Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 617 din 29 mai 2003 (*republicata*)  pentru stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de punere in functiune a aparatelor de cantarit cu functionare neautomata*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 617 din 29 mai 2003 (*republicata*) pentru stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de punere in functiune a aparatelor de cantarit cu functionare neautomata*)

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 840 din 15 decembrie 2008
----------
*) Republicatã în temeiul <>art. VI pct. 11 din Hotãrârea Guvernului nr. 321/2008 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul protecţiei consumatorilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 240 din 27 martie 2008, dându-se textelor o nouã numerotare.
<>Hotãrârea Guvernului nr. 617/2003 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 418 din 16 iunie 2003 şi a mai fost modificatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 962/2007 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul liberei circulaţii a mãrfurilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 628 din 13 septembrie 2007.


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta hotãrâre reglementeazã condiţiile de introducere pe piaţã şi de punere în funcţiune a aparatelor de cântãrit cu funcţionare neautomatã, denumite în continuare aparate.
ART. 2
În sensul prezentei hotãrâri, termenii şi expresiile de mai jos semnificã dupã cum urmeazã:
a) aparat - mijloc de mãsurare utilizat în aplicaţii pentru determinarea masei unui corp folosind acţiunea forţei gravitaţionale asupra acelui corp şi care necesitã intervenţia unui operator în timpul mãsurãrii; un aparat poate servi, de asemenea, şi la determinarea altor valori, mãrimi, parametri şi caracteristici legate de masã;
b) introducere pe piaţã - acţiunea de a face disponibil un aparat pentru prima datã, contra cost sau gratuit, în vederea distribuirii şi/sau utilizãrii;
c) punere în funcţiune - utilizarea unui aparat pentru prima datã de cãtre un utilizator final;
d) reprezentant autorizat al producãtorului - persoanã juridicã împuternicitã de producãtor sã acţioneze în numele sãu, stabilitã în România sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.
ART. 3
Domeniile de utilizare a aparatelor definite conform prevederilor art. 2 lit. a) se împart în douã categorii:
A. Domenii de utilizare pentru urmãtoarele aplicaţii:
a) determinarea masei în tranzacţii comerciale;
b) determinarea masei pentru calculul unui impozit, tarif, bonus, unei taxe, penalizãri, remuneraţii, indemnizaţii sau al altor tipuri similare de platã;
c) determinarea masei în scopul aplicãrii legilor sau a altor reglementãri legale, precum şi în scopul efectuãrii expertizelor solicitate de instanţe judecãtoreşti;
d) determinarea masei în practica medicalã, pentru cântãrirea pacienţilor în scopul urmãririi, diagnosticãrii şi tratamentului medical;
e) determinarea masei pentru prepararea medicamentelor în farmacii, conform prescripţiilor medicale, şi pentru efectuarea analizelor în laboratoare medicale şi farmaceutice;
f) determinarea preţului în funcţie de masã în scopul vânzãrii directe cãtre public, precum şi pentru realizarea preambalatelor.
B. Domenii de utilizare pentru toate aplicaţiile, altele decât cele prevãzute la lit. A.
ART. 4
(1) Aparatele care se utilizeazã în aplicaţiile prevãzute la art. 3 lit. A trebuie sã îndeplineascã cerinţele esenţiale prevãzute în anexa nr. 1.
(2) În cazurile în care aparatul include sau este conectat la dispozitive care nu sunt folosite pentru aplicaţiile prevãzute la art. 3 lit. A, aceste dispozitive nu trebuie sã îndeplineascã cerinţele esenţiale.
ART. 5
(1) Introducerea pe piaţã a aparatelor care corespund cerinţelor aplicabile acestora din prezenta hotãrâre nu poate fi restricţionatã.
(2) Punerea în funcţiune, în vederea utilizãrii în aplicaţiile prevãzute la art. 3 lit. A, a aparatelor care corespund cerinţelor aplicabile acestora din prezenta hotãrâre nu poate fi restricţionatã.
ART. 6
(1) Aparatele pot fi introduse pe piaţã numai dacã îndeplinesc cerinţele aplicabile din prezenta hotãrâre.
(2) Aparatele utilizate în aplicaţiile prevãzute la art. 3 lit. A pot fi puse în funcţiune numai dacã îndeplinesc cerinţele aplicabile din prezenta hotãrâre, inclusiv procedurile de evaluare a conformitãţii prevãzute la cap. II, şi poartã marcajul european de conformitate CE, denumit în continuare marcaj CE, aplicat conform prevederilor art. 10.
ART. 7
(1) Se considerã cã aparatele îndeplinesc cerinţele esenţiale prevãzute în anexa nr. 1 dacã sunt conforme cu standardele române şi/sau standardele naţionale ale unui stat membru al Uniunii Europene care adoptã standardele europene armonizate şi care acoperã cerinţele esenţiale prevãzute în anexa nr. 1; numerele de referinţã ale standardelor europene armonizate se publicã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(2) Lista cuprinzând standardele române prevãzute la alin. (1) se aprobã şi se actualizeazã prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor, care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.**)
----------
**) A se vedea <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 365/2003 privind aprobarea Listei cuprinzând standardele române din domeniul aparatelor de cântãrit cu funcţionare neautomatã care adoptã standarde europene armonizate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 456 din 26 iunie 2003.

(3) În cazul în care se constatã cã standardele prevãzute la alin. (1) nu acoperã în totalitate cerinţele esenţiale prevãzute în anexa nr. 1, Ministerul Economiei şi Finanţelor aduce la cunoştinţã acest fapt Comitetului permanent de pe lângã Comisia Europeanã, înfiinţat în scopul aplicãrii procedurii de furnizare a informaţiilor în domeniul standardelor şi reglementãrilor tehnice, precum şi al regulilor referitoare la serviciile societãţii informaţionale. Dacã este necesar, în funcţie de decizia comunicatã de Comisia Europeanã, lista cuprinzând standardele române, aprobatã şi actualizatã prin ordinul ministrului economiei şi finanţelor prevãzut la alin. (2), se modificã.

CAP. II
Evaluarea conformitãţii

ART. 8
(1) Evaluarea conformitãţii aparatelor cu cerinţele esenţiale prevãzute în anexa nr. 1 se realizeazã la alegerea producãtorului sau a reprezentantului sãu autorizat, prin una dintre urmãtoarele proceduri:
a) examinarea CE de tip, prevãzutã la pct. 1 din anexa nr. 2, urmatã de declararea CE de conformitate cu tipul, denumitã şi "asigurarea calitãţii producţiei", prevãzutã la pct. 2 din anexa nr. 2, sau de verificarea CE a produsului, prevãzutã la pct. 3 din anexa nr. 2;
b) verificarea CE a unitãţii de produs, prevãzutã la pct. 4 din anexa nr. 2.
(2) Examinarea CE de tip prevãzutã la alin. (1) lit. a) nu este obligatorie pentru aparatele care nu folosesc dispozitive electronice şi al cãror dispozitiv de mãsurare a sarcinii nu foloseşte un element elastic pentru echilibrarea sarcinii.
(3) Documentele şi corespondenţa referitoare la procedurile prevãzute la alin. (1) trebuie sã fie elaborate în limba românã sau într-o limbã acceptatã de cãtre organismul competent care evalueazã conformitatea.
(4) În cazul în care aparatelor le sunt aplicabile şi alte reglementãri tehnice care acoperã alte cerinţe şi care, de asemenea, prevãd aplicarea marcajului CE, acest marcaj indicã faptul ca aparatele sunt conforme cu prevederile tuturor reglementãrilor aplicabile.
(5) În cazul în care una sau mai multe reglementãri tehnice care se aplicã aparatelor permit producãtorului, pe o perioadã de tranziţie, sã aleagã o anumitã variantã de aplicare a acestor reglementãri, marcajul CE va indica faptul cã aparatele sunt conforme numai cu reglementãrile tehnice aplicate de producãtor. În aceastã situaţie trebuie sã fie date detalii privind reglementãrile tehnice aplicate, în documentele, notele sau instrucţiunile care sunt cerute de reglementãrile respective şi care însoţesc aparatele.
ART. 9
(1) Ministerul Economiei şi Finanţelor notificã Comisiei Europene şi celorlalte state membre ale Uniunii Europene organismele recunoscute pentru realizarea procedurilor prevãzute la art. 8, sarcinile specifice pentru care acestea au fost recunoscute şi numerele de identificare atribuite anterior acestora de cãtre Comisia Europeanã.
(2) Lista organismelor notificate şi sarcinile specifice pentru care aceste organisme au fost recunoscute se publicã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene de cãtre Comisia Europeanã.
(3) Ministerul Economiei şi Finanţelor recunoaşte în vederea notificãrii organismele care îndeplinesc procedurile prevãzute la art. 8, pe baza normelor metodologice aprobate prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I. Criteriile minime pentru recunoaşterea organismelor sunt prevãzute în anexa nr. 3.
(4) Ministerul Economiei şi Finanţelor retrage recunoaşterea unui organism dacã organismul nu mai îndeplineşte criteriile prevãzute la alin. (3).
(5) Ministerul Economiei şi Finanţelor informeazã imediat Comisia Europeanã şi statele membre ale Uniunii Europene cu privire la retragerea notificãrii organismelor prevãzute la alin. (4).

CAP. III
Marcajul CE şi inscripţionãri

ART. 10
(1) Pentru aparatele a cãror conformitate a fost stabilitã, marcajul CE, precum şi celelalte date suplimentare, aşa cum sunt prevãzute la pct. 1 din anexa nr. 4, trebuie sã fie aplicate la loc vizibil, într-o formã lizibilã şi de neşters.
(2) Pentru toate celelalte aparate, inscripţionãrile prevãzute la pct. 2 din anexa nr. 4 trebuie aplicate la loc vizibil, într-o formã lizibilã şi de neşters.
(3) Orice alt marcaj poate fi aplicat pe aparate, cu condiţia ca marcajul CE sã rãmânã vizibil şi lizibil.
(4) Este interzisã aplicarea pe aparate a marcajelor care pot induce în eroare în ceea ce priveşte înţelesul sau forma marcajului CE.
ART. 11
În cazul în care un aparat, utilizat în aplicaţiile prevãzute la art. 3 lit. A, include sau este conectat la dispozitive care nu sunt supuse evaluãrii conformitãţii, potrivit prevederilor art. 8 alin. (1) şi (2), fiecare dintre aceste dispozitive va purta un simbol care sã îi restricţioneze utilizarea, conform pct. 3 din anexa nr. 4. Acest simbol trebuie aplicat pe aceste dispozitive într-o formã clar vizibilã şi de neşters.

CAP. IV
Supravegherea pieţei

ART. 12
(1) Organismul de supraveghere a pieţei este Direcţia inspecţii şi supravegherea pieţei din cadrul Biroului Român de Metrologie Legalã, denumit în continuare BRML-SP.
(2) BRML-SP va lua mãsurile necesare pentru a se asigura cã aparatele care au aplicat marcajul CE îndeplinesc în mod continuu cerinţele ce au stat la baza aplicãrii marcajului.
(3) În cazurile în care considerã cã aparatele care poartã marcajul CE prevãzut la pct. 2, 3 şi 4 din anexa nr. 2 nu îndeplinesc cerinţele din prezenta hotãrâre, chiar dacã sunt instalate corect şi utilizate în scopul pentru care au fost destinate, BRML-SP ia mãsurile necesare pentru retragerea acelor aparate de pe piaţã sau pentru interzicerea ori restricţionarea punerii lor în funcţiune şi/sau introducerii pe piaţã.
(4) Ministerul Economiei şi Finanţelor va informa Comisia Europeanã cu privire la mãsurile prevãzute la alin. (2), indicând motivele care au stat la baza deciziei şi, în principal, dacã neconformitatea se datoreazã:
a) neconcordanţei cu cerinţele esenţiale prevãzute în anexa nr. 1, caz în care aparatele nu corespund standardelor prevãzute la art. 7 alin. (1);
b) aplicãrii incorecte a standardelor prevãzute la art. 7 alin. (1);
c) deficienţelor standardelor prevãzute la art. 7 alin. (1).
(5) Ministerul Economiei şi Finanţelor informeazã Comisia Europeanã şi statele membre ale Uniunii Europene în cazul în care un aparat care nu este conform poartã marcajul CE, menţionând mãsurile luate în aceastã situaţie.
ART. 13
Fãrã a încãlca prevederile art. 12 alin. (3)-(5):
a) în cazul în care BRML-SP constatã aplicarea incorectã a marcajului CE, producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia este obligat sã asigure conformitatea aparatului cu prevederile referitoare la marcajul CE şi sã înceteze încãlcarea prevederilor prezentei hotãrâri;
b) când neconformitatea persistã, BRML-SP ia toate mãsurile necesare pentru a restricţiona sau a interzice introducerea pe piaţã şi/sau punerea în funcţiune a aparatelor respective ori pentru retragerea lor de pe piaţã, conform prevederilor prezentei hotãrâri.
ART. 14
În cazul în care BRML-SP a decis restricţionarea punerii în funcţiune a aparatelor, acesta are urmãtoarele obligaţii:
a) sã informeze în scris, în termen de 72 de ore, Ministerul Economiei şi Finanţelor despre orice astfel de mãsurã, indicând motivele deciziei;
b) sã comunice pãrţii interesate/implicate, în termen de 48 de ore de la data luãrii în scris a deciziei, motivele concrete pe care se bazeazã decizia luatã şi demersurile legale ce pot fi întreprinse de partea interesatã/implicatã, conform legilor în vigoare, precum şi termenele pânã la care acestea pot fi fãcute.

CAP. V
Sancţiuni

ART. 15
Încãlcarea dispoziţiilor prezentei hotãrâri atrage, în condiţiile legii, rãspunderea disciplinarã, materialã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz.
ART. 16
(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (1) şi ale art. 6, cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei, retragerea de pe piaţã şi/sau interzicerea introducerii pe piaţã sau a punerii în funcţiune a aparatelor neconforme;
b) nerespectarea prevederilor art. 10 şi 11, cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei, retragerea de pe piaţã şi/sau interzicerea introducerii pe piaţã a aparatelor nemarcate sau marcate incorect.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre personalul împuternicit din cadrul BRML-SP.
(3) Contravenientul poate achita, imediat sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii prevãzute la alin. (1), agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal.
(4) Contravenţiilor prevãzute la alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. VI
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 17
Prevederile art. 7 alin. (3), art. 9 alin. (1) şi (5) şi ale art. 12 alin. (4) şi (5) se aplicã dupã data aderãrii României la Uniunea Europeanã.
ART. 18
Pânã la data intrãrii în vigoare a Protocolului european privind evaluarea conformitãţii şi acceptarea produselor industriale - PECA:
a) se admite introducerea pe piaţã şi/sau punerea în funcţiune şi a aparatelor cu marcaj naţional de conformitate CS, denumit în continuare marcaj CS, aplicat conform prevederilor lit. g); elementele de identificare ale marcajului CS sunt prevãzute în anexa nr. 2 la <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, republicatã;
b) se interzice, în condiţiile prevãzute de prezenta hotãrâre, aplicarea pe acelaşi aparat a marcajului CS şi a marcajului CE;
c) prevederile prezentei hotãrâri referitoare la marcajul CE se aplicã şi marcajului CS;
d) Ministerul Economiei şi Finanţelor recunoaşte şi desemneazã organismele care realizeazã evaluarea conformitãţii, conform procedurilor prevãzute la art. 8;
e) recunoaşterea şi desemnarea prevãzute la lit. d) se realizeazã având în vedere criteriile minime prevãzute în anexa nr. 3 şi prevederile normelor metodologice care se aprobã prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor şi care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I; *)
----------
*) A se vedea <>Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 29/2003 pentru aprobarea unor mãsuri privind recunoaşterea şi desemnarea organismelor care realizeazã evaluarea conformitãţii aparatelor de cântãrit cu funcţionare neautomatã, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 557 din 4 august 2003.

f) lista cuprinzând organismele recunoscute, sarcinile specifice pentru care acestea au fost desemnate şi numerele lor de identificare se aprobã şi se actualizeazã prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I; **)
----------
**) A se vedea <>Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 34/2003 pentru aprobarea Listei organismelor recunoscute care realizeazã evaluarea conformitãţii aparatelor de cântãrit cu funcţionare neautomatã, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 549 din 30 iulie 2003, cu modificãrile ulterioare.

g) în situaţia în care evaluarea conformitãţii aparatelor destinate pieţei naţionale se realizeazã prin utilizarea procedurilor prevãzute la art. 8 de cãtre organismele prevãzute la lit. d), producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, persoanã juridicã cu sediul în România, aplicã marcajul CS;
h) marcajul CS se aplicã şi în situaţia în care evaluarea conformitãţii aparatelor destinate pieţei naţionale se realizeazã prin urmãtoarea procedurã: prezentarea unui certificat de examinare CE de tip valabil, cu toate completãrile şi amendamentele, dupã caz, emis de organisme notificate în Uniunea Europeanã, urmatã de verificarea CE a produsului, prevãzutã la pct. 3 din anexa nr. 2, sau de declararea CE de conformitate cu tipul, prevãzutã la pct. 2 din anexa nr. 2, efectuate de cãtre organismele desemnate conform lit. d).
ART. 19
(1) Rãspunderea producãtorului sau a reprezentantului sãu autorizat, persoanã juridicã cu sediul în România, privind aparatele introduse pe piaţã cu marcaj CS este aceeaşi cu cea prevãzutã de prezenta hotãrâre pentru produsele cu marcaj CE.
(2) Sancţiunile şi mãsurile prevãzute la art. 12 alin. (2) şi (3), la art. 13, 14 şi 15 se aplicã şi în cazul aparatelor introduse pe piaţã şi/sau puse în funcţiune cu marcaj CS.
ART. 20
(1) Pânã la data de 30 iunie 2004 se admit introducerea pe piaţã şi punerea în funcţiune a aparatelor pentru care existã aprobãri de model valabile, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 318/1998 privind aprobarea instrucţiunilor de metrologie legalã. ***)
----------
***) <>Hotãrârea Guvernului nr. 318/1998 a fost abrogatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 862/2004 privind aprobarea instrucţiunilor de metrologie legalã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 567 din 28 iunie 2004, cu modificãrile ulterioare.

(2) De la data prevãzutã la alin. (1) aprobãrile de model emise pentru aparate conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 318/1998 îşi pierd valabilitatea.
ART. 21
Aparatele de cântãrit cu funcţionare neautomatã introduse pe piaţã anterior datei aderãrii României la Uniunea Europeanã şi care poartã marcajul CS aplicat conform prevederilor prezentei hotãrâri pot fi distribuite contra cost sau gratuit şi/sau puse în funcţiune şi dupã aceastã datã.
ART. 22
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 23
Prevederile prezentei hotãrâri intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 24
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 749/2001 pentru stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã şi de punere în funcţiune a aparatelor de cântãrit cu funcţionare neautomatã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 468 din 16 august 2001.

Prezenta hotãrâre transpune Directiva Consiliului 90/384/CEE privind armonizarea legislaţiei statelor membre referitoare la aparatele de cântãrit cu funcţionare neautomatã, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 189 din 20 iulie 1990, modificatã prin Directiva Consiliului 93/68/CEE, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 220 din 30 august 1993.


ANEXA 1

CERINŢE ESENŢIALE
pe care trebuie sã le îndeplineascã aparatele
utilizate în aplicaţiile prevãzute la art. 3 lit. A din hotãrâre

Terminologia folositã în cuprinsul prezentelor cerinţe esenţiale este cea utilizatã de Organizaţia Internaţionalã de Metrologie Legalã.

Observaţie preliminarã
În cazul în care un aparat include sau este conectat la mai mult de un dispozitiv de indicare sau tipãrire utilizat în aplicaţiile prevãzute la art. 3 lit. A din hotãrâre, aceste dispozitive care repetã rezultatele operaţiei de cântãrire şi care nu pot influenţa corecta funcţionare a aparatului nu trebuie sã îndeplineascã cerinţele esenţiale dacã rezultatele cântãririi sunt tipãrite sau înregistrate corect şi de neşters de un subansamblu al aparatului care îndeplineşte cerinţele esenţiale şi dacã rezultatele sunt accesibile celor douã pãrţi interesate în mãsurare. Totuşi, în cazul aparatelor utilizate pentru vânzare directã cãtre public, dispozitivele de afişare şi dispozitivele de tipãrire de la vânzãtor şi de la consumator trebuie sã satisfacã cerinţele esenţiale.

Cerinţe metrologice
1. Unitãţi de mãsurã a masei
Sunt admise urmãtoarele unitãţi de mãsurã:
a) unitãţi SI: kilogram, microgram, miligram, gram, tonã;
b) unitãţi anglo-saxone (imperiale): pound, uncie, troy ounce;
c) unitãţi care nu fac parte din SI: carat metric pentru cântãrirea pietrelor preţioase.
Sunt interzise introducerea pe piaţã şi/sau punerea în funcţiune pe teritoriul României a aparatelor care sã utilizeze unitãţile de mãsurã prevãzute la lit. b).
2. Clase de exactitate
2.1. Sunt definite urmãtoarele clase de exactitate:
- I specialã
- II superioarã
- III medie
- IIII inferioarã.
Specificaţiile pentru aceste clase sunt prevãzute în tabelul nr. 1.
Tabelul nr. 1 - Clasele de exactitate



┌────────────────┬────────────────────┬────────────┬─────────────────────────┐
│ Clasa de │ Diviziunea de │ Limita │ Numãrul de diviziuni │
│ exactitate │ verificare e │ minimã │ de verificare │
│ │ │ (Min) │ (n=Max/e) │
│ │ ├────────────┼────────────┬────────────┤
│ │ │ Valoarea │ Valoarea │ Valoarea │
│ │ │ minimã │ minimã │ maximã │
├────────────────┼────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│specialã I │0,001 g = e │ 100 e │ 50.000 │ - │
│superioarã II │0,001 g = e = 0,05 g│ 20 e │ 100 │ 100.000 │
│ │0,1 g = e │ 50 e │ 5.000 │ 100.000 │
│medie III │0,1 g = e = 2 g │ 20 e │ 100 │ 10.000 │
│ │5 g = e │ 20 e │ 500 │ 10.000 │
│inferioarã IIII │5 g = e │ 10 e │ 100 │ 1.000 │
└────────────────┴────────────────────┴────────────┴────────────┴────────────┘



Limita minimã de cântãrire se reduce la 5e pentru aparatele de clasã II şi III în cazul determinãrii unui tarif de transport.
2.2. Diviziuni
2.2.1. Valoarea diviziunii reale d şi valoarea diviziunii de verificare e trebuie sã fie de forma:
1 x 10^k, 2 x 10^k sau 5 x 10^k unitãţi de masã,
k fiind orice numãr întreg sau zero.
2.2.2. Pentru toate aparatele, altele decât cele cu dispozitive indicatoare auxiliare:
d = e.
2.2.3. Pentru aparatele cu dispozitive indicatoare auxiliare se aplicã urmãtoarele:
e = 1 x 10^k g
d < e ≤ 10d,
cu excepţia aparatelor de clasã I cu d < 10^(-4) g, pentru care e = 10^(-3) g.
3. Clasificare
3.1. Aparate cu un singur interval de cântãrire
Aparatele echipate cu un dispozitiv indicator auxiliar trebuie sa fie de clasã I sau II.
Pentru astfel de aparate valoarea minimã a limitei minime de cântãrire pentru aceste douã clase se obţine din tabelul nr. 1 prin înlocuirea valorii diviziunii de verificare e, în coloana 3, cu valoarea realã a diviziunii d.
Dacã d < 10^(-4) g, limita maximã de cântãrire pentru clasa I poate sã fie mai micã de 50.000 e.
3.2. Aparate cu intervale multiple de cântãrire
Sunt permise intervale multiple de cântãrire dacã acestea sunt clar indicate pe aparat. Fiecare interval de cântãrire individual este clasificat în conformitate cu pct. 3.1. Dacã intervalele de cântãrire se încadreazã în clase de exactitate diferite, aparatul trebuie sã satisfacã cea mai severã cerinţã referitoare la clasele de exactitate pe care intervalul le cuprinde.
3.3. Aparate cu diviziuni multiple
3.3.1. Aparatele cu un singur interval de cântãrire pot avea câteva intervale parţiale de cântãrire. În aceastã situaţie aparatele sunt denumite aparate cu diviziuni multiple.
Aparatele cu diviziuni multiple nu vor fi echipate cu un dispozitiv de indicare auxiliar.
3.3.2. Fiecare interval parţial de cântãrire (i) al unui aparat cu diviziuni multiple este definit prin:
a) valoarea diviziunii sale de verificare e(i) - cu e(i+1) > e(i);
b) limita sa maximã Max(i) - cu Max(r) = Max;
c) limita sa minimã Min(i) - cu Min(i) = Max (i-1) şi Min(1) = Min, în care:
i = 1, 2,... r;
i = indicele intervalului parţial de cântãrire;
r = numãrul total al intervalelor parţiale de cântãrire.
Toate valorile limitelor sunt valori limitã ale sarcinii nete, indiferent de valoarea tarei utilizate.
3.3.3. Intervalele parţiale de cântãrire sunt clasificate conform tabelului nr. 2.
Toate intervalele parţiale de cântãrire trebuie sã se încadreze în aceeaşi clasã de exactitate, aceasta fiind clasa de exactitate a aparatului.
Tabelul nr. 2 - Aparate cu diviziuni multiple
i = 1, 2,... r
i = indicele intervalului parţial de cântãrire
r = numãrul total al intervalelor parţiale de cântãrire



┌────────────────┬────────────────────┬────────────┬─────────────────────────┐
│ Clasa de │ Diviziunea de │ Limita │ Numãrul de diviziuni │
│ exactitate │ verificare e │ minimã │ de verificare │
│ │ │ (Min) │ │
│ │ ├────────────┼────────────┬────────────┤
│ │ │ Valoarea │ Valoarea │ Valoarea │
│ │ │ minimã │ minimã*) │ maximã*) │
│ │ │ │[n = Max(i)/│ [n=Max(i)/ │
│ │ │ │ e((i+1))] │ e((i))] │
├────────────────┼────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│specialã I │0,001 g = e(i) │ 100 e(1) │ 50.000 │ - │
│superioarã II │0,001 g = e(i) = │ 20 e(1) │ 5.000 │ 100.000 │
│ │0,05 g │ │ │ │
│ │0,1 g = e(i) │ 50 e(1) │ 5.000 │ 100.000 │
│medie III │0,1 g = e(i) │ 20 e(1) │ 500 │ 10.000 │
│inferioarã IIII │5 g = e(i) │ 10 e(1) │ 50 │ 1.000 │
└────────────────┴────────────────────┴────────────┴────────────┴────────────┘


----------
*) Pentru i = r în coloana corespunzãtoare din tabelul nr. 1 se înlocuieşte e cu e(r).

4. Exactitatea
4.1. La implementarea procedurilor prevãzute la art. 8 din hotãrâre eroarea indicaţiei nu trebuie sã depãşeascã eroarea de încadrare maximã toleratã, aşa cum este prevãzutã în tabelul nr. 3. În cazul indicaţiei numerice eroarea indicaţiei trebuie corectatã cu eroarea de rotunjire.
Eroarea maximã toleratã se aplicã la valoarea netã şi la valoarea tarei, pentru sarcinile admise (posibile), cu excepţia valorilor de tarã preselectate.

Tabelul nr. 3 - Erori tolerate



┌───────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┐
│ Pentru sarcini m exprimate în diviziuni de verificare e │ Erori │
├────────────────┬────────────────┬────────────────┬────────────────┤tolerate│
│ clasa I │ clasa II │ clasa III │ clasa IIII │ │
├────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────┤
│0 ≤ m ≤ 50.000e │0 ≤ m ≤ 5.000e │0 ≤ m ≤ 500e │0 ≤ m ≤ 50 e │ ±0,5e │
│50.000 e < m ≤ │5.000 e < m ≤ │500 e < m ≤ │50 e < m ≤ 200 e│ ±1,0 e │
│200.000e │20.000 e │2.000 e │ │ │
│200.000 e < m │20.000 e < m ≤ │2.000 e < m ≤ │200 e < m ≤ │ ±1,5 e │
│ │100.000 e │10.000 e │1.000 e │ │
└────────────────┴────────────────┴────────────────┴────────────────┴────────┘



4.2. Erorile tolerate în funcţionare sunt duble faţã de erorile tolerate prevãzute la pct. 4.1.
5. Rezultatele de cântãrire ale unui aparat trebuie sã fie repetabile şi trebuie sã fie reproductibile de cãtre alte dispozitive de indicare utilizate şi cu alte metode de echilibrare folosite.
Rezultatele de cântãrire trebuie sã fie suficient de insensibile la schimbãrile de poziţie ale sarcinii pe receptorul de sarcinã.
6. Aparatul trebuie sã fie sensibil la mici variaţii ale sarcinii.
7. Factori de influenţã şi timp
7.1. Aparatele de clasã II, III şi IIII care pot fi utilizate în poziţii înclinate trebuie sã fie suficient de insensibile la înclinarea care poate exista în condiţii normale de instalare.
7.2. Aparatele trebuie sã îndeplineascã cerinţele metrologice în intervalul de temperaturã specificat de producãtor. Valoarea acestui interval trebuie sã fie cel puţin egalã cu:
- 5°C pentru un aparat de clasã I;
- 15°C pentru un aparat de clasã II;
- 30°C pentru un aparat de clasã III şi IIII.
În absenţa specificaţiilor producãtorului aparatele trebuie sã îndeplineascã cerinţele metrologice în domeniul de temperaturã: -10°C ... +40°C.
7.3. Aparatele alimentate de la reţeaua de energie electricã trebuie sã îndeplineascã cerinţele metrologice în condiţiile de fluctuaţie normalã a sursei de alimentare.
Aparatele care funcţioneazã cu alimentare de la baterie trebuie sã indice dacã tensiunea scade sub valoarea minimã cerutã şi trebuie, în aceste condiţii, sã continue sã funcţioneze corect sau sã se opreascã automat din funcţionare.
7.4. Aparatele electronice, cu excepţia celor de clasã I şi II, dacã e < 1 g, trebuie sã îndeplineascã cerinţele metrologice în condiţii de umiditate relativã înaltã, la limita superioarã a intervalului lor de temperaturã.
7.5. Încãrcarea cu o sarcinã a unui aparat de clasã II, III sau IIII, pentru o perioadã mare de timp, trebuie sã aibã o influenţã neglijabilã asupra indicaţiei (la acea sarcinã) sau asupra indicãrii zeroului, imediat dupã descãrcarea sarcinii.
7.6. În alte condiţii aparatele trebuie fie sã îşi continue funcţionarea corectã, fie sã se opreascã automat din funcţionare.

Proiectare şi fabricaţie
8. Cerinţe generale
8.1. Proiectarea şi fabricaţia aparatelor trebuie sã fie astfel fãcute încât aparatele sã îşi pãstreze calitãţile metrologice când sunt corect utilizate şi instalate şi când sunt utilizate într-un mediu pentru care au fost proiectate. Aparatul trebuie sã indice valoarea masei.
8.2. Când sunt expuse la perturbaţii, aparatele electronice nu trebuie sã fie afectate de defecte semnificative sau, când acestea apar, trebuie sã le detecteze automat şi sã le indice.
În condiţiile detecţiei automate a unui defect semnificativ, aparatele electronice trebuie sã producã o alarmã vizualã sau auditivã care sã continue pânã când utilizatorul ia mãsurile corective sau pânã la dispariţia defectului.
8.3. Cerinţele menţionate la pct. 8.1 şi 8.2 trebuie sã fie îndeplinite în mod continuu pe o perioadã de funcţionare care este normalã din punctul de vedere al utilizãrii corecte a aparatului.
Dispozitivele electronice digitale trebuie sã exercite întotdeauna un control adecvat asupra funcţionãrii corecte a procesului de mãsurare, asupra facilitãţilor de indicare şi asupra stocãrii şi transferului tuturor datelor.
În condiţiile detecţiei automate a unei erori de durabilitate semnificative, aparatele electronice trebuie sã producã o alarmã vizualã sau auditivã care sã continue pânã când utilizatorul va lua mãsuri corective sau pânã la dispariţia erorii.
8.4. Calitãţile metrologice ale unui aparat electronic nu trebuie sã fie influenţate nefavorabil când este conectat la un echipament extern printr-o interfaţã corespunzãtoare.
8.5. Aparatele nu trebuie sã aibã particularitãţi susceptibile a favoriza utilizarea lor frauduloasã, iar posibilitãţile de funcţionare greşitã neintenţionatã trebuie sã fie minime.
Componentele care nu trebuie sã fie demontate sau reglate de utilizator trebuie sã fie prevãzute cu un sistem de asigurare împotriva unor asemenea acţiuni.
8.6. Aparatele trebuie proiectate astfel încât sã permitã executarea rapidã a controalelor obligatorii prevãzute în hotãrâre.
9. Indicarea rezultatelor cântãririi şi a altor valori de cântãrire
Indicarea rezultatelor cântãririi şi a altor valori de cântãrire trebuie sã fie exactã, neambiguã şi neînşelãtoare, iar dispozitivul de indicare trebuie sã permitã o citire uşoarã a indicaţiei, în condiţii normale de utilizare.
Denumirile şi simbolurile unitãţilor de mãsurã prevãzute la pct. 1 sunt cele ale unitãţilor legale de masã (cu completarea simbolului pentru caratul metric, respectiv ct). Indicarea rezultatului cântãririi trebuie sã fie imposibilã peste Max + 9e.
Un dispozitiv indicator auxiliar este permis numai la dreapta semnului zecimal. Un dispozitiv pentru extensia indicaţiei se poate folosi numai temporar, iar tipãrirea trebuie sã fie opritã pe durata funcţionãrii lui.
Se pot afişa şi indicaţii secundare, cu condiţia ca acestea sã nu fie confundate cu indicaţiile primare.
10. Tipãrirea rezultatelor cântãririi şi a altor valori de cântãrire
Rezultatele tipãrite trebuie sã fie corecte, identificate în mod corespunzãtor şi neambigue. Tipãrirea trebuie sã fie clarã, lizibilã, de neşters şi durabilã.
11. Reglarea la nivel
Atunci când este cazul, aparatele vor fi prevãzute cu un dispozitiv de reglare la nivel şi cu un indicator de nivel suficient de sensibil pentru a permite instalarea corespunzãtoare.
12. Aducerea la zero
Aparatele pot fi prevãzute cu dispozitive de aducere la zero. Funcţionarea acestor dispozitive trebuie sã realizeze cu exactitate aducerea la zero şi sã nu dea rezultate de mãsurare incorecte.
13. Dispozitive de tarã şi dispozitive de predeterminare a tarei
Aparatele pot avea unul sau mai multe dispozitive de tarã şi preselecţie a tarei. Funcţionarea acestor dispozitive trebuie sã realizeze cu exactitate aducerea la zero şi sã asigure o cântãrire netã corectã.
Funcţionarea dispozitivului de predeterminare a tarei trebuie sã asigure o determinare corectã a valorii nete calculate.
14. Cerinţe adiţionale impuse aparatelor utilizate pentru vânzare directã cãtre public, cu limita maximã de cântãrire mai micã sau egalã cu 100 kg
Aparatele utilizate pentru vânzare directã cãtre public trebuie sã afişeze toate informaţiile esenţiale despre operaţia de cântãrire şi, în cazul aparatelor care indicã preţul, trebuie sã îi indice clar clientului calculul preţului produsului pe care îl cumpãrã.
Suma de platã, dacã este indicatã, trebuie sã fie exactã.
Aparatele care calculeazã preţul trebuie sã afişeze indicaţiile esenţiale într-un interval de timp suficient de lung pentru a i se permite clientului citirea lor corectã.
Aparatele care calculeazã preţul pot efectua şi alte funcţii în afara cântãririi pe articol şi a calculãrii preţului, cu condiţia ca toate indicaţiile referitoare la ansamblul tranzacţiilor sã fie imprimate clar, fãrã ambiguitãţi, şi sã fie aranjate convenabil pe un bon sau pe o etichetã destinatã clientului.
Caracteristicile aparatelor nu trebuie sã permitã apariţia în mod direct sau indirect a unor indicaţii a cãror interpretare nu este uşoarã ori directã.
Aparatele trebuie construite astfel încât sã fie asiguratã protecţia consumatorilor împotriva oricãrei tranzacţii incorecte datorate proastei lor funcţionãri.
Nu sunt permise dispozitive auxiliare de indicare sau dispozitive de extindere a indicaţiei.
Dispozitivele suplimentare sunt admise numai dacã ele nu conduc la o utilizare frauduloasã.
Aparatele similare cu cele utilizate în mod normal pentru vânzare directã cãtre public, care nu satisfac cerinţele din aceastã secţiune, trebuie sã aibã lângã afişaj o inscripţionare imposibil de şters: "Interzis pentru vânzare directã cãtre public."
15. Aparate pentru etichetarea preţului
Aparatele pentru etichetarea preţului trebuie sã corespundã cerinţelor pentru aparatele de indicare a preţului, utilizate pentru vânzare directã cãtre public, în mãsura în care aceste cerinţe sunt aplicabile aparatelor respective. Nu se admite imprimarea unei etichete cu preţul dacã mãsurarea se efectueazã sub limita minimã de cântãrire.


ANEXA 2

MODULE DE EVALUARE A CONFORMITĂŢII

1. Examinarea CE de tip
1.1. Examinarea CE de tip este procedura prin care un organism notificat verificã şi certificã faptul cã un aparat reprezentativ dintr-o producţie luatã în considerare îndeplineşte cerinţele din hotãrâre aplicabile acestuia.
1.2. Solicitarea pentru examinarea de tip trebuie adresatã de producãtor sau de cãtre reprezentantul sãu autorizat unui singur organism notificat, ales de el.
Solicitarea trebuie sã cuprindã:
a) denumirea şi sediul producãtorului, precum şi denumirea şi sediul reprezentantului autorizat, dacã solicitarea este fãcutã de acesta din urmã;
b) o declaraţie scrisã cã solicitarea nu a mai fost fãcutã şi altui organism notificat;
c) documentaţia tehnicã prevãzutã la pct. 6.
Solicitantul va pune la dispoziţie organismului notificat un aparat reprezentativ pentru producţia respectivã, denumit în continuare tip.
1.3. Organismul notificat:
1.3.1. examineazã documentaţia tehnicã şi verificã dacã tipul a fost fabricat în concordanţã cu aceasta;
1.3.2. stabileşte de comun acord cu solicitantul locul de desfãşurare a examinãrii şi/sau de efectuare a probelor;
1.3.3. efectueazã sau dispune sã se efectueze examinarea şi/sau încercãrile corespunzãtoare pentru a verifica dacã soluţiile adoptate de producãtor îndeplinesc cerinţele esenţiale, atunci când standardele la care se face referire în art. 7 din hotãrâre nu au fost aplicate;
1.3.4. efectueazã sau dispune sã se efectueze examinarea şi/sau încercãrile corespunzãtoare pentru a verifica dacã, atunci când producãtorul a ales sã aplice standardele prevãzute la art. 7 din hotãrâre, acestea au fost aplicate efectiv, asigurând astfel conformitatea cu cerinţele esenţiale prevãzute în anexa nr. 1.
1.4. Când tipul îndeplineşte cerinţele din hotãrâre, organismul notificat va elibera solicitantului un certificat de examinare CE de tip. Certificatul trebuie sã conţinã concluziile examinãrii, condiţionãri ale valabilitãţii acestuia, dacã existã, date suficiente pentru identificarea aparatului aprobat şi, dacã este necesar, o descriere a funcţionãrii lui. Toate elementele tehnice relevante, de exemplu desene şi scheme de conexiuni, trebuie sã fie anexate certificatului de examinare CE de tip.
Certificatul are o perioadã de valabilitate de 10 ani de la data emiterii lui şi poate fi reînnoit pentru perioade ulterioare de câte 10 ani.
În eventualitatea unor schimbãri fundamentale în proiectarea aparatului, cum sunt modificãrile efectuate ca rezultat al aplicãrii unor tehnologii noi, valabilitatea certificatului poate fi limitatã la o perioadã de 2 ani şi se poate extinde cu încã 3 ani.
1.5. Fiecare organism notificat pune periodic la dispoziţia Ministerului Economiei şi Finanţelor şi statelor membre ale Uniunii Europene listele complete cuprinzând:
a) solicitãrile primite pentru examinarea CE de tip;
b) certificatele de examinare CE de tip eliberate;
c) cererile de examinare CE de tip refuzate;
d) completãrile şi amendamentele referitoare la documente deja eliberate.
Fiecare organism notificat trebuie sã informeze de îndatã Ministerul Economiei şi Finanţelor şi statele membre ale Uniunii Europene despre retragerea certificatelor de examinare CE de tip. Ministerul Economiei şi Finanţelor va pune aceste informaţii la dispoziţia organismelor pe care le-a notificat.
1.6. Celelalte organisme notificate pot primi copii de pe certificatele de examinare CE de tip, împreunã cu anexele lor, la cerere.
1.7. Solicitantul trebuie sã informeze de îndatã organismul notificat care a eliberat certificatul de examinare CE de tip despre orice modificare a tipului aprobat.
În cazul în care modificãrile tipului aprobat influenţeazã conformitatea cu cerinţele esenţiale prevãzute în hotãrâre sau cu condiţiile de funcţionare prescrise ale aparatului respectiv, aceste modificãri trebuie sã primeascã o aprobare suplimentarã de la organismul notificat care a eliberat certificatul de examinare CE de tip. Aceastã aprobare suplimentarã se acordã sub forma unei completãri la certificatul de examinare CE de tip.
2. Declararea CE de conformitate cu tipul (asigurarea calitãţii producţiei)
2.1. Declararea CE de conformitate cu tipul (asigurarea calitãţii producţiei) este procedura prin care producãtorul care îndeplineşte obligaţiile prevãzute la pct. 2.2 asigurã şi declarã cã aparatele respective sunt conforme, când este cazul, cu tipul descris în certificatul de examinare CE de tip şi satisfac cerinţele din hotãrâre aplicabile acestora.
Producãtorul sau reprezentantul sãu autorizat trebuie sã aplice pe fiecare aparat marcajul CE şi inscripţionãrile prevãzute în anexa nr. 4 şi sã întocmeascã în scris o declaraţie de conformitate.
Marcajul CE trebuie sã fie însoţit de numãrul de identificare a organismului notificat, responsabil pentru supravegherea CE prevãzutã la pct. 2.4.
2.2. Producãtorul trebuie sã aibã implementat în mod corespunzãtor un sistem al calitãţii, aşa cum se prevede la pct. 2.3, şi trebuie sã se supunã unei supravegheri CE, conform prevederilor pct. 2.4.
2.3. Sistemul calitãţii
2.3.1. Producãtorul trebuie sã adreseze unui organism notificat o solicitare pentru aprobarea propriului sistem al calitãţii. Aceastã solicitare va cuprinde:
a) un angajament de îndeplinire a obligaţiilor ce decurg din aprobarea sistemului calitãţii;
b) un angajament de menţinere a sistemului calitãţii aprobat, care sã îi asigure în mod continuu adecvarea şi eficienţa necesare.
Producãtorul trebuie sã punã la dispoziţie organismului notificat toate informaţiile relevante, în special documentaţia sistemului calitãţii şi documentaţia de proiectare a aparatului.
2.3.2. Sistemul calitãţii trebuie sã asigure conformitatea aparatelor cu tipul descris în certificatul de examinare CE de tip şi cu cerinţele din hotãrâre aplicabile acestora.
Toate elementele, cerinţele şi prevederile adoptate de producãtor trebuie sã fie documentate, stabilite într-o manierã ordonatã şi sistematicã, sub forma regulilor, procedurilor şi instrucţiunilor scrise. Documentaţia acestui sistem al calitãţii trebuie sã asigure o înţelegere corectã a programelor, planurilor, manualelor şi înregistrãrilor cu privire la calitate. Sistemul calitãţii trebuie sã conţinã în special o descriere adecvatã a urmãtoarelor:
a) obiectivele legate de calitate şi de structura organizatoricã a societãţii comerciale, responsabilitãţile şi atribuţiile conducerii acesteia cu privire la calitatea produsului;
b) procesul de fabricaţie, tehnicile de control şi de asigurare a calitãţii, precum şi mãsurile sistematice ce vor fi folosite;
c) examinãrile şi probele ce vor fi executate înainte, în timpul şi dupã fabricaţie şi frecvenţa cu care vor fi executate;
d) mijloacele de supraveghere a realizãrii calitãţii cerute a produsului şi a operabilitãţii efective a sistemului calitãţii.
2.3.3. Organismul notificat trebuie sã examineze şi sã evalueze sistemul calitãţii pentru a determina dacã sunt respectate cerinţele prevãzute la pct. 2.3.2. Se considerã conforme cu aceste cerinţe acele sisteme ale calitãţii care implementeazã standardele armonizate corespunzãtoare.
Organismul notificat trebuie sã comunice decizia sa producãtorului şi sã informeze despre aceasta celelalte organisme notificate. Comunicarea cãtre producãtor trebuie sã conţinã concluziile examinãrii şi, în eventualitatea refuzului, justificarea deciziei.
2.3.4. Producãtorul sau reprezentantul sãu autorizat trebuie sã informeze organismul notificat care a aprobat sistemul calitãţii despre orice reactualizare a acestuia, determinatã de schimbãrile survenite datoritã noilor tehnologii utilizate şi noilor concepţii de calitate sau altor cauze.
2.3.5. Orice organism notificat care retrage aprobarea sistemului calitãţii trebuie sã informeze de îndatã celelalte organisme notificate cu privire la aceastã decizie.
2.4. Supravegherea CE
2.4.1. Scopul supravegherii CE este sã asigure cã producãtorul îndeplineşte corespunzãtor obligaţiile ce decurg din aprobarea sistemului calitãţii.
2.4.2. Producãtorul trebuie sã permitã accesul organismului notificat, în scopul inspecţiei, la locurile de producţie, control, încercare şi depozitare şi trebuie sã furnizeze acestuia toate informaţiile necesare, în special:
a) documentaţia sistemului calitãţii;
b) documentaţia tehnicã;
c) înregistrãrile privind calitatea, de exemplu: rapoarte de inspecţie, date cu privire la încercãri şi etalonãri, rapoarte de calificare a personalului implicat şi altele asemenea.
Organismul notificat are obligaţia sã efectueze periodic audituri pentru a se asigura cã producãtorul menţine şi aplicã sistemul calitãţii; el va înainta producãtorului un raport de audit.
Organismul notificat poate întreprinde şi vizite inopinate la producãtor. În timpul acestor vizite organismul notificat poate efectua audituri complete sau parţiale. Organismul notificat trebuie sã înainteze producãtorului un raport cu privire la vizita efectuatã sau, acolo unde este cazul, un raport de audit.
2.4.3. Organismul notificat trebuie sã se asigure cã producãtorul menţine şi aplicã sistemul calitãţii aprobat.
3. Verificarea CE a produsului
3.1. Verificarea CE a produsului este procedura prin care producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia asigurã şi declarã cã aparatele care au fost verificate potrivit prevederilor pct. 3.3 sunt conforme, când este cazul, cu tipul descris în certificatul de examinare CE de tip şi satisfac cerinţele din hotãrâre aplicabile acestora.
3.2. Producãtorul va lua toate mãsurile necesare pentru ca procesul de fabricaţie sã asigure conformitatea aparatelor cu tipul descris în certificatul de examinare CE de tip şi cu cerinţele din hotãrâre aplicabile acestora.
Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sã aplice marcajul CE pe fiecare aparat şi sã întocmeascã în scris o declaraţie de conformitate.
3.3. Organismul notificat trebuie sã efectueze examinãrile şi încercãrile necesare în scopul verificãrii conformitãţii aparatului cu cerinţele din hotãrâre, prin examinarea şi încercarea fiecãrui aparat, conform prevederilor pct. 3.5.
3.4. Pentru aparatele prevãzute la art. 8 alin. (2) din hotãrâre, care nu se supun examinãrii CE de tip, documentaţia tehnicã prevãzutã la pct. 6 trebuie sã fie pusã la dispoziţie organismului notificat, în cazul în care acesta o solicitã.
3.5. Verificarea prin controlul şi încercarea fiecãrui aparat
3.5.1. Fiecare aparat va fi examinat şi se vor efectua încercãrile corespunzãtoare, astfel cum se prevede în standardele menţionate la art. 7 din hotãrâre, sau încercãri echivalente, în vederea verificãrii conformitãţii aparatului cu tipul descris în certificatul de examinare CE de tip şi cu cerinţele din hotãrâre aplicabile acestuia.
3.5.2. Organismul notificat va aplica sau va dispune aplicarea numãrului sãu de identificare pe fiecare aparat a cãrui conformitate cu cerinţele a fost stabilitã şi va elabora în scris un certificat de conformitate referitor la încercãrile efectuate.
3.5.3. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia va lua mãsurile necesare pentru a putea furniza la cerere certificatele de conformitate eliberate de organismul notificat.
4. Verificarea CE a unitãţii de produs
4.1. Verificarea CE a unitãţii de produs este procedura prin care producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia asigurã şi declarã cã aparatul, proiectat special pentru o aplicaţie anume, pentru care s-a emis certificatul prevãzut la pct. 4.2, corespunde cerinţelor din hotãrâre aplicabile acestuia.
Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia va aplica marcajul CE pe aparat şi va întocmi în scris o declaraţie de conformitate.
4.2. Organismul notificat va examina aparatul şi va efectua încercãrile necesare conform standardelor prevãzute la art. 7 din hotãrâre sau va efectua încercãri echivalente, pentru a garanta conformitatea cu cerinţele relevante din hotãrâre.
Organismul notificat va aplica sau va dispune aplicarea numãrului sãu de identificare pe aparatul a cãrui conformitate cu cerinţele a fost stabilitã şi va elabora în scris un certificat de conformitate referitor la încercãrile efectuate.
4.3. Documentaţia tehnicã referitoare la proiectarea aparatului, prevãzutã la pct. 6, are scopul sã permitã evaluarea conformitãţii cu cerinţele din hotãrâre şi înţelegerea proiectãrii, fabricaţiei şi funcţionãrii aparatului. Documentaţia tehnicã trebuie sã fie pusã la dispoziţie organismului notificat.
4.4. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia va lua mãsurile necesare pentru a putea furniza, la cerere, certificatele de conformitate eliberate de organismul notificat.
5. Prevederi comune
5.1. Procedurile de evaluare a conformitãţii prevãzute la pct. 2, 3 şi 4 pot fi fãcute la locul de producţie sau în alte locuri diferite de locul în care se utilizeazã aparatul, dacã transportul la locul de utilizare nu necesitã demontãri ale aparatului, dacã punerea în funcţiune la locul de utilizare nu necesitã asamblarea aparatului sau alte operaţiuni tehnice de instalare care pot afecta performanţele aparatului şi dacã valoarea constantei gravitaţionale la locul de punere în funcţiune este luatã în considerare sau dacã performanţele aparatului sunt insensibile la variaţia câmpului gravitaţional. În toate celelalte cazuri ele trebuie fãcute la locul de utilizare a aparatului.
5.2. Dacã performanţele aparatului sunt sensibile la variaţiile câmpului gravitaţional, procedurile la care se face referire la pct. 5.1 pot fi aplicate în douã etape. Etapa a doua trebuie sã cuprindã toate examinãrile şi încercãrile care au rezultatele dependente de constanta câmpului gravitaţional, iar prima etapã trebuie sã cuprindã toate celelalte examinãri şi încercãri. A doua etapã trebuie efectuatã la locul de utilizare a aparatului. În acest caz, prin expresia la locul de utilizare a aparatului se înţelege în zona de câmp gravitaţional de utilizare a aparatului.
5.3.1. În cazul în care un producãtor a optat pentru realizarea în douã etape a uneia dintre procedurile menţionate la pct. 5.1 şi dacã aceste douã etape sunt efectuate de pãrţi diferite, un aparat care a fost supus primei etape a procedurii respective trebuie sã aibã inscripţionat numãrul de identificare a organismului notificat implicat în aceastã etapã.
5.3.2. Partea care a executat prima etapã a procedurii trebuie sã elibereze pentru fiecare aparat un certificat care sã conţinã datele necesare de identificare a acestuia şi sã specifice examinãrile şi încercãrile pe care le-a efectuat.
Partea care executã a doua etapã a procedurii trebuie sã efectueze acele examinãri şi încercãri care nu au fost executate.
Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia va lua mãsurile necesare pentru a putea furniza la cerere certificatele de conformitate eliberate de organismele notificate.
5.3.3. Producãtorul care a ales în prima etapã declararea CE de conformitate cu tipul (asigurarea calitãţii producţiei) va putea utiliza fie aceeaşi procedurã în etapa a doua, fie sã continue în etapa a doua cu procedura de verificare CE a produsului.
5.3.4. Marcajul CE trebuie aplicat pe aparat la încheierea etapei a doua, împreunã cu numãrul de identificare a organismului notificat implicat în etapa a doua.
6. Documentaţia tehnicã
Documentaţia tehnicã a aparatului va conţine informaţii care sã permitã înţelegerea proiectului, fabricaţia şi funcţionarea aparatului, precum şi efectuarea evaluãrii conformitãţii aparatului cu cerinţele din hotãrâre.
Documentaţia tehnicã va conţine urmãtoarele documente necesare pentru evaluarea conformitãţii:
a) o descriere generalã a tipului aparatului;
b) proiecte de execuţie, planuri de fabricaţie şi scheme cu componente, subansambluri, circuite şi altele asemenea;
c) descrierile şi explicaţiile necesare pentru înţelegerea proiectelor şi schemelor prevãzute la lit. b), incluzând modul de funcţionare a aparatului;
d) o listã cuprinzând standardele prevãzute la art. 7 din hotãrâre, aplicate în întregime sau parţial, şi descrierea soluţiei adoptate pentru îndeplinirea cerinţelor esenţiale atunci când aceste standarde nu au fost aplicate;
e) rezultatele calculelor fãcute la proiectare, rezultatele examinãrilor şi altele asemenea;
f) rapoarte de încercãri;
g) certificate de examinare CE de tip şi rezultatele încercãrilor relevante ale aparatelor care conţin pãrţi identice cu cele din proiect.

ANEXA 3

CRITERII MINIME
pentru recunoaşterea organismelor

Criteriile minime aplicate de Ministerul Economiei şi Finanţelor pentru recunoaşterea organismelor care îndeplinesc atribuţiile privind procedurile prevãzute în art. 8 din hotãrâre sunt urmãtoarele:
1. Organismele care solicitã recunoaşterea trebuie sã dispunã de personalul, de mijloacele şi de echipamentele necesare.
2. Personalul organismelor care solicitã recunoaşterea trebuie sã aibã competenţe tehnice şi sã dovedeascã integritate profesionalã.
3. Organismele care solicitã recunoaşterea trebuie sã lucreze într-o manierã independentã faţã de orice medii şi grupuri sau faţã de orice persoane care au un interes direct ori indirect în domeniul aparatelor de cântãrit cu funcţionare neautomatã, cu privire la efectuarea încercãrilor, pregãtirea rapoartelor, eliberarea certificatelor şi supravegherea impusã de hotãrâre.
4. Personalul organismelor care solicitã recunoaşterea trebuie sã pãstreze secretul profesional.
5. Organismele care solicitã recunoaşterea trebuie sã încheie o asigurare de rãspundere civilã pentru cazul în care rãspunderea nu revine statului potrivit legii.
Ministerul Economiei şi Finanţelor trebuie sã verifice periodic îndeplinirea condiţiilor prevãzute la pct. 1 şi 2.


ANEXA 4

MARCAJE ŞI INSCRIPŢIONĂRI

1. Aparatele care fac obiectul unei proceduri de evaluare a conformitãţii potrivit anexei nr. 2
1.1. Aceste aparate trebuie sã aibã aplicate:
a) - marcajul CE, care include simbolul CE aşa cum este descris la pct. 1.6, urmat de ultimele douã cifre ale anului în care a fost aplicat;
- numãrul/numerele de identificare a organismului/organismelor notificat/notificate care a/au fãcut supravegherea CE sau verificarea CE.
Marcajul menţionat mai sus şi inscripţionãrile trebuie aplicate pe aparat distinct, grupate împreunã;
b) etichetã cu fond verde, de formã pãtratã, cu dimensiunile de cel puţin 12,5 mm x 12,5 mm, cu litera "M" imprimatã în negru;
c) urmãtoarele inscripţionãri:
- numãrul certificatului de examinare CE de tip, unde este cazul;
- sigla sau denumirea producãtorului;
- clasa de exactitate, inclusã într-un oval sau între douã linii paralele orizontale unite prin douã jumãtãţi de cerc;
- limita maximã de cântãrire sub forma Max ...;
- limita minimã de cântãrire sub forma Min ...;
- diviziunea de verificare sub forma e =...;
- ultimele douã cifre ale anului în care a fost aplicat marcajul CE;
şi în plus, când este cazul:
- numãrul seriei aparatului;
- pentru aparatele construite din unitãţi separate care se asambleazã, marca de identificare pe fiecare subansamblu;
- diviziunea de verificare, dacã d < e, sub forma d =...;
- efectul maxim aditiv de tarã, sub forma T = +...;
- efectul maxim substractiv de tarã, dacã este diferit de Max, sub forma T = -...;
- valoarea diviziunii tarei, dacã este diferitã de d, sub forma d(T) =...;
- sarcina limitã (atunci când constructorul a prevãzut o limitã mai mare decât Max + T), sub forma Lim =...;
- limitele particulare de temperaturã între care aparatul satisface condiţiile de bunã funcţionare, sub forma... °C/...°C;
- raportul dintre receptoarele de greutãţi şi sarcinã.
1.2. Aparatele trebuie sã aibã facilitãţi corespunzãtoare pentru aplicarea marcajului CE şi/sau aplicarea inscripţionãrilor. Marcajul şi inscripţionãrile trebuie aplicate astfel încât sã fie imposibilã îndepãrtarea lor de pe aparat fãrã distrugerea acestora. Marcajul şi inscripţionãrile trebuie sã fie vizibile atunci când aparatul este în poziţia sa normalã de funcţionare.
1.3. Când se foloseşte o plãcuţã cu inscripţionãri, ea trebuie sã permitã sigilarea sa, cu excepţia cazului în care nu poate fi înlocuitã fãrã a fi distrusã. Dacã plãcuţa este sigilabilã, trebuie sã fie posibilã aplicarea pe ea a unei mãrci de control.
1.4. Inscripţionãrile Max, Min, e şi d trebuie, de asemenea, plasate lângã afişaj.
1.5. Fiecare dispozitiv de mãsurare a sarcinii, care este sau poate fi conectat la unul sau mai multe receptoare de sarcinã, trebuie sã aibã inscripţionãrile referitoare la receptoarele de sarcinã respective.
1.6. Marcajul CE conţine iniţialele "CE" cu forma prezentatã în figura urmãtoare:

NOTA(CTCE)
Figura reprezentând Marcajul CE se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 840 din 15.12.2008, la pagina 32.

1.6.1. În cazul în care marcajul trebuie sã fie mãrit sau micşorat, este necesar sã se respecte proporţiile prezentate în schiţa de mai sus.
1.6.2. Diversele componente ale marcajului CE trebuie sã aibã aceeaşi dimensiune pe verticalã, dar aceasta nu trebuie sã fie mai micã de 5 mm.
2. Alte aparate
Aparatele utilizate în aplicaţiile prevãzute la art. 3 lit. B din hotãrâre trebuie sã aibã inscripţionate:
a) sigla sau denumirea producãtorului;
b) limita maximã de cântãrire, sub forma Max.... .
Aceste aparate nu trebuie sã aibã eticheta la care se face referire la pct. 1.1 lit. b).
3. Simbolul de utilizare restrictivã specificat la art. 11 din hotãrâre
Simbolul de utilizare restrictivã este reprezentat prin litera "M" coloratã în negru, tãiatã de douã diagonale care se intersecteazã. Acest simbol este tipãrit pe o etichetã cu fond roşu, de forma unui pãtrat cu laturile de cel puţin 25 mm x 25 mm.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016