Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 163 din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.
ART. 1
Formarea continua a personalului didactic, a personalului didactic auxiliar şi a cadrelor de conducere, îndrumare şi control din sistemul de învãţãmânt preuniversitar cuprinde toate formele şi activitãţile de perfecţionare, inclusiv conversia profesionalã, prevãzute la <>art. 32 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi la <>art. 159-162 din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
(1) Se înfiinţeazã Centrul Naţional de Formare a Personalului din Învãţãmântul Preuniversitar, denumit în continuare CNFP, instituţie publica cu personalitate juridicã în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Spiru Haret nr. 10-12, sectorul 1.
(2) La data infiintarii, CNFP preia bunurile, drepturile şi obligaţiile Centrului Naţional de Formare a Personalului Didactic din Învãţãmântul Preuniversitar şi cele ale Centrului Naţional de Formare a Managerilor din Învãţãmântul Preuniversitar.
ART. 3
(1) Obiectul de activitate al CNFP îl constituie asigurarea calitãţii programelor de formare a personalului didactic, didactic auxiliar şi a cadrelor de conducere, îndrumare şi control din învãţãmântul preuniversitar pe baza standardelor şi a politicilor naţionale de formare stabilite de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, prin Direcţia generalã pentru educaţie continua, formarea şi perfecţionarea personalului didactic.
(2) Atribuţiile principale ale CNFP sunt:
a) elaborarea standardelor de formare continua a personalului didactic, didactic auxiliar şi a cadrelor de conducere, îndrumare şi control din învãţãmântul preuniversitar;
b) elaborarea criteriilor şi a modalitãţilor de acreditare a programelor de formare;
c) acreditarea prin comisiile specializate a programelor de formare continua, propuse de furnizorii de formare pe baza standardelor şi a metodologiilor aprobate de ministrul educaţiei şi cercetãrii;
d) iniţierea şi derularea de expertize privind conţinutul, proiectarea, realizarea şi evaluarea pregãtirii personalului din învãţãmântul preuniversitar;
e) efectuarea de studii de specialitate - diagnoza, prognoza şi altele asemenea;
f) iniţierea şi desfãşurarea, cu acordul Direcţiei generale pentru educaţie continua, formarea şi perfecţionarea personalului didactic, a unor activitãţi de dezvoltare profesionalã în domeniul educaţional, finanţate din fondurile unor programe naţionale şi internaţionale.
ART. 4
(1) CNFP are un numãr maxim de 35 de posturi.
(2) Personalul CNFP se angajeazã prin concurs, potrivit prevederilor legale în vigoare.
ART. 5
Conducerea CNFP va fi asigurata de un director şi de un director adjunct (cadre didactice universitare), în subordinea directorului general al Direcţiei generale pentru educaţie continua, formarea şi perfecţionarea personalului didactic. Procedura de numire a directorului şi a directorului adjunct şi reprezentarea CNFP în raporturile cu terţii vor fi stabilite prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetãrii.
ART. 6
Atribuţiile, regulamentul de organizare şi funcţionare, structura organizatoricã şi statul de funcţii ale CNFP se aproba prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetãrii.
ART. 7
Salarizarea personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic angajat în cadrul CNFP se face conform legii.
ART. 8
(1) Începând cu anul 2002 finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale CNFP se asigura din venituri extrabugetare şi din alocaţii de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii de la capitolul "Învãţãmânt".
(2) Veniturile extrabugetare ale CNFP provin din activitãţi de evaluare şi acreditare a programelor de formare continua, studii de specialitate, consultaţii în domeniul formãrii personalului didactic şi altele asemenea, precum şi din sponsorizãri, donaţii, venituri proprii realizate în condiţiile legii.
(3) Pentru anul 2001 finanţarea cheltuielilor prevãzute la alin. (1) se asigura integral de la bugetul de stat din fondurile prevãzute în bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii la capitolul "Învãţãmânt".
ART. 9
Litera A din anexa nr. 3 "Instituţiile şi unitãţile care funcţioneazã în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, exceptând instituţiile de cercetare ştiinţificã" la <>Hotãrârea Guvernului nr. 23/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 11 ianuarie 2001, se modifica dupã cum urmeazã:
- Poziţia XXII va avea urmãtorul cuprins:
"XXII. Centrul Naţional de Formare a Personalului din Învãţãmântul Preuniversitar - venituri extrabugetare şi alocaţii de la bugetul de stat"
- Poziţia XXIII se elimina.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Ecaterina Andronescu
Ministrul muncii şi solidaritãţii sociale,
Marian Sarbu
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu
--------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: