Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 564 din 26 aprilie 2006  privind cadrul de realizare a participarii publicului la elaborarea anumitor planuri si programe in legatura cu mediul    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 564 din 26 aprilie 2006 privind cadrul de realizare a participarii publicului la elaborarea anumitor planuri si programe in legatura cu mediul

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 406 din 10 mai 2006
HOTĂ?RÂRE nr. 564 din 26 aprilie 2006
privind cadrul de realizare a participãrii publicului la elaborarea anumitor planuri şi programe în legatura cu mediul
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 406 din 10 mai 2006

Având în vedere prevederile art. 7 din Convenţia privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei şi accesul la justiţie în probleme de mediu, semnatã la Aarhus la 25 iunie 1998, ratificatã prin <>Legea nr. 86/2000 ,
în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, al <>art. 20 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Prezenta hotãrâre are ca scop realizarea implementarii obligaţiilor rezultate din Convenţia privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei şi accesul la justiţie în probleme de mediu, semnatã la Aarhus la 25 iunie 1998, ratificatã prin <>Legea nr. 86/2000 , prin stabilirea cadrului de participare a publicului la elaborarea anumitor planuri şi programe în legatura cu mediul.
ART. 2
(1) În sensul prezentei hotãrâri, termenii şi expresiile de mai jos se definesc dupã cum urmeazã:
a) autoritate competenta - autoritatea publica care are competenta de a adopta ori de a aproba un plan sau program în legatura cu mediul ori modificarea sau revizuirea unui astfel de plan ori program, conform legislaţiei în vigoare;
b) public - una sau mai multe persoane fizice ori juridice şi, în conformitate cu legislaţia ori practica nationala, asociaţiile, organizaţiile sau grupurile acestora.
(2) Dispoziţiile alin. (1) lit. b) se aplica persoanelor fizice, indiferent de cetãţenie, naţionalitate sau domiciliu, iar în cazul persoanelor juridice, indiferent de locul unde sunt înregistrate sau în care se afla centrul efectiv al activitãţii lor.
ART. 3
(1) Prezenta hotãrâre stabileşte cadrul de realizare a participãrii publicului la elaborarea, modificarea sau revizuirea planurilor şi programelor la care se face referire în actele normative prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
(2) Prevederile prezentei hotãrâri nu se aplica planurilor şi programelor la care se face referire în actele normative prevãzute în anexa, în cazul în care acestea îndeplinesc cel puţin una dintre urmãtoarele condiţii:
a) au ca unic scop apãrarea nationala;
b) sunt aplicabile în situaţii de urgenta de natura civilã.
(3) Prevederile prezentei hotãrâri nu se aplica planurilor şi programelor la care se face referire în actele normative prevãzute în anexa, pentru care procedura de participare a publicului se desfãşoarã conform prevederilor <>Legii apelor nr. 107/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluãrii de mediu pentru planuri şi programe.
ART. 4
(1) Publicul participa efectiv şi din timp, având posibilitatea de a se documenta şi de a transmite comentarii, întrebãri sau opinii înaintea luãrii unei decizii, când opţiunile privind elaborarea unui plan sau program ori modificarea sau revizuirea unui plan ori program sunt încã deschise.
(2) Exercitarea drepturilor publicului prevãzute la alin. (1) se realizeazã din momentul elaborãrii propunerii de plan sau program ori de modificare sau revizuire a unui plan ori program, pana la transmiterea sa spre adoptare sau aprobare.
ART. 5
(1) Publicul este informat prin anunţ public, fãcut prin orice mijloace, inclusiv prin mijloace electronice, despre:
a) iniţierea procesului de elaborare a unui plan sau program la care se face referire în actele normative prevãzute în anexa sau despre orice modificare ori revizuire a acestor planuri sau programe;
b) dreptul publicului de a participa la luarea deciziei.
(2) Informaţiile relevante puse la dispoziţie publicului prin anunţ se referã şi la:
a) propunerea de plan sau program ori de modificare sau revizuire a unui plan ori program, dupã caz;
b) autoritãţile publice care deţin informaţii referitoare la propunerea de plan sau program ori de modificare sau revizuire a unui astfel de plan ori program;
c) autoritatea competenta la care pot fi transmise comentarii, întrebãri sau opinii.
ART. 6
(1) Autoritatea competenta identifica publicul îndreptãţit sa participe la elaborarea, modificarea sau revizuirea planurilor şi programelor la care se face referire în actele normative prevãzute în anexa.
(2) Organizaţiile neguvernamentale care promoveazã protecţia mediului sunt considerate organizaţii neguver-namentale relevante şi fac parte din publicul prevãzut la alin. (1).
(3) Criteriile care pot fi utilizate de autoritatea competenta în identificarea publicului prevãzut la alin. (1) sunt:
a) înscrierea scopurilor organizaţiilor neguvernamentale, altele decât cele care promoveazã protecţia mediului, în obiectivele planului sau programului;
b) reprezentativitatea în context geografic a organizaţiilor neguvernamentale fata de întinderea planului sau programului respectiv;
c) legatura dintre obiectul principal de activitate al persoanei juridice, alta decât o organizaţie neguvernamentala, şi obiectivele planului sau programului;
d) modul în care planul sau programul afecteazã calitatea vieţii persoanelor fizice.
(4) Publicul îndreptãţit sa participe la elaborarea, modificarea sau revizuirea planurilor şi programelor conform cerinţelor prezentei hotãrâri se identifica prin aplicarea individualã a criteriilor prevãzute la alin. (3).
ART. 7
(1) Modalitãţile detaliate de realizare a participãrii publicului la procesul de elaborare, modificare sau de revizuire a planurilor şi programelor la care se face referire în actele normative prevãzute în anexa conţin perioade de timp rezonabile pentru fiecare etapa a participãrii publicului la acest proces.
(2) Modalitãţile prevãzute la alin. (1) se stabilesc prin legislaţia subsecventa din domeniul managementului deşeurilor, gospodãririi apelor şi calitãţii aerului, în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 8
(1) Modalitãţile de participare a publicului includ cel puţin posibilitatea transmiterii de comentarii şi organizarea unei dezbateri publice.
(2) Publicul are la dispoziţie 30 de zile de la data publicãrii anunţului prevãzut la art. 5 alin. (1) pentru transmiterea comentariilor cu privire la propunerea de plan sau program ori de modificare sau revizuire a unui plan ori program.
(3) Dezbaterea publica a propunerii de plan sau program ori de modificare sau revizuire a unui plan ori program are loc la 45 de zile de la expirarea termenului prevãzut la alin. (2).
(4) Anunţul privind organizarea dezbaterii se publica într-un ziar naţional sau local, se afişeazã pe pagina de Internet a autoritãţii competente şi la sediul autoritãţilor publice locale cu 30 de zile înainte de data dezbaterii publice.
(5) Propunerea de plan sau de program ori de modificare sau revizuire a unui plan ori program, rezultatã în urma includerii comentariilor şi opiniilor justificate ale publicului primite conform alin. (2), se pune la dispoziţie publicului, spre consultare, în acelaşi timp cu publicarea anunţului prevãzut la alin. (4).
ART. 9
(1) În procesul de luare a deciziei, autoritatea competenta examineazã comentariile şi opiniile exprimate de public şi ia în considerare rezultatele participãrii acestuia la elaborarea, modificarea sau revizuirea planurilor şi programelor la care se face referire în actele normative prevãzute în anexa.
(2) Ca urmare a aplicãrii prevederilor alin. (1), autoritatea competenta ia decizia de adoptare/aprobare sau de respingere a planului sau programului ori a modificãrii sau revizuirii unui plan ori program.
(3) Autoritatea competenta informeazã publicul despre:
a) decizia luatã;
b) motivele şi consideratiile pe care se întemeiazã decizia;
c) procesul de realizare a participãrii publicului la luarea deciziei, inclusiv modul în care au fost luate în considerare rezultatele participãrii publicului;
d) posibilitatea contestarii deciziei la instanta competenta.
ART. 10
Autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului informeazã Comisia Europeanã despre actele normative naţionale ce asigura conformitatea cu prevederile art. 2 din Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2003/35/CE din 28 mai 2003 privind participarea publicului cu privire la elaborarea anumitor planuri şi programe în legatura cu mediul, precum şi modificarea, în ceea ce priveşte participarea publicului şi accesul la justiţie, a directivelor Consiliului 85/337/CEE şi 96/61/CE , în termen de o luna de la intrarea în vigoare a acestora.

Prezenta hotãrâre transpune prevederile art. 1 lit. a) şi ale art. 2 din Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2003/35/CE din 28 mai 2003 privind participarea publicului cu privire la elaborarea anumitor planuri şi programe în legatura cu mediul şi modificarea, în ceea ce priveşte participarea publicului şi accesul la justiţie, a directivelor Consiliului 85/337/CEE şi 96/61/CE , publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (J.O.U.E.) nr. L 156 din 25 iunie 2003.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul mediului şi gospodãririi apelor,
Sulfina Barbu

p. Ministrul administraţiei şi internelor,
Paul Victor Dobre,
secretar de stat

Ministrul integrãrii europene,
Anca Daniela Boagiu

Bucureşti, 26 aprilie 2006.
Nr. 564.


ANEXA

PREVEDERI DIN ACTELE NORMATIVE care stabilesc planurile şi programele în legatura cu mediul - obiect al procedurii de participare a publicului

1. Art. 8 alin. (1) sau <>art. 18 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 426/2001
2. <>Art. 22 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.057/2001 privind regimul bateriilor şi acumulatorilor care conţin substanţe periculoase
3. Art. 6 alin. (1) din anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 964/2000 privind aprobarea Planului de acţiune pentru protecţia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniţi din surse agricole, cu modificãrile ulterioare
4. <>Art. 23 din Hotãrârea Guvernului nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje
5. <>Art. 9 din Hotãrârea Guvernului nr. 543/2004 privind elaborarea şi punerea în aplicare a planurilor şi programelor de gestionare a calitãţii aerului.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016