Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 654 din 4 iulie 2012 privind stabilirea masurilor necesare pentru aplicarea Regulamentului (CE) nr. 1.102/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 22 octombrie 2008 privind interzicerea exporturilor de mercur metalic si de anumiti compusi si amestecuri de mercur si depozitarea in conditii de siguranta a mercurului metalic
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 470 din 11 iulie 2012
În scopul asigurãrii aplicãrii în România a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.102/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 octombrie 2008 privind interzicerea exporturilor de mercur metalic şi de anumiţi compuşi şi amestecuri de mercur şi depozitarea în condiţii de siguranţã a mercurului metalic,
în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. 1
Prezenta hotãrâre stabileşte cadrul legal şi instituţional necesar aplicãrii Regulamentului (CE) nr. 1.102/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 octombrie 2008 privind interzicerea exporturilor de mercur metalic şi de anumiţi compuşi şi amestecuri de mercur şi depozitarea în condiţii de siguranţã a mercurului metalic, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 304 din 14 noiembrie 2008, denumit în continuare Regulament.
ART. 2
Pentru aplicarea prevederilor Regulamentului se desemneazã urmãtoarele instituţii:
a) Ministerul Mediului şi Pãdurilor, ca autoritate competentã pentru coordonarea mãsurilor necesare aplicãrii Regulamentului;
b) Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului, ca autoritate competentã pentru implementarea prevederilor Regulamentului;
c) Garda Naţionalã de Mediu, ca autoritate de control şi inspecţie a aplicãrii prevederilor Regulamentului;
d) Inspectoratul General al Poliţiei Române şi unitãţile teritoriale subordonate acestuia cu atribuţii în acest domeniu, ca autoritãţi de control pentru controlul operaţiunilor cu substanţele reglementate de Regulament;
e) Autoritatea Naţionalã a Vãmilor, ca autoritate de control al exporturilor de mercur metalic şi de anumiţi compuşi şi amestecuri de mercur prevãzute de Regulament, conform reglementãrilor vamale în vigoare.
ART. 3
Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului are urmãtoarele responsabilitãţi:
a) primirea copiilor de pe autorizaţiile/acordurile de mediu întocmite în baza procedurii prevãzute la art. 4 şi transmiterea acestora cãtre Comisia Europeanã, potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Regulament;
b) elaborarea anualã a inventarului de mercur metalic.
ART. 4
(1) Evaluarea de siguranţã se efectueazã conform procedurii de evaluare de mediu, ţinând cont de criteriile stabilite prin Decizia Consiliului 2003/33/CE din 19 decembrie 2002 de stabilire a unor criterii şi proceduri de admitere a deşeurilor în depozitele de deşeuri, în conformitate cu art. 16 şi cu anexa II la Directiva 1999/31/CE .
(2) Evaluarea de siguranţã se va întocmi pentru instalaţiile noi odatã cu documentaţia de evaluare a impactului asupra mediului şi este necesarã obţinerii acordului de mediu.
(3) Evaluarea de siguranţã va fi depusã la agenţia judeţeanã pentru protecţia mediului ca anexã la dosarul tehnic pentru solicitarea acordului/autorizaţiei de mediu.
(4) Dupã emiterea autorizaţiei, agenţia judeţeanã pentru protecţia mediului transmite Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului o copie a autorizaţiei de mediu şi, respectiv, a evaluãrii de siguranţã.
ART. 5
(1) Constituie contravenţii şi se sancţioneazã cu amendã de la 20.000 lei la 40.000 lei sãvârşirea de cãtre importatori, de cãtre exportatori şi de cãtre operatorii din cadrul activitãţilor prevãzute la art. 2 din Regulament a urmãtoarelor fapte:
a) nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (1) din Regulament, privind exportul din Comunitate al mercurului metalic, al minereului de cinabru, al clorurii de mercur, al oxidului de mercur şi al amestecului de mercur cu alte substanţe, inclusiv aliajelor de mercur, cu o concentraţie de mercur de cel puţin 95% procent de masã;
b) nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (3) din Regulament, privind amestecarea mercurului cu alte substanţe cu singurul scop de a exporta mercurul metalic;
c) nerespectarea prevederilor art. 2 din Regulament, privind condiţiile de depozitare a mercurului metalic devenit deşeu, în condiţiile Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, dacã nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni;
d) nerespectarea prevederilor art. 5 alin. (3) din Regulament, privind transmiterea de informaţii Comisiei Europene şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului;
e) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (1)-(3) din Regulament, privind transmiterea de informaţii Comisiei Europene şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (1) se realizeazã de cãtre comisarii şi personalul împuternicit ai Gãrzii Naţionale de Mediu, precum şi de cãtre ofiţeri şi agenţi de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi unitãţilor subordonate ale acestuia, cu atribuţii în acest domeniu, conform competenţelor legale.
ART. 6
(1) Birourile vamale pot solicita, prin convocare scrisã transmisã prin fax sau poştã electronicã, efectuarea unui control de specialitate de cãtre reprezentanţii Gãrzii Naţionale de Mediu, în cazul în care existã suspiciuni privind neconcordanţa datelor din documentele prezentate autoritãţii vamale.
(2) Garda Naţionalã de Mediu confirmã prin fax sau poştã electronicã, în cadrul termenului fixat de autoritatea vamalã pentru confirmare, participarea la controlul de specialitate pentru mãrfurile supuse vãmuirii şi nominalizeazã persoana care participã la control.
(3) Personalul împuternicit din cadrul Gãrzii Naţionale de Mediu efectueazã controlul de specialitate, conform competenţelor legale, iar rezultatul controlului este menţionat în nota de constatare.
(4) În situaţia în care în urma controlului prevãzut la alin. (3) se stabileşte cã marfa care conţine substanţe ce fac obiectul Regulamentului nu corespunde cerinţelor de export, personalul împuternicit din cadrul Gãrzii Naţionale de Mediu dispune sancţionarea cu amendã, potrivit prevederilor art. 5.
ART. 7
Autoritatea vamalã comunicã, la solicitarea autoritãţilor prevãzute la art. 2 lit. a)-d), datele statistice disponibile referitoare la operaţiunile vamale efectuate cu mãrfuri care conţin substanţe ce fac obiectul Regulamentului.
ART. 8
(1) Dispoziţiile referitoare la contravenţii, prevãzute la art. 5, se completeazã cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 180/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii prevãzute la art. 5, agentul constatator fãcând menţiune despre aceasta posibilitate în procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei.
ART. 9
Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
PRIM-MINISTRU
VICTOR-VIOREL PONTA
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul mediului şi pãdurilor,
Rovana Plumb
Ministrul economiei, comerţului
şi mediului de afaceri,
Daniel Chiţoiu
Ministrul administraţiei şi internelor,
Ioan Rus
Ministrul afacerilor europene,
Leonard Orban
Viceprim-ministru,
ministrul finanţelor publice,
Florin Georgescu
Bucureşti, 4 iulie 2012.
Nr. 654.
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: