Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 578 din 6 iunie 2012 privind modificarea si completarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.389/2010
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 417 din 22 iunie 2012
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. I
Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.389/2010, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 895 din 30 decembrie 2010, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 15, literele l) şi x) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"l) sã asigure utilizarea formularului de prescripţie medicalã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã din sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate, care este formular cu regim special, unic pe ţarã, dacã, din motive justificate, nu poate fi utilizatã prescrierea medicalã electronicã; sã asigure numai utilizarea formularului de prescripţie medicalã electronicã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã din sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate de la data la care prescrierea se face numai electronic; sã furnizeze tratamentul adecvat şi sã prescrie medicamentele cu şi fãrã contribuţie personalã de care beneficiazã asiguraţii, corespunzãtoare denumirilor comune internaţionale aprobate prin hotãrâre a Guvernului, informând în prealabil asiguratul despre tipurile şi efectele terapeutice ale medicamentelor pe care urmeazã sã i le prescrie;
.......................................................................
x) sã completeze formularele cu regim special utilizate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate - bilet de trimitere cãtre alte specialitãţi sau în vederea internãrii, bilet de trimitere pentru investigaţiile paraclinice, prescripţie medicalã, precum şi prescripţia medicalã electronicã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, cu toate datele pe care acestea trebuie sã le cuprindã conform prevederilor legale în vigoare. În cazul nerespectãrii acestei obligaţii, casele de asigurãri de sãnãtate recupereazã de la aceştia contravaloarea serviciilor medicale recomandate/medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã prescrise, ce au fost efectuate/eliberate de alţi furnizori în baza acestor formulare şi decontate de casele de asigurãri de sãnãtate din Fond;"
2. La articolul 31 alineatul (1), dupã litera b) se introduce o nouã literã, litera c), cu urmãtorul cuprins:
"c) o sumã reprezentând contravaloarea serviciilor prestate de acesta, decontate prin tarif pentru anumite servicii, denumit în continuare tarif pe serviciu exprimat în lei, numai pentru semestrul II al anului 2012."
3. La articolul 36 alineatul (1), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) plata prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte, stabilit în funcţie de numãrul de servicii medicale şi de valoarea minimã garantatã a unui punct per serviciu. Numãrul de puncte aferent serviciului medical, modalitatea de calcul al valorii definitive pentru un punct per serviciu şi nivelul valorii minime garantate pentru un punct per serviciu se stabilesc prin norme. Valoarea definitivã a unui punct per serviciu este unicã pe ţarã şi se calculeazã de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate prin regularizare trimestrialã, conform normelor, pânã la data de 25 a lunii urmãtoare încheierii fiecãrui trimestru. Aceastã valoare nu poate fi mai micã decât valoarea minimã garantatã pentru un punct, prevãzutã în norme şi asiguratã pe durata valabilitãţii contractului de furnizare de servicii medicale încheiat;"
4. La articolul 36 alineatul (1), dupã litera b) se introduce o nouã literã, litera c), cu urmãtorul cuprins:
"c) plata prin tarif pe serviciu exprimat în lei, numai pentru semestrul II al anului 2012."
5. La articolul 36, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), numai pentru semestrul II al anului 2012, pentru stabilirea valorii unui punct per capita şi a valorii minime garantate pentru un punct per serviciu, fondul aferent asistenţei medicale primare are urmãtoarea structurã:
a) sumele necesare pentru plata medicilor nou-veniţi într-o localitate care desfãşoarã activitate în cabinete medicale în condiţiile stabilite prin norme;
b) sume necesare pentru plata serviciilor decontate prin tarif exprimat în lei prevãzut la alin. (1) lit. c);
c) 50% pentru plata per capita şi 50% pentru plata prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte, dupã reţinerea sumelor prevãzute la lit. a) şi b)."
6. La articolul 36, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Valoarea definitivã a unui punct per serviciu medical se stabileşte trimestrial pânã la data de 25 a lunii urmãtoare încheierii fiecãrui trimestru, ca raport între fondul aferent pentru trimestrul respectiv pentru plata pe serviciu prin tarif exprimat în puncte a medicilor de familie şi numãrul de puncte per serviciu medical efectiv realizate, şi reprezintã valoarea definitivã a unui punct pe serviciu medical unicã pe ţarã pentru trimestrul respectiv."
7. La articolul 36, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmãtorul cuprins:
"(6) Prin excepţie de la prevederile alin. (5), numai pentru trimestrele III şi IV ale anului 2012, fondul trimestrial luat în calcul la stabilirea valorii definitive a unui punct per serviciu medical se determinã astfel: din fondul aferent asistenţei medicale primare pentru trimestrul respectiv se scade suma pentru plata per capita, suma pentru plata serviciilor decontate prin tarif exprimat în lei, precum şi venitul cabinetelor medicale, prevãzut la art. 31 alin. (1) lit. a) şi b), în care îşi desfãşoarã activitatea medicii de familie nou-veniţi într-o localitate, pentru o perioadã de maximum 3 luni, perioadã pentru care medicul de familie are încheiatã o convenţie de furnizare de servicii medicale cu casa de asigurãri de sãnãtate."
8. La articolul 37, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 37. - (1) Casele de asigurãri de sãnãtate au obligaţia sã deconteze în termen de maximum 20 de zile calendaristice de la încheierea fiecãrei luni contravaloarea serviciilor medicale furnizate potrivit contractelor încheiate între furnizorii de servicii medicale din asistenţa medicalã primarã şi casele de asigurãri de sãnãtate, la valoarea pentru un punct per capita, respectiv la valoarea minimã garantatã pentru un punct per serviciu, iar pentru trimestrele III şi IV ale anului 2012 şi la nivelul tarifelor/servicii exprimate în lei. Regularizarea trimestrialã se face la valoarea definitivã pentru un punct per serviciu, pânã la data de 30 a lunii urmãtoare încheierii trimestrului, conform normelor."
9. Articolul 38 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - Raportarea eronatã a unor servicii medicale se regularizeazã conform normelor, la regularizare avându-se în vedere şi serviciile medicale omise la raportare în perioadele în care au fost realizate sau raportate eronat în plus. La regularizarea trimestrului IV al anului 2012 se au în vedere şi serviciile pentru care plata se face prin tarif exprimat în lei, omise la raportare în perioada în care au fost realizate sau raportate eronat în plus."
10. La articolul 39 alineatul (1), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) la a doua constatare se diminueazã valoarea punctului per capita, respectiv suma stabilitã conform art. 31 alin. (1) lit. a) şi b) în cazul medicilor nou-veniţi într-o localitate, pentru luna în care s-au produs aceste situaţii, pentru medicii de familie la care acestea au fost înregistrate, cu 10%;"
11. La articolul 39 alineatul (2), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) la a doua constatare se diminueazã valoarea punctului per capita, respectiv suma stabilitã conform art. 31 alin. (1) lit. a) şi b) în cazul medicilor nou-veniţi într-o localitate, pentru luna în care s-au produs aceste situaţii, pentru medicii de familie la care se înregistreazã aceste situaţii, cu 10%;"
12. La articolul 39, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În cazul în care în derularea contractului se constatã în urma controlului efectuat de cãtre serviciile specializate ale caselor de asigurãri de sãnãtate cã serviciile raportate conform contractului în vederea decontãrii acestora nu au fost efectuate, cu recuperarea contravalorii acestor servicii, la prima constatare se diminueazã cu 10% valoarea punctului per capita, respectiv suma stabilitã conform art. 31 alin. (1) lit. a) şi b) în cazul medicilor nou-veniţi într-o localitate, pentru luna în care s-au produs aceste situaţii, pentru medicii de familie la care se înregistreazã aceste situaţii."
13. La articolul 49 alineatul (1), litera e) se abrogã.
14. La articolul 50, litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) contravaloarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv pentru situaţiile programabile, dacã asiguratul solicitã efectuarea serviciilor respective înaintea datei programate;"
15. La articolul 53 alineatul (1) litera b), dupã subpunctul b2) se introduce un nou subpunct, subpunctul b3), cu urmãtorul cuprins:
"b3) serviciile medicale acordate în specialitãţile clinice, pentru care plata se face prin tarif pe serviciu exprimat în lei, conform normelor, numai pentru semestrul II al anului 2012;"
16. La articolul 53 alineatul (1), dupã litera c) se introduce o nouã literã, litera d), cu urmãtorul cuprins:
"d) plata prin tarif pe serviciu exprimat în lei, stabilit prin norme, pentru specialitatea de recuperare-reabilitare, numai pentru semestrul II al anului 2012. Contravaloarea acestor servicii se suportã din fondul aferent asistenţei medicale de recuperare."
17. Articolul 54 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 54. - (1) Pentru stabilirea valorii definitive a unui punct per serviciu, fondul aferent asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialitãţile clinice se defalcheazã trimestrial. Pentru trimestrele III şi IV ale anului 2012, fondul trimestrial luat în calcul la stabilirea valorii definitive a unui punct per serviciu medical se determinã astfel: din fondul aferent asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialitãţile clinice aferent trimestrului respectiv se scade suma pentru plata serviciilor decontate prin tarif exprimat în lei corespunzãtoare trimestrului respectiv.
(2) Casele de asigurãri de sãnãtate au obligaţia sã deconteze lunar, în termen de maximum 20 de zile calendaristice de la încheierea fiecãrei luni, contravaloarea serviciilor medicale furnizate în luna anterioarã, potrivit contractelor încheiate între furnizorii de servicii medicale ambulatorii şi casele de asigurãri de sãnãtate, pe baza documentelor prezentate de furnizori pânã la termenul prevãzut în contractul de furnizare de servicii medicale. Pentru serviciile medicale clinice decontarea lunarã se face la valoarea minimã garantatã pentru un punct, unicã pe ţarã şi prevãzutã în norme, iar pentru trimestrele III şi IV ale anului 2012, şi la nivelul tarifului pe serviciu exprimat în lei prevãzut în norme. Regularizarea trimestrialã se face la valoarea definitivã pentru un punct per serviciu, pânã la data de 30 a lunii urmãtoare încheierii trimestrului, pe baza documentelor prezentate de furnizori în luna urmãtoare trimestrului pentru care se face plata, potrivit normelor, pânã la termenul prevãzut în contractul de furnizare de servicii medicale. Valoarea definitivã a unui punct nu poate fi mai micã decât valoarea minimã garantatã pentru un punct, prevãzutã în norme şi asiguratã pe durata valabilitãţii contractului de furnizare de servicii medicale încheiat."
18. Articolul 55 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 55. - Raportarea eronatã a unor servicii medicale clinice pentru care plata se face prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte se regularizeazã conform normelor. La regularizare se au în vedere şi serviciile medicale omise la raportare în perioadele în care au fost realizate sau raportate eronat în plus. La regularizarea trimestrului IV al anului 2012 se au în vedere şi serviciile clinice pentru care plata se face prin tarif exprimat în lei, omise la raportare în perioada în care au fost realizate sau raportate eronat în plus."
19. La articolul 57, litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) odatã cu prima constatare dupã aplicarea de 3 ori a mãsurilor prevãzute la art. 56 alin. (1) şi (2), precum şi la prima constatare dupã aplicarea mãsurii prevãzute la art. 56 alin. (3); pentru furnizorii de servicii medicale paraclinice cu mai multe filiale, puncte de lucru (prin punct de lucru nu se înţelege punct extern de recoltare) în raza administrativ-teritorialã a unei case de asigurãri de sãnãtate, pentru care au încheiat contract cu aceasta, odatã cu prima constatare dupã aplicarea la nivelul furnizorului a mãsurilor prevãzute la art. 56 alin. (1) de câte 3 ori pe an pentru nerespectarea programului de lucru de cãtre fiecare filialã, respectiv punct de lucru din structura furnizorului; dacã la nivelul furnizorului de servicii medicale paraclinice se aplicã de 3 ori în cursul unui an mãsurile prevãzute la art. 56 alin. (1) pentru nerespectarea programului de lucru de cãtre aceeaşi filialã sau de cãtre acelaşi punct de lucru din structura sa, la a patra constatare rezilierea contractului opereazã numai pentru filiala, respectiv numai pentru punctul de lucru la care se înregistreazã aceste situaţii şi se modificã corespunzãtor contractul;"
20. La articolul 67 alineatul (1), dupã litera g) se introduce o nouã literã, litera h), cu urmãtorul cuprins:
"h) sã raporteze consumul de medicamente conform prevederilor legale în vigoare."
21. La articolul 76, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Nerespectarea obligaţiei de cãtre unitãţile sanitare cu paturi prevãzutã la art. 67 alin. (1) lit. h) atrage aplicarea unor sancţiuni, dupã cum urmeazã:
a) reţinerea unei sume calculate dupã încheierea fiecãrei luni, prin aplicarea, pentru fiecare lunã neraportatã în cadrul fiecãrui trimestru, a 3% la valoarea de contract aferentã lunii respective;
b) reţinerea unei sume calculate dupã încheierea fiecãrui trimestru prin aplicarea, pentru fiecare lunã neraportatã în cadrul trimestrului respectiv, a 7% la valoarea de contract aferentã lunii respective suplimentar faţã de procentul prevãzut la lit. a);"
22. La articolul 76, alineatele (2), (3) şi (5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Reţinerea sumei potrivit alin. (1) şi (1^1) se face din prima platã care urmeazã a fi efectuatã, pentru furnizorii care sunt în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate.
(3) Recuperarea sumei potrivit alin. (1) şi (1^1) se face prin plata directã sau prin executare silitã pentru furnizorii care nu mai sunt în relaţie contractualã cu casa de asigurãri de sãnãtate.
........................................................................
(5) Casele de asigurãri de sãnãtate, prin Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, anunţã Ministerul Sãnãtãţii, respectiv ministerele şi instituţiile cu reţea sanitarã proprie, odatã cu prima constatare, despre situaţiile prevãzute la alin. (1) şi (1^1)."
23. La articolul 76, alineatul (4) se abrogã.
24. La articolul 99, litera g) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"g) sã întocmeascã şi sã prezinte caselor de asigurãri de sãnãtate, în condiţiile stabilite prin norme, documentele necesare în vederea decontãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu - factura şi alte documente justificative prevãzute în norme. Sumele prevãzute în facturã şi medicamentele şi materialele sanitare din documentele justificative însoţitoare, prezentate caselor de asigurãri de sãnãtate de furnizorii de medicamente în vederea decontãrii acestora, trebuie sã corespundã cu datele raportate conform prevederilor lit. v);"
25. La articolul 99, literele y) şi z) se abrogã.
26. Dupã articolul 142 se introduce un nou articol, articolul 143, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 143. - (1) Începând cu data de 1 iulie 2012 toţi furnizorii de servicii medicale şi medicamente aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurãri de sãnãtate sunt obligaţi sã utilizeze prescripţia medicalã electronicã pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. Prin excepţie, pânã la data prevãzutã în norme, în situaţii justificate, prescrierea medicamentelor se poate face utilizând formularul de prescripţie medicalã cu regim special - off-line.
(2) Un medic nu poate prescrie unui asigurat medicamente în tratamentul ambulatoriu utilizând în acelaşi timp prescripţia medicalã electronicã şi prescripţia medicalã cu regim special.
(3) Prescripţia medicalã electronicã este un formular utilizat în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate pentru prescrierea medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu.
(4) Modalitãţile de prescriere, eliberare şi decontare a medicamentelor utilizând prescrierea electronicã se stabilesc prin norme. Prescrierea electronicã de medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate se face on-line şi numai în situaţii justificate prescrierea se face off-line. Prescrierea electronicã off-line se face de la data prevãzutã în norme.
(5) Asumarea prescripţiei electronice de cãtre medicii prescriptori se face prin semnãturã electronicã extinsã potrivit dispoziţiilor Legii nr. 455/2001 privind semnãtura electronicã. În situaţia în care medicii prescriptori nu deţin semnãturã electronicã, prescripţia medicalã se va lista pe suport hârtie şi va fi completatã şi semnatã de medicul prescriptor în condiţiile prevãzute în norme.
(6) Furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate au obligaţia sã introducã în sistemul informatic toate prescripţiile medicale prescrise off-line pânã cel târziu în ultima zi a lunii în care s-a fãcut prescrierea off-line; în situaţia în care nu a putut fi pusã în aplicare obligaţia prevãzutã anterior, aceştia au obligaţia sã raporteze la casa de asigurãri de sãnãtate, în format electronic, la data prevãzutã în contract/convenţie, prescripţiile off-line prescrise în luna pentru care se face raportarea.
(7) În situaţia în care nu a fost îndeplinitã obligaţia prevãzutã la alin. (6), furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate au obligaţia sã introducã în sistemul informatic toate prescripţiile medicale prescrise off-line pânã cel târziu în ultima zi a fiecãrui trimestru în care s-a fãcut prescrierea off-line sau au obligaţia sã raporteze la casa de asigurãri de sãnãtate, la data prevãzutã în contract/convenţie, în format electronic, prescripţiile off-line prescrise în trimestrul anterior. Aceastã prevedere se aplicã începând cu trimestrul III al anului 2012.
(8) În cazul în care în derularea contractului/convenţiei se constatã nerespectarea obligaţiei prevãzute la alin. (6), se aplicã urmãtoarele sancţiuni:
a) avertisment - pentru prima lunã pentru care se constatã nerespectarea obligaţiei din cadrul unui trimestru;
b) diminuarea cu 10% a tarifului pe serviciu exprimat în lei în asistenţa medicalã primarã şi asistenţa medicalã ambulatorie de specialitate pentru specialitãţile clinice - pentru a doua lunã pentru care se constatã nerespectarea obligaţiei din cadrul unui trimestru.
(9) În cazul în care în derularea contractului/convenţiei se constatã nerespectarea obligaţiei prevãzute la alin. (7), sereţine o sumã egalã cu contravaloarea prescripţiilor medicale electronice off-line neintroduse sau neraportate, prescrise în cadrul unui trimestru.
(10) Reţinerea sumelor prevãzute la alin. (8) lit. b) şi alin. (9) se face din prima platã care urmeazã a fi efectuatã, pentru furnizorii care sunt în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate. În situaţia în care suma prevãzutã la alin. (8) lit. b) şi alin. (9) depãşeşte prima platã, recuperarea sumelor se realizeazã prin platã directã sau executare silitã, în condiţiile legii.
(11) Recuperarea sumelor conform prevederilor alin. (8) lit. b) şi alin. (9) se face prin platã directã sau executare silitã pentru furnizorii care nu mai sunt în relaţie contractualã cu casa de asigurãri de sãnãtate şi pentru furnizorii care au încheiate convenţii pentru prescriere medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu.
(12) Pentru cazurile prevãzute la alin. (8) şi (9) casele de asigurãri de sãnãtate ţin evidenţa distinct pe fiecare medic prescriptor."
ART. II
Modelul prescripţiei medicale electronice prevãzute la art. 143 alin. (3) şi normele metodologice privind utilizarea şi modul de completare a acesteia se aprobã prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. III
În tot cuprinsul Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.389/2010, cu modificãrile ulterioare, sintagma "cod numeric personal" se înlocuieşte cu sintagma "cod numeric personal/cod unic de asigurare, dupã caz".
PRIM-MINISTRU
VICTOR-VIOREL PONTA
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul sãnãtãţii,
Vasile Cepoi
Viceprim-ministru,
ministrul finanţelor publice,
Florin Georgescu
Bucureşti, 6 iunie 2012.
Nr. 578.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: