Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 559 din 15 aprilie 2004 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.197/2002 pentru aprobarea Normelor privind materialele si obiectele care vin in contact cu alimentele
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 410 din 7 mai 2004
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 1.197/2002 pentru aprobarea Normelor privind materialele şi obiectele care vin în contact cu alimentele, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 7 decembrie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Litera b) a alineatului (1) al articolului 3 va avea urmãtorul cuprins:
"b) nerespectarea prevederilor art. 12 alin. (1), art. 13 alin. (1) şi (1^1), art. 14, art. 23, art. 30, art. 33, art. 37^2 alin. (1), art. 37^3 alin. (1) şi ale art. 37^4 alin. (1) din anexã, cu amendã de la 5.000.000 lei la 30.000.000 lei;"
2. Dupã capitolul V din anexã se introduce un nou capitol, capitolul VI "Utilizarea derivaţilor epoxi în materiale şi obiecte destinate a veni în contact cu alimentele", cu urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL VI
Utilizarea derivaţilor epoxi în materiale şi obiecte
destinate a veni în contact cu alimentele
Art. 37^1. - (1) Prevederile prezentului capitol se aplicã materialelor şi obiectelor care sub formã de produs finit sunt destinate sã vinã în contact ori sunt aduse în contact cu alimente, potrivit destinaţiei lor, şi care sunt fabricate cu sau conţin, una ori mai multe dintre urmãtoarele substanţe:
a) 2,2-bis(4-hidroxifenil)propan bis(2,3-epoxipropil) eter (denumit în continuare BADGE) şi unii dintre derivaţii sãi;
b) bis(hidroxifenil)metan bis(2,3-epoxipropil)eter (denumit în continuare BFDGE) şi unii dintre derivaţii sãi;
c) novolac glicidil eter (denumit în continuare NOGE) şi unii dintre derivaţii sãi.
(2) În sensul prezentului capitol, prin materialele şi obiectele se înţelege:
a) materialele şi obiectele confecţionate din orice tip de material plastic;
b) materialele şi obiectele acoperite de învelişuri de suprafaţã;
c) adezivii.
(3) Prevederile prezentelor norme nu se aplicã recipientelor sau tancurilor de stocare care depãşesc 10.000 l sau conductelor aparţinând acestora ori care sunt conectate cu acestea, acoperite de învelişuri speciale, denumite învelişuri rezistente.
Art. 37^2. - (1) Materialele şi obiectele prevãzute la art. 37^1 alin. (1) nu trebuie sã elibereze substanţele menţionate în anexa nr. 18 într-o cantitate care sã depãşeascã limita prevãzutã în aceeaşi anexã.
(2) Utilizarea şi/sau prezenţa BADGE în fabricarea acestor materiale şi obiecte sunt admise pânã la data de 31 decembrie 2005.
Art. 37^3. - (1) Materialele şi obiectele prevãzute la art. 37^1 alin. (1) nu trebuie sã elibereze substanţele menţionate în anexa nr. 19 într-o cantitate care, adãugatã cantitãţilor cumulate de BADGE şi derivaţilor sãi menţionaţi în anexa nr. 18, sã depãşeascã limita prevãzutã în anexa nr. 19.
(2) Utilizarea şi/sau prezenţa BFDGE în fabricarea acestor materiale şi obiecte sunt admise pânã la data de 31 decembrie 2005.
Art. 37^4. - (1) Din data de 1 martie 2005, cantitatea compuşilor NOGE cu mai mult de douã inele aromatice şi cu cel puţin o grupare epoxi, precum şi derivaţii acestora conţinând grupãri clorhidrinice şi având masa molecularã mai micã de 1.000 daltoni nu trebuie sã fie detectabilã în materialele şi obiectele prevãzute la art. 37^1 alin. (1) la o limitã de detecţie de 0,2 mg/6 dm², incluzând toleranţa analiticã.
(2) În sensul prezentului capitol, limita de detecţie prevãzutã la alin. (1) trebuie determinatã printr-o metodã de analizã validatã. Dacã o astfel de metodã nu existã, poate fi folositã o metodã analiticã cu caracteristici de performanţã adecvate, pânã la punerea la punct a unei metode validate.
(3) Utilizarea şi/sau prezenţa NOGE în fabricarea acestor materiale şi obiecte sunt admise pânã la data de 31 decembrie 2005.
Art. 37^5. - Cerinţele prezentului capitol nu se vor aplica materialelor şi obiectelor acoperite cu substanţe de acoperire şi adezivilor, prevãzute la art. 37^1 alin. (2) lit. b) şi c), care sunt aduse în contact cu alimentele înainte de data de 1 martie 2005. Aceste materiale şi obiecte pot fi în continuare introduse pe piaţã, cu condiţia ca data ambalãrii sã aparã pe materiale sau obiecte."
3. Articolul 38 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - Anexele nr. 1-19 fac parte integrantã din prezentele norme."
4. Dupã anexa nr. 17 la normele prevãzute în anexã se introduc anexele nr. 18 şi 19 având conţinutul anexelor nr. 1 şi 2 care fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. II
<>Hotãrârea Guvernului nr. 1.197/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica, dându-se textelor o nouã numerotare.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul sãnãtãţii,
Ovidiu Brînzan
Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Ilie Sârbu
Ministru de stat, ministrul economiei şi comerţului,
Dan Ioan Popescu
Bucureşti, 15 aprilie 2004.
Nr. 559.
ANEXA 1
(anexa nr. 18 la norme)
LIMITELE
specifice de migrare pentru BADGE şi anumiţi derivaţi ai acestuia
1. Suma nivelurilor de migrare pentru urmãtoarele substanţe:
a) BADGE[=2,2-bis(4-hidroxifenil) propan bis(2,3epoxipropil) eter];
b) BADGE. H(2)O;
c) BADGE.HCI;
d) BADGE.2HCI;
e) BADGE.H(2)O.HCI
nu trebuie sã depãşeascã urmãtoarele limite:
- 1 mg/kg în alimente sau simulanţi alimentari (excluzând toleranţa analiticã); sau
- 1 mg/6 dm² conform cazurilor prevãzute în art. 16 din norme.
2. Testarea migrãrii trebuie efectuatã în conformitate cu regulile stabilite în cap. II din anexa nr. 8.
Totuşi, în simulanţii alimentari ce conţin apã, aceastã valoare trebuie sã includã şi BADGE.2H(2)O, cu excepţia situaţiei în care materialul sau obiectul este etichetat ca fiind destinat contactului cu alimente şi/sau bãuturi pentru care s-a demonstrat cã suma nivelurilor de migrare a celor 5 substanţe enumerate la pct. 1 lit. a)-e) nu trebuie sã depãşeascã limitele prevãzute la pct. 1.
3. În sensul prezentelor norme, migrarea specificã a substanţelor enumerate la pct. 1 lit. a)-e) trebuie determinatã printr-o metodã validatã de analizã. Dacã o astfel de metodã nu existã, va fi utilizatã o metodã analiticã cu caracteristici de performanţã adecvate, pânã la punerea la punct a unei metode validate.
ANEXA 2
(anexa nr. 19 la norme)
LIMITELE
specifice de migrare pentru BFDGE şi pentru unii dintre derivaţii sãi
1. Suma nivelurilor de migrare pentru urmãtoarele substanţe:
a) BFDGE [=bis(hidroxifenil)metan bis(2,3-epoxipropil) eter];
b) BFDGE.H(2)O;
c) BFDGE.HCI;
d) BFDGE.2HCI;
e) BFDGE.H(2)O.HCI
adãugate la suma celor enumerate în anexa nr. 1 nu trebuie sã depãşeascã urmãtoarele limite:
- 1 mg/kg în aliment sau stimulant alimentar (toleranţa analiticã exclusã); sau
- 1 mg/6dm² conform cazurilor prevãzute în art. 16 din norme.
2. Testarea migrãrii trebuie efectuatã în conformitate cu regulile stabilite în cap. II din anexa nr. 8.
Totuşi, în stimulanţii alimentari ce conţin apã, aceastã valoare trebuie sã includã şi BFDGE.2H(2)O, cu excepţia situaţiei în care materialul sau obiectul este etichetat ca fiind destinat contactului cu alimente şi/sau bãuturi pentru care s-a demonstrat cã suma nivelurilor de migrare a celor 5 substanţe enumerate la pct. 1 lit. a)-e) nu trebuie sã depãşeascã limitele prevãzute la pct. 1.
3. În sensul prezentelor norme, migrarea specificã a substanţelor enumerate la pct. 1 lit. a)-e) trebuie determinatã printr-o metodã validatã de analizã. Dacã o astfel de metodã nu existã, va fi utilizatã o metodã analiticã cu caracteristici de performanţã adecvate, pânã la punerea la punct a unei metode validate.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: