Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
HOTARARE nr. 568 din 3 iulie 2000 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 15/1994 *) privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, cu modificarile ulterioare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 909/1997
--------------- *) <>Legea nr. 15/1994 a fost republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 31 mai 1999, şi modificatã ulterior prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 127/1999, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 455 din 20 septembrie 1999, şi prin <>Ordonanta Guvernului nr. 5/2000 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 26 din 25 ianuarie 2000.
În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) din Constituţia României şi ale <>art. II din Ordonanta Guvernului nr. 5/2000 pentru completarea <>Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale,
Guvernul României hotãrãşte:
ART. 1 Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, cu modificãrile ulterioare, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 909/1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 4 din 8 ianuarie 1998, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La punctul 1, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins: "Prevederile alin. 1 se aplica în mod corespunzãtor şi sucursalelor şi altor subunitati cu sediul în România, aparţinând unor persoane juridice cu sediul în strãinãtate, precum şi persoanelor fizice şi asociaţiilor fãrã personalitate juridicã, care desfãşoarã activitãţi în scopul realizãrii de venituri."
2. Punctul 2 va avea urmãtorul cuprins: "2. Agenţii economici, persoanele juridice fãrã scop lucrativ, precum şi persoanele fizice şi asociaţiile fãrã personalitate juridicã, care desfãşoarã activitãţi în scopul realizãrii de venituri, care imobilizeaza capital în active corporale şi necorporale, supuse deprecierii prin utilizare sau în timp, vor calcula, vor inregistra în contabilitate şi vor recupera uzura fizica şi morala a acestora, pentru refacerea capitalului imobilizat."
3. Punctul 3 va avea urmãtorul cuprins: "3. Capitalul imobilizat supus amortizarii este reflectat în patrimoniul agenţilor economici, al persoanelor juridice fãrã scop lucrativ şi al persoanelor fizice şi asociaţiilor fãrã personalitate juridicã, care desfãşoarã activitãţi în scopul realizãrii de venituri, fiind în proprietatea acestora, şi se materializeaza prin bunurile şi valorile destinate sa deserveasca activitatea pe o perioada mai mare de un an şi care se consuma treptat."
4. La punctul 6, prima liniuta va avea urmãtorul cuprins: "- are o valoare de intrare mai mare decât limita stabilitã prin hotãrâre a Guvernului, care poate fi actualizatã anual, în funcţie de indicele de inflaţie comunicat de Comisia Nationala pentru Statistica;"
5. La punctul 7, litera c) va avea urmãtorul cuprins: "c) investiţiile pentru descoperta, în vederea valorificãrii de substanţe minerale utile, cu cãrbuni şi alte zãcãminte ce se exploateazã la suprafata, precum şi cele pentru realizarea lucrãrilor miniere, subterane, de deschidere a zãcãmintelor se amortizeaza în regim linear. Amortizarea acestora se recupereazã în maximum 10 ani, cu aprobarea consiliului de administraţie sau a responsabilului cu gestiunea patrimoniului;"
6. La punctul 7, litera d) a alineatului 1 va avea urmãtorul cuprins: "d) investiţiile efectuate la mijloacele fixe pentru îmbunãtãţirea parametrilor tehnici iniţiali, în scopul modernizãrii, şi care majoreazã valoarea de intrarea a acestora."
7. La punctul 8, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins: "Sunt considerate active corporale, dar nu se supun amortizarii, bunurile aflate în proprietatea publica, incluse în aceasta categorie în baza prevederilor legale, mijloacele fixe aflate în administrarea instituţiilor publice, precum şi lacurile, baltile, iazurile, care nu sunt rezultatul unei investiţii, terenurile, inclusiv cele împãdurite."
8. La punctul 11, dupã ultimul alineat se introduc urmãtoarele alineate cu urmãtorul cuprins: "Persoanele fizice şi asociaţiile fãrã personalitate juridicã, care desfãşoarã activitãţi în scopul realizãrii de venituri, vor calcula amortizarea astfel: - pentru mijloacele fixe şi activele necorporale achiziţionate înainte de data de 1 ianuarie 2000 amortizarea se va calcula conform metodei lineare, în funcţie de valoarea rãmasã de recuperat pana la expirarea duratei normale de utilizare. În acest caz cota de amortizare se va calcula astfel:
100 CA = ----- DR
DR = DN - DC
Cota astfel calculatã se va aplica la valoarea rãmasã de recuperat, determinata astfel:
DR VR = VI x ----, DN
în care: CA = cota de amortizare; DN = durata normalã de utilizare, conform Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 964/1998 ; DR = durata normalã de funcţionare rãmasã la data de 31 decembrie 1999; DC = durata normalã de funcţionare consumatã pana la data de 31 decembrie 1999; VR = valoarea rãmasã de recuperat; VI = valoarea de intrare; - pentru mijloacele fixe şi activele necorporale achiziţionate dupã data de 1 ianuarie 2000 amortizarea se va calcula utilizând unul dintre regimurile de amortizare reglementate de lege. În acest caz se vor aplica prevederile alin. 1 şi 2. Amortizarea anuala se determina prin aplicarea cotei de amortizare asupra valorii de intrare, asupra valorii rãmase de recuperat sau asupra valorii rãmase actualizatã. Amortizarea lunarã se determina prin împãrţirea amortizarii anuale la 12 luni."
9. La punctul 12, litera b) va avea urmãtorul cuprins: "b) cheltuielile de achiziţie pentru mijloacele fixe procurate cu titlu oneros, asa cum sunt reglementate prin Regulamentul de aplicare a <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 704/1993 ;"
10. La punctul 12, litera d) va avea urmãtorul cuprins: "d) valoarea actuala pentru mijloacele fixe dobândite cu titlu gratuit, estimatã la înscrierea lor în activ pe baza raportului întocmit de experţi şi cu aprobarea consiliului de administraţie al agentului economic sau a responsabilului cu gestiunea patrimoniului, în cazul persoanelor juridice fãrã scop lucrativ, şi a persoanei care rãspunde de îndeplinirea obligaţiilor asociaţiei fata de autoritãţile publice, în cazul persoanelor fizice şi al asociaţiilor fãrã personalitate juridicã, care desfãşoarã activitãţi în scopul realizãrii de venituri, sau a ordonatorului de credite la instituţiile publice;"
11. La punctul 12, litera e) va avea urmãtorul cuprins: "e) valoarea de aport acceptatã de pãrţi pentru mijloacele fixe intrate în patrimoniu cu ocazia asocierii, fuziunii etc., pe baza prevederilor din statute sau contracte şi cu respectarea prevederilor <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile ulterioare;"
12. La punctul 12, litera f) va avea urmãtorul cuprins: "f) în cazul mijloacelor fixe cumpãrate, cu durata normalã de utilizare expiratã, precum şi al celor pentru care nu exista date de identificare a duratei normale de utilizare consumate, valoarea de intrare este data de cheltuielile de achiziţie. Durata normalã în care se va recupera valoarea de intrare se stabileşte de o comisie tehnica, cu aprobarea consiliului de administraţie al agentului economic, a responsabilului cu gestiunea patrimoniului sau a ordonatorului de credite la instituţiile publice. În mod similar se va proceda şi în cazul mijloacelor fixe cu durata normalã de utilizare expiratã, la care se fac cheltuieli de investiţii;"
13. La punctul 15, alineatul 5 va avea urmãtorul cuprins: "Amortizarea cheltuielilor de investiţii şi a modernizãrilor la mijloacele fixe concesionate, închiriate sau date în locatie de gestiune este în sarcina agentului economic, a persoanei fizice sau a asociaţiei fãrã personalitate juridicã, care desfãşoarã activitate în scopul realizãrii de venituri, care a efectuat investiţia. Recuperarea acestor cheltuieli se face prin includerea în cheltuielile de exploatare pe perioada iniţialã a contractului de concesiune, închiriere sau locatie de gestiune sau pe durata normalã de utilizare rãmasã, dupã caz. În situaţia în care durata normalã de utilizare rãmasã este mai mica decât perioada iniţialã a contractului recuperarea cheltuielilor de investiţii se face pe durata normalã de utilizare rãmasã."
14. La punctul 18 alineatul 1, partea introductivã va avea urmãtorul cuprins: "Agenţii economici, persoanele fizice şi asociaţiile fãrã personalitate juridicã, care desfãşoarã activitãţi în scopul realizãrii de venituri, sunt scutiţi de la calculul amortizarii, în situaţii justificate, cu avizul direcţiei generale a finanţelor publice şi controlului financiar de stat, pentru activele corporale menţionate la art. 16 din lege, astfel:"
15. La punctul 18, litera b) va avea urmãtorul cuprins: "b) pentru mijloacele fixe care participa efectiv la realizarea obiectului principal de activitate al agentului economic, al persoanei fizice sau al asociaţiei fãrã personalitate juridicã, care desfãşoarã activitate în scopul realizãrii de venituri, aflate în patrimoniul acesteia, pe o perioada egala cu perioada de conservare."
16. La punctul 18, alineatul 2 al literei b) se abroga.
17. La punctul 18, dupã ultimul alineat se introduce un nou alineat cu urmãtorul cuprins: "În cazul persoanelor fizice şi al asociaţiilor fãrã personalitate juridicã, care desfãşoarã activitãţi în scopul realizãrii de venituri, amortizarea aferentã perioadelor de scutire pentru activele corporale prevãzute la art. 16 lit. a) şi b) din lege se va inregistra ca cheltuiala deductibilã la data expirãrii duratelor normale de utilizare prevãzute de lege şi a casãrii efective."
18. La punctul 19, dupã alineatul 3 se introduc doua alineate noi, cu urmãtorul cuprins: "Valoarea neamortizata ce urmeazã sa fie recuperatã va conţine şi amortizarea înregistratã în afarã bilanţului, în contul 8045. În cazul persoanelor fizice şi al asociaţiilor fãrã personalitate juridicã, care desfãşoarã activitãţi în scopul realizãrii de venituri, valoarea rãmasã neamortizata a mijloacelor fixe scoase din funcţiune, determinata prin deducerea din valoarea de intrare a amortizarii inclusã pe costuri în cursul exploatãrii, este deductibilã în limita veniturilor realizate din valorificare."
19. La punctul 20 litera C, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins: "Utilizarea regimului de amortizare accelerata se aproba de direcţia generalã a finanţelor publice şi controlului financiar de stat, la propunerea scrisã a consiliului de administraţie al agentului economic sau a responsabilului cu gestiunea patrimoniului, în cazul persoanelor juridice fãrã scop lucrativ, pe baza unei documentaţii de fundamentare."
20. La punctul 20 litera C, dupã ultimul alineat se introduc trei alineate noi, cu urmãtorul cuprins: "În cazul persoanelor fizice şi al asociaţiilor fãrã personalitate juridicã, care desfãşoarã activitãţi în scopul realizãrii de venituri, opţiunea de a utiliza regimul de amortizare accelerata se comunica direcţiei generale a finanţelor publice şi controlului financiar de stat înainte de punerea în funcţiune a mijloacelor fixe sau în termen de maximum o luna de la punerea în funcţiune a acestora, fãrã a mai fi necesarã o aprobare prealabilã. Nerespectarea termenului prevãzut la alineatul precedent atrage deductibilitatea cheltuielilor cu amortizarea la nivelul regimului linear. Conţinutul documentaţiei de fundamentare se actualizeazã prin ordin al ministrului finanţelor."
21. Punctul 22 va avea urmãtorul cuprins: "22. În cazul instituţiilor publice scoaterea din funcţiune a mijloacelor fixe înainte de expirarea duratei normale de utilizare sau cu durata normalã de utilizare consumatã se aproba de cãtre ordonatorul superior de credite, respectiv principal sau secundar, dupã caz."
22. La punctul 23, dupã ultimul alineat se introduce un nou alineat cu urmãtorul cuprins: "La scoaterea din funcţiune a mijloacelor fixe aparţinând agenţilor economici la care statul deţine peste 50% din capitalul social se va urmãri valorificarea la maximum a ansamblurilor, subansamblurilor şi a pieselor componente, prin executarea unor mijloace fixe noi, ca piese de schimb sau prin vânzare, pe baza de licitaţie publica organizatã potrivit prevederilor legale."
23. La punctul 24 alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins: "Declasarea şi casarea unor bunuri materiale, altele decât mijloacele fixe aparţinând instituţiilor publice, se aproba de cãtre ordonatorul superior de credite, respectiv principal sau secundar, dupã caz."
24. La punctul 25, dupã alineatul 2 se introduce un nou alineat cu urmãtorul cuprins: "Persoanele fizice şi asociaţiile fãrã personalitate juridicã, care desfãşoarã activitãţi în scopul realizãrii de venituri, au obligaţia sa conducã evidenta contabila în partida simpla pentru mijloacele fixe şi activele necorporale achiziţionate, precum şi pentru amortizarea acestora."
25. La punctul 25, alineatul 4 va avea urmãtorul cuprins: "Instituţiile publice au obligaţia sa evidentieze în contabilitate, în conturi distincte, mijloacele fixe, precum şi sumele rezultate din dezmembrarea şi valorificarea mijloacelor fixe la scoaterea din funcţiune a acestora."
26. La punctul 28, dupã alineatul 1 se introduc doua alineate noi cu urmãtorul cuprins: "În cazul persoanelor fizice şi al asociaţiilor fãrã personalitate juridicã, care desfãşoarã activitãţi în scopul realizãrii de venituri, competentele de aplicare a prevederilor <>Legii nr. 15/1994 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, revin persoanei fizice sau persoanei care rãspunde de îndeplinirea obligaţiilor asociaţiei fata de autoritãţile publice. Începând cu exerciţiul financiar al anului 2000 pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, şi persoanele fizice şi asociaţiile fãrã personalitate juridicã, care desfãşoarã activitãţi în scopul realizãrii de venituri şi care, potrivit legii, sunt obligate sa conducã evidenta în partida simpla."
27. Punctul 29 va avea urmãtorul cuprins: "29. Direcţia administrarea patrimoniului statului este abilitata sa soluţioneze problemele ce vor aparea ca urmare a aplicãrii <>Legii nr. 15/1994 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi care nu sunt reglementate prin prezentele norme metodologice."
ART. 2 Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, cu modificãrile ulterioare, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 909/1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 4 din 8 ianuarie 1998, cu modificãrile aduse prin prezenta hotãrâre, vor fi republicate dându-se textelor o noua numerotare.