┌───┐
│CS │
└───┘
În cazul în care marcajul trebuie sa fie mãrit sau micşorat, este necesar sa se respecte proportiile prezentate în schita de mai sus.
Componentele C şi S ale marcajului CS trebuie sa aibã aceeaşi dimensiune pe verticala, dar care nu trebuie sa fie mai mica de 5 mm.
4. Orice produs din domeniul reglementat trebuie sa poarte marcajul CS, cu excepţia situaţiilor pentru care reglementãrile tehnice prevãd altfel; în aceste situaţii de excepţie trebuie sa se prezinte justificãrile pe care se bazeazã exceptarea sau derogarea de la cerinta marcajului.
5. Marcajul CS se aplica la sfârşitul fazei de control al producţiei.
6. Marcajul CS este urmat de numãrul de identificare al organismului notificat implicat în faza de control al producţiei.
7. Marcajul CS şi numãrul de identificare al organismului notificat pot fi urmate de o pictograma sau de orice alta marca ce indica, de exemplu, categoria de utilizare, dacã este necesar sa se facã precizãri privind utilizarea produselor.
8. Un produs poate purta mãrci diferite, de exemplu mãrci care indica conformitatea cu standardele naţionale sau europene sau cu alte reglementãri, cu condiţia ca aceste mãrci sa nu poatã fi confundate cu marcajul CS; aceste mãrci pot fi aplicate numai pe produs, pe ambalajul sau pe documentele insotitoare ale produsului, cu condiţia ca lizibilitatea şi vizibilitatea marcajului CS sa nu fie afectate.
9. Numãrul de identificare al organismului notificat se aplica sub responsabilitatea acestuia, fie de cãtre însuşi organismul respectiv, fie de producãtor sau de cãtre reprezentantul sau autorizat, persoana juridicã cu sediul în România.
10. Reglementarea tehnica trebuie sa conţinã prevederi pentru eliminarea posibilitatii de confuzie şi utilizare abuzivã a marcajului CS; fãrã a aduce atingere dispoziţiilor din reglementarea tehnica respectiva, referitor la aplicarea clauzei de salvgardare, dacã organul de control stabileşte ca marcajul CS a fost aplicat necorespunzãtor, producãtorul, reprezentantul sau autorizat cu sediul în România sau, în mod excepţional, dacã reglementarea tehnica specifica prevede astfel, persoana care rãspunde de punerea produsului respectiv pe piata are obligaţia sa aducã produsul în stare de conformitate şi sa punã capãt încãlcãrii prevederilor legale, pe baza condiţiilor impuse de autoritãţile competente prin reglementãrile tehnice; atunci când situaţia de neconformitate continua, organul de control trebuie sa ia toate mãsurile corespunzãtoare pentru a restrictiona sau a interzice distribuirea sub orice forma a produsului respectiv ori pentru a asigura retragerea de pe piata a acestuia, în concordanta cu procedurile stabilite prin clauzele de salvgardare.
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ ┌────────────────────────┬───────────────────────────┐ │
│ │ FAZA DE PROIECTARE │ FAZA DE PRODUCŢIE │ │
│ │ │ │ │
│ │ ┌───────────────┴─────────────────┐ │ │
│ │ ┌────>│ MODUL A ├────┐ │ │
│ │ │ └───────────────┬─────────────────┘ │ │ │
│ │ │ │ ┌───────────┐ │ │ │
│ │ │ ┌─────────┐ │ ┌──>│ MODUL C ├──> │ │ │
│ │ /├─>│MODUL B ├───────>│/│ └───────────┘ │ │ │
│ ┌──────────┐ │/ │ └─────────┘ ││ ┌───────────┐ │ │ │
│ │PRODUCĂTOR├───>│ │ │ │..>│ MODUL D ├──> ├────┼>CS │
│ └──────────┘ │ │ │ │ └───────────┘ │ │ │
│ │ │ │ │ ┌───────────┐ V │ │
│ │ │ │ │..>│ MODUL E ├───> ^ │ │
│ │ │ │ │ └───────────┘ │ │ │
│ │ │ │ │ ┌───────────┐ │ │ │
│ │ │ │ │..>│ MODUL F ├─────>│ │ │
│ │ │ │ └───────────┘ │ │ │
│ │ │ ┌───────────────┴─────────────────┐ │ │ │
│ │ ├────>│ MODUL G ├─────>│ │ │
│ │ │ └───────────────┬─────────────────┘ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ ┌───────────────┴─────────────────┐ │ │ │
│ │ └────>│ MODUL H ├──────┘ │ │
│ │ └─────────────────────────────────┘ │ │
│ └────────────────────────────────────────────────────┘ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘