Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 591 din 2 noiembrie 1993*) *** Republicata privind masurile pentru aplicarea dispozitiilor Legii nr. 61/1993 referitoare la gestionarea fondurilor, stabilirea si plata alocatiei de stat pentru copii
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 7 din 12 ianuarie 1998
----------
*) Republicatã în temeiul <>art. II din Hotãrârea Guvernului nr. 165 din 5 mai 1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 83 din 7 mai 1997, dându-se textelor o noua numerotare şi actualizandu-se denumirea unor organe ale administraţiei publice centrale de specialitate.
<>Hotãrârea Guvernului nr. 591 din 2 noiembrie 1993 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 264 din 12 noiembrie 1993 şi a mai fost modificatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 190 din 22 martie 1996 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 64 din 29 martie 1996.
ART. 1
(1) De la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 61/1993 **) privind alocaţia de stat pentru copii, fondurile destinate plãţii alocaţiei de stat pentru copii, care se suporta, potrivit legii, de la bugetul de stat, se stabilesc şi se prevãd în bugetele de venituri şi cheltuieli ale ministerelor şi ale altor organe ale administraţiei publice centrale de specialitate cu sarcini în acest domeniu şi se gestioneazã distinct, astfel:
a) creditele bugetare destinate plãţii alocaţiei de stat pentru copiii în varsta de pana la 7 ani, inclusiv pentru cei care împlinesc aceasta varsta în cursul anului şcolar pana la data de 31 august a fiecãrui an, precum şi pentru cei care au absolvit învãţãmântul general obligatoriu înainte de împlinirea vârstei de 16 ani şi nu mai urmeazã alta forma de învãţãmânt se gestioneazã de cãtre Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale;
b) creditele bugetare pentru plata alocaţiei de stat pentru copiii în varsta de peste 7 ani, care urmeazã învãţãmântul general obligatoriu, pentru cei care sunt înscrişi în unitãţile şcolare şi întrerup temporar şcolarizarea din motive de sãnãtate dovedite cu certificat medical, precum şi pentru copiii în varsta de pana la 18 ani, care urmeazã una dintre formele de învãţãmânt prevãzute de lege se gestioneazã de cãtre Ministerul Educaţiei Naţionale;
c) creditele bugetare pentru plata alocaţiei de stat pentru copiii care urmeazã o forma de învãţãmânt din subordinea altor organe ale administraţiei publice, inclusiv militare, se gestioneazã, dupã caz, de cãtre ministerele şi alte organe ale administraţiei publice centrale de specialitate care au în subordine aceste şcoli.
-------------
**) <>Legea nr. 61 din 22 septembrie 1993 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 233 din 28 septembrie 1993, a intrat în vigoare la data de 1 octombrie 1993.
(2) Alocaţia de stat pentru copiii cu handicap, precum şi pentru copiii care pana la împlinirea vârstei de 16 ani au contractat o invaliditate incadrata în gradul I sau II se plãteşte de cãtre Secretariatul de Stat pentru persoanele cu Handicap din Fondul de risc şi de accident constituit potrivit <>Legii nr. 53/1992 privind protecţia specialã a persoanelor handicapate, în cuantum majorat cu 100%
ART. 2
(1) Cererile pentru stabilirea alocaţiei de stat pentru copii şi actele din care rezulta îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestui drept se depun dupã cum urmeazã:
a) la consiliile locale comunale, orãşeneşti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti, unde au domiciliul sau resedinta, dupã caz, reprezentanţii legali, pentru copiii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. a);
b) la unitãţile şcolare unde sunt înscrişi copiii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. b) şi c);
c) la inspectoratele teritoriale de stat pentru persoanele cu handicap, pentru copiii prevãzuţi la art. 1 alin. (2).
(2) Instituţiile prevãzute la alin. (1), care primesc documentele pentru stabilirea dreptului la alocaţia de stat pentru copii, au obligaţia sa aplice ştampila proprie pe versoul originalului certificatului de naştere.
(3) Stabilirea şi plata drepturilor de alocatie de stat pentru copii se aproba pe baza dovezii încetãrii plãţii de cãtre instituţia care a efectuat anterior plata.
(4) Consiliile locale comunale, orãşeneşti, municipale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti depun, lunar, cererile înregistrate, la direcţiile generale de munca şi protecţie socialã judeţene, respectiv la Direcţia generalã de munca şi protecţie socialã a municipiului Bucureşti.
(5) Cererile prevãzute la alin. (1) se aproba, dupã caz, de cãtre directorul direcţiei generale de munca şi protecţie socialã, directorul sau comandantul unitãţii şcolare ori inspectorul-şef al inspectoratului teritorial de stat pentru persoanele cu handicap; dupã aprobare, documentele care atesta dreptul la încasarea alocaţiei de stat pentru copii se transmit titularilor prin instituţiile prevãzute al alin. (1).
ART. 3
(1) Plata alocaţiei de stat pentru copiii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. b) se face de cãtre unitãţile de învãţãmânt unde aceştia sunt înscrişi, prin conturi personale deschise la Societatea Comercialã "Banc Post" - S.A., în baza convenţiei stabilite între Ministerul Educaţiei Naţionale şi societatea comercialã respectiva.
(2) Plata alocaţiei de stat pentru copiii cu handicap se face prin oficiile poştale.
ART. 4
(1) Pentru copiii care au împlinit varsta de 7 ani pana la data de 31 august a fiecãrui an, ieşirea din sistemul de plata al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale se face din oficiu, începând cu luna septembrie, fiind preluati în sistemul de plata al Ministerului Educaţiei Naţionale, în condiţiile legii.
(2) Pentru copiii în varsta de pana la 7 ani, care se înscriu în clasa I în învãţãmântul primar, ieşirea din plata drepturilor la alocaţia de stat din sistemul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale se face cu data de 31 august a anului urmãtor, data de la care plata alocaţiei de stat este preluatã şi asigurata în continuare de cãtre Ministerul Educaţiei Naţionale.
(3) Stabilirea şi plata alocaţiei de stat pentru copiii care frecventeazã unitãţi şi instituţii de învãţãmânt particulare se fac de cãtre Ministerul Educaţiei Naţionale, dacã acestea sunt organizate şi funcţioneazã provizoriu, în condiţiile legii, pe baza autorizãrii, pana la acreditarea lor.
ART. 5
(1) Lunar, serviciile de stare civilã ale consiliilor locale comunale, orãşeneşti, municipale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti comunica situaţiile privind decesul copiilor în varsta de pana la 18 ani la direcţia generalã de munca şi protecţie socialã judeteana, respectiv la Direcţia generalã de munca şi protecţie socialã a municipiului Bucureşti.
(2) Instituţiile de ocrotire şi de asistenta socialã, precum şi unitãţile militare, care asigura întreţinerea completa a copiilor în varsta de pana la 18 ani, comunica la direcţia generalã de munca şi protecţie socialã judeteana, respectiv la Direcţia generalã de munca şi protecţie socialã a municipiului Bucureşti, datele de identificare pentru copiii aflaţi în aceste instituţii şi unitãţi mai mult de 15 zile din luna, în vederea întreruperii plãţii alocaţiei de stat pentru copii.
ART. 6
(1) Copiii care însoţesc pãrinţii aflaţi în interes de serviciu în strãinãtate au dreptul la alocaţia de stat în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.
(2) Pe perioada cat pãrintele pe numele cãruia s-a stabilit plata alocaţiei de stat se afla în strãinãtate, plata drepturilor cu acest titlu se face pãrintelui care rãmâne în ţara sau persoanei care are împuternicire.
ART. 7
(1) În vederea efectuãrii operaţiunilor privind stabilirea drepturilor la alocaţia de stat pentru copii şi plata acestora, numãrul de posturi pentru Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi unitãţile subordonate se suplimenteaza cu 172 de posturi. Repartizarea posturilor pentru fiecare direcţie generalã de munca şi protecţie socialã judeteana se face prin ordin al ministrului muncii şi protecţiei sociale.
(2) Se suplimenteaza cu 2 posturi numãrul de personal al Ministerului Educaţiei Naţionale şi cu 41 de posturi numãrul de personal prevãzut pentru inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti.
ART. 8
Se autorizeaza Ministerul Finanţelor sa redistribuie fondurile necesare pentru plata alocaţiei de stat pentru copii în anul 1993, corespunzãtor prevederilor art. 1.
ART. 9
Se recomanda consiliilor judeţene şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti sa sprijine direcţiile generale de munca şi protecţie socialã, în vederea asigurãrii spaţiilor necesare arhivarii documentelor şi desfãşurãrii activitãţii pentru stabilirea şi punerea în plata a alocaţiei de stat pentru copii.
ART. 10
Ministerele şi celelalte organe ale administraţiei publice centrale de specialitate cu atribuţii în stabilirea şi plata alocaţiei de stat pentru copii, cu avizul Ministerului Finanţelor, pot emite norme metodologice privind aplicarea prezentei hotãrâri.
NOTA:
A se vedea şi datele de intrare în vigoare ale hotãrârilor Guvernului de modificare.
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: