Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 742 din 26 iulie 2001  pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a   Legii nr. 333/2001 privind unele masuri pentru diminuarea consecintelor incetarii rascumpararii de unitati de fond de catre Fondul National de Investitii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 742 din 26 iulie 2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2001 privind unele masuri pentru diminuarea consecintelor incetarii rascumpararii de unitati de fond de catre Fondul National de Investitii

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 451 din 9 august 2001
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 20 din Legea nr. 333/2001 privind unele mãsuri pentru diminuarea consecinţelor încetãrii rãscumpãrãrii de unitãţi de fond de cãtre Fondul Naţional de Investiţii,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aproba Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 333/2001 privind unele mãsuri pentru diminuarea consecinţelor încetãrii rãscumpãrãrii de unitãţi de fond de cãtre Fondul Naţional de Investiţii, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

Preşedintele Autoritãţii pentru
Valorificarea Activelor Bancare,
Ionel Blanculescu


ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
de aplicare a <>Legii nr. 333/2001 privind unele mãsuri pentru diminuarea consecinţelor încetãrii rãscumpãrãrii de unitãţi de fond de cãtre Fondul Naţional de Investiţii

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 333/2001 asigura cadrul organizatoric şi metodologia pentru acordarea de ajutoare financiare unor investitori la Fondul Naţional de Investiţii, înregistrarea contabila şi gestionarea fondului constituit potrivit legii, efectuarea unui audit complet al activitãţii Fondului Naţional de Investiţii, preluarea de cãtre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare, în condiţiile art. 14 din lege, a drepturilor şi obligaţiilor Casei de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. - S.A. rezultate din actele juridice prevãzute de acest articol.

CAP. 2
Acordarea de ajutoare financiare unor investitori la Fondul Naţional de Investiţii

ART. 2
(1) Beneficiazã de un ajutor financiar de pana la 10.000.000 lei persoanele fizice care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au investit în unitãţi de fond la Fondul Naţional de Investiţii şi nu au efectuat nici o rãscumpãrare de unitãţi de fond;
b) au un venit net lunar pe membru de familie, în luna depunerii cererii pentru acordarea ajutorului financiar, de pana la 1.000.000 lei.
(2) În situaţia în care suma investitã este mai mica de 10.000.000 lei ajutorul financiar care se acorda persoanei în cauza se reduce pana la limita sumei investite.
(3) Cererile de acordare a ajutoarelor financiare se depun, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice, la unitatea Bãncii Comerciale Romane - S.A. în a carei raza teritorialã se afla domiciliul persoanei îndreptãţite şi vor fi însoţite de:
a) declaraţia pe propria rãspundere a persoanelor care solicita ajutorul, autentificatã de un notar public, referitoare la îndeplinirea cumulativa a condiţiilor menţionate la alin. (1);
b) carnetul de investitor la Fondul Naţional de Investiţii;
c) copie de pe actul de identitate.
(4) Pentru declararea venitului net lunar pe membru de familie vor fi avute în vedere toate veniturile nete ale familiei, provenind din salarii, pensii, ajutoare de şomaj, indemnizaţii, sporuri, alocaţii de stat pentru copii, burse sociale sau de studii şi din veniturile realizate la nivelul întregii familii din agricultura, zootehnie, închirieri de bunuri, precum şi orice alte venituri.
(5) Venitul net pe membru de familie se determina prin împãrţirea venitului net al familiei din luna depunerii cererii la numãrul membrilor acesteia.
(6) În sensul <>art. 3 alin. (2) din Legea nr. 333/2001 prin familie se înţelege soţul/sotia şi copiii minori aflaţi în întreţinerea lor, precum şi persoana singura ori persoana care are în întreţinere copii minori.
ART. 3
(1) Banca Comercialã Romana - S.A., prin unitatea teritorialã competenta, primeşte cererile de acordare a ajutorului financiar, însoţite de actele prevãzute la art. 2 alin. (3). Declaraţia pe propria rãspundere a persoanelor care solicita ajutorul, privind îndeplinirea condiţiilor de acordare a acestuia, autentificatã, şi carnetul de investitor la Fondul Naţional de Investiţii se depun în original, iar actul de identitate se depune în copie.
(2) Banca verifica existenta documentelor prevãzute la alin. (1) şi înregistreazã cererile de acordare a ajutorului financiar în ordinea primirii lor, cu precizarea datei şi a orei primirii.
(3) La expirarea termenului de 30 de zile prevãzut la <>art. 4 alin. (2) din Legea nr. 333/2001 , banca întocmeşte şi transmite Autoritãţii pentru Valorificarea Activelor Bancare un centralizator al cererilor de acordare a ajutoarelor financiare, care cuprinde:
a) numele de familie şi prenumele solicitantului;
b) numãrul şi seria actului de identitate, codul numeric personal, domiciliul solicitantului;
c) numãrul şi seria carnetului de investitor la Fondul Naţional de Investiţii, suma investitã, suma cuvenitã ca ajutor financiar;
d) cabinetul notarial şi numãrul de autentificare a declaraţiei pe propria rãspundere privind îndeplinirea condiţiilor de acordare a ajutorului financiar;
e) data şi ora depunerii cererii de acordare a ajutorului financiar şi a documentaţiei la unitatea teritorialã competenta.
(4) Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare, în baza datelor din centralizatorul întocmit de banca, stabileşte ordinea de prioritate şi dispune plata ajutorului financiar. Plata ajutorului financiar se face conform ordinii de prioritate stabilite de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare, în limita soldului disponibil al Fondului pentru ajutor financiar al unor investitori la Fondul Naţional de Investiţii.
(5) În cazul în care apar indicii de sãvârşire a unor infracţiuni cu privire la obţinerea ajutorului financiar, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare va sesiza organele de urmãrire penalã competente. Sumele cu titlu de ajutor financiar încasate necuvenit se recupereazã de la cei în cauza în condiţiile legii.
ART. 4
Modul de lucru şi condiţiile colaborãrii dintre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare şi Banca Comercialã Romana - S.A. se stabilesc prin convenţia ce se va încheia între cele doua instituţii, cu respectarea dispoziţiilor cuprinse în prezentele norme metodologice şi cu încadrarea în cheltuielile permise de sursele de finanţare pentru aceste operaţiuni.

CAP. 3
Regimul juridic, evidentierea contabila şi utilizarea Fondului pentru ajutor financiar al unor investitori la Fondul Naţional de Investiţii

ART. 5
(1) Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare administreazã Fondul pentru ajutor financiar al unor investitori la Fondul Naţional de Investiţii, constituit în condiţiile legii.
(2) Societãţile comerciale cu capital integral de stat participa la constituirea Fondului pentru ajutor financiar al unor investitori la Fondul Naţional de Investiţii cu o cota de pana la 50% din fondul propriu de rezerva al acestora.
(3) Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare va notifica societãţilor comerciale cu capital integral de stat cuantumul sumei datorate Fondului pentru ajutor financiar al unor investitori la Fondul Naţional de Investiţii, pana la acoperirea necesarului acestuia şi contul în care acestea urmeazã sa verse sumele datorate, potrivit legii.
ART. 6
(1) Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare va administra şi va dispune utilizarea Fondului pentru ajutor financiar al unor investitori la Fondul Naţional de Investiţii în condiţiile <>art. 6-8 din Legea nr. 333/2001 .
(2) Fondul pentru ajutor financiar al unor investitori la Fondul Naţional de Investiţii, constituit conform <>art. 7 din Legea nr. 333/2001 , va fi utilizat pentru:
a) plata ajutorului financiar cãtre persoanele îndreptãţite;
b) avansarea cheltuielilor pentru consultarea investitorilor şi efectuarea auditului activitãţii Fondului Naţional de Investiţii;
c) plata serviciilor de asistenta juridicã în legatura cu drepturile şi obligaţiile preluate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare de la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. - S.A., conform <>art. 14 din Legea nr. 333/2001 ;
d) plata comisioanelor pentru operaţiunile bancare şi a tarifelor pentru prestãri de servicii;
e) alte cheltuieli necesare în vederea desfãşurãrii activitãţii de aplicare a dispoziţiilor <>Legii nr. 333/2001 .
(3) Dupã plata ajutorului financiar şi efectuarea cheltuielilor prevãzute la alin. (2) Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare va dispune virarea soldului Fondului pentru ajutor financiar al unor investitori la Fondul Naţional de Investiţii în contul special deschis la trezoreria statului, pe seama Ministerului Finanţelor Publice, conform <>art. 8 din Legea nr. 333/2001 .

CAP. 4
Consultarea investitorilor şi încheierea contractului de audit al activitãţii Fondului Naţional de Investiţii

ART. 7
În vederea consultãrii investitorilor la Fondul Naţional de Investiţii, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare va utiliza baza de date a Fondului Naţional de Investiţii. Organizarea consultãrii deţinãtorilor de titluri şi validarea rezultatelor se vor face conform reglementãrilor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.
ART. 8
(1) În vederea efectuãrii auditului complet al activitãţii Fondului Naţional de Investiţii, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare va încheia un contract cu o societate de cenzori externi independenţi, înregistratã la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Contractul va prevedea îndatoririle şi responsabilitãţile cenzorilor şi alte clauze convenite între pãrţi, în concordanta cu prevederile <>Legii nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori, cu cele ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 24/1993 privind reglementarea constituirii şi functionarii fondurilor deschise de investiţii şi a societãţilor de investiţii, ca instituţii de intermediere financiarã, aprobatã prin <>Legea nr. 83/1994 , precum şi cu toate instrucţiunile şi regulamentele aprobate în baza acestora. Contractul va fi încheiat cu avizul prealabil al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare asupra conţinutului acestuia.
(2) Alegerea cenzorului extern independent se va face în urma solicitãrii şi analizarii de cãtre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare a cel puţin 3 oferte. Cheltuielile pentru efectuarea auditului şi consultarea investitorilor vor fi avansate din Fondul pentru ajutor financiar al unor investitori la Fondul Naţional de Investiţii, urmând sa fie recuperate din activele fondului, respectiv din sumele obţinute prin lichidarea acestuia, dacã investitorii hotãrãsc lichidarea.

CAP. 5
Preluarea de cãtre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare a drepturilor şi obligaţiilor decurgând din actele juridice prevãzute la <>art. 14 alin. (1) din Legea nr. 333/2001

ART. 9
(1) Începând cu data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 333/2001 Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare preia toate drepturile şi obligaţiile Casei de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. - S.A. decurgând din actele juridice prevãzute la art. 14 alin. (1) din lege, încheiate de aceasta cu Fondul Naţional de Investiţii şi/sau cu Societatea Comercialã SOV INVEST - S.A.
(2) Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. - S.A. poarta rãspunderea pentru remiterea cãtre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare a tuturor documentelor şi datelor pe care le deţine cu privire la actele menţionate la alin. (1) şi la litigiile în legatura cu acestea.
(3) Acţiunile deţinute de Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. - S.A. la Societatea Comercialã SOV INVEST - S.A. vor fi preluate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare în condiţiile <>Legii nr. 31/1990 , republicatã, şi vor fi înregistrate în contabilitatea Autoritãţii pentru Valorificarea Activelor Bancare la valoarea de achiziţie.
(4) Predarea creanţelor rezultate din unitãţile de fond ale Fondului Naţional de Investiţii, inclusiv a penalitatilor calculate, se realizeazã la valoarea de achiziţie a acestora, reflectatã în evidentele contabile ale Casei de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. - S.A., prin cesiune de creanta.
(5) Valoarea contractului de cesiune de creanta va fi înregistratã în evidentele contabile ale Autoritãţii pentru Valorificarea Activelor Bancare, pe baza contractului de cesiune de creanta încheiat între Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. - S.A. şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016