Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 6 din 23 octombrie 2009 referitoare la contestatia privind respingerea inregistrarii candidaturii doamnei Maria Zetea la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2009
EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 723 din 27 octombrie 2009
HOTĂ?RÂRE nr. 6 din 23 octombrie 2009
referitoare la contestaţia privind respingerea înregistrãrii candidaturii doamnei Maria Zetea la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2009
EMITENT: CURTEA CONSTITUŢIONALÃ
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 723 din 27 octombrie 2009
Acsinte Gaspar - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Petre Lãzãroiu - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Augustin Zegrean - judecãtor
Antonia Constantin - procuror
Ioana Marilena Chiorean - magistrat-asistent
La data de 23 octombrie 2009 a fost înregistratã la Curtea Constituţionalã contestaţia formulatã de doamna Maria Zetea împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 13/D din 20 octombrie 2009 privind respingerea înregistrãrii candidaturii sale la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2009.
Contestaţia formeazã obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 7.836F/2009, la care au fost ataşate propunerea de candidaturã a doamnei Maria Zetea împreunã cu decizia contestatã, transmise de Biroul Electoral Central cu Adresa înregistratã la Curtea Constituţionalã cu nr. J5.820 din 21 octombrie 2009.
În temeiul dispoziţiilor <>art. 52 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi ale <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, contestaţiile se soluţioneazã fãrã înştiinţarea pãrţilor, cu participarea reprezentantului Ministerului Public, pe baza sesizãrii şi a celorlalte documente aflate la dosar.
În motivarea contestaţiei, doamna Maria Zetea susţine cã i s-a îngrãdit nejustificat dreptul de a candida, deoarece nu a depus declaraţia de avere, declaraţia de interese, declaraţia pe propria rãspundere în sensul cã a avut sau nu calitatea de lucrãtor al Securitãţii sau de colaborator al acesteia şi nici lista susţinãtorilor. În acest sens considerã cã este suficientã declaraţia sa pe propria rãspundere, în sensul cã nu are avere, şi, având în vedere cã a vândut "peste 500.000 cãrţi în ţarã şi strãinãtate", aratã cã nu mai este necesarã depunerea listei de susţinãtori.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a contestaţiei, arãtând cã în mod corect Biroul Electoral Central a respins înregistrarea candidaturii doamnei Maria Zetea, întrucât aceasta nu îndeplineşte condiţiile prevãzute de lege, propunerea sa de candidaturã nefiind însoţitã de declaraţia de avere, de declaraţia de interese, de declaraţia pe propria rãspundere în sensul cã a avut sau nu calitatea de lucrãtor al Securitãţii sau de colaborator al acesteia şi nici de lista de susţinãtori.
CURTEA,
examinând contestaţia în raport cu prevederile <>Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, vãzând concluziile reprezentantului Ministerului Public, precum şi documentele aflate la dosar, reţine urmãtoarele:
Potrivit dispoziţiilor <>art. 146 lit. f) din Constituţie , ale <>art. 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992 , precum şi celor ale <>art. 11^2 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004 , Curtea Constituţionalã este competentã sã soluţioneze contestaţia privind respingerea înregistrãrii candidaturii doamnei Maria Zetea pentru funcţia de Preşedinte al României.
Curtea constatã cã prin decizia contestatã a Biroului Electoral Central s-a reţinut cã propunerea de candidaturã a doamnei Maria Zetea nu este însoţitã de declaraţia de avere, de declaraţia de interese, de declaraţia pe propria rãspundere în sensul cã a avut sau nu calitatea de lucrãtor al Securitãţii sau de colaborator al acesteia şi nici de lista de susţinãtori.
Potrivit dispoziţiilor <>art. 3 alin. (2) din Legea nr. 370/2004 , "Candidaturile propuse de partidele şi de alianţele politice, precum şi candidaturile independente pot fi depuse numai dacã sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegãtori", iar, în conformitate cu dispoziţiile <>art. 9 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) din acelaşi act normativ, propunerile de candidaţi pentru alegerea Preşedintelui României se fac în scris şi vor fi primite numai dacã "sunt însoţite de declaraţia de acceptare a candidaturii, scrisã, semnatã şi datatã de candidat, de declaraţia de avere, declaraţia de interese, de o declaraţie pe propria rãspundere a candidatului în sensul cã a avut sau nu calitatea de lucrãtor al Securitãţii sau de colaborator al acesteia, precum şi de lista susţinãtorilor, al cãror numãr nu poate fi mai mic de 200.000 de alegãtori".
Faţã de prevederile de lege citate şi situaţia mai sus arãtatã, aşa cum rezultã din actele dosarului, Curtea Constituţionalã constatã cã respingerea de cãtre Biroul Electoral Central a înregistrãrii candidaturii doamnei Maria Zetea la alegerile pentru Preşedintele României este legalã, iar contestaţia formulatã de aceasta împotriva deciziei privind respingerea înregistrãrii candidaturii este nefondatã.
Pentru considerentele arãtate, în temeiul <>art. 146 lit. f) din Constituţie , al <>art. 11 alin. (1) lit. B. a) , al <>art. 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992 , precum şi al <>art. 11^2 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004 ,
CURTEA CONSTITUŢIONALÃ
În numele legii
HOTÃRÃŞTE:
Respinge contestaţia formulatã împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 13/D din 20 octombrie 2009 privind respingerea înregistrãrii candidaturii doamnei Maria Zetea la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2009.
Hotãrârea este definitivã, se comunicã Biroului Electoral Central şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
PREŞEDINTE,
ACSINTE GASPAR
Magistrat-asistent,
Ioana Marilena Chiorean
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: