Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 679 din 28 iunie 2007 pentru aprobarea Programului de elaborare a Strategiei de dezvoltare teritoriala durabila a bazinului hidrografic Tisa si a finantarii acestuia
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 472 din 13 iulie 2007
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al <>art. 17 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, cu modificarile si completarile ulterioare,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
ART. 1
(1) Se aproba Programul de elaborare a Strategiei de dezvoltare teritoriala durabila a bazinului hidrografic Tisa, denumit in continuare Program, prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
(2) Strategia de dezvoltare teritoriala durabila a bazinului hidrografic Tisa se aproba prin hotarare a Guvernului.
(3) Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor coordoneaza elaborarea Strategiei de dezvoltare teritoriala durabila a bazinului hidrografic Tisa, elaborata conform Programului prevazut la alin. (1).
ART. 2
Strategia de dezvoltare teritoriala durabila a bazinului hidrografic Tisa, elaborata conform Programului mentionat la art. 1, se va realiza in doua etape.
ART. 3
Finantarea primei parti a strategiei, componenta de analiza si diagnoza, se asigura din bugetele locale ale judetelor parte a bazinului hidrografic Tisa si, in completare, din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.
ART. 4
(1) In vederea elaborarii primei etape a Strategiei de dezvoltare teritoriala durabila a bazinului hidrografic Tisa se va incheia un acord de cooperare intre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si consiliile judetene care gestioneaza suprafete ale bazinului Tisa aflate pe teritoriul judetelor respective.
(2) Acordul de cooperare va prevedea modalitatile de participare, inclusiv prin cofinantare de la bugetele locale ale judetelor, la elaborarea primei parti a strategiei.
ART. 5
Finantarea elaborarii celei de a doua parti a strategiei, Strategia comuna de dezvoltare teritoriala durabila a intregului bazin Tisa, se face prin accesarea unor fonduri externe, prin intermediul unui proiect de cooperare transnationala si transfrontaliera si din alte surse legal constituite.
PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU
Contrasemneaza:
---------------
Ministrul dezvoltarii,
lucrarilor publice si locuintelor,
Laszlo Borbely
Ministrul internelor
si reformei administrative,
Cristian David
Ministrul mediului
si dezvoltarii durabile,
Attila Korodi
Ministrul economiei si finantelor,
Varujan Vosganian
Bucuresti, 28 iunie 2007.
Nr. 679.
ANEXA
PROGRAM
de elaborare a Strategiei de dezvoltare teritoriala
durabila a bazinului hidrografic Tisa
Strategia de dezvoltare teritoriala durabila a bazinului hidrografic Tisa este documentul strategic care are ca scop implementarea obiectivelor convenite in cadrul "Initiativei de dezvoltare teritoriala durabila a bazinului raului Tisa" semnate de catre guvernele Republicii Ungare, Republicii Slovace, Romaniei, Serbiei-Muntenegru si Ucrainei cu ocazia celei de a 13-a sesiuni a Conferintei Europene a Ministrilor responsabili cu amenajarea teritoriului Ljubliana, la 16 septembrie 2003.
Strategia de dezvoltare teritoriala durabila a bazinului hidrografic Tisa va fi elaborata conform metodologiei comune aprobate de Comisia mixta pentru Strategia de dezvoltare teritoriala durabila a bazinului hidrografic Tisa.
Strategia va raspunde urmatoarelor imperative:
- sa ilustreze viziunea unei dezvoltari spatiale integrate si transfrontaliere;
- sa implementeze Principiile directoare pentru dezvoltarea teritoriala durabila a continentului european, adoptate sub auspiciile Consiliului Europei la 7-8 septembrie 2000 la Hanovra, ca si prevederile documentelor europene care se refera la teritorii specifice cum sunt campiile inundabile si vaile aluvionare;
- sa armonizeze orientarile nationale ale celor 5 state implicate in ceea ce priveste politicile de dezvoltare teritoriala vizate in teritoriile respective;
- sa aiba in vedere interoperabilitatea acestei strategii cu tipurile de planuri din sistemele nationale de amenajare a teritoriului, pentru ca toate rezultatele, planurile de masuri si listele de proiecte sa poata fi finantate din fonduri nationale sau europene, conform legislatiilor specifice partilor.
Strategia va fi elaborata in doua etape:
1. Prima etapa va viza componenta de analiza si diagnoza aferenta Strategiei de dezvoltare teritoriala durabila a bazinului hidrografic Tisa, va avea in vedere doar teritoriul romanesc al bazinului Tisa si va fi realizata de catre ansamblul partenerilor romani sub coordonarea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, termenul de finalizare fiind ultimul trimestru al anului 2007.
Aceasta etapa se va concentra pe identificarea unei viziuni de dezvoltare teritoriala si formularea unui program strategic de dezvoltare spatiala integrata.
Pentru elaborarea primei parti a strategiei se va incheia un acord de cooperare intre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si consiliile judetene care gestioneaza suprafete ale bazinului Tisa, aflate pe teritoriul judetelor respective: Alba, Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mures, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Timis. Acest acord va institui un cadru de cooperare intre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si consiliile judetene implicate in proiect, detaliind modalitatile de participare a consiliilor judetene, inclusiv prin finantare, la elaborarea primei parti a strategiei.
Structura generala a primei etape
- Analiza si evaluarea factorilor ce influenteaza dezvoltarea si organizarea teritoriului bazinului romanesc al Tisei; evidentierea directiilor potentiale de dezvoltare
- Factori exteriori ce influenteaza dezvoltarea
- Profilul teritorial si socioeconomic; tendinte si directii potentiale de dezvoltare
- structura administrativa si coordonarea regionala
- factori naturali si de mediu
- baza economica
- infrastructurile teritoriului si localitatilor
- structura spatiala
- cooperarea transfrontaliera
- tendinte si directii potentiale de dezvoltare a factorilor de dinamica (prognoza populatiei si a fortei de munca, axe de dezvoltare, cooperarea dintre poli urbani).
Consiliile judetene implicate in proiect vor asigura, conform metodologiei elaborate de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, informatiile necesare elaborarii studiului de analiza a teritoriului romanesc a bazinului raului Tisa.
Pentru activitatile intreprinse in cadrul proiectului consiliile judetene pot angaja cheltuieli din bugetul propriu.
- Diagnoza, oportunitati de dezvoltare
Documentul va sintetiza faza de analiza si evaluare, va formula un diagnostic si va evidentia oportunitatile de dezvoltare si cooperare transfrontaliera. Pentru asigurarea compatibilitatii in vederea elaborarii documentelor comune din etapa a doua a strategiei, materialul va contine si o listare a unor indicatori de referinta la nivel de NUTS III, pentru caracterizarea profilului teritorial si socioeconomic.
2. A doua etapa va fi realizata in comun de catre tarile semnatare ale "Initiativei de dezvoltare teritoriala durabila a bazinului raului Tisa", prin intermediul unui proiect de cooperare internationala, termenul de finalizare fiind ultimul trimestru al anului 2008.
Obiectivul celei de-a doua etape este elaborarea Strategiei comune pentru teritoriul european al bazinului Tisa. Finantarea pentru aceasta a doua etapa se face prin accesarea fondurilor structurale prevazute pentru obiectivul cooperare teritoriala europeana.
--------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: