Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Guvernul României hotãrãşte:
ART. 1
(1) Structurile de primire turistice, indiferent de forma de proprietate şi de organizare, se clasifica în funcţie de caracteristicile constructive, de calitatea dotãrilor şi a serviciilor prestate.
(2) Prin structuri de primire turistice, în sensul prezentei hotãrâri, se înţelege orice construcţii şi amenajãri destinate, prin proiectare şi execuţie, cazarii sau servirii mesei pentru turişti, împreunã cu serviciile specifice aferente.
(3) Structurile de primire turistice includ hoteluri, moteluri, vile, cabane, campinguri, nave fluviale şi maritime, care dispun de spaţii de cazare, sate de vacanta, pensiuni, pensiuni agroturistice şi alte unitãţi cu funcţiuni de cazare turistica, unitãţile de alimentaţie din incinta acestora, unitãţile de alimentaţie publica, situate în staţiunile turistice, precum şi cele administrate de societãţi comerciale de turism, indiferent de amplasament, de forma de organizare şi de proprietate.
ART. 2
(1) Clasificarea structurilor de primire turistice se face de cãtre Oficiul de Autorizare şi Control în Turism, denumit în continuare O.A.C.T., instituţie publica în subordinea Ministerului Turismului, prin eliberarea certificatului de clasificare.
(2) Agentul economic care deţine sau administreazã structuri de primire turistice va solicita O.A.C.T. clasificarea acestora, cu minimum 60 de zile înainte de darea lor în folosinta.
(3) În termen de 60 de zile de la data înregistrãrii cererii, O.A.C.T. va efectua verificãrile necesare şi va elibera certificatul de clasificare. În cazul în care nu sunt îndeplinite criteriile pentru categoria minima de clasificare, O.A.C.T. va comunica agentului economic motivul pentru care structura de primire turistica nu poate fi clasificata.
(4) În situaţia în care s-au modificat condiţiile care au stat la baza acordãrii clasificarii, astfel încât nu se mai asigura categoria de clasificare acordatã, agentul economic este obligat sa solicite o noua clasificare a structurii de primire turistice în cauza, în termen de 30 de zile de la apariţia modificãrilor.
ART. 3
(1) Certificatele de clasificare eliberate vor fi vizate de O.A.C.T. din 3 în 3 ani. Agentul economic va solicita vizarea certificatului cu cel puţin 60 de zile înainte de expirarea termenului de 3 ani de la emiterea acestuia sau de la ultima viza.
(2) În termen de 60 de zile de la data înregistrãrii cererii agentului economic, O.A.C.T. va proceda la reverificarea structurii de primire turistice în cauza şi va acorda viza solicitatã, în mãsura în care sunt îndeplinite condiţiile şi criteriile minime de clasificare pentru categoria respectiva. În caz contrar, structura de primire turistica va fi clasificata la un nivel inferior. Dacã nu sunt îndeplinite cel puţin condiţiile şi criteriile pentru categoria minima de clasificare, se procedeazã la retragerea certificatului de clasificare.
(3) Pentru structurile de primire turistice care au fost date în folosinta anterior intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri şi care n-au obţinut certificatul de clasificare, ori pentru cele la care a expirat termenul de 3 ani de la eliberarea acestuia, termenul de 60 de zile prevãzut la alin. (1) şi (2) curge de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 4
Este interzisã funcţionarea structurilor de primire turistice neclasificate, cu certificate de clasificare nevizate, cu viza expiratã sau cu o alta structura a spaţiilor decât cea stabilitã prin anexa la certificatul de clasificare.
ART. 5
(1) Însemnele privind tipul structurii de primire turistice şi nivelul de clasificare se expun, la loc vizibil, în exteriorul unitãţilor, pentru a fi cunoscute de turişti.
(2) Certificatul de clasificare şi anexa acestuia privind structura spaţiilor se pãstreazã în permanenta în structura de primire turistica în cauza, pentru a fi prezentat organelor de control abilitate.
ART. 6
Condiţiile şi criteriile de clasificare a structurilor de primire turistice se stabilesc de Ministerul Turismului, prin norme metodologice publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 7
(1) Certificatul de clasificare se retrage de cãtre personalul de specialitate al O.A.C.T., atunci când nu este respectat unul dintre urmãtoarele criterii minime care influenţeazã direct protecţia turistilor:
a) asigurarea apei calde la grupurile sanitare şi în spaţiile de producţie, din structurile de primire turistice unde acest criteriu este obligatoriu, potrivit normelor menţionate la art. 6;
b) asigurarea functionarii şi întreţinerii corespunzãtoare a grupurilor sanitare;
c) asigurarea unei temperaturi minime de 18 grade C, pe timp de iarna, în spaţiile de cazare şi de servire a mesei;
d) deţinerea autorizaţiilor: sanitarã, sanitar-veterinara şi de mediu;
e) deţinerea autorizaţiilor de prevenire şi stingere a incendiilor - P.S.I., în cazul unitãţilor pentru care, potrivit legii, este obligatorie obţinerea acestora.
(2) Restituirea certificatului de clasificare retras se va face dupã ce personalul de specialitate al O.A.C.T. constata remedierea deficienţelor şi achitarea tarifului aferent acestei prestaţii de cãtre agentul economic.
(3) Ministerul Turismului va publica, trimestrial, lista cu structurile de primire turistice cãrora le-au fost retrase certificatele de clasificare şi, respectiv, lista structurilor de primire turistice cãrora le-au fost restituite certificatele de clasificare.
Publicarea se va face cel puţin într-un cotidian central şi cel puţin într-unul local din judeţul în care sunt situate structurile de primire turistice în cauza.
ART. 8
O.A.C.T. va proceda la declasificarea structurilor de primire turistice, în situaţia în care constata nerespectarea criteriilor avute în vedere la clasificare, altele decât cele prevãzute la art. 7.
ART. 9
Activitãţile de analiza a documentaţiilor, de verificare la fata locului şi de consultanţa, acordate în vederea eliberãrii şi vizarii certificatelor de clasificare, precum şi efectuarea unei noi clasificari, reprezintã prestãri de servicii, pentru care tarifele se stabilesc pe baza prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 58/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Turismului.
ART. 10
(1) Certificatele de clasificare eliberate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei hotãrâri îşi pãstreazã valabilitatea.
(2) În cazul certificatelor de clasificare la care a expirat termenul de 3 ani de la emitere, prin derogare de la prevederile art. 3, vizarea acestora se va face eşalonat, într-un interval de cel mult 12 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 11
Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, dacã nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa fie considerate infracţiuni:
a) desfãşurarea activitãţii în structuri de primire turistice neclasificate, cu certificate de clasificare nevizate, cu viza expiratã sau cu alta structura a spaţiilor decât cea stabilitã prin certificatul de clasificare, dupã depãşirea termenelor prevãzute la art. 2 şi 3;
b) nerespectarea criteriilor care au stat la baza clasificarii;
c) nesolicitarea reclasificarii structurii de primire turistice şi, respectiv, a vizarii certificatului de clasificare în termenele prevãzute la art. 2 şi 3;
d) neexpunerea, în exteriorul unitãţii, a însemnelor privind tipul structurii de primire turistice şi nivelul de clasificare sau neprezentarea la solicitarea organelor de control a documentelor de clasificare;
e) înscrierea unor informaţii false privind tipul structurii de primire turistice şi nivelul de clasificare, în materialele de promovare, pe firme sau pe însemnele prevãzute la art. 5.
ART. 12
Contravenţiile prevãzute la art. 11 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) faptele prevãzute la lit. c) şi d), cu amenda de la 400.000 lei la 600.000 lei;
b) fapta prevãzutã la lit. b), cu amenda de la 600.000 lei la 800.000 lei;
c) faptele prevãzute la lit. a) şi e), cu amenda de la 800.000 lei la 1.000.000 lei.
ART. 13
Contravenţiile se constata şi amenzile se aplica de cãtre personalul de specialitate al O.A.C.T.
ART. 14
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 11 le sunt aplicabile prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, completatã şi modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1994 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 65/1994 .
ART. 15
La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 114/1995 privind clasificarea pe stele şi categorii a structurilor de primire turistice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 42 din 6 martie 1995, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA
Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul turismului,
Mirel Tariuc,
secretar de stat
Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Mircea Ciumara
----------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: