Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 730 din 14 octombrie 1991  privind atribuirea burselor de scolarizare, burselor de merit si a altor forme de sprijin material elevilor de la invatamantul de stat, curs de zi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 730 din 14 octombrie 1991 privind atribuirea burselor de scolarizare, burselor de merit si a altor forme de sprijin material elevilor de la invatamantul de stat, curs de zi

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 225 din 7 noiembrie 1991
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Elevii de la invatamantul de stat primar, gimnazial, liceal, postliceal, profesional, complementar si de ucenici, curs de zi, beneficiaza de burse si alte ajutoare materiale acordate de stat, de agenti economici, institutii si alte organizatii, in conditiile prevazute de prezenta hotarare.
ART. 2
(1) Pentru protectia sociala si stimularea elevilor cu rezultate foarte bune la invatatura si in activitatea stiintifica, culturala si sportiva se instituie bursa de scolarizare, bursa de merit si alte forme de sprijin material.
(2) Numarul burselor de scolarizare si de merit ce se pot acorda intr-un an solar se stabileste de catre Ministerul Invatamantului si Stiintei, in limita fondurilor aprobate cu aceasta destinatie prin bugetul administratiei centrale de stat, proportional cu numarul elevilor de la invatamintul de stat, curs de zi. Sumele necesare pentru bursele acordate de catre agentii economici, asociatii si fundatii se asigura din fondurile acestora, numarul burselor fiind nelimitat.
ART. 3
(1) Bursa de scolarizare se acorda elevilor din invatamantul de stat primar, gimnazial, liceal, postliceal, profesional, complementar si de ucenici, de la cursurile de zi orfani, celor necuprinsi in casele de copiii, desi indeplinesc conditiile pentru a fi primiti in aceste unitati, celor proveniti din casele de copii sau din plasament familial ori din familii care nu le pot asigura conditii de viata si o educatie corespunzatoare, celor care sunt bolnavi TBC si sunt in evidenta dispensarelor medicale precum si celor care sufera de diabet, boli maligne, sindromuri de malasorbtie grave, insuficiente renale cronice sau sunt deficienti motori.
(2) De asemenea, bursele de scolarizare se pot acorda si elevilor din invatamintul de stat liceal, postliceal, profesional, complementar si de ucenici, cursuri de zi, care au o situatie materiala deficitara. Determinarea celor in drept de a primi bursa se va face pe baza criteriilor stabilite de catre Ministerul Invatamintului si Stiintei. Numarul burselor acordate in aceste conditii nu poate depasi 1% din numarul total al elevilor din aceste forme de invatamant.
(3) Potrivit prevederilor <>Legii nr. 42/1990 , copiii eroilor-martiri, invalizilor sau ranitilor in Revolutia din Decembrie 1989 si elevii invalizi sau raniti beneficiaza de burse de scolarizare, in conditile prezentei hotarari, indiferent de veniturile familiei.
ART. 4
(1) Cuantumul burselor de scolarizare si de merit este cel prevazut in anexa nr. 1. Bursele de scolarizare si de merit vor fi modificate, conform legii, in functie de evolutia preturilor si tarifelor.
(2) Cuantumul burselor de scolarizare este stabilit pentru o luna calendaristica. Calcularea cuantumului zilnic se face prin divizarea cuantumului lunar la numarul de zile din luna respectiva. Bursa se acorda si pentru zilele de sambata si duminica.
ART. 5
(1) Bursele de scolarizare se atribuie elevilor pe durata anului de invatamant, inclusiv pe timpul pregatiri si sustinerii examenului de bacalaureat sau de diploma in prima sesiune, precum si pe perioada practicii de productie.
(2) Bursele de scolarizare se atribuie si pe timpul vacantelor prevazuti la art. 3 (1), (3). Elevii din invatamintul liceal, postliceal, complementar, de ucenici, profesional din aceste categorii, declarati repetenti, nu primesc bursa pe perioada vacantei de vara.
ART. 6
Bursa de scolarizare se plateste, in numerar, elevului, parintelui sau sustinatorului legal.
ART. 7
Elevii bursieri nu primesc bursa in urmatoarele situatii:
- pe timpul cand sunt internati in spital sau preventoriu;
- in perioada cand participa la actiuni stiintifice, culturale si stiintifice, culturale si sportive, daca li se asigura hrana pe alta cale.
(2) Elevii bursieri aflati in situatia de scutire medicala ambulatorie isi mentin bursa cel mult 90 de zile de la data imbolnavirii. In cazul depasirii acestui termen, primesc bursa numai dupa reluarea activitatii scolare.
(3) Bursele de scolarizare nu se acorda elevilor care repeta anul scolar, cu exceptia situatiilor cand repetarea a fost determinata de cauze medicale (au fost bolnavi si in imposibilitatea de a frecventa cursurile cel putin 60 de zile), celor care in trimestrul anterior au 2 sau mai multe corijente sau depasesc 10 absente nemotivate pe aceeasi perioada. De asemenea, elevii carora li se scade nota la purtare sub 9 pierd dreptul la bursa de scolarizare pentru trimestrul urmator.
ART. 8
Bursele de scolarizare atribuite elevilor pot fi retrase temporar sau definitiv, de catre consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant, pentru situatiile prevazute la art. 7 (3).
ART. 9
(1) Pentru atribuirea nominala a burselor de scolarizare, in fiecare unitate de invatamant se constituie comisii de burse, din care fac parte conducatorul unitatii de invatamant sau delegatul acestuia, ca presedinte, si 2 membri desemnati de consiliul de administratie.
(2) In vederea obtinerii bursei de scolarizare se depune la comisia de burse, in termenul fixat de aceasta, o cerere insotita de actele doveditoare necesare. Impotriva hotararii comisiei de burse solicitantii pot face contestatie la inspectoratele scolare, in termen de cel putin 15 zile, solutia pronuntata de acestea fiind definitiva.
ART. 10
(1) Bursa de merit se acorda de catre inspectoratele scolare, la propunerea consiliilor de administratie ale unitatilor de invatamant, elevilor din invatamantul liceal, profesional, complementar si de ucenici care obtin cel putin media 9 la fiecare disciplina de invatamant si 10 la purtare. Numarul burselor de merit nu poate depasi 1% din numarul total al elevilor din clasele X-XII si, respectiv, anii II - III din unitatile respective.
(2) Bursele de merit acordate potrivit alin. 1 se revizuiesc trimestrial, luindu-se in considerare rezultatele trimestrului anterior.
ART. 11
Elevilor cu rezultate deosebite obtinute la manifestari stiintifice, culturale si sportive organizate pe plan national si international li se pot acorda burse de merit de catre Ministerul Invatamantului si Stiintei. aceste burse se acorda incepand cu trimestrul sau anul scolar urmator obtinerii rezultatelor respective. La acordarea burselor de merit se va avea in vedere ca elevii sa aiba nota 10 la purtare.
ART. 12
Elevii care obtin bursa de merit beneficiaza si de bursa de scolarizare daca indeplinesc conditiile prevazute in prezenta hotarare.
ART. 13
Elevii care primesc bursa de scolarizare si sunt orfani sau proveniti din case de copii ori plasament familial beneficiaza de transport gratuit in vacante, dus si intors, pe ruta cea mai scurta, cu tren de persoane, nave fluviale ori maritime, clasa a-II-a, sau cu autobuzele unitatilor cu capital de stat
ART. 14
Elevii din invatamantul de stat pot beneficia de burse de scolarizare sau de merit oferite de agentii economici care doresc sa-si pregateasca cadrele necesare organizarii propriilor activitati, precum si de catre institutii, fundatii sau alte organizatii apolitice. Conditiile de acordare a burselor si obligatiile reciproce se stabilesc prin contracte incheiate intre ofertanti si elevi, parinti sau sustinatorii acestora.
ART. 15
(1) - Elevii scolilor profesionale, complementare si de ucenici ori ai liceelor industriale, agricole si silvice, cursuri de zi, care incheie contracte cu agentii economici, institutii organizatoare de scoli sau cu primarii, pot beneficia din partea acestora, pe langa bursa de scolarizare, de ajutoare materiale constand in rechizite scolare, articole de igiena corporala, uniforma, imbracaminte de uz personal si echipament de protectie, conform prevederilor contractuale.
(2) Elevii prevazuti la alin. 1 care se pregatesc pentru meserii grele sau cu grad inalt de toxicitate beneficiaza, pe perioada practicii, si de alimentatia prevazuta pentru muncitorii din sectoarele respective.
ART. 16
Elevii din invatamantul de stat pot beneficia si de late ajutoare materiale ocazionale oferite de comitetele cetatenesti de parinti, agenti economici, institutii, asociatii fundatii si organizatii apolitice si de catre persoanele particulare, fara a fi conditionate de nici un fel de obligatii.
ART. 17
Elevii care locuiesc in internate si servesc masa la cantina, dar nu beneficiaza de burse de scolarizare, platesc alocatia de hrana si regia pentru cantina, precum si cheltuielile de intretinere in camin.
ART. 18
Bursele de scolarizare, bursele de merit, precum si ajutoarele materiale atribuite elevilor nu se impoziteaza.
ART. 19
Anexele nr. 1 si nr. 2 fac parte integranta din prezenta hotarare.
ART. 20
Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga <>Decretul nr. 198/1980 si <>Hotararea Guvernului nr. 440/1990 care reglementeaza acordarea burselor si altor ajutoare materiale elevilor din invatamantul de stat.

PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN

Bucureşti, 14 octombrie 1991.
Nr. 730.

ANEXA 1

CUANTUMUL
burselor de scolarizare si de merit ce se atribuie elevilor

A: Burse de scolarizare: 2500 lei lunar.
B: Bursele de merit: 750 lei lunar
C: Pentru elevii din Republica Moldova si Republica Ucraina, bursieri ai statului roman, cuantumul lunar al burselor este de 3300 lei.


ANEXA 2

AJUTOARE SOCIALE
ce se pot acorda elevilor din invatamantul postliceal, curs de zi

1. Ajutoarele sociale se acorda elevilor din scolile postliceale pentru imbracaminte si incaltaminte, pentru maternitate si in caz de deces, dupa cum urmeaza:
a) ajutorul pentru imbracaminte si incaltaminte se acorda elevilor orfani din invatamantul postliceal sau celor care provin din familii cu venituri lunare brute pe membru de familie de pana la 5000 lei, tinandu-se seama si de rezultatele la invatatura.
Ajutorul se acorda in numerar, in cuantum maxim de 4000 lei.
Un elev poate beneficia de acest ajutor o singura data, in decursul unui an scolar. Elevii orfani de ambii parinti sau asistati ai caselor de copii pot beneficia de doua ori pe an (o data la o jumatate de an);
b) ajutorul pentru maternitate se acorda pentru fiecare nastere dupa cum urmeaza:
- 1500 lei pentru sarcina si lehuzie;
- 1500 lei pentru procurarea rufariei fiecarui copil nou-nascut.
Ajutoarele se acorda elevelor ai caror soti sunt elevi sau efectueaza stagiul militar si elevilor ale caror sotii nu realizeaza venituri;
c) ajutorul in caz de deces se acorda pentru decesul unui membru al familiei elevului (ei) - sot, sotie, copil - in urmatorul cuantum:
- 1500 lei in caz de deces al elevului (ei) necasatorit (a) sau casatorit (a) cu sotie/sot neicadrat(a) in campul muncii;
- 1000 lei in caz de deces al sotiei/sotului, daca decedatul (a) nu a fost incadrat (a) in campul muncii, precum si in cazul decesului copilului.
2. Plata ajutoarelor de orice fel se face in limita prevederilor bugetare, pe baza cererii aprobate de catre consiliul de administratie al unitatii de invatamant din care face parte elevul si, dupa caz, a urmatoarelor acte:
- certificat medical si copie dupa certificatul de nastere al copilului,pentru ajutor in caz de maternitate;
- copie dupa certificatul de deces, in caz de deces;
- adeverinta privind situatia materiala, certificata de catre directorul unitatii de invatamant.
3. Elevii de la specializarile cu profil minier primesc pe timpul studiilor uniforma si imbracamite de uz personal, dupa cum urmeaza: 1 manta de stofa, 1 costum de stofa, 2 costume de doc, 4 camasi, 2 perechi incaltaminte si 1 sapca.
4. Ajutoarele materiale pentru elevii din invatamantul postliceal vor fi suportate de la bugetul administratiei centrale de stat, in limitele fondurilor stabilite.
5. Elevii de la invatamantul postliceal, curs de zi, beneficiaza, pe perioada vacantelor scolare, de facilitatile prevazute pentru elevii din invatamantul preuniversitar.

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016