Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul <>art. 73 alin. (8) din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã,
Guvernul României hotãrãşte:
CAP. 1
Organizarea doctoratului
ART. 1
(1) Prezenta hotãrâre reglementeazã organizarea şi desfãşurarea doctoratului ca forma superioarã de învãţãmânt şi de cercetare. Doctoratul se adreseazã, cu precãdere, tinerilor absolvenţi ai învãţãmântului universitar de lungã durata, cu diploma de licenta, fiind considerat un început de cariera, o prima treapta în consacrarea profesionalã.
(2) Doctoratul este organizat, cu şi fãrã frecventa, în instituţiile de învãţãmânt superior şi în instituţiile de cercetare ştiinţificã, denumite în continuare instituţii organizatoare ale doctoratului - I.O.D., aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale - M.E.N., la propunerea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare - C.N.A.T.D.C.U., pe baza criteriilor de acreditare elaborate în acest scop.
ART. 2
(1) Pentru fiecare ramura de ştiinţa şi pentru fiecare specializare în parte, aprobarea de organizare a doctoratului se acorda de cãtre M.E.N., la propunerea C.N.A.T.D.C.U.
(2) Criteriile care stau la baza acreditãrii I.O.D. se aproba de cãtre M.E.N., la propunerea C.N.A.T.D.C.U.
(3) Lista I.O.D., lista ramurilor de ştiinţa şi a specializãrilor, precum şi criteriile care stau la baza acreditãrii I.O.D. pot fi revizuite de M.E.N., din initiativa proprie sau la propunerea C.N.A.T.D.C.U.
ART. 3
(1) Doctoratul este organizat în formele cu frecventa şi fãrã frecventa, având durata de 4 ani la forma cu frecventa, respectiv de cel mult 6 ani la forma fãrã frecventa.
(2) Persoana care efectueazã activitate de învãţãmânt şi de cercetare prin doctorat, pe durata prevãzutã la alin. (1), are calitatea de doctorand.
ART. 4
Doctoratul se desfãşoarã sub îndrumarea unui conducãtor de doctorat în cadrul facultãţilor sau al departamentelor din instituţiile de învãţãmânt superior, respectiv în cadrul institutelor de cercetare ştiinţificã, acreditate sa organizeze doctoratul.
ART. 5
(1) Conducãtorii de doctorat sunt profesori universitari sau cercetãtori ştiinţifici principali gradul I, cu titlul ştiinţific de doctor, având experienta didactica şi de cercetare ştiinţificã recunoscuta de comunitatea universitarã.
(2) La propunerea I.O.D., dreptul de a conduce doctoratul este avizat nominal de cãtre C.N.A.T.D.C.U., prin comisiile de specialitate, şi este conferit prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.
(3) Pot conduce doctoratul şi profesorii universitari sau cercetatorii ştiinţifici principali gradul I care au funcţia de baza în instituţii de învãţãmânt superior sau în institute de cercetare care nu sunt acreditate sa organizeze doctorat. Activitatea de conducere a doctoratului de cãtre aceştia se desfãşoarã în cadrul unei I.O.D.
(4) Un conducãtor de doctorat poate indruma simultan cel mult 12 doctoranzi, inclusiv doctoranzi strãini, aflaţi în stagiu, în una sau mai multe I.O.D.
ART. 6
(1) Doctoratul se poate desfasura sub îndrumarea concomitenta a unui conducãtor de doctorat din România şi a unui conducãtor de doctorat dintr-o alta ţara, cu condiţia existenţei unui acord scris între instituţiile organizatoare implicate, denumite pãrţi. În acest caz, desfãşurarea doctoratului este consideratã în cotutela. Acordul stipuleazã recunoaşterea reciprocã a titlului ştiinţific de doctor de cãtre pãrţi şi de cãtre ministerele de resort din cele doua tari, pe baza competentelor acestora şi în conformitate cu prevederile legale din fiecare ţara. Acordul dintre pãrţi privind doctoratul în cotutela poate fi încheiat înaintea sau în timpul desfãşurãrii programului de pregãtire individualã.
(2) Programul de pregãtire individualã a doctoratului, în cazul cotutelei, este stabilit de cãtre ambii conducatori de doctorat.
(3) Responsabilitãţile ştiinţifice, materiale şi financiare care decurg din pregãtirea la doctoratul în cotutela sunt stabilite de cãtre pãrţi.
(4) În cazul în care doctoratul se desfãşoarã în cotutela, programul de pregãtire individualã poate sa fie diferit de cel definit în cap. III, dar trebuie sa satisfacã nivelul de exigenta cerut de pãrţi.
(5) Absolvenţii formelor de studii postuniversitare efectuate în alte tari pot fi înscrişi la doctorat în cotutela, fãrã sa susţinã concurs de admitere, în specializarea dobandita sau în una apropiatã, în limita locurilor disponibile, dacã în ţara în care s-au desfãşurat aceste studii este prevãzutã o asemenea procedura.
(6) Teza de doctorat elaborata în cotutela poate fi susţinutã la oricare dintre pãrţi.
(7) Doctoratul în cotutela se poate desfasura şi sub conducerea a doi conducatori de doctorat din ţara. În acest caz, prevederile alin. (1) se vor aplica în mod corespunzãtor de cãtre cele doua I.O.D.
ART. 7
(1) La cererea I.O.D., conducerea de doctorat poate fi conferita şi specialiştilor care nu sunt cetãţeni romani, atestarea acestora urmând a fi facuta conform prezentei hotãrâri.
(2) În cazul în care conducãtorii de doctorat sau doctoranzii sunt cetãţeni strãini, examenele, referatele şi teza de doctorat pot fi susţinute într-o limba de circulaţie internationala, cu acordul conducerii I.O.D.
ART. 8
Contestaţiile privind neacordarea dreptului de a organiza, respectiv de a conduce doctorat, se adreseazã Biroului C.N.A.T.D.C.U. sau ministrului educaţiei naţionale, în conformitate cu Regulamentul de organizare şi funcţionare a C.N.A.T.D.C.U.
ART. 9
(1) M.E.N. acorda burse de doctorat - la forma cu frecventa - doctoranzilor din instituţiile de învãţãmânt superior care organizeazã aceasta forma de învãţãmânt, pentru o durata de 4 ani, dar numai pana la susţinerea tezei. Bursele de doctorat se obţin prin concurs organizat o data cu concursul de admitere la doctorat.
(2) Bursa de doctorat se acorda pentru 12 luni în fiecare an. Bursa de doctorat acordatã pe perioada stagiului de doctorat este egala cu salariul net al unui preparator universitar. Bursa de doctorat acordatã pe perioada elaborãrii tezei de doctorat este egala cu salariul net al unui asistent universitar. Bursa de doctorat poate fi suspendatã de cãtre consiliul facultãţii, la propunerea conducatorului de doctorat, pentru neîndeplinirea obligaţiilor în termen.
(3) I.O.D. poate oferi burse de doctorat pentru doctoranzi şi din venituri proprii sau din donaţii şi sponsorizãri cu aceasta destinaţie.
(4) Concomitent cu bursa de doctorat, doctoranzii instituţiilor de învãţãmânt superior pot efectua, la cerere, cel mult o jumãtate de norma de asistent universitar, prin cumul sau prin plata cu ora.
(5) Activitatea doctoranzilor cu frecventa se considera vechime în munca, dacã se face dovada depunerii contribuţiei legale la fondul de asigurãri sociale. Contribuţia datoratã este cea aferentã salariului brut al unui preparator universitar, respectiv asistent universitar, şi este achitatã de cãtre M.E.N. Aceasta activitate se înscrie în carnetul de munca.
(6) Doctoranzii bursieri proveniţi din sistemul de învãţãmânt şi din instituţiile de cercetare beneficiazã de rezervarea postului pe durata prevãzutã în prezenta hotãrâre.
ART. 10
(1) La expirarea perioadelor de 4 ani, respectiv de 6 ani, stabilite conform art. 3 alin. (1), înceteazã obligaţiile conducatorului de doctorat, iar doctorandul îşi pierde calitatea prevãzutã la art. 3 alin. (2).
(2) Doctorandul cu frecventa poate cere conducerii I.O.D. transferul la forma fãrã frecventa, cu pierderea bursei de doctorat.
CAP. 2
Admiterea la doctorat
ART. 11
(1) Concursul de admitere la doctorat se organizeazã anual, de regula în luna octombrie. Data concursului de admitere la doctorat este stabilitã de cãtre fiecare I.O.D. Concursul de admitere la doctorat se organizeazã, în cadrul fiecãrei I.O.D., la aceeaşi data şi cu aceeaşi comisie pentru o specializare. Pentru forma cu frecventa şi pentru forma fãrã frecventa se folosesc aceleaşi programe de învãţãmânt şi criterii de admitere.
(2) Numãrul total al locurilor scoase la concurs pentru fiecare specializare se stabileşte, pe baza propunerii fiecãrui conducãtor de doctorat, în limita locurilor disponibile, conform art. 5 alin. (4), prin decizia conducerii I.O.D. Numãrul locurilor scoase la concurs pentru forma de doctorat cu frecventa se stabileşte prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.
(3) Forma concursului de admitere se stabileşte de cãtre conducerea I.O.D.
ART. 12
(1) Concursul de admitere la doctorat se desfãşoarã pe specializãri şi, de regula, de conducatori de doctorat, în fata unor comisii propuse de catedrele de specialitate sau de departamente, avizate de consiliul facultãţii şi aprobate de biroul senatului instituţiei de învãţãmânt superior sau propuse de biroul consiliului ştiinţific şi aprobate de directorul institutului de cercetare. Comisia este formatã din conducatori de doctorat şi din alţi specialişti cu titlul de doctor.
(2) Concursul de admitere la doctorat este valabil numai pentru ramura de ştiinţa, specializarea, instituţia organizatoare şi anul în care a fost susţinut, indiferent de forma pentru care s-au înscris candidaţii.
ART. 13
(1) Au dreptul sa participe la concursul de admitere la doctorat absolvenţii cu diploma de licenta.
(2) Diplomele absolvenţilor învãţãmântului universitar de lungã durata, eliberate pana în anul 1993 inclusiv, sunt echivalente cu diplomele de licenta.
ART. 14
(1) La concursul de admitere se verifica nivelul de cunoaştere de cãtre candidat, pe baza consultãrii literaturii de specialitate romane şi strãine, a problematicii specializãrii respective, a cercetãrilor recente legate de tematica tezei de doctorat pe care o propune, precum şi de capacitatea acestuia de a-şi asuma iniţiative teoretice, experimentale şi metodologice pentru tema propusã.
(2) Comisia verifica, de asemenea, nivelul la care candidatul poate sa se documenteze într-o limba strãinã de larga circulaţie.
(3) În cazul candidaţilor care au diploma de licenta obţinutã într-o ramura de ştiinţa diferita de aceea în care urmeazã sa se efectueze doctoratul, comisia de doctorat verifica mãsura în care cunoştinţele de specialitate, la data sustinerii concursului, permit activitatea de pregãtire prin doctorat, precum şi dacã preocuparile candidaţilor justifica orientarea spre o noua ramura de ştiinţa aleasã.
ART. 15
(1) La concursul de admitere la doctorat, fiecare membru al comisiei de doctorat apreciazã pregãtirea candidatului pe baza criteriilor formulate la art. 14, cu note între 10 şi 1. Media minima de admitere la doctorat este 8,00, calculatã ca medie aritmetica a notelor obţinute, cu doua zecimale, fãrã rotunjire.
(2) Admiterea la doctorat a candidaţilor se face în limita locurilor disponibile, stabilite conform art. 11 alin. (2), în ordinea mediei finale obţinute la concurs, în cadrul opţiunii privind forma de pregãtire.
ART. 16
Candidaţii care se prezintã la concursul de admitere la doctorat pot beneficia de concediu fãrã plata, potrivit reglementãrilor legale.
ART. 17
(1) Înmatricularea candidaţilor reusiti la concurs se face prin decizia conducerii I.O.D.
(2) Înmatricularea la doctorat se face începând cu data de 1 noiembrie a fiecãrui an, data la care începe programul de pregãtire individualã a doctoranzilor.
ART. 18
Contestaţiile privind admiterea la doctorat se adreseazã conducerii I.O.D. în termen de 5 zile de la data afişãrii rezultatelor. Aceasta rezolva contestaţiile în termen de 15 zile. Decizia conducerii I.O.D. este definitiva.
CAP. 3
Programul de pregãtire individualã a doctoranzilor
ART. 19
(1) Programul de pregãtire individualã a doctoranzilor cuprinde:
a) stagiul de doctorat - cu durata de cel mult 2 ani la forma cu frecventa şi de cel mult 4 ani la forma fãrã frecventa;
b) elaborarea tezei de doctorat.
(2) Stagiul de doctorat, specific pregãtirii anterioare a doctorandului în specializarea doctoratului, cuprinde, dupã caz:
a) organizarea documentãrii şi aprofundarii în disciplinele de baza ale specializãrii în care se pregãteşte doctorandul şi/sau disciplinele înrudite acesteia;
b) frecventarea de cursuri şi de seminarii, prevãzute la forma de studii aprofundate, de studii academice postuniversitare, sau de cursuri şi seminarii special organizate; aceasta prevedere nu se aplica în cazul doctoranzilor care au absolvit asemenea forme de învãţãmânt postuniversitar în specializarea în care îşi dau doctoratul, precum şi în cazul doctoranzilor - medici specialişti sau farmacisti specialişti;
c) susţinerea a cel puţin trei examene şi a cel puţin trei referate;
d) desfãşurarea de activitãţi de cercetare ştiinţificã.
(3) Pentru doctoranzii cu o pregãtire anterioarã într-o alta ramura de ştiinţa sau într-o alta specializare decât aceea a doctoratului, conducãtorul de doctorat stabileşte un program de studii suplimentare, care poate cuprinde discipline din planul de învãţãmânt al specializãrii (studiate împreunã cu studenţii) şi care poate fi cuantificat prin nota de examene sau prin credite transferabile.
(4) Realizarea programelor de pregãtire individualã a doctoranzilor este asigurata de cãtre I.O.D.
(5) Teza de doctorat trebuie sa prezinte elemente de originalitate.
ART. 20
(1) Conducatorului de doctorat îi revine în exclusivitate sarcina de a stabili programul de pregãtire individualã a doctorandului.
(2) Activitatea de îndrumare a doctoranzilor în stagiu este inclusã în norma didactica sau de cercetare a conducatorului de doctorat, potrivit legii.
(3) Participarea membrilor comisiilor la concursul de admitere la doctorat, la examene şi la discutarea referatelor este consideratã activitate didactica sau de cercetare, în funcţie de specificul I.O.D.
(4) Comisiile pentru examenele din perioada de stagiu sunt propuse de cãtre conducãtorul de doctorat, se avizeazã de cãtre conducerea catedrei (colectivului de cercetare) şi se aproba de cãtre conducerea I.O.D.
(5) Conducãtorul de doctorat stabileşte, împreunã cu doctorandul, termenele din programul de pregãtire individualã. Programul este avizat de conducerea catedrei (colectivului de cercetare) şi este aprobat de cãtre consiliul facultãţii sau de cãtre consiliul ştiinţific al institutului de cercetare în termen de cel mult 90 de zile de la data înmatriculãrii doctorandului.
ART. 21
(1) Titlul tezei de doctorat se aproba în termen de cel mult 6 luni de la data înmatriculãrii doctorandului de cãtre consiliul facultãţii, respectiv de cãtre consiliul ştiinţific al institutului de cercetare, pe baza propunerii conducatorului de doctorat.
(2) Tema şi/sau titlul tezei de doctorat poate fi schimbat o singura data, la propunerea conducatorului de doctorat, cu aprobarea consiliului facultãţii, respectiv a consiliului ştiinţific al institutului de cercetare. Schimbarea temei tezei de doctorat poate fi facuta numai în cadrul aceleiaşi ramuri de ştiinţa şi al aceleiaşi specializãri.
(3) În cazul în care conducãtorul de doctorat este indisponibil o perioada de cel mult un an, conducerea I.O.D. poate numi un conducãtor de doctorat interimar. Dacã indisponibilitatea depãşeşte un an, conducerea I.O.D. poate decide schimbarea conducatorului de doctorat.
(4) Numirea conducatorului interimar sau schimbarea conducatorului de doctorat se face la propunerea consiliului facultãţii, respectiv a consiliului ştiinţific al institutului de cercetare. Desemnarea noului conducãtor de doctorat se face în cadrul aceleiaşi ramuri de ştiinţa. La schimbarea conducatorului de doctorat se poate modifica programul de pregãtire individualã, numai cu acordul doctorandului.
ART. 22
(1) Examenele din perioada de stagiu sunt susţinute în fata unor comisii de specialişti compuse din conducãtorul de doctorat, în calitate de preşedinte, şi din alţi doi membri cu titlul ştiinţific de doctor, cu funcţia de cel puţin conferenţiar universitar, respectiv de cercetator ştiinţific principal gradul II, care activeazã în ramura de ştiinţa corespunzãtoare disciplinei examinate.
(2) Referatele de doctorat sunt susţinute în prezenta colectivului catedrei, respectiv a colectivului institutului de cercetare. Referatele se considera acceptate în urma aprecierii, prin vot deschis, de cãtre majoritatea membrilor prezenţi, dacã numãrul celor prezenţi depãşeşte jumãtate din numãrul membrilor.
(3) Rezultatul obţinut de doctorand la un examen reprezintã media aritmetica a notelor acordate de cãtre fiecare membru al comisiei de specialişti, calculatã cu doua zecimale, fãrã rotunjire. Un referat se apreciazã prin calificativul "admis" sau "respins". Colectivul catedrei, respectiv al institutului de cercetare, poate cere doctorandului refacerea sau completarea referatului.
ART. 23
(1) Doctorandul care nu a obţinut la examen cel puţin nota 8 sau cãruia i s-a respins referatul poate sa se prezinte încã o data la examen sau poate susţine din nou referatul. Dacã a doua oara examenul sau referatul nu este promovat, respectiv admis, doctorandul pierde dreptul de a continua stagiul şi este exmatriculat, începând cu data celei de-a doua prezentãri.
(2) Contestaţia privind rezultatul examenului sau al sustinerii referatului se face în termen de 5 zile şi se adreseazã conducerii I.O.D., care trebuie sa ia decizia în termen de 15 zile de la depunerea contestaţiei.
(3) Conducãtorul de doctorat care constata ca doctorandul nu a urmat integral programul de pregãtire prevãzut la art. 19 propune exmatricularea acestuia.
(4) Decizia de exmatriculare prevãzutã la alin. (1) şi (2) este data de conducerea I.O.D., cu acordul consiliului facultãţii, respectiv al consiliului ştiinţific al institutului de cercetare.
(5) Doctorandul exmatriculat se poate prezenta la un nou concurs de admitere.
ART. 24
Doctoranzii au dreptul sa foloseascã laboratoarele, utilajele, bibliotecile şi alte mijloace de studiu şi de cercetare ale I.O.D.
ART. 25
(1) Doctoranzii au dreptul sa intrerupa programul de pregãtire individualã o singura data, pentru motive întemeiate, în oricare moment, pentru o perioada de maximum un an. Cererea de întrerupere a programului de pregãtire individualã este avizatã de conducãtorul de doctorat şi este aprobatã de consiliul facultãţii, respectiv de conducãtorul ştiinţific al institutului de cercetare.
(2) Doctoranzilor, indiferent de forma la care au fost înmatriculaţi, care în perioada de pregãtire individualã beneficiazã de stagii de specializare în ţara sau în strãinãtate, conducerea I.O.D. le poate aproba întreruperea programului de pregãtire, pe perioada respectiva, prin procedura menţionatã la alin. (1), pentru o perioada totalã de cel mult 2 ani.
(3) Pentru concediile de maternitate, postnatal sau medical, programul de pregãtire individualã poate fi întrerupt, cu aprobarea conducerii I.O.D., pe o perioada de 2 ani.
(4) Întreruperea programului de pregãtire individualã atrage dupã sine decalarea corespunzãtoare a acestuia.
(5) Pe durata întreruperii programului de pregãtire individualã, doctoranzilor de la forma cu frecventa li se suspenda bursa de doctorat; pentru aceştia, conducerea I.O.D. are obligaţia de a anunta M.E.N. în legatura cu întreruperea programului de pregãtire individualã.
CAP. 4
Susţinerea tezei de doctorat şi obţinerea titlului ştiinţific de doctor
ART. 26
(1) Teza de doctorat se avizeazã de cãtre colectivul catedrei, respectiv de cãtre colectivul de cercetare. Aceasta se considera acceptatã în urma aprecierii prin vot deschis de cãtre majoritatea membrilor prezenţi, dacã numãrul celor prezenţi depãşeşte jumãtate din numãrul membrilor.
(2) În vederea sustinerii publice, teza de doctorat se depune la conducerea I.O.D., cel mai târziu în termenul fixat prin programul de pregãtire individualã, dupã ce doctorandul a încheiat acest program, fapt atestat de conducãtorul de doctorat prin fişa de promovare a examenelor şi de sustinere a referatelor. La depunerea tezei de doctorat, conducãtorul ştiinţific solicita conducerii I.O.D. alcãtuirea comisiei de specialişti pentru evaluarea acesteia.
ART. 27
(1) Teza de doctorat este evaluatã de cãtre comisia de specialişti propusã de conducerea I.O.D., este avizatã de C.N.A.T.D.C.U., prin comisia de specialitate, şi este aprobatã de ministrul educaţiei naţionale.
(2) Comisia este alcãtuitã din preşedinte, conducãtorul de doctorat şi trei referenţi oficiali - specialişti cu activitate ştiinţificã deosebita -, având titlul ştiinţific de doctor în domeniu, dintre care cel puţin doi nu îşi desfãşoarã activitatea în I.O.D. Preşedintele comisiei de doctorat este decanul sau reprezentantul acestuia, respectiv directorul institutului de cercetare sau reprezentantul acestuia.
(3) Pot fi referenţi oficiali profesori universitari, conferenţiari universitari, precum şi cercetãtori ştiinţifici principali graful I sau II, cu titlul de doctor. Pentru activitatea depusa, referenţii oficiali sunt retribuiţi potrivit normelor stabilite de M.E.N.
(4) Teza de doctorat este analizata de referenţii oficiali care, fiecare în parte, formuleazã, printr-un referat, aprecieri generale şi analitice, precum şi concluzii temeinic motivate asupra valorii, originalitatii şi admisibilitãţii tezei. La propunerea unuia sau a mai multor membri ai comisiei de doctorat, conducãtorul de doctorat poate cere doctorandului sa efectueze modificãri sau completãri ale tezei de doctorat.
(5) Referenţii oficiali sunt obligaţi sa depunã referatele de analiza la I.O.D. în termen de cel mult 60 de zile de la primirea tezei de doctorat. Dacã unul sau mai mulţi referenţi oficiali apreciazã justificat ca teza de doctorat este nesatisfacatoare, aceasta va fi refãcutã, urmând ca procedura de sustinere sa fie reluatã.
(6) Dupã analizarea tezei de doctorat de cãtre referenţii oficiali, aceasta este depusa la biblioteca I.O.D. cu cel puţin 15 zile înaintea sustinerii publice.
(7) Rezumatul tezei de doctorat se elaboreazã numai dacã metodologia I.O.D. privind desfãşurarea doctoratului prevede aceasta cerinta. Doctoranzii care susţin tezele într-o limba strãinã prezintã comisiei de doctorat rezumatul tezei de doctorat în limba romana. În aceste cazuri, dimensiunile rezumatului tezei de doctorat se stabilesc, pentru fiecare specializare, de cãtre comisiile de specialitate ale C.N.A.T.D.C.U.
ART. 28
Teza de doctorat se susţine în fata comisiei de doctorat, în şedinţa publica, la I.O.D. Data şi locul sustinerii acesteia se afişeazã cu cel puţin 15 zile înainte de data stabilitã de preşedintele comisiei de doctorat.
ART. 29
(1) Susţinerea tezei de doctorat poate avea loc în prezenta a cel puţin trei dintre cei cinci membri ai comisiei de doctorat. Nu pot lipsi preşedintele comisiei de doctorat şi conducãtorul de doctorat. Membrii absenţi trebuie sa trimitã I.O.D. votul în scris.
(2) Dupã susţinerea tezei de doctorat, comisia de doctorat hotãrãşte, prin vot nominal, asupra conferirii titlului ştiinţific de doctor. Dacã este cazul, comisia de doctorat analizeazã temeiurile pentru care unul sau mai mulţi membri ai acesteia propun refacerea sau respingerea tezei de doctorat. Hotãrârea de acordare a titlului ştiinţific de doctor se poate lua cu cel puţin patru voturi favorabile.
(3) Contestaţia privind respingerea tezei de doctorat se adreseazã conducerii I.O.D. în termen de 5 zile de la susţinerea publica. Conducerea I.O.D. decide asupra contestaţiei în termen de 30 de zile.
ART. 30
(1) Teza de doctorat respinsã la sustinere de cãtre comisia de doctorat poate fi prezentatã pentru o noua sustinere publica, dupã refacerea sau completarea ei, în termen de cel mult un an. Acest drept se acorda o singura data.
(2) Hotãrârea comisiei de doctorat prin care se conferã titlul ştiinţific de doctor, împreunã cu dosarul doctorandului, se înainteazã de cãtre preşedintele comisiei de doctorat, în termen de 15 zile, conducatorului I.O.D.
(3) Dupã verificarea de cãtre I.O.D. a îndeplinirii cerinţelor legale referitoare la obligaţiile doctorandului în cadrul programului de pregãtire individualã şi la legalitatea organizãrii sustinerii tezei de doctorat, dosarul candidatului, împreunã cu hotãrârea comisiei de doctorat, se înainteazã de cãtre conducerea I.O.D. Ministerul Educaţiei Naţionale.
ART. 31
Hotãrârea comisiei de doctorat, împreunã cu dosarul doctorandului, înaintate M.E.N., se transmit spre confirmare C.N.A.T.D.C.U. Dosarul doctorandului se alcãtuieşte pe baza metodologiei stabilite de M.E.N.
ART. 32
(1) Comisia de specialitate din cadrul C.N.A.T.D.C.U. verifica îndeplinirea criteriilor de nivel ştiinţific şi de originalitate, conform standardelor naţionale şi internaţionale de pregãtire postuniversitarã prin doctorat, şi confirma titlul ştiinţific de doctor. În acest caz, ministrul educaţiei naţionale emite ordin de confirmare a titlului ştiinţific de doctor. În situaţia în care C.N.A.T.D.C.U. nu confirma titlul ştiinţific de doctor, trebuie sa motiveze aceasta hotãrâre în scris şi sa propunã refacerea tezei de doctorat în termen de cel mult 2 ani, precum şi reluarea procedurii de sustinere a acesteia.
(2) Dreptul doctorandului la contestaţie este garantat. Procedura este reglementatã de Regulamentul de organizare şi funcţionare a C.N.A.T.D.C.U.
(3) Pe baza ordinului ministrului educaţiei naţionale se acorda titlul ştiinţific de doctor şi se elibereazã diploma de doctor de cãtre I.O.D. Diploma de doctor este semnatã de conducãtorul I.O.D. şi de ministrul educaţiei naţionale.
(4) Data dobândirii titlului ştiinţific de doctor este data şedinţei de sustinere publica a tezei de doctorat în care comisia de doctorat a hotãrât conferirea titlului ştiinţific de doctor.
ART. 33
Titlul ştiinţific de doctor se acorda în ramura de ştiinţa în care a fost înscris doctorandul, cu precizarea specializãrii.
ART. 34
Dupã dobândirea titlului ştiinţific de doctor, un exemplar al tezei de doctorat va fi depus de cãtre secretariatul executiv al C.N.A.T.D.C.U. la Biblioteca Nationala, iar altul la Biblioteca Academiei Romane.
CAP. 5
Dispoziţii tranzitorii şi finale
ART. 35
(1) Pentru doctoranzii înmatriculaţi pana la data de 31 decembrie 1992, termenul limita pentru depunerea tezei de doctorat este, cu excepţia situaţiilor prevãzute la art. 25 alin. (1) - (4), data de 31 decembrie 1998.
În cazul în care aceşti doctoranzi nu depun tezele de doctorat în termenul de mai sus, vor fi exmatriculati, pierzându-şi calitatea de doctorand. Prevederile prezentei hotãrâri se aplica integral doctoranzilor înmatriculaţi începând cu data de 1 ianuarie 1993.
(2) Conducãtorii de doctorat vor adapta, dupã caz, programul individual de pregãtire pentru acei doctoranzi aflaţi în stagiu la data adoptãrii prezentei hotãrâri, doctoranzi care sunt absolvenţi cu diploma de studii aprofundate sau cu diploma de studii postuniversitare, având în vedere prevederile art. 19.
(3) Pentru doctoranzii înmatriculaţi înaintea adoptãrii prezentei hotãrâri, programul individual de pregãtire nu se modifica, cu excepţia celor care se încadreazã în prevederile alin. (2).
(4) Conducãtorii de doctorat care au în prezent mai mult de 12 doctoranzi în stagiu nu vor mai scoate la concurs locuri pana la eliberarea unor locuri în limita prevãzutã la art. 5 alin. (4).
(5) Asigurarea drepturilor bãneşti ale doctoranzilor cu frecventa, care au calitatea de cadre militare în activitate, se face în condiţiile reglementãrilor speciale aplicabile acestora, conform <>Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.
ART. 36
Cheltuielile pentru elaborarea şi susţinerea tezei de doctorat, precum şi cele privind lucrãrile şi cercetãrile experimentale de laborator, cercetãrile în teren, deplasarea specialiştilor din comisia de doctorat şi publicarea anunţurilor revin I.O.D. Nu revin I.O.D. cheltuielile legate de redactarea, multiplicarea şi difuzarea tezei de doctorat şi a rezumatului acesteia.
ART. 37
Metodologia cu privire la programele de doctorat, la susţinerea tezei de doctorat şi la conferirea titlului ştiinţific de doctor se elaboreazã de M.E.N., pe baza prevederilor prezentei hotãrâri şi ale <>Legii învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 38
C.N.A.T.D.C.U. îşi exercita propriile atribuţii referitoare la doctorat în temeiul prevederilor prezentei hotãrâri şi în baza regulamentului de organizare şi funcţionare, aprobat prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.
ART. 39
Prevederile prezentei hotãrâri se aplica tuturor doctoranzilor şi tuturor instituţiilor organizatoare de doctorat.
ART. 40
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, <>Hotãrârea Guvernului nr. 301/1996 privind organizarea şi desfãşurarea doctoratului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 102 din 20 mai 1996, se abroga.
PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA
Contrasemneazã:
---------------
Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Mircea Ciumara
Ministrul educaţiei naţionale,
Virgil Petrescu
Ministrul muncii şi
protecţiei sociale,
Alexandru Athanasiu
Ministrul apãrãrii naţionale,
Victor Babiuc
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: