Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 52 şi 58 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protecţia specialã şi încadrarea în munca a persoanelor cu handicap, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Guvernul României adopta prezenta hotãrâre. ARTICOL UNIC Se aproba Normele metodologice privind finanţarea proiectelor în domeniul protecţiei speciale a persoanelor cu handicap şi administrarea unitãţilor finanţate în comun de Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap şi organizaţiile neguvernamentale ale persoanelor cu handicap sau care au ca obiect de activitate protecţia specialã a persoanelor cu handicap, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre. PRIM-MINISTRU ADRIAN NASTASE Contrasemneazã:
────────────────
Ministrul sãnãtãţii şi familiei,
Daniela Bartos
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu
ANEXA 1
NORMELE METODOLOGICE
privind finanţarea proiectelor în domeniul protecţiei speciale a persoanelor cu handicap şi administrarea unitãţilor finanţate în comun de Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap şi organizaţiile neguvernamentale ale persoanelor cu handicap sau care au ca obiect de activitate protecţia specialã a persoanelor cu handicap
ART. 1
Proiectele finanţate de Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap din creditele bugetare prevãzute cu aceasta destinaţie în vederea realizãrii strategiei naţionale de protecţie specialã şi integrare socioprofesionala a persoanelor cu handicap vizeazã urmãtoarele domenii:
a) prevenirea institutionalizarii;
b) trai independent;
c) orientarea, formarea profesionalã şi angajarea în munca a persoanelor cu handicap;
d) accesibilizarea la mediul fizic;
e) îmbunãtãţirea legislaţiei în materia protecţiei speciale a persoanelor cu handicap;
f) formarea continua a asistentilor personali şi a asistentilor sociali;
g) informare, educare şi comunicare.
ART. 2
(1) Depunerea proiectelor propuse sa se finanteze din creditele bugetare alocate cu aceasta destinaţie Secretariatului de Stat pentru Persoanele cu Handicap se va face la sediul acestuia în perioada octombrie-noiembrie a fiecãrui an, iar desfãşurarea proiectelor acceptate nu va depãşi sfârşitul lunii decembrie a anului urmãtor.
(2) Selecţia proiectelor se va face de o comisie a carei componenta este stabilitã prin ordin al secretarului de stat al Secretariatului de Stat pentru Persoanele cu Handicap. În funcţie de specificul proiectelor se pot constitui prin ordin al secretarului de stat subcomisii de specialitate.
(3) Criteriile pe baza cãrora se efectueazã selecţia proiectelor se stabilesc prin ordin al secretarului de stat al Secretariatului de Stat pentru Persoanele cu Handicap.
(4) Proiectele înaintate Secretariatului de Stat pentru Persoanele cu Handicap spre finanţare vor fi analizate de comisia de evaluare prevãzutã la alin. (2), în termen de cel mult 60 de zile de la expirarea termenului de depunere a proiectelor.
(5) Organizaţiile vor fi anunţate în scris despre rezultatul evaluãrii, în termen de cel mult 7 zile de la data stabilirii acestuia, cu precizarea motivelor respingerii proiectului, dacã este cazul.
(6) Finanţarea proiectelor se acorda pe baza contractului încheiat între Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap şi organizaţiile neguvernamentale ale persoanelor cu handicap sau care au ca obiect de activitate protecţia specialã a persoanelor cu handicap.
(7) Finanţarea proiectelor se va face dupã aprobarea legii bugetului de stat, în limita creditelor bugetare alocate cu aceasta destinaţie.
ART. 3
Monitorizarea proiectelor şi controlul activitãţilor desfãşurate de organizaţiile care au primit finantari se fac de inspectoratul de stat teritorial pentru persoanele cu handicap în a cãrui raza teritorialã se deruleazã proiectul sau de organele de control ale Secretariatului de Stat pentru Persoanele cu Handicap.
ART. 4
(1) Sumele rãmase neutilizate la data încheierii derulãrii proiectului se restituie la bugetul Secretariatului de Stat pentru Persoanele cu Handicap.
(2) Finanţarea acordatã pentru derularea proiectelor va putea fi sistata în situaţia în care organele de control prevãzute la art. 3 vor constata ca sumele alocate nu au fost utilizate potrivit destinaţiei prevãzute în contractul încheiat între Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap şi organizaţia care a obţinut finanţarea.
ART. 5
(1) Administrarea unitãţilor finanţate în comun de Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap şi de organizaţiile neguvernamentale ale persoanelor cu handicap sau care au ca obiect de activitate protecţia specialã a persoanelor cu handicap se face de cãtre un consiliu de administraţie organizat la nivelul fiecãrei unitãţi.
(2) Consiliul de administraţie este alcãtuit din 3 membri numiţi de finanţatori, proporţional cu sumele alocate de fiecare parte.
(3) Atribuţiile consiliului de administraţie se stabilesc prin contractul încheiat între Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap şi organizaţiile neguvernamentale ale persoanelor cu handicap sau care au ca obiect de activitate protecţia specialã a persoanelor cu handicap.
ART. 6
(1) Consiliul de administraţie este condus de un preşedinte, care este şi directorul unitãţii, ales dintre membrii consiliului.
(2) Atribuţiile directorului se stabilesc de cãtre consiliul de administraţie.
ART. 7
Pentru anul în curs depunerea proiectelor se va face în termen de 30 de zile de la data publicãrii prezentei hotãrâri în Monitorul Oficial al României, Partea I.
───────────────
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.