───────
(Anexa nr. 5
────────────
la normele metodologice)
────────────────────────
GHID
pentru întocmirea fişelor tehnice de securitate
Scopul prezentei anexe este de a asigura uniformitate şi precizie în conţinutul fiecãrei secţiuni obligatorii a fişei tehnice de securitate, astfel încât fişele tehnice de securitate rezultate sã dea posibilitatea utilizatorilor profesionali sã ia mãsurile necesare cu privire la protecţia sãnãtãţii şi a securitãţii la locul de muncã şi la protecţia mediului.
Informaţiile furnizate în fişa tehnicã de securitate trebuie prezentate într-o manierã clarã şi concisã. Fişa tehnicã de securitate este elaboratã de cãtre o persoanã competentã, care trebuie sã ţinã seama de nevoile specifice ale utilizatorului, în mãsura în care acestea sunt cunoscute. Persoanele responsabile de introducerea pe piaţã a substanţelor şi preparatelor periculoase trebuie sã se asigure cã personalul care elaboreazã fişa tehnicã de securitate a fost pregãtit corespunzãtor, inclusiv prin participarea la cursuri de perfecţionare. Pentru preparatele care nu sunt clasificate ca periculoase, dar pentru care este necesarã întocmirea unei fişe tehnice de securitate, conform art. 16 alin. (2) din prezentele norme metodologice, trebuie furnizate, în cadrul fiecãrei secţiuni, informaţiile corespunzãtoare.
În unele cazuri pot fi necesare informaţii suplimentare din punctul de vedere al gamei largi de proprietãţi ale substanţelor şi preparatelor periculoase. Dacã în anumite cazuri se constatã cã informaţiile privind anumite proprietãţi nu au relevanţã sau nu pot fi asigurate din punct de vedere tehnic, motivele legate de acest lucru vor fi clar explicate în cadrul fiecãrei secţiuni a fişei tehnice de securitate. Trebuie furnizate informaţii privind fiecare proprietate periculoasã a substanţelor şi preparatelor periculoase. Dacã se menţioneazã cã un anumit pericol nu existã, se diferenţiazã clar între cazurile în care persoana care realizeazã clasificarea nu are informaţii la dispoziţie şi cazurile în care sunt disponibile rezultatele negative ale testelor.
Data emiterii fişei tehnice de securitate este înscrisã pe prima paginã a acesteia.
În cazul în care o fişã tehnicã de securitate este revizuitã, modificãrile trebuie aduse la cunoştinţã tuturor utilizatorilor interesaţi.
Fişele tehnice de securitate sunt necesare şi pentru anumite substanţe şi preparate periculoase speciale (cum ar fi metale în formã masivã, aliaje, gaze comprimate) prevãzute în cap. 8 şi 9 ale anexei nr. 1 la normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 490/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru care existã exceptãri în ceea ce priveşte etichetarea.
SECŢIUNEA 1
Identificarea substanţei/preparatului periculos şi a firmei sau întreprinderii
1.1. Identificarea substanţei sau preparatului periculos
Termenul folosit pentru identificare trebuie sã fie identic cu cel înscris pe etichetã, conform prevederilor anexei nr. 1 la normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 200/2000 , aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 490/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Pot fi prevãzute şi alte mijloace de identificare disponibile.
1.2. Utilizarea substanţei/preparatului periculos
Sunt indicate utilizãrile prevãzute sau recomandate ale substanţei sau preparatului periculos, în mãsura în care acestea sunt cunoscute. În cazurile în care existã mai multe utilizãri posibile, sunt indicate numai utilizãrile cele mai importante sau cele uzuale. O descriere concisã a utilizãrii concrete, cum ar fi inhibitor de flacãrã sau antioxidant, trebuie, de asemenea, inclusã.
1.3. Identificarea firmei/întreprinderii
Este identificatã persoana responsabilã de introducerea pe piaţã a substanţei sau preparatului periculos. Sunt indicate adresa completã şi numãrul de telefon ale acestei persoane.
1.4. Telefon pentru urgenţe
Suplimentar faţã de informaţiile prevãzute la pct. 1.1, 1.2 şi 1.3, este furnizat numãrul de telefon pentru urgenţe al firmei.
SECŢIUNEA a 2-a
Compoziţia/informaţii despre ingrediente
Informaţiile furnizate în cadrul acestei secţiuni a fişei tehnice de securitate trebuie sã dea posibilitatea destinatarului sã identifice imediat pericolele pe care le prezintã componenţii preparatului periculos. Pericolele pe care le prezintã preparatul periculos propriu-zis sunt prezentate în secţiunea privind "Identificarea pericolelor substanţei/preparatului periculos" din cadrul fişei tehnice de securitate.
2.1. Nu este necesarã indicarea întregii compoziţii (natura ingredientelor şi concentraţia acestora) a preparatului periculos, deşi o descriere generalã a componenţilor şi a concentraţiilor acestora poate fi utilã.
2.2. Pentru un preparat clasificat ca periculos sunt indicate urmãtoarele substanţe periculoase împreunã cu concentraţia sau limitele de concentraţie ale acestora:
a) substanţele periculoase care prezintã un pericol pentru sãnãtate sau mediu în sensul prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 200/2000 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 451/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dacã acestea sunt prezente în concentraţii egale sau superioare celor prevãzute în tabelul de la art. 3 alin. (5) din prezentele norme metodologice (dacã nu sunt prevãzute limite inferioare în anexa nr. 2 la normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 200/2000 , aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 490/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau în anexele nr. 1, 2 sau 3 la prezentele norme metodologice); şi
b) substanţele periculoase pentru care existã valori limitã ale concentraţiei admise pentru expunerea la locul de muncã, care nu sunt încã incluse la lit. a).
2.3. Pentru un preparat care nu este clasificat ca periculos vor fi indicate urmãtoarele substanţe periculoase împreunã cu concentraţia sau limitele de concentraţie ale acestora, dacã acestea sunt prezente într-o concentraţie individualã egalã sau mai mare de 1% în greutate pentru preparatele negazoase şi egalã sau mai mare de 0,2% în volum pentru preparatele gazoase:
a) substanţele periculoase care prezintã pericol pentru sãnãtate sau mediu în sensul prevederilor normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 200/2000 , aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 490/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare; şi
b) substanţele periculoase pentru care existã valori limitã ale concentraţiei admise pentru expunerea la locul de muncã.
În cazul în care persoana responsabilã de introducerea pe piaţã a preparatului periculos poate demonstra cã menţionarea în fişa tehnicã de securitate a identitãţii a unei substanţe periculoase clasificate exclusiv ca:
a) iritantã, cu excepţia celor încadrate la fraza de risc R41 sau iritante în combinaţie cu una sau mai multe din celelalte proprietãţi prevãzute la art. 10 alin. (2) lit. d) din prezentele norme metodologice; sau
b) nocivã, în combinaţie cu una sau mai multe proprietãţi prevãzute la art. 10 alin. (2) lit. d) din prezentele norme metodologice, care prezintã ele însele efecte letale acute, aduce prejudicii naturii confidenţiale a proprietãţii sale intelectuale, aceasta poate, conform prevederilor secţiunii B a anexei nr. 4 la prezentele norme metodologice, sã se refere la acea substanţã cu ajutorul unei denumiri care identificã cele mai importante grupe chimice funcţionale sau al unei denumiri alternative.
2.4. Este prezentatã clasificarea substanţelor periculoase prevãzute la pct. 2.3 (conform prevederilor art. 2 şi 5 din prezentele norme metodologice sau ale anexei nr. 2 la normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 200/2000 , aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 490/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare), inclusiv literele pentru simboluri şi frazele de risc R care sunt atribuite în funcţie de pericolele care decurg din proprietãţile fizico-chimice, pericolele pentru sãnãtate şi pericolele pentru mediu ale acestora. Nu este necesarã înscrierea completã a frazelor de risc R în cadrul acestei secţiuni (se face referire la secţiunea privind "Alte informaţii" din cadrul fişei tehnice de securitate, unde este înscris textul complet al fiecãrei fraze de risc R importante).
2.5. Sunt indicate numele şi numerele EINECS sau ELINCS ale substanţelor periculoase prevãzute la pct. 2.2 şi 2.3, conform prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 200/2000 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 451/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Dacã sunt disponibile, pot fi utilizate şi numãrul CAS şi denumirea IUPAC. În cazul substanţelor periculoase pentru care este utilizatã o denumire alternativã, conform prevederilor art. 19 din prezentele norme metodologice sau ale pct. 2.3 din prezenta anexã, nu este necesarã o identificare chimicã precisã.
2.6. În cazul în care identitatea anumitor substanţe periculoase trebuie sã rãmânã confidenţialã, conform prevederilor art. 19 din prezentele norme metodologice sau ale pct. 2.3 din prezenta anexã, trebuie descrisã natura chimicã a acestora în scopul asigurãrii unei manipulãri sigure a preparatelor periculoase respective.
Denumirea utilizatã pentru substanţa periculoasã respectivã trebuie sã fie aceeaşi cu cea care derivã din aplicarea procedurilor de mai sus.
SECŢIUNEA a 3-a
Identificarea pericolelor substanţei/preparatului periculos
În cadrul acestei secţiuni a fişei tehnice de securitate este prezentatã clasificarea substanţei sau a preparatului periculos, conform procedurii de clasificare prevãzute în <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 200/2000 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 451/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau prevederilor prezentelor norme metodologice. Sunt indicate în mod clar şi concis pericolele pe care substanţa sau preparatul periculos le prezintã pentru om şi pentru mediu. Se face în mod clar distincţie între preparatele clasificate ca periculoase şi cele care nu sunt clasificate ca periculoase conform prevederilor prezentelor norme metodologice. Se descriu cele mai importante efecte şi simptome adverse fizico-chimice asupra sãnãtãţii umane şi asupra mediului şi simptomele legate de utilizãrile şi de posibilele utilizãri greşite ale substanţei sau preparatului, care pot fi prevãzute în mod logic.
Poate fi necesarã menţionarea altor pericole, cum ar fi: prãfuirea, sufocarea, îngheţul sau efectele asupra mediului, precum pericolele pentru organismele care trãiesc în sol, care nu rezultã din clasificare, dar care pot contribui la pericolele generale prezentate de preparatul periculos.
Informaţiile înscrise pe etichetã sunt furnizate în secţiunea "Informaţii privind reglementãrile specifice aplicabile" din cadrul fişei tehnice de securitate.
SECŢIUNEA a 4-a
Mãsuri de prim ajutor
În cadrul acestei secţiuni a fişei tehnice de securitate sunt descrise mãsurile de prim ajutor în cazul expunerii la substanţe sau preparate periculoase.
Se specificã mai întâi dacã este necesarã asistenţa medicalã imediatã.
Informaţiile privind mãsurile de prim ajutor trebuie sã fie concise şi uşor de înţeles de cãtre victimã, însoţitor şi cei care acordã primul ajutor. Sunt prezentate, pe scurt, simptomele şi efectele în urma expunerii la substanţe sau preparate periculoase. Instrucţiunile trebuie sã indice mãsurile care trebuie luate pe loc în cazul unui accident şi dacã pot apãrea efecte întârziate dupã expunerea la substanţe sau preparate periculoase.
Informaţiile sunt structurate pe subcapitole, în funcţie de cãile diferite de expunere, cum ar fi inhalarea, contactul cu pielea şi ochii şi ingerarea. Se indicã dacã este necesarã sau recomandabilã asistenţa medicalã calificatã. Pentru unele substanţe sau preparate periculoase poate fi important sã se sublinieze faptul cã trebuie sã existe mijloace speciale pentru tratament specific şi imediat la locul de muncã.
SECŢIUNEA a 5-a
Mãsuri de combatere a incendiilor
În cadrul acestei secţiuni a fişei tehnice de securitate se face referire la cerinţele de combatere a incendiilor provocate de o substanţã sau de un preparat periculos sau care izbucnesc în apropierea substanţei sau preparatului periculos, indicându-se:
a) mijloacele de stingere adecvate;
b) mijloacele de stingere care nu trebuie folosite din motive de securitate;
c) pericolele de expunere speciale legate de substanţa sau preparatul periculos propriu-zis, produsele de ardere, gazele rezultate;
d) echipamentul de protecţie special pentru pompieri.
SECŢIUNEA a 6-a
Mãsuri împotriva pierderilor accidentale
În funcţie de substanţa sau preparatul periculos implicat, pot fi necesare informaţii cu privire la:
a) mãsurile de precauţie personale, cum ar fi: îndepãrtarea surselor de aprindere, asigurarea unei ventilaţii sau protecţii respiratorii suficiente, controlarea prafului, împiedicarea contactului cu ochii şi cu pielea;
b) mãsurile de precauţie pentru mediu, cum ar fi: pãstrarea distanţei faţã de scurgeri, apa de suprafaţã şi freaticã şi sol, necesitatea alertãrii vecinãtãţilor;
c) metodele de curãţare, cum ar fi: folosirea materialelor absorbante (nisip, diatomitã, liant acid, liant universal, rumeguş), reducerea cantitãţii de gaze/fum cu apã, diluare.
Se vor lua în considerare şi indicaţii cum ar fi: "Nu utilizaţi niciodatã, neutralizaţi cu.....".
Dacã este necesar, se face referire la secţiunile "Controale de expunere/protecţie personalã" şi "Mãsuri privind evacuarea substanţei/preparatului periculos" din cadrul fişei tehnice de securitate.
SECŢIUNEA a 7-a
Manipulare şi depozitare
Informaţiile furnizate în cadrul acestei secţiuni a fişei tehnice de securitate trebuie sã se refere la protecţia sãnãtãţii, a securitãţii şi a mediului. Aceste informaţii trebuie sã îl ajute pe titularul activitãţii sã elaboreze proceduri de lucru şi mãsuri organizatorice adecvate.
7.1. Manipulare
În cadrul acestei secţiuni a fişei tehnice de securitate sunt furnizate informaţii referitoare la precauţiile în ceea ce priveşte manipularea substanţelor sau preparatelor periculoase în condiţii de securitate, inclusiv recomandãri privind mãsurile tehnice, cum ar fi: îngrãdire, ventilaţia localã şi generalã, mãsuri de prevenire a generãrii aerosolilor, prafului şi incendiului, mãsuri necesare pentru protecţia mediului (utilizarea filtrelor sau a scruberelor pe ventilaţia de evacuare, folosirea într-o zonã îngrãditã, mãsuri pentru colectarea şi evacuarea scurgerilor) şi orice alte cerinţe specifice sau reguli privind substanţa sau preparatul periculos (proceduri sau echipamente care sunt interzise sau care sunt recomandate) şi, dacã este posibil, se include o scurtã descriere a acestora.
7.2. Depozitare
În cadrul acestei secţiuni a fişei tehnice de securitate sunt furnizate informaţii cu privire la cerinţele de depozitare a substanţei sau a preparatului periculos în condiţii de securitate, cum ar fi: proiectarea specificã a camerelor de depozitare sau a recipienţilor (inclusiv ventilaţie şi pereţi de reţinere), materiale incompatibile, condiţii de depozitare (limita/intervalul de temperaturã şi umiditate, iluminat, gaz inert), echipamentul electric special şi prevenirea electricitãţii statice.
Se fac recomandãri, dacã acestea sunt relevante, cu privire la limitele cantitative în condiţii de depozitare. Este indicatã, în special, orice cerinţã specialã, cum ar fi: tipul materialului folosit pentru ambalajele/recipientele substanţei sau preparatului periculos.
7.3. Utilizare (utilizãri) specificã (specifice)
Pentru produsele finite destinate utilizãrii (utilizãrilor) specifice, recomandãrile trebuie sã se refere la utilizarea (utilizãrile) avutã (avute) în vedere şi trebuie sã fie detaliate şi operaţionale. Dacã este disponibil, se poate face referire la ghidul aprobat pentru industrie sau sector.
SECŢIUNEA a 8-a
Controlul expunerii/protecţie personalã
8.1. Valori limitã de expunere
Sunt indicaţi parametrii de control specifici care se aplicã de obicei, inclusiv valorile limitã admise pentru expunerea ocupaţionalã şi/sau valorile limitã biologice. Sunt furnizate informaţii despre procedurile de monitorizare recomandate de obicei.
Pentru preparatele periculoase este util sã se prevadã valori limitã admise pentru expunerea ocupaţionalã şi/sau valori limitã biologice pentru acele substanţe periculoase din componenţa acestora, care trebuie listate în fişa tehnicã de securitate, conform prevederilor secţiunii nr. 2.
8.2. Controlul expunerii
În sensul acestui document, prin controlul expunerii se înţelege întreaga gamã de mãsuri specifice de protecţie şi prevenire care trebuie luate în timpul utilizãrii substanţelor sau preparatelor periculoase pentru a minimaliza expunerea personalului şi a mediului la substanţe sau preparate periculoase.
8.2.1. Controlul expunerii ocupaţionale
Aceste informaţii sunt luate în considerare de cãtre titularul activitãţii la evaluarea pericolelor pentru sãnãtatea şi securitatea personalului ale substanţei sau preparatului periculos. Aceastã evaluare necesitã elaborarea unor metode de lucru şi controale de inginerie adecvate, utilizarea unor echipamente şi materiale adecvate, aplicarea unor mãsuri de protecţie colectivã la sursã şi utilizarea unor mãsuri de protecţie individualã, cum ar fi echipamentul personal de protecţie. Prin urmare, sunt furnizate informaţii corecte şi adecvate privind aceste mãsuri, pentru a facilita realizarea unei evaluãri corecte a riscului. Aceste informaţii trebuie sã le completeze pe cele furnizate la pct. 7.
În cazul în care este nevoie de protecţie individualã, se va specifica în detaliu ce echipament va oferi protecţie corectã şi adecvatã, cu luarea în considerare a Normelor metodologice în aplicarea <>Legii protecţiei muncii nr. 90/1996 , aprobate prin <>Ordinul ministrului muncii şi protecţiei sociale nr. 388/1996 , cu modificãrile ulterioare, şi cu referire la standardele CEN corespunzãtoare.
8.2.1.1. Protecţia respiraţiei
Pentru substanţele periculoase gazoase, vapori sau praf, se specificã tipul de echipament de protecţie recomandat, cum ar fi: aparatul de respirat autonom, mãşti şi filtre adecvate.
8.2.1.2. Protecţia mâinilor
Se specificã în mod clar tipul de mãnuşi care trebuie purtate la manipularea substanţei sau preparatului periculos, inclusiv:
a) tipul de material;
b) timpul de trecere prin materialul mãnuşii în raport cu cantitatea şi durata expunerii dermice.
Dacã este necesar, se indicã orice alte mãsuri suplimentare de protecţie a mâinilor.
8.2.1.3. Protecţia ochilor
Se specificã tipul de echipament necesar pentru protecţia ochilor, cum ar fi: ochelari de securitate, ochelari de protecţie, ecran pentru faţã.
8.2.1.4. Protecţia pielii
Dacã este necesar sã se protejeze o parte a corpului, alta decât mâinile, se specificã tipul şi calitatea echipamentului de protecţie necesar, cum ar fi: şorţ, cizme şi echipament de protecţie complet. Dacã este necesar, se indicã orice alte mãsuri suplimentare de protecţie a pielii şi mãsurile specifice de igienã.
8.2.2. Controlul expunerii mediului
Sunt furnizate informaţiile solicitate de cãtre titularul activitãţii în vederea îndeplinirii obligaţiilor sale în materie de protecţie a mediului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
SECŢIUNEA a 9-a
Proprietãţi fizico-chimice ale substanţei/preparatului periculos
Pentru a facilita luarea de mãsuri adecvate de control, sunt furnizate toate informaţiile relevante despre substanţa sau preparatul periculos, în special informaţiile prevãzute la pct. 9.2.
9.1. Informaţii generale
9.1.1. Aspect
Se indicã starea fizicã (solid, lichid, gaz) şi culoarea substanţei sau preparatului periculos livrat.
9.1.2. Miros
Dacã este perceptibil un miros, se face o scurtã descriere a acestuia.
9.2. Informaţii importante pentru sãnãtate, securitate şi mediu
pH
Se indicã pH-ul substanţei sau al preparatului periculos în forma în care acesta este livrat sau al unei soluţii apoase; în cel de al doilea caz, se indicã concentraţia.
Punct de fierbere/interval de temperaturã de fierbere:
Temperaturã de inflamabilitate:
Inflamabilitate (solid, gaz):
Proprietãţi explozive:
Proprietãţi oxidante:
Presiunea de vapori:
Densitatea relativã:
Solubilitatea:
- solubilitatea în apã:
- solubilitatea în grãsimi (a se specifica emulgatorul):
Coeficientul de partiţie: n-octanol/apã:
Vâscozitate:
Densitatea vaporilor:
Viteza de evaporare:
9.3. Alte informaţii
Se indicã alţi parametri importanţi de securitate cum ar fi: miscibilitatea, conductivitatea, punctul de topire sau intervalul de temperaturã de topire, grupul de gaze, temperatura de autoaprindere. Aceste proprietãţi trebuie sã fie determinate în conformitate cu prevederile pãrţii A a anexei nr. 3 la normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 200/2000 , aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 490/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau prin orice altã metodã comparabilã.
Pentru preparatele periculoase sunt furnizate, în mod normal, informaţii cu privire la proprietãţile preparatului periculos propriu-zis. Cu toate acestea, dacã se specificã faptul cã un anumit pericol nu se aplicã, se diferenţiazã în mod clar între cazurile în care nu existã informaţii disponibile pentru persoana care realizeazã clasificarea şi cazurile în care sunt disponibile rezultate negative ale testelor. Dacã se considerã necesar sã se furnizeze informaţii despre proprietãţile componenţilor individuali ai preparatului periculos, se indicã în mod clar la ce se referã informaţiile respective.
SECŢIUNEA a 10-a
Stabilitate şi reactivitate
Se defineşte stabilitatea substanţei sau a preparatului periculos şi se indicã posibilitatea apariţiei de reacţii periculoase în anumite condiţii de utilizare a acestora şi la evacuarea lor în mediu.
10.1. Condiţii de evitat
Se întocmeşte lista acelor condiţii, cum ar fi: temperatura, presiunea, iluminatul, şocul, care pot provoca o reacţie periculoasã, şi, dacã este posibil, se face o scurtã descriere a acestora.
10.2. Materiale de evitat
Se întocmeşte lista materialelor, cum ar fi: apa, aerul, acizii, bazele, agenţii de oxidare sau orice altã substanţã chimicã specificã, care pot provoca o reacţie periculoasã, şi, dacã este posibil, se face o scurtã descriere a acestora.
10.3. Produse de descompunere periculoase
Se întocmeşte lista materialelor periculoase produse în cantitãţi periculoase în urma descompunerii.
Se face referire în mod special la:
a) necesarul de stabilizatori şi prezenţa stabilizatorilor;
b) posibilitatea apariţiei unei reacţii exoterme periculoase;
c) semnificaţia din punct de vedere al securitãţii a unei schimbãri în aspectul fizic al substanţei sau preparatului periculos, dacã este cazul;
d) produse periculoase de descompunere, formate în contact cu apa, dacã este cazul;
e) posibilitatea de degradare în produse instabile.
SECŢIUNEA a 11-a
Informaţii toxicologice
În cadrul acestei secţiuni a fişei tehnice de securitate este prevãzutã o descriere concisã, dar completã şi cuprinzãtoare a diverselor efecte toxicologice (pentru sãnãtate) care pot apãrea dacã utilizatorul vine în contact cu substanţa sau preparatul periculos.
Se includ efectele periculoase pentru sãnãtate în urma expunerii la substanţa sau preparatul periculos, determinate atât pe baza experienţei, cât şi a concluziilor experimentelor ştiinţifice. Se includ informaţii despre diferitele cãi de expunere (inhalare, înghiţire, contact cu pielea şi ochii) şi se descriu simptomele legate de caracteristicile fizico-chimice şi toxicologice ale substanţei sau preparatului periculos.
Se includ efectele întârziate şi imediate cunoscute şi efectele cronice în urma expunerii pe termen scurt şi lung, cum ar fi: sensibilizarea, narcoza, carcinogenitatea, mutagenicitatea şi toxicitatea pentru reproducere (toxicitatea dezvoltãrii şi fertilitatea).
Ţinând seama de informaţiile prevãzute în secţiunea a 2-a a acestei anexe, poate fi necesar sã se facã referire la efectele specifice asupra sãnãtãţii ale anumitor componente din preparatele periculoase.
SECŢIUNEA a 12-a
Informaţii ecologice
Se descriu efectele posibile, comportarea şi reacţia în mediu a substanţei sau preparatului periculos (în aer, apã şi/sau sol). Acolo unde este posibil, se furnizeazã datele relevante ale testelor (cum ar fi, LC50 peşte ≤ 1 mg/l).
Se descriu caracteristicile cele mai importante ale substanţei sau preparatului periculos care pot avea efect asupra mediului, datoritã naturii substanţei sau preparatului periculos, precum şi posibilele metode de utilizare a acestora. Pentru produsele periculoase care rezultã din degradarea substanţelor sau preparatelor periculoase trebuie furnizate informaţii de acelaşi tip. Acestea pot include urmãtoarele:
12.1. Ecotoxicitatea
Sunt incluse datele disponibile relevante cu privire la toxicitatea acvaticã, atât acutã, cât şi cronicã, pentru peşti, purici de apã, alge şi alte plante acvatice. Trebuie incluse şi datele privind toxicitatea pentru micro- şi macroorganismele din sol şi pentru alte organisme importante pentru mediu, cum ar fi pãsãri, albine şi plante, dacã aceste date sunt disponibile. În cazul în care substanţa sau preparatul periculos are efecte inhibitoare asupra activitãţii microorganismelor, trebuie indicat posibilul impact al acestora asupra instalaţiilor de epurare a apelor uzate.
12.2. Mobilitatea
Este prezentat potenţialul substanţei periculoase sau al constituenţilor corespunzãtori ai unui preparat periculos de a ajunge, dacã sunt evacuaţi în mediu, în apa freaticã sau departe de locul evacuãrii.
Informaţiile relevante pot include:
a) distribuţia cunoscutã sau presupusã în factorii de mediu;
b) tensiunea de suprafaţã;
c) absorbţia/desorbţia.
Pentru alte proprietãţi fizico-chimice ale substanţei sau preparatului periculos a se vedea secţiunea a 9-a.
12.3. Persistenţa şi degradabilitatea
Este prezentat potenţialul substanţei periculoase sau al componenţilor corespunzãtori ai unui preparat periculos de a se degrada în medii înconjurãtoare relevante, prin biodegradare sau prin alte procese, cum ar fi oxidare sau hidrolizã. În cazul în care existã date referitoare la degradare, trebuie indicat timpul de înjumãtãţire a preparatului periculos sau a componenţilor acestuia. Trebuie indicat şi potenţialul unei substanţe periculoase sau al componenţilor corespunzãtori ai unui preparat periculos de a se degrada în instalaţiile de epurare a apelor uzate.
12.4. Potenţialul bioacumulator
Este prezentat potenţialul unei substanţe periculoase sau al componenţilor corespunzãtori ai unui preparat periculos de a se acumula în masa bioticã (viaţa animalã şi vegetalã într-o regiune sau perioadã) şi de a trece prin lanţul trofic, cu referire la coeficientul de partiţie n-octanol/apã şi la factorul de concentraţie bio, în cazul în care existã date disponibile.
12.5. Alte efecte adverse
Dacã acestea sunt disponibile, sunt incluse informaţii despre orice alte efecte adverse asupra mediului ale substanţei sau preparatului periculos, cum ar fi: potenţialul de epuizare a stratului de ozon, potenţialul de creare a ozonului fotochimic şi/sau potenţialul de încãlzire globalã.
Persoanele care completeazã fişe tehnice de securitate se vor asigura cã sunt furnizate, în cadrul altor secţiuni ale fişei tehnice de securitate, informaţii relevante pentru mediu, în special recomandãri privind evacuarea controlatã, mãsuri împotriva pierderilor accidentale, mãsuri privind evacuarea şi informaţii privind transportul substanţei sau preparatului periculos, informaţii prevãzute în secţiunile 6, 7, 13, 14 şi 15.
SECŢIUNEA a 13-a
Mãsuri privind evacuarea substanţei/preparatului periculos
În cazul în care evacuarea substanţei sau preparatului periculos (surplusul sau deşeul rezultat dintr-o utilizare previzibilã) prezintã pericol, trebuie inclusã o descriere a acestor deşeuri şi informaţii despre manipularea lor sigurã.
Se specificã metodele adecvate de evacuare a substanţei periculoase şi a preparatului periculos, precum şi a oricãror ambalaje contaminate (incinerare, reciclare, depozitare finalã).
Se face referire la orice prevederi relevante ale legislaţiei în vigoare privind deşeurile.
SECŢIUNEA a 14-a
Informaţii privind transportul
În cadrul acestei secţiuni a fişei tehnice de securitate sunt indicate toate precauţiile speciale pe care un utilizator trebuie sã le cunoascã sau trebuie sã le respecte în legãturã cu transportul sau manipularea în interiorul sau în afara incintei a substanţei sau preparatului periculos. În cazul în care acestea sunt relevante, se furnizeazã informaţii privind clasificarea transportului pentru fiecare tip de reglementare: IMDG (transport pe mare), ADR (transport rutier), RID (transport feroviar), ICAO/IATA (transport aerian).
Aceste informaţii pot include, printre altele:
a) numãrul ONU;
b) clasa;
c) denumirea expediţiei;
d) grupa de ambalare;
e) poluanţi marini;
f) alte informaţii aplicabile.
SECŢIUNEA a 15-a
Informaţii privind reglementãrile specifice aplicabile
În cadrul acestei secţiuni a fişei tehnice de securitate sunt furnizate informaţiile privind sãnãtatea, securitatea şi mediul înscrise pe etichetã conform prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 200/2000 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 451/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi prezentelor norme metodologice.
În cazul în care substanţa sau preparatul periculos pentru care s-a elaborat fişa tehnicã de securitate face obiectul unor prevederi legale specifice în vigoare privind protecţia sãnãtãţii populaţiei sau a mediului (cum ar fi restricţii de vânzare şi utilizare), aceste prevederi trebuie, pe cât posibil, menţionate.
SECŢIUNEA a 16-a
Alte informaţii
În cadrul acestei secţiuni a fişei tehnice de securitate sunt furnizate orice alte informaţii pe care furnizorul substanţei sau preparatului periculos le considerã importante pentru protecţia sãnãtãţii şi securitãţii utilizatorului, precum şi pentru protecţia mediului, cum ar fi:
a) lista frazelor de risc R relevante. Este scris textul integral al frazelor de risc R prevãzute în secţiunile 2 şi 3;
b) recomandãri pentru pregãtirea personalului;
c) restricţii recomandate pentru utilizare;
d) alte informaţii (referinţe scrise şi/sau punctul de contact tehnic);
e) surse ale celor mai importante date utilizate la întocmirea fişei tehnice de securitate;
f) în cazul unei fişe tehnice de securitate revizuite, se indicã în mod clar informaţiile care au fost adãugate, şterse sau revizuite (dacã acest lucru nu a fost indicat în altã parte).
________