Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 737 din 21 iulie 2010 privind metodologia de recalculare a categoriilor de pensii de serviciu prevazute la art. 1 lit. c)-h) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 iulie 2010
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 3 alin. (3) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor mãsuri în domeniul pensiilor,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. 1
Prezenta hotãrâre a Guvernului are ca obiect de reglementare stabilirea metodologiei de recalculare a categoriilor de pensii de serviciu prevãzute la <>art. 1 lit. c)-h) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor mãsuri în domeniul pensiilor.
ART. 2
În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, pensiile de serviciu, stabilite în baza legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate în platã, se recalculeazã prin determinarea punctajului mediu anual şi a cuantumului fiecãrei pensii, utilizând-se algoritmul de calcul prevãzut de <>Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi respectând metodologia din prezenta hotãrâre.
ART. 3
(1) În cazul persoanelor cãrora la data stabilirii pensiei de serviciu li s-a determinat şi punctajul mediu anual în sistemul public, potrivit <>Legii nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în cadrul procesului de recalculare li se atribuie acel punctaj mediu anual şi cuantumul pensiei din sistemul public corespunzãtor acestuia.
(2) Pensiile de serviciu care, potrivit legii speciale în baza cãrora au fost stabilite, au regimul unei pensii anticipate sau anticipate parţiale şi pentru care, la data stabilirii acestora, li s-a calculat punctajul mediu anual în sistemul public, devin pensii pentru limitã de vârstã şi se recalculeazã în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prin eliminarea diminuãrii, dupã caz, precum şi prin adãugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare.
ART. 4
(1) În situaţia persoanelor cãrora, la data stabilirii pensiei de serviciu, nu li s-a calculat punctajul mediu anual în sistemul public întrucât nu erau îndeplinite condiţiile de vârstã şi/sau de stagiu de cotizare prevãzute de <>Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, recalcularea se efectueazã considerându-se a fi îndeplinite aceste condiţii.
(2) În cazul pensiilor de serviciu prevãzute la alin. (1) se determinã punctajul mediu anual, în sistemul public, corespunzãtor categoriei de pensie stabilitã în baza legii cu caracter special.
(3) Sunt exceptate de la prevederile alin. (2) pensiile de serviciu anticipate care devin pensii pentru limitã de vârstã, în conformitate cu prevederile <>art. 2 alin. (2) din Legea nr. 119/2010 , şi pentru care se determinã punctajul mediu anual corespunzãtor pensiei pentru limitã de vârstã.
ART. 5
(1) Recalcularea pensiilor de serviciu, prin determinarea punctajului mediu anual în sistemul public, se face pe baza documentelor existente în dosarele de pensii.
(2) La determinarea punctajului mediu anual se utilizeazã:
a) stagiul complet de cotizare, în funcţie de data naşterii, prevãzut în anexa nr. 3 la <>Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aşa cum este detaliatã în anexa nr. 9 Vârstele standard de pensionare şi stagiile minime şi complete de cotizare în funcţie de data naşterii - la Normele de aplicare a prevederilor <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aprobate prin <>Ordinul ministrului muncii şi solidaritãţii sociale nr. 340/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) stagiile de cotizare prevãzute la art. 43 sau, dupã caz, la <>art. 47 din Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) stagiile totale de cotizare necesare prevãzute în anexele nr. 4 şi 5 din <>Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în situaţiile prevãzute la art. 44 din aceastã lege.
(3) În cazul în care la stabilirea pensiei de serviciu s-au avut în vedere perioade realizate în alte sisteme de asigurãri sociale, neintegrate în sistemul public, punctajul mediu anual se determinã ţinând cont de prevederile <>art. 194 din Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) La determinarea punctajului mediu anual se valorificã numai perioadele realizate pânã la data stabilirii sau, dupã caz, a recalculãrii pensiei de serviciu în baza legii speciale.
ART. 6
(1) La recalcularea pensiilor de invaliditate, stabilite doar în baza unor legi speciale, şi pentru care nu s-a determinat punctajul mediu anual în sistemul public, nefiind îndeplinite condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, stagiul potenţial se determinã cu respectarea prevederilor art. 59 sau art. 60 din aceeaşi lege.
(2) În cazul persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare mai mic decât jumãtate din stagiul de cotizare necesar în raport cu vârsta, prevãzut în tabelul nr. 3 din cuprinsul <>art. 57 din Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, stagiul potenţial se determinã ca diferenţã între stagiul complet de cotizare şi stagiul de cotizare necesar.
(3) Stagiul potenţial rezultat prin aplicarea prevederilor alin. (2) nu poate fi mai mare decât stagiul de cotizare pe care asiguratul l-ar fi putut realiza de la data ivirii invaliditãţii pânã la împlinirea vârstei standard de pensionare prevãzute în anexa nr. 3 la <>Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aşa cum este detaliatã în anexa nr. 9 la Normele aprobate prin <>Ordinul ministrului muncii şi solidaritãţii sociale nr. 340/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) În cazul pensiilor prevãzute la alin. (1), data ivirii invaliditãţii este cea prevãzutã în decizia medicalã iniţialã de încadrare în grad de invaliditate.
(5) Perioada în care o persoanã a beneficiat de pensie de invaliditate, numai în baza legii cu caracter special, şi cãreia nu i s-a determinat punctajul mediu anual în sistemul public, nefiind îndeplinite condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu constituie perioadã asimilatã stagiului de cotizare în înţelesul prevederilor art. 38 alin. (1) lit. a) din aceeaşi lege.
ART. 7
Pensiile de urmaş prevãzute la <>art. 2 alin. (3) din Legea nr. 119/2010 se recalculeazã, dupã caz, din:
a) pensia pentru limitã de vârstã, recalculatã în baza prevederilor prezentei hotãrâri;
b) pensia de invaliditate gradul I, recalculatã în baza prevederilor prezentei hotãrâri, în cazul în care, la data decesului, susţinãtorul era beneficiarul unei pensii de invaliditate de orice grad;
c) pensia de invaliditate gradul I, stabilitã conform <>Legii nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, considerându-se îndeplinite condiţiile de acordare ale acestei categorii de pensie, în cazul pensiilor de urmaş stabilite conform prevederilor <>art. 68 alin. (10) din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecãtoreşti şi al parchetelor de pe lângã acestea, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 8
Drepturile de pensie de serviciu recalculate potrivit prevederilor <>Legii nr. 119/2010 şi ale prezentei hotãrâri se acordã pe baza deciziei de recalculare emise de cãtre casele teritoriale de pensii în evidenţa cãrora se aflã beneficiarii pensiilor de serviciu.
ART. 9
(1) Potrivit dispoziţiilor <>art. 12 din Legea nr. 119/2010 , prevederile prezentei hotãrâri se aplicã şi în cazul persoanelor ale cãror drepturi de pensii de serviciu se stabilesc începând cu data intrãrii în vigoare a legii.
(2) În cazul persoanelor prevãzute la alin. (1), casele teritoriale de pensii emit atât decizia de pensie de serviciu stabilitã în baza legii speciale, cât şi decizia de recalculare a acesteia.
(3) Decizia prin care se stabileşte pensia de serviciu nu produce efecte sub aspectul acordãrii cuantumului pensiei rezultat din aplicarea prevederilor legii speciale.
(4) Cuantumul pensiei rezultat în urma recalculãrii este cel care se acordã şi se plãteşte beneficiarului, cu respectarea prevederilor <>Legii nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 10
Modelul deciziei de recalculare se aprobã prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale.
ART. 11
Pensiile de serviciu care au fãcut obiectul unor cauze soluţionate prin hotãrâri definitive şi irevocabile ale instanţelor de judecatã vor avea regimul juridic stabilit de <>Legea nr. 119/2010 şi de prezenta hotãrâre.
ART. 12
Pensiile recalculate conform prevederilor <>Legii nr. 119/2010 , precum şi în baza prezentei hotãrâri devin pensii în înţelesul <>Legii nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale cãrei reglementãri le sunt aplicabile.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii,
familiei şi protecţiei sociale,
Mihai Constantin Şeitan
Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu
Bucureşti, 21 iulie 2010.
Nr. 737.
--------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: