Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 26 din Legea nr. 469/2003 privind producerea şi valorificarea legumelor, florilor şi plantelor ornamentale de serã, Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre. ARTICOL UNIC Se aprobã Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 469/2003 privind producerea şi valorificarea legumelor, florilor şi plantelor ornamentale de serã, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre. PRIM-MINISTRU ADRIAN NĂSTASE Contrasemneazã: --------------- p. Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, Petre Daea, secretar de stat p. Ministrul finanţelor publice, Gheorghe Gherghina, secretar de stat Bucureşti, 5 mai 2004. Nr. 698. ANEXĂ NORME METODOLOGICE de aplicare a prevederilor Legii nr. 469/2003 privind producerea şi valorificarea legumelor, florilor şi plantelor ornamentale de serã CAP. I Dispoziţii generale ART. 1 (1) Serele se clasificã conform urmãtoarelor criterii: a) tipul constructiv; b) materialele de construcţie; c) gradul de mobilitate; d) forma acoperişului; e) regimul de cãldurã; f) activitatea desfãşuratã. (2) Clasificarea serelor potrivit criteriilor prevãzute la alin. (1) este cuprinsã în anexa nr. 1. ART. 2 (1) Anul de producţie se suprapune cu anul de recoltã şi include unul sau mai multe cicluri de producţie succesive, în scopul obţinerii de produse de serã în tot cursul anului. (2) Durata ciclurilor de producţie este: a) ciclul I - între 1 noiembrie şi 30 iunie; b) ciclul II - între 1 iulie şi 30 decembrie. ART. 3 În sere se cultivã specii de legume, flori şi plante ornamentale, precum şi specii pentru producerea de seminţe şi material sãditor. ART. 4 Eficienţa economicã şi productivitatea activitãţii în serã sunt condiţionate de: a) analiza cererii şi ofertei; b) folosirea intensivã a spaţiului de culturã din sere; c) eşalonarea producţiei; d) diversificarea gamei sortimentale; e) tehnologia de culturã. ART. 5 Pentru acţiunile de modernizare şi extindere a suprafeţelor de serã se au în vedere: a) factorii climatici ai zonei; b) factorii pedologici ai amplasamentului; c) piaţa produsului şi/sau consumul; d) perioada de exploatare a construcţiei; e) sursele de energie termicã, precum: surse de energie convenţionalã, energie termicã, obţinute prin utilizarea gazului metan, combustibil lichid, cãldurã rezidualã, ape termale, cãldurã solarã. ART. 6 Pentru protejarea plantelor de serã împotriva acţiunilor radiaţiilor solare şi a curenţilor reci de aer se iau urmãtoarele mãsuri: a) reducerea absorbţiei radiaţiei solare de cãtre acoperişul de sticlã sau de plastic, prin cretizãri sau colorare; b) ecranarea suprafeţei de sticlã faţã de razele solare prin diferite sisteme interioare sau exterioare de umbrire; c) creşterea stabilitãţii termice a elementelor de construcţie prin optimizarea amortizãrii oscilaţiilor temperaturilor exterioare; d) cãptuşirea serelor din sticlã cu material plastic; e) construirea de pereţi dubli la serele acoperite cu plastic. ART. 7 Producerea şi valorificarea legumelor, florilor şi plantelor ornamentale de serã se fac cu respectarea condiţiilor generale de protecţie a mediului. CAP. II Condiţii de producere, valorificare, comercializare şi calitatea produselor de serã ART. 8 (1) Pentru constituirea bazei de date a Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, producãtorii agricoli, indiferent de forma de organizare, depun la direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti declaraţia privind suprafeţele de serã cultivate cu legume, flori şi plante ornamentale. (2) Termenul de depunere a declaraţiei prevãzute la alin. (1) este data de 31 ianuarie a anului de recoltã. (3) Modelul declaraţiei privind suprafeţele de serã cultivate cu legume, flori şi plante ornamentale este prevãzut în anexa nr. 2. (4) Direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti depun la Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale centralizatorul declaraţiilor producãtorilor de legume, flori şi plante ornamentale de serã, în termen de 20 de zile de la data prevãzutã la alin. (2), întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 3. ART. 9 Produsele de serã destinate comercializãrii în stare proaspãtã pentru consum uman se clasificã pe categorii de calitate, conform standardelor naţionale armonizate cu cele ale Uniunii Europene. ART. 10 Producãtorii, deţinãtorii şi comercianţii de legume, flori şi plante ornamentale de serã au obligaţia de a respecta prevederile standardelor de calitate pentru produsele de serã proaspete, destinate consumului, pe întreaga filierã de produs. ART. 11 Eliberarea certificatelor de conformitate şi de destinaţie industrialã se realizeazã conform legii. ART. 12 Se excepteazã de la cerinţele de conformitate cu standardele de calitate: a) produsele de serã livrate sau comercializate de cãtre producãtori la centrele de colectare sau la staţiile de pregãtire, ambalare, marcare a produselor de serã, pentru comercializare în stare proaspãtã; b) produsele de serã expediate cãtre fabricile de prelucrare industrialã a legumelor de serã; c) produsele destinate consumului propriu. ART. 13 În cazul în care, în urma unei crize puternice sau a unei oferte abundente, produsele de serã furnizate cu respectarea standardelor de calitate sunt insuficiente pentru a satisface cererea consumatorilor sau depãşesc aceastã cerere, pot fi adoptate, în condiţiile legii, mãsuri de derogare de la standardele aplicabile pe o perioadã limitatã, cu respectarea angajamentelor internaţionale asumate de România. ART. 14 (1) Informaţiile solicitate prin standardele de calitate trebuie sã fie prezentate în mod lizibil, într-o poziţie vizibilã, pe una dintre pãrţile ambalajului, fie imprimate direct pe pachet, astfel încât sã nu poatã fi şterse, ori pe o etichetã ce face parte integrantã din ambalaj şi este bine ataşatã acestuia. (2) Pentru produsele transportate în vrac şi încãrcate direct în mijloacele de transport, informaţiile solicitate prin standardele de calitate sunt prezentate în documentele ce însoţesc marfa sau sunt expuse într-un loc vizibil în interiorul mijloacelor de transport. ART. 15 (1) În stadiul de comerţ cu amãnuntul, în cazul în care produsele sunt ambalate, informaţiile specifice necesare trebuie sã fie lizibile şi vizibile. (2) Pentru produsele preambalate se indicã, în plus faţã de informaţiile prevãzute de standardele de calitate, greutatea netã. (3) Pentru produsele vândute în mod normal la bucatã, cerinţa de a indica greutatea netã nu se aplicã dacã numãrul articolelor poate fi observat clar şi uşor, putând fi numãrate din exterior, sau în cazul în care acest lucru nu poate fi realizat, dacã numãrul este indicat pe etichetã. (4) Produsele de serã pot fi prezentate spre vânzare şi neambalate, cu condiţia ca vânzãtorul cu amãnuntul sã expunã, pe lângã produsele de vânzare, un anunţ vizibil şi lizibil care sã indice informaţiile caracteristice specificate în standardele de calitate cu privire la: a) varietate-soi; b) originea produsului; c) clasa din care face parte. ART. 16 Producãtorii de legume de serã, constituiţi în exploataţii agricole comerciale, vor ţine evidenţa tratamentelor şi a substanţelor folosite în procesul de producţie pentru tratamentele fitosanitare într-un registru pe care îl vor pune la dispoziţie inspectorilor Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea şi Valorificarea Legumelor şi Fructelor. ART. 17 Legumele destinate prelucrãrii industriale trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele cerinţe: a) sã îndeplineascã condiţiile pentru asigurarea calitãţii produselor finite, conform legislaţiei în vigoare; b) sã fie proaspete, întregi, sã aibã culoarea, mãrimea şi forma specifice soiului, fãrã lovituri mecanice, neatacate de boli şi dãunãtori, curate, fãrã urme de substanţe chimice, fãrã corpuri strãine; c) sã fie recoltate la maturitatea industrialã. ART. 18 Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice. ANEXA 1 -------la normele metodologice-----------------------
CLASIFICAREA SERELOR
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Criteriile Clasificarea
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Tipul constructiv - Sere individuale
- Sere bloc universale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Materialele de construcţie - Sere cu schelet din lemn
- Sere cu schelet din beton
- Sere cu schelet din oţel galvanizat
- Sere cu schelet din aluminiu
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Gradul de mobilitate - Sere fixe
- Sere demontabile
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Forma acoperişului - Sere cu o pantã
- Sere cu douã pante
- Sere simetrice
- Sere asimetrice
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Regimul de cãldurã - Sere încãlzite (calde)
- Sere semiîncãlzite (semicalde)
- Sere neîncãlzite (reci)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Activitatea desfãşuratã - Sere de producţie a legumelor,
florilor şi plantelor ornamentale
- Sere înmulţitor-rãsad
- Sere cu activitate specialã - cercetare,
colecţie de specii exotice şi plante
ornamentale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ANEXA 2 -------la normele metodologice----------------------- DECLARAŢIE Vizat Direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã .................... (semnãtura şi ştampila) Subsemnatul: Persoana juridicã ......., cu sediul în localitatea ......., str. ...... nr. ...., judeţul/sectorul ......, cu codul unic de înregistrare nr. ..., reprezentatã de ....., în calitate de administrator/preşedinte/director ......., deţinãtor al BI/CI seria ..... nr. ...., eliberat/eliberatã la data de ......, declar pe propria rãspundere cã la data de 31 ianuarie 200..., 31 august 200.... situaţia realizãrii în serã la ciclul I/ciclul II de producţie se prezintã astfel:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Suprafaţa de culturã (ha)
Nr. Tipul serei*) Cultura înfiinţatã înfiinţatã pânã la:
crt
- 31 ianuarie 200...
- 31 august 200...
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. -
2. -
. .
. .
. .
Total:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. -
7. -
. .
. .
. .
Total:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Total unitate:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
------------ *) Dupã regimul de cãldurã. Beneficiar, ............ (semnãtura şi ştampila) Documentul se întocmeşte în douã exemplare (unul la direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã şi unul la beneficiar). ANEXA 3 -------la normele metodologice----------------------- CENTRALIZATORUL declaraţiilor producãtorilor de legume, flori şi plante ornamentale de serã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Suprafaţa cultivatã în serã cu
Nr. Beneficiarul Cultura înfiinţatã legume, flori, plante ornamentale
crt. la data de:
- 31 ianuarie 200... (ciclul I)
- 31 august 200... (ciclul II)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- -
- -
- -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Total judeţ:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã Director executiv, .................... (semnãtura şi ştampila) --------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.