Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. 1
(1) Comisia Naţionalã privind Schimbãrile Climatice, denumitã în continuare Comisia, este organism interministerial, fãrã personalitate juridicã, a cãrui activitate este coordonatã de autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului.
(2) Comisia se aflã în subordinea Consiliului interministerial pentru agriculturã, dezvoltare ruralã şi mediu, conform pct. VIII poz. 3 din anexa nr. 2 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 750/2005 privind constituirea consiliilor interministeriale permanente.
ART. 2
Comisia promoveazã mãsurile şi acţiunile necesare aplicãrii unitare pe teritoriul României a obiectivelor şi prevederilor Convenţiei-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbãrilor climatice, semnatã la Rio de Janeiro la 5 iunie 1992, ratificatã prin <>Legea nr. 24/1994 , ale Protocolului de la Kyoto la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbãrilor climatice, adoptat la 11 decembrie 1997, ratificat prin <>Legea nr. 3/2001 , precum şi a obiectivelor privind schimbãrile climatice, adoptate la nivelul Uniunii Europene.
ART. 3
(1) Componenţa Comisiei este prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
(2) Componenţa nominalã a Comisiei se aprobã prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, pe baza nominalizãrilor transmise de autoritãţile publice centrale prevãzute în anexã.
(3) Activitatea desfãşuratã de cãtre membrii Comisiei nu este remuneratã şi constituie atribuţie de serviciu.
(4) Pentru analizarea şi rezolvarea unor probleme tehnice specifice se constituie, în subordinea Comisiei, grupuri de lucru alcãtuite din specialişti din cadrul autoritãţilor, instituţiilor şi organizaţiilor guvernamentale şi neguvernamentale cu responsabilitãţi în domeniu, a cãror activitate este temporarã şi care organizeazã întâlniri ori de câte ori este necesar.
(5) Preşedintele Comisiei este numit prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului şi are rang de secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului şi Gospodãririi Apelor.
ART. 4
Comisia funcţioneazã în baza regulamentului de organizare şi funcţionare aprobat prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 5
Comisia are urmãtoarele atribuţii principale:
a) analizarea periodicã a stadiului realizãrii obiectivelor stabilite în Strategia naţionalã a României privind schimbãrile climatice, precum şi a rezultatelor monitorizãrii implementãrii acţiunilor prevãzute în Planul naţional de acţiune privind schimbãrile climatice, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.877/2005 ;
b) analizarea propunerilor de completare şi actualizare a acţiunilor prevãzute în Planul naţional de acţiune privind schimbãrile climatice;
c) identificarea acţiunilor şi obiectivelor din domeniul schimbãrilor climatice ce necesitã asistenţã tehnicã şi financiarã externã;
d) analizarea aspectelor cu privire la evoluţia politicilor în domeniul schimbãrilor climatice la nivel european şi internaţional şi propunerea modalitãţilor de acţiune autoritãţilor implicate;
e) analizarea şi fundamentarea propunerilor privind luarea deciziilor pentru aplicarea mecanismelor prevãzute în Protocolul de la Kyoto la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbãrilor climatice, adoptat la 11 decembrie 1997.
(2) În realizarea atribuţiilor sale, Comisia coopereazã cu alte instituţii şi organisme având responsabilitãţi în aplicarea obiectivelor şi prevederilor celorlalte convenţii şi acorduri internaţionale din domeniul protecţiei mediului, ratificate de România, precum şi cu asociaţiile şi organizaţiile profesionale şi ştiinţifice neguvernamentale, cu organizaţiile ecologiste, patronale, sindicale şi de tineret, precum şi cu alte organizaţii şi asociaţii neguvernamentale înfiinţate potrivit prevederilor legale.
ART. 6
(1) Pentru organizarea şi desfãşurarea activitãţilor Comisiei se înfiinţeazã un secretariat tehnic care funcţioneazã în subordinea direcţiei cu responsabilitãţi în domeniul schimbãrilor climatice din cadrul autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului.
(2) Atribuţiile Secretariatului tehnic se stabilesc prin regulamentul de organizare şi funcţionare al Comisiei.
ART. 7
Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la 90 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 8
La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.275/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale pentru Schimbãri Climatice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 326 din 6 decembrie 1996.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemneazã:
-------------
Ministrul mediului şi gospodãririi apelor,
Sulfina Barbu
Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur
p. Ministrul afacerilor externe,
Anton Niculescu,
secretar de stat
Ministrul integrãrii europene,
Anca Daniela Boagiu
Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu
Bucureşti, 24 mai 2006.
Nr. 658.
ANEXĂ
COMPONENŢA
Comisiei Naţionale privind Schimbãrile Climatice
1. Secretar de stat din cadrul Ministerului Mediului şi Gospodãririi Apelor
2. Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului
3. Reprezentant al Ministerului Economiei şi Comerţului
4. Reprezentant al Ministerului Administraţiei şi Internelor
5. Reprezentant al Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale
6. Reprezentant al Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului
7. Reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice
8. Reprezentant al Ministerului Integrãrii Europene
9. Reprezentant al Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii
10. Reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe
11. Reprezentant al organizaţiilor neguvernamentale cu activitate în domeniul schimbãrilor climatice, cu statut de observator.
NOTĂ:
Nivelul de reprezentare este de director sau specialist din cadrul direcţiei cu responsabilitãţi în domeniu.
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: