Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 600 din 13 iunie 2007  privind protectia tinerilor la locul de munca    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 600 din 13 iunie 2007 privind protectia tinerilor la locul de munca

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 473 din 13 iulie 2007
HOTĂ?RÂRE nr. 600 din 13 iunie 2007
privind protecţia tinerilor la locul de munca
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 473 din 13 iulie 2007

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al art. 51 alin. (1) lit. b) din Legea securitãţii şi sãnãtãţii în munca nr. 319/2006,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Prevederile prezentei hotãrâri au drept scop asigurarea protecţiei tinerilor impotriva exploatãrii economice, oricãrei munci susceptibile sa dãuneze securitãţii, sãnãtãţii sau dezvoltãrii lor fizice, psihologice, morale ori sociale sau sa pericliteze educaţia acestora.
ART. 2
Prevederile prezentei hotãrâri se aplica oricãrei persoane în varsta de pana la 18 ani care are încheiat un contract individual de munca în conformitate cu legislaţia în vigoare.
ART. 3
În sensul prezentei hotãrâri, termenii şi notiunile folosite au urmãtoarea semnificatie:
a) tânãr - orice persoana în varsta de cel puţin 15 ani şi de cel mult 18 ani;
b) copil - orice persoana care nu a atins varsta de 15 ani sau orice tânãr în varsta de cel puţin 15 ani şi de cel mult 18 ani care face încã obiectul şcolarizãrii obligatorii pe baza de program integral, stabilit de lege;
c) munca uşoarã - toate activitãţile care, prin natura proprie sarcinilor pe care le presupun şi a condiţiilor specifice în care acestea sunt efectuate, nu pot prejudicia securitatea, sãnãtatea sau dezvoltarea copilului şi tanarului şi nu sunt de natura sa prejudicieze frecventa şcolarã, participarea la programe de orientare ori de formare profesionalã, aprobate de conducerea unitãţii de învãţãmânt, sau capacitatea acestora de a beneficia de instruirea primitã;
d) timp de lucru - orice perioada în care tanarul presteazã munca, se afla la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare;
e) perioada de repaus - orice perioada care nu este timp de lucru.
ART. 4
Angajatorul este obligat sa asigure tinerilor condiţii de munca adaptate vârstei lor.
ART. 5
(1) Încadrarea în munca a copiilor este interzisã.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), copiii în varsta de cel puţin 16 ani, care fac obiectul şcolarizãrii obligatorii, pe baza de program integral, pot încheia, în condiţiile legii, un contract individual de munca în calitate de salariat pentru desfãşurarea de munci uşoare.
(3) Copilul care face obiectul şcolarizãrii obligatorii pe baza de program integral poate încheia un contract individual de munca şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul pãrinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru desfãşurarea de activitãţi potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacã astfel nu îi sunt periclitate sãnãtatea, dezvoltarea şi pregãtirea profesionalã.
ART. 6
(1) Angajatorul este obligat sa ia mãsurile necesare pentru asigurarea securitãţii şi protejarea sãnãtãţii tinerilor, ţinând seama, în special, de riscurile specifice prevãzute la art. 9.
(2) Angajatorul trebuie sa punã în practica mãsurile prevãzute la alin. (1), pe baza evaluãrii riscurilor existente pentru tineri şi legate de munca acestora.
(3) Evaluarea prevãzutã la alin. (2) trebuie sa fie efectuatã înainte ca ţinerii sa înceapã munca şi la orice modificare semnificativã a condiţiilor de munca şi trebuie sa vizeze, în principal, urmãtoarele elemente:
a) echipamentul de munca şi organizarea locului de munca şi a postului de lucru;
b) natura, nivelul şi durata expunerii la agenţi fizici, biologici şi chimici;
c) organizarea, categoria şi modul de utilizare a echipamentelor de munca, în special a agenţilor prevãzuţi la lit. b), maşinilor, aparatelor şi dispozitivelor, precum şi manipularea acestora;
d) stabilirea procedeelor de munca şi a desfãşurãrii muncii şi interactiunea acestora, respectiv organizarea muncii;
e) nivelul pregãtirii profesionale şi al instruirii acordate tinerilor.
(4) În cazul în care evaluarea prevãzutã la alin. (2) demonstreaza existenta unui risc pentru securitatea, sãnãtatea fizica sau mentala ori dezvoltarea tinerilor, angajatorul are obligaţia de a asigura evaluarea şi supravegherea sãnãtãţii tinerilor, la intervale regulate, în mod gratuit şi adecvat, în conformitate cu reglementãrile în vigoare.
ART. 7
(1) Angajatorul este obligat sa informeze, în scris, ţinerii asupra eventualelor riscuri şi asupra tuturor mãsurilor luate în ceea ce priveşte securitatea şi sãnãtatea lor.
(2) Angajatorul este obligat sa informeze, în scris, pãrinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor angajaţi în condiţiile art. 5 alin. (3) asupra tuturor mãsurilor luate în ceea ce priveşte securitatea şi sãnãtatea lor.
ART. 8
Angajatorul apeleazã la serviciile de prevenire şi protecţie, prevãzute la art. 7 din Legea securitãţii şi sãnãtãţii în munca nr. 319/2006, în vederea planificarii, aplicãrii şi controlului condiţiilor de securitate şi de sãnãtate aplicabile în munca tinerilor, conform prevederilor legale în vigoare.
ART. 9
(1) Angajatorul are obligaţia de a proteja ţinerii impotriva riscurilor specifice pentru securitatea, sãnãtatea şi dezvoltarea lor, riscuri care rezulta din lipsa lor de experienta, din constientizarea insuficienta a riscurilor existente sau potenţiale ori din faptul ca ţinerii sunt încã în dezvoltare.
(2) Fãrã a aduce atingere art. 5 alin. (1) şi în scopul prevãzut la alin. (1) este interzisã angajarea tinerilor pentru activitãţi care:
a) depãşesc în mod evident capacitatile lor fizice sau psihologice;
b) implica o expunere nociva la agenţi toxici, cancerigeni, care determina modificãri genetice ereditare, având efecte nocive pentru fat pe durata graviditatii sau având orice alt efect nociv cronic asupra fiinţei umane;
c) implica o expunere nociva la radiatii;
d) prezintã riscuri de accidentare, pe care se presupune ca ţinerii nu le pot identifica sau preveni, din cauza atentiei insuficiente pe care o acorda securitãţii în munca, a lipsei lor de experienta ori de pregãtire;
e) pun în pericol sãnãtatea acestora din cauza frigului ori a caldurii extreme sau din cauza zgomotului ori a vibratiilor.
(3) Printre activitãţile şi procedeele care sunt susceptibile sa antreneze riscuri specifice pentru tineri, în sensul prevederilor alin. (1), figureazã, în special:
a) activitãţile care implica o expunere nociva la agenţii fizici, biologici şi chimici prevãzuţi la pct. I din anexa;
b) procedeele şi activitãţile prevãzute la pct. II din anexa.
ART. 10
(1) În cazul tinerilor durata timpului de munca este de maximum 6 ore/zi şi 30 de ore/saptamana.
(2) În situaţia în care tanarul cumuleazã mai multe funcţii în baza unor contracte individuale de munca, timpul de munca efectuat se insumeaza şi nu poate depãşi, cumulat, durata prevãzutã la alin. (1).
ART. 11
Ţinerii nu pot presta munca suplimentarã.
ART. 12
(1) Ţinerii nu pot presta munca de noapte.
(2) Copiii angajaţi în condiţiile prevãzute la art. 5 alin. (2) şi (3) nu pot presta munca între orele 20,00 şi 6,00.
ART. 13
Ţinerii beneficiazã de o pauza de masa de cel puţin 30 de minute consecutive, în cazul în care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore şi jumãtate.
ART. 14
(1) Între doua zile de munca, ţinerii beneficiazã de o perioada minima de repaus de 12 ore consecutive.
(2) Între doua zile de munca, copiii încadraţi în munca conform art. 5 alin. (2) şi (3) beneficiazã de o perioada minima de repaus de 14 ore consecutive.
(3) Ţinerii beneficiazã de o perioada de repaus sãptãmânal de doua zile consecutive, de regula sambata şi duminica.
ART. 15
(1) Ţinerii beneficiazã de un concediu de odihna suplimentar de cel puţin 3 zile lucrãtoare.
(2) În cazurile prevãzute la art. 5 alin. (2) şi (3), angajatorii se asigura ca perioada libera de orice munca este inclusã, în mãsura posibilului, în cadrul vacantelor şcolare ale copiilor care fac obiectul şcolarizãrii obligatorii pe baza de program integral, impusa de legislaţia nationala.
ART. 16
Anexa face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 17
La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga prevederile <>Ordinului ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei nr. 753/2006 privind protecţia tinerilor în munca, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 925 din 15 noiembrie 2006.
*

Prezenta hotãrâre transpune Directiva Consiliului nr. 94/33/CE din 22 iunie 1994 privind protecţia tinerilor la locul de munca, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 216/1994.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii, familiei şi egalitãţii de sanse,
Paul Pacuraru

Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolaescu

Ministrul educaţiei, cercetãrii şi tineretului,
Cristian Mihai Adomnitei

Bucureşti, 13 iunie 2007.
Nr. 600.


ANEXA
LISTA
cuprinzând agenţii, activitãţile şi procedeele
care pot antrena riscuri specifice pentru securitatea,
sãnãtatea şi dezvoltarea tinerilor, la
care se face referire în art. 9 din hotãrâre

I. Agenţi
1. Agenţi fizici:
a) radiatiile ionizante;
b) munca în atmosfera hiperbarica, de exemplu în incintele presurizate, la scufundari subacvative.
2. Agenţi biologici: agenţii biologici din grupele 3 şi 4, în sensul prevederilor Hotãrârii Guvernului nr. 1.092/2006 privind protecţia lucrãtorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi biologici în munca.
3. Agenţi chimici:
a) substantele şi preparatele care sunt clasificate în toxice (T), foarte toxice (Tx), corozive (C) sau explozive (E), conform Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 451/2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Hotãrârii Guvernului nr. 490/2002 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi Hotãrârii Guvernului nr. 92/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea preparatelor chimice periculoase;
b) substantele şi preparatele care se clasifica în nocive, conform prevederilor actelor normative prevãzute la lit. a), şi comporta urmãtoarele riscuri:
- pot determina efecte ireversibile foarte grave (R39);
- pot determina efecte ireversibile (R40);
- pot antrena o sensibilizare prin inhalare (R42);
- pot antrena o sensibilizare prin contact cu pielea (R43);
- pot cauza cancer (R45);
- pot cauza modificãri genetice ereditare (R46);
- pot avea efecte grave pentru sãnãtate în caz de expunere prelungitã (R48);
- pot reduce fertilitatea (R60);
- pot determina apariţia, pe durata graviditatii, a unor efecte nocive pentru copil (R61);
c) substantele şi preparatele, conform prevederilor actelor normative prevãzute la lit. a), care se clasifica în iritante (Xi) şi comporta unul sau mai multe din urmãtoarele forme de risc:
- sunt inflamabile (R12);
- pot antrena o sensibilizare prin inhalare (R42);
- pot antrena o sensibilizare prin contact cu pielea (R43);
d) substantele şi preparatele prevãzute de Hotãrârea Guvernului nr. 1.093/2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sãnãtate pentru protecţia lucrãtorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de munca;
e) plumbul şi compusii sãi, în mãsura în care agenţii respectivi pot sa fie absorbiti de organismul uman;
f) azbestul.

II. Procedee şi activitãţi:
a) procedeele şi activitãţile prevãzute în anexa la Hotãrârea Guvernului nr. 1.093/2006;
b) activitãţi de fabricaţie şi de manipulare a dispozitivelor, artificiilor sau diverselor obiecte care conţin explozivi;
c) activitãţi din menajeriile de animale feroce şi veninoase;
d) activitãţi de sacrificare industriala a animalelor;
e) activitãţi care presupun manipularea aparatelor de producere, de inmagazinare sau de folosire a gazelor comprimate, lichefiate sau dizolvate;
f) activitãţi care presupun folosirea cuvelor, bazinelor, rezervoarelor, recipientelor sau canistrelor care conţin agenţii chimici prevãzuţi la pct. I.3;
g) activitãţi care comporta risc de prabusire, surpare, cadere de la înãlţime;
h) activitãţi care comporta riscuri electrice de inalta tensiune;
i) activitãţi al cãror ritm este condiţionat de maşini şi care sunt remunerate în funcţie de rezultat.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016