, exceptând:
a) siropurile de glucozã obţinute din grâu, inclusiv dextroza*);
b) maltodextrinele obţinute din grâu*);
c) siropurile de glucozã obţinute din orz;
d) cerealele folosite la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricolã pentru bãuturi spirtoase şi alte bãuturi alcoolice.
2. Crustacee şi produse derivate
3. Ouã şi produse derivate
4. Peşte şi produse derivate, exceptând:
a) gelatina de peşte folositã ca suport pentru preparatele de vitamine sau carotenoide;
b) gelatina de peşte sau ihtiocolul folosit la limpezirea berii sau a vinului.
5. Arahide şi produse derivate
6. Soia şi produse derivate, exceptând:
a) uleiul şi grãsimile de soia, complet rafinate*);
b) amestecul natural de tocoferoli (E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D- alfa natural, succinatul de tocoferol D-alfa natural, obţinuţi din soia;
c) fitosteroli şi esteri de fitosterol derivaţi din uleiuri vegetale extrase din soia;
d) esterul de stanol vegetal produs din sterolii obţinuţi din uleiuri vegetale extrase din soia.
7. Lapte şi produse derivate (inclusiv lactozã), exceptând:
a) zerul folosit la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricolã pentru bãuturi spirtoase şi alte bãuturi alcoolice;
b) lactitolul.
8. Fructe cu coajã, de exemplu migdale (Amygdalus communis L.), alune de pãdure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), anacarde (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia şi nuci de Queensland (Macadamia ternifolia) şi produse derivate, exceptând nucile folosite la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricolã pentru bãuturi spirtoase şi alte bãuturi alcoolice.
9. Ţelinã şi produse derivate
10. Muştar şi produse derivate
11. Seminţe de susan şi produse derivate
12. Dioxid de sulf şi sulfiţi în concentraţii de peste 10 mg/kg sau 10 mg/litru, exprimate în SO(2)
13. Lupin şi produse derivate
14. Moluşte şi produse derivate.
-------------
*) Şi produsele obţinute din acestea, în mãsura în care procesul la care sunt supuse nu poate creşte nivelul de alergenicitate estimat de EFSA (European Food Safety Authority) pentru produsul de bazã din care au fost obţinute.
-------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: