Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 734 din 11 iulie 2002  pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole, aprobate prin   Hotararea Guvernului nr. 49/2002     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 734 din 11 iulie 2002 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 49/2002

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 544 din 25 iulie 2002

În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Normele metodologice de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 49/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 71 din 31 ianuarie 2002, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatele (1), (3) şi (4) ale articolului 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"(1) Exploatatiile agricole sunt formate din terenuri, animale şi mijloace necesare procesului de producţie, aparţinând unuia sau mai multor proprietari.
...............................................................
(3) Exploatatiile agricole, dupã natura activitãţii pe care o desfãşoarã, sunt:
a) exploataţii agricole pentru sectorul vegetal;
b) exploataţii agricole pentru sectorul animalier;
c) exploataţii agricole pentru sectorul piscicol;
d) exploataţii agricole mixte.
(4) Exploatatiile agricole, diferenţiate dupã dimensiunea acestora, pot fi:
a) exploataţii agricole comerciale;
b) exploataţii agricole familiale."
2. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Exploatatiile agricole comerciale, dimensionate conform <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 *), vor fi conduse sau administrate de personal calificat tehnic şi economic în domeniul agricol.



──────────────────
*) <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 352 din 30 iunie 2001, şi a fost aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 166/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 256 din 16 aprilie 2002.

(2) Exploatatiile agricole familiale pot fi conduse şi administrate de respectivii proprietari, atestaţi în pregãtirea agricolã."
3. Titlul capitolului II va avea urmãtorul cuprins:
"Dimensionarea exploataţiilor agricole"
4. Litera a) a articolului 4 va avea urmãtorul cuprins:
"a) declaraţie pe propria rãspundere privind respectarea dimensiunilor minime prevãzute la <>art. 5 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 , conform modelului prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice, avizatã de primãria în a carei raza teritorialã se afla exploatatia agricolã;"
5. Dupã articolul 4 se introduc articolele 4^1, 4^2, 4^3 şi 4^4 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 4^1. - Exploatatiile mixte vor fi formate din coteparti ale dimensiunilor care vor da un întreg în echivalenta din cumulul de activitate. Echivalenta terenurilor agricole şi a efectivelor de animale pentru determinarea dimensiunilor exploatatiei mixte se stabileşte în cote procentuale pentru fiecare categorie de activitate desfasurata, cu ajutorul coeficienţilor de transformare prezentaţi în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice. Cumulul cotelor procentuale rezultate este de minimum 100 de puncte, respectiv un întreg, în cazul exploataţiilor mixte comerciale.
Art. 4^2. - (1) Suprafeţele minime pentru exploatatiile agricole vegetale se vor constitui din maximum 4 trupuri. Trupul este suprafata de teren formatã din una sau mai multe tarlale invecinate, cu aceeaşi administrare. Trupul poate avea una sau mai multe categorii de folosinta.
(2) Producãtorii agricoli care deţin sau administreazã exploataţii agricole cu suprafeţe de teren sau puncte de lucru în mai multe judeţe se vor înscrie şi vor primi facilitãţile financiare prevãzute de <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 , în judeţul unde exploatatia are sediul administrativ.
Art. 4^3. - (1) Exploatatiile agricole se constituie în conformitate cu prevederile <>art. 6 şi 6^1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 .
(2) Exploatatiile constituite conform alin. (1) pot cuprinde şi animale de producţie şi reproducţie, precum şi alt capital agricol.
(3) În sensul prevederilor alin. (2), producãtorii agricoli pot constitui exploataţii agricole punând în comun animale de producţie şi de reproducţie, maşini şi utilaje agricole sau toate acestea la un loc.
Art. 4^4. - Exploatatiile agricole care nu întrunesc dimensiunile minime prevãzute în <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 sunt exploataţii agricole familiale şi beneficiazã de prevederile prezentei hotãrâri."
6. Titlul capitolului III va avea urmãtorul cuprins:
"Sprijinul acordat producãtorilor agricoli care deţin sau exploateazã exploatatiile agricole"
7. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Producãtorii care deţin sau administreazã exploataţii agricole dimensionate potrivit <>art. 5 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 beneficiazã de facilitãţile prevãzute la art. 7, 8, 9 şi 12 din acelaşi act normativ, în baza documentaţiei întocmite conform prevederilor art. 4.
(2) Exploatatiile agricole cu dimensiuni mai mici decât cele prevãzute la <>art. 5 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 sunt exploataţii familiale, iar producãtorii agricoli care le deţin sau le administreazã vor fi stimulati financiar prin acordarea de facilitãţi şi subvenţii pe produs pentru obţinerea producţiei marfa şi pentru aplicarea agriculturii ecologice."
8. Alineatul (2) al articolului 7 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cantitãţile de produse care se valorifica de producãtorii agricoli constituiţi în exploataţii agricole se prevãd anual prin hotãrâre a Guvernului, care stabileşte lista cuprinzând produsele agricole pentru care se acorda sprijin direct."
9. La articolul 7 se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Produsele agricole marfa care fac obiectul sprijinului direct trebuie sa îndeplineascã condiţiile de calitate stabilite de actele normative în vigoare, cu asigurarea obligatorie a integritãţii calitative şi cantitative a produselor pe perioada depozitarii."
10. La articolul 8 se introduc alineatele (3) şi (4) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Sumele prevãzute pentru cantitãţile de produse cuprinse în lista stabilitã anual potrivit art. 6 alin. (2) se vor deconta cãtre producãtorii agricoli constituiţi în exploataţii agricole conform prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 , pe perioada anului de piata al produsului.
(4) Anul de piata al produselor agricole cuprinse în lista menţionatã la alin. (3) este prevãzut în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice."
11. Anexa la normele metodologice se înlocuieşte cu anexa nr. 2.
12. Normele metodologice se completeazã cu anexele nr. 1 şi 3.

ART. 2
Ministerele şi celelalte autoritãţi publice sunt obligate sa punã la dispoziţie în mod gratuit datele, informaţiile şi documentele necesare producãtorilor agricoli care deţin şi administreazã exploataţii agricole, în vederea aplicãrii prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale normelor metodologice emise în baza acesteia.


PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
────────────────
Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu






ANEXA 1
────────
(Anexa nr. 1 la normele metodologice)
──────────────────────────────────────

TABEL
privind coeficienţii de transformare în cote-pãrţi procentuale
a terenurilor agricole sau a efectivelor de animale pentru determinarea
dimensiunilor exploataţiilor agricole mixte
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tipul de exploatatie Coeficientul de transformare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Pentru sectorul vegetal:
a) cereale, plante tehnice şi medicinale:
- zona de campie - 1 ha 0,91
- zona de deal - 1 ha 2,00
b) pajişti cultivate şi culturi furajere pentru zona 4,00
de munte - 1 ha
c) legume - 1 ha 50,00
d) plantaţii de pomi şi pepiniere - 1 ha 20,00
e) capsunerii, arbuşti fructiferi - 1 ha 100,00
f) plantaţii de vii nobile, pepiniere şi hamei - 1 ha 20,00
g) sere şi solarii - 1 ha 200,00
h) ciupercarii - 1 ha 500,00
B. Pentru sectorul animalier:
a) vaci de lapte sau bubaline - 1 cap 6,67
b) taurine la ingrasat - 1 cap 2,00
c) oi sau caprine - 1 cap 0,334
d) cai de rasa - 1 cap 6,67
e) cai la ingrasat - 1 cap 2,00
f) porci - 1 cap 1,00
g) alte specii de animale - 1 cap 1,00
h) gaini ouatoare - 1 cap 0,05
i) pãsãri pentru carne - 1 cap 0,02
j) staţii de incubatie - 1 cap 0,0005
k) alte specii de pãsãri - 1 cap 0,10
l) apicultura - 1 familie 2,00
m) struti - 1 cap 6,67
n) iepuri - 1 cap 0,20
o) animale de blana - 1 cap 1,00
C. Pentru sectorul piscicol:
a) bazine amenajate pentru producerea puietului 10,00
de peste - 1 ha
b) bazine amenajate pentru producerea pestelui 5,00
de consum - 1 ha
c) pastravarii - 1 ha 100,00
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────






ANEXA 2
─────────
(Anexa nr. 2 la normele metodologice)
───────────────────────────────────────

Denumirea ................. Direcţia generalã pentru agricultura
Tipul exploatatiei agricole ....... şi industrie alimentara a judeţului
Sediul ............................ ...................................
Numãrul de înregistrare la Oficiul Nr. ........... din ...............
registrului comerţului ...............................

Avizat.
──────
Primar,
....................
(semnatura şi parafa)

Nr. .......... data ................



DECLARAŢIE
Subsemnatul/subsemnata .........., nãscut/nascuta în localitatea ........., judeţul ........., conduc o exploatatie agricolã în localitatea ........, judeţul ........., dimensionata în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (1) lit. A, B şi C şi ale <>art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 166/2002 ...../(date privind dimensiunile şi profilul exploatatiei agricole).............
Declar pe propria rãspundere ca cele prezentate sunt reale şi, în caz contrar, voi suporta rigorile legii.



Conform cu realitatea Semnatura
Secretarul Consiliului Local..........., ........................
......................................... Ştampila
(dacã este cazul)





ANEXA 3
────────
(Anexa nr. 3 la normele metodologice)
──────────────────────────────────────

ANII DE PIATA
ai principalelor produse agricole
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Produsul Anul de piata
crt.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Grâu + secara 1 iulie - 30 iunie
2. Rapita 1 iulie - 30 iunie
3. Orzoaica 1 iulie - 30 iunie
4. Porumb + sorg 1 octombrie - 30 septembrie
5. Floarea-soarelui 1 august - 31 iulie
6. Soia 1 septembrie - 31 august
7. Cartof 1 septembrie - 31 mai
8. Sfecla de zahãr 1 septembrie - 31 ianuarie
9. În şi canepa pentru fibra 1 august - 31 ianuarie
10. Legume de camp 1 mai - 30 aprilie
11. Legume de sera 1 noiembrie - 31 mai
12. Fructe 1 mai - 30 aprilie
13. Struguri 1 august - 30 aprilie
14. Furaje (fanuri din culturi anuale
şi perene) 1 iulie - 30 septembrie
15. Tutun 1 octombrie - 1 aprilie
16. Orez 1 septembrie - 1 iunie
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016