Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 661 din 12 iulie 2001  privind procedura de eliberare a certificatului de producator    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 661 din 12 iulie 2001 privind procedura de eliberare a certificatului de producator

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 436 din 3 august 2001

În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României, precum şi ale art. 68 alin. (1) lit. r) şi t) din <>Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 ,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Certificatul de producãtor constituie actul doveditor al provenientei produselor agroalimentare pe baza cãruia acestea pot fi comercializate în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri stabilite de consiliile locale.
(2) Modelul certificatului de producãtor este prevãzut în anexa nr. 1 care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
(3) Certificatul de producãtor se tipareste pe hârtie specialã, distincţiile obligatorii care se vor insera sunt o banda tricolora în dreapta sus şi stema tarii în stanga sus. Tipãrirea se va efectua prin grija consiliilor judeţene care le vor difuza primarilor. În municipiul Bucureşti certificatele de producãtor se tiparesc prin grija primarilor de sector.
(4) Contravaloarea certificatelor de producãtor va fi achitatã de consiliile locale comunale, orãşeneşti, municipale, precum şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti din sumele rezultate potrivit prevederilor art. 8.
ART. 2
Certificatul de producãtor se elibereazã de primãrii comunelor, oraşelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti.
ART. 3
(1) Producãtorul care solicita eliberarea certificatului de producãtor va completa o cerere-tip, al carei model este prevãzut în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
(2) Solicitarea producãtorului va fi verificata cu privire la deţinerea suprafeţelor de teren ori a animalelor, atât pe baza datelor din registrul agricol, cat şi în teren. Verificarea trebuie sa stabileascã şi existenta produselor pentru care se solicita eliberarea certificatului de producãtor.
ART. 4
(1) Verificãrile prevãzute la art. 3 alin. (2) vor fi efectuate de primar, viceprimar, secretar şi de alte persoane împuternicite prin dispoziţie a primarului. Rezultatul verificãrii va fi consemnat într-un proces-verbal pe baza cãruia se va propune primarului eliberarea certificatului de producãtor sau respingerea cererii. Modelul procesuluiverbal este prevãzut în anexa nr. 3, care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
(2) Evidenta certificatelor de producãtor se tine într-un registru special de cãtre secretarul unitãţii administrativ-teritoriale şi de agentul agricol. Certificatele de producãtor se elibereazã pe serii corespunzãtoare unui an agricol, care începe la data de 1 iulie a anului şi se încheie la data de 30 iunie a anului urmãtor.
(3) Completarea certificatului de producãtor se face cu tus negru, cu nominalizarea numai a acelor produse care au fost identificate ca existente, precizându-se produsul, şi nu categoria de produse.
ART. 5
Certificatul de producãtor se identifica prin numãrul de ordine, care începe cu 0001 în cadrul fiecãrei serii, şi prin numãrul de înregistrare a cererii.
ART. 6
Certificatele de producãtor se vizeazã trimestrial, prin aplicarea ştampilei şi semnãturii primarului, în spaţiul corespunzãtor perioadei pentru care se solicita aceasta operaţiune.
ART. 7
Pentru asigurarea publicitãţii necesare titularii certificatelor de producãtor vor fi înscrişi într-un tabel nominal care va fi afişat prin grija secretarului la sediul primãriei. În tabel se vor mentiona şi produsele pentru care s-a eliberat certificatul de producãtor.
ART. 8
Pentru eliberarea certificatului de producãtor se percepe o taxa stabilitã de consiliul local în condiţiile legii.
ART. 9
(1) Accesul producãtorilor în piata, închirierea de mese şi cantare se pot face numai pe baza certificatului de producãtor.
(2) Administratorii pieţelor, împreunã cu personalul din subordine, vor organiza acţiuni de control pe intreaga durata a activitãţii din pieţe, cu privire la existenta şi valabilitatea certificatului de producãtor şi la concordanta dintre conţinutul acestuia şi produsele care se comercializeazã şi vor lua mãsuri pentru îndepãrtarea din pieţe a vanzatorilor care nu poseda certificat de producãtor.
(3) Organele de poliţie, jandarmii şi gardienii publici sunt obligaţi sa acorde sprijin la cererea administratorului pieţei.
ART. 10
Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, dacã nu au fost sãvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa fie considerate infracţiuni:
a) eliberarea de cãtre primar a certificatului de producãtor fãrã existenta cererii şi a procesului-verbal de verificare sau eliberarea certificatului de producãtor, deşi în procesul-verbal de verificare se menţioneazã ca solicitantul nu deţine teren sau animale;
b) închirierea de mese şi cantare, fãrã verificarea existenţei şi valabilitãţii certificatului de producãtor;
c) neorganizarea acţiunilor de control de cãtre administratorul pieţei şi neluarea de cãtre acesta a mãsurilor pentru îndepãrtarea din piata a persoanelor care nu poseda certificat de producãtor;
d) comercializarea produselor agroalimentare de cãtre persoane care nu au certificat de producãtor eliberat în condiţiile prezentei hotãrâri;
e) comercializarea produselor agroalimentare de cãtre persoane care au certificatul de producãtor suspendat, nevizat sau cu viza expiratã;
f) comercializarea produselor agroalimentare de alte persoane decât titularul certificatului de producãtor sau de persoanele menţionate în certificat;
g) comercializarea altor produse decât cele menţionate în certificatul de producãtor;
h) nerespectarea condiţiilor şi a criteriilor în baza cãrora s-a eliberat certificatul de producãtor.
ART. 11
Contravenţiile prevãzute la art. 10 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) faptele prevãzute la lit. a)-c), cu amenda de la 5.000.000 lei la 25.000.000 lei;
b) faptele prevãzute la lit. d)-h), cu amenda de la 5.000.000 lei la 20.000.000 lei;
c) pentru fapta prevãzutã la lit. f) organul constatator va lua şi mãsura reţinerii certificatului de producãtor în vederea anulãrii.
ART. 12
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 10 se constata şi sancţiunile se aplica dupã cum urmeazã:
a) de cãtre împuterniciţii prefectului şi ai preşedintelui consiliului judeţean, precum şi de cãtre ofiţerii de poliţie, în cazul prevãzut la lit. a);
b) de cãtre împuterniciţii primarului, ai prefectului, ai preşedintelui consiliului judeţean, precum şi de cãtre ofiţerii şi subofiterii de poliţie şi gardienii publici, în celelalte cazuri.
(2) Contravenţiilor prevãzute la <>art. 10 le sunt aplicabile prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
ART. 13
Prezenta hotãrâre intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I. Cu aceeaşi data prevederile ce reglementeazã certificatul de producãtor din <>Hotãrârea Guvernului nr. 732/1996 privind unele mãsuri de comercializare a produselor agroalimentare în pieţe, târguri şi oboare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 204 din 30 august 1996, şi orice alte dispoziţii contrare se abroga.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:


──────────────
Ministrul administraţiei publice,
Octav Cozmanca

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Ministru de interne,
Ioan Rus

Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu





ANEXA 1
┌─────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ F │ │
│ A │ │
│ L │STEMA Seria ......│
│ S │ │
│ I │ │
│ F │ │
│ I │ │
│ C │ R O M A N I A │
│ A │ │
│ R │ │
│ E │ Judeţul ............... │
│ A │ │
│ │ │
│ C │ PRIMARUL │
│ E │ │
│ R │ * ..................... │
│ T │ │
│ I │ emite urmãtorul │
│ F │ │
│ I │ CERTIFICAT DE PRODUCĂTOR │
│ C │ Nr. ......... din ........... anul ......... │
│ A │ │
│ T │ În temeiul prevederilor art. 68 alin. (1), lit. t din Legea │
│ U │administraţiei publice locale, nr. 215/2001 şi ale Hotãrârii Guvernului │
│ L │nr. ...../2001 privind procedura de eliberare a certificatului de │
│ U │producãtor; │
│ I │ Analizând cererea dlui(dnei) ...................................... │
│ │ca titular(a), domiciliat(a) în judeţul .............................., │
│ D │localitatea ................, str. ..................................., │
│ E │nr. ........... legitimat(a) cu cartea de identitate/BI seria ........, │
│ │nr. ........... │
│ P │ │
│ R │ │
│ O │ │
│ D │ │
│ U │ SE CERTIFICA ca titularul, ori urmãtorii membrii din componenta │
│ C │gospodãriei sale: │
│ A │1. ............. carte de identitate/BI seria ...., nr. .............., │
│ T │2. ............. carte de identitate/BI seria ...., nr. .............., │
│ O │3. ............. carte de identitate/BI seria ...., nr. ............... │
│ R │sunt producãtori şi pot comercializa în pieţe, târguri, oboare sau alte │
│ │locuri stabilite de consiliile locale potrivit prevederilor legale, │
│ S │produse agroalimentare:................................................ │
│ E │....................................................................... │
│ │ │
│ P │ │
│ E │ │
│ D │ │
│ E │ │
│ P │ PRIMAR, Secretar, │
│ S │ ............... ................ │
│ E │ │
│ S │ │
│ T │ │
│ E │ │
│ │ │
│ C │ VIZE │
│ O │ │
│ N │ ┌──────────────────────────────┬───────────────────────────────────┐ │
│ F │ │ ANUL │ ANUL │ │
│ O │ ├───────────────┬──────────────┼────────────────┬──────────────────┤ │
│ R │ │Iul.-Aug.-Sept.│Oct.-Nov.-Dec.│Ian.-Feb.-Martie│Aprilie-Mai-Iunie │ │
│ M │ ├───────────────┼──────────────┼────────────────┼──────────────────┤ │
│ │ │ VIZAT │ VIZAT │ VIZAT │ VIZAT │ │
│ C │ │ │ │ │ │ │
│ O │ │ Ştampila │ Ştampila │ Ştampila │ Ştampila │ │
│ D │ │ primãriei │ primãriei │ primãriei │ primãriei │ │
│ U │ │ │ │ │ │ │
│ L │ └───────────────┴──────────────┴────────────────┴──────────────────┘ │
│ U │ │
│ I │ │
│ │ │
│ P │ │
│ E │Nu este transmisibil şi nu se admit modificãri. │
│ N │ │
│ A │ │
│ L │ │
└─────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
*) se scrie: comunei, oraşului, municipiului, sectorului municipiului
Bucureşti



ANEXA 2

Nr. înregistrare...........

Cãtre
Primarul..........................*)
Avizat: data......................

CERERE
Subsemnatul ......., domiciliat în localitatea ....., str. ....... nr. ......, judeţul ......., posesor al cãrţii de identitate/BI seria ........ nr. .........., eliberat de Poliţia ..........., va rog sa-mi aprobaţi eliberarea certificatului de producãtor pentru vânzarea .............., declarand pe propria rãspundere, sub sancţiunile prevãzute de Codul penal**), ca produsele pentru care am solicitat eliberarea certificatului de producãtor sunt obţinute în gospodãria mea, de pe terenurile ori de la animalele, dupã caz, pe care le am înregistrate în Registrul agricol.
Certificatul de producãtor va fi folosit şi de urmãtorii membri din componenta gospodãriei:
1. ................., carte de identitate/BI seria ........ nr. ...... ;
2. ................., carte de identitate/BI seria ........ nr. ...... ;
3..................., carte de identitate/BI seria .... nr. ........... .


.............. ........................
(data) (semnatura)





──────────────────
*) Se specifica: comuna, oraşul, municipiul, sectorul municipiului Bucureşti.
**) Potrivit art. 292 din Codul penal.

ANEXA 3

PROCES - VERBAL

încheiat astãzi ....... anul ............

Subsemnaţii: 1. ........, primar (viceprimar - împuternicit al primarului localitãţii) ..........., în vederea verificãrii deţinerii folosinţei suprafeţelor de teren, precum şi a existenţei produselor pentru care domnul/doamna) ........ a solicitat eliberarea certificatului de producãtor, şi 2. .........., având competenta în completarea Registrului agricol, constatam ca acesta/aceasta figureazã înscris/înscrisã în vol. ........ nr. crt. ...... cu teren arabil ...... ha, livezi ...... ha, pomi fructiferi ........ buc., suprafeţe cultivate ....... ha, ...... ha, .......... ha, vita de vie ..... ha, animale ........ capete, pãsãri ......... capete, albine ............... familii, fapt pentru care propunem înscrierea în certificatul de producãtor a urmãtoarelor produse:
.............................................................................
Certificatul de producãtor se poate viza pentru trimestrul






Primar (Viceprimar), Secretar, Funcţionar,
.................... ........... ......................

S-a eliberat certificatul de producãtor nr. ................





─────────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016