Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 557 din 31 mai 2011 pentru modificarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.389/2010
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 381 din 31 mai 2011
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. I
Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.389/2010, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 895 din 30 decembrie 2010, cu modificãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 15, litera y) va avea urmãtorul cuprins:
"y) sã recomande asiguraţilor tratamentul adecvat şi eficient, cu respectarea condiţiilor privind modalitãţile de prescriere a medicamentelor, conform prevederilor legale în vigoare;".
2. La articolul 36 alineatul (1), litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) plata prin tarif pe serviciu medical, stabilit în funcţie de numãrul de servicii medicale şi de valoarea minimã garantatã a unui punct per serviciu. Numãrul de puncte aferent serviciului medical, modalitatea de calcul al valorii definitive pentru un punct per serviciu şi nivelul valorii minime garantate pentru un punct per serviciu se stabilesc prin norme. Valoarea definitivã a unui punct per serviciu este unicã pe ţarã şi se calculeazã de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate prin regularizare trimestrialã, conform normelor, pânã la data de 25 a lunii urmãtoare încheierii fiecãrui trimestru. Aceastã valoare nu poate fi mai micã decât valoarea minimã garantatã pentru un punct, prevãzutã în norme şi asiguratã pe durata valabilitãţii contractului de furnizare de servicii medicale încheiat."
3. La articolul 39, alineatele (1)-(3) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 39. - (1) În cazul în care în derularea contractului se constatã nerespectarea programului de lucru prevãzut în contract, precum şi prescrieri de medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã din partea asiguratului şi ale unor materiale sanitare şi/sau recomandãri de investigaţii paraclinice, care nu sunt în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare aplicabile în domeniul sãnãtãţii, inclusiv prescriere de medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã din partea asiguratului fãrã aprobarea comisiilor de la nivelul caselor de asigurãri de sãnãtate/Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, acolo unde este cazul, precum şi transcrierea de prescripţii medicale pentru medicamente cu sau fãrã contribuţie personalã a asiguratului şi pentru unele materiale sanitare, precum şi de investigaţii paraclinice, care sunt consecinţe ale unor acte medicale prestate de alţi medici, în alte condiţii decât cele prevãzute la art. 33 lit. g), se aplicã urmãtoarele sancţiuni:
a) la prima constatare, avertisment scris;
b) la a doua constatare se diminueazã valoarea punctului per capita, respectiv suma stabilitã conform art. 31 în cazul medicilor nou-veniţi într-o localitate, pentru luna în care s-au produs aceste situaţii, pentru medicii de familie la care acestea au fost înregistrate, cu 10%.
(2) În cazul în care în derularea contractului se constatã nerespectarea obligaţiilor prevãzute la art. 15 lit. a)-c), e)-h), j)-v) şi la art. 33 lit. a)-e), j), l), n), o) şi p), se aplicã urmãtoarele sancţiuni:
a) la prima constatare, avertisment scris;
b) la a doua constatare se diminueazã valoarea punctului per capita, respectiv suma stabilitã conform art. 31 în cazul medicilor nou-veniţi într-o localitate, pentru luna în care s-au produs aceste situaţii, pentru medicii de familie la care se înregistreazã aceste situaţii, cu 10%.
(3) În cazul în care în derularea contractului se constatã în urma controlului efectuat de cãtre serviciile specializate ale caselor de asigurãri de sãnãtate cã serviciile raportate conform contractului în vederea decontãrii acestora nu au fost efectuate, cu recuperarea contravalorii acestor servicii, la prima constatare se diminueazã cu 10% valoarea punctului per capita, respectiv suma stabilitã conform art. 31 în cazul medicilor nou-veniţi într-o localitate, pentru luna în care s-au produs aceste situaţii, pentru medicii de familie la care se înregistreazã aceste situaţii."
4. Articolul 40 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - Contractul de furnizare de servicii medicale se reziliazã de plin drept printr-o notificare scrisã a casei de asigurãri de sãnãtate, în termen de maximum 5 zile lucrãtoare de la data aprobãrii acestei mãsuri, ca urmare a constatãrii situaţiilor prevãzute la art. 19 lit. a)-f) şi i), precum şi în urmãtoarele situaţii:
a) odatã cu prima constatare, dupã aplicarea în cursul unui an a mãsurilor prevãzute la art. 39 alin. (1) şi (2) pentru oricare situaţie, precum şi odatã cu prima constatare, dupã aplicarea mãsurii prevãzute la art. 39 alin. (3);
b) în cazul nerespectãrii obligaţiilor prevãzute la art. 33 lit. f) şi h)."
5. La articolul 96, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Toate farmaciile care deţin autorizaţie de funcţionare (distribuţie cu amãnuntul) în vigoare sunt eligibile în ceea ce priveşte încheierea contractului de furnizare de medicamente cu casele de asigurãri de sãnãtate. Dovada respectãrii regulilor de bunã practicã farmaceuticã este îndeplinitã prin deţinerea autorizaţiei de funcţionare în vigoare emise de Ministerul Sãnãtãţii. În cazul sancţiunii de suspendare a autorizaţiei de funcţionare pentru nerespectarea regulilor de bunã practicã farmaceuticã, Colegiul Farmaciştilor din România are obligaţia de a notifica în scris casele de asigurãri de sãnãtate despre aceastã sancţiune."
6. La articolul 98 alineatul (1), litera j) se abrogã.
7. La articolul 98, alineatul (4) va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Contractele pot fi încheiate de reprezentantul legal al societãţii comerciale farmaceutice cu casa de asigurãri de sãnãtate în a cãrei razã administrativ-teritorialã se aflã sediul social al societãţii respective şi/sau cu Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, respectiv Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. În situaţia în care în cadrul aceleiaşi societãţi comerciale farmaceutice funcţioneazã mai multe farmacii, situate în judeţe diferite, reprezentantul legal al societãţii comerciale încheie contracte cu casele de asigurãri de sãnãtate judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cãror razã teritorialã se aflã amplasate farmaciile respective şi/sau cu Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, respectiv Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. În situaţia în care o societate comercialã farmaceuticã are deschise oficine locale de distribuţie, înfiinţate conform prevederilor legale în vigoare, în alte judeţe, aceasta va încheia contract cu casa de asigurãri de sãnãtate în a cãrei razã administrativ-teritorialã se aflã oficina localã de distribuţie, în condiţiile stabilite prin norme. Un farmacist îşi poate desfãşura activitatea la cel mult 2 furnizori aflaţi în relaţie contractualã cu casa/casele de asigurãri de sãnãtate."
8. La articolul 98, alineatul (6) se abrogã.
9. La articolul 101, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) sã încheie contracte de furnizare de medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu numai cu furnizorii de medicamente autorizaţi şi evaluaţi conform reglementãrilor legale în vigoare şi sã facã publice, în termen de maximum 10 zile lucrãtoare de la data încheierii contractelor, prin afişare pe pagina web, lista acestora, pentru informarea asiguraţilor; sã actualizeze pe perioada derulãrii contractelor, prin afişare pe pagina web şi la sediul casei de asigurãri de sãnãtate, modificãrile intervenite în lista acestora, în termen de maximum 5 zile lucrãtoare de la data încheierii actelor adiţionale;".
10. La articolul 105, litera h) se abrogã.
11. La articolul 105, litera i) va avea urmãtorul cuprins:
"i) la a patra constatare a nerespectãrii în cursul unui an a oricãreia dintre obligaţiile prevãzute la art. 99 lit. a), b), c), e), f), g), h), j), k), l), m), n), o), p), q), r), s), ş), t), ţ), u), v), w), x) şi z); pentru nerespectarea obligaţiei prevãzute la art. 99 lit. b) nu se reziliazã contractul în situaţia în care vina nu este exclusiv a farmaciei, fapt adus la cunoştinţa casei de asigurãri de sãnãtate de cãtre aceasta printr-o declaraţie scrisã;".
12. La articolul 108, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 108. - (1) Pentru societãţile comerciale farmaceutice în cadrul cãrora funcţioneazã mai multe farmacii/oficine locale de distribuţie, condiţiile de reziliere a contractelor prevãzute la art. 105 lit. f), g) şi i) - pentru nerespectarea prevederilor art. 99 lit. f), g), r), ţ) şi v) - se aplicã la nivel de societate; restul condiţiilor de reziliere prevãzute la art. 105 se aplicã corespunzãtor pentru fiecare dintre farmaciile/oficinele locale de distribuţie la care se înregistreazã aceste situaţii, prin excluderea lor din contract şi modificarea contractului în mod corespunzãtor. Prevederile art. 106 şi 107 referitoare la condiţiile de suspendare, respectiv încetare se aplicã societãţii comerciale farmaceutice sau farmaciilor, respectiv oficinelor locale de distribuţie, dupã caz."
13. La articolul 109, alineatele (1), (2) şi (4)-(6) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 109. - (1) În cazul în care se constatã nerespectarea nejustificatã a programului de lucru comunicat casei de asigurãri de sãnãtate şi prevãzut în contract, se aplicã urmãtoarele mãsuri:
a) avertisment, la prima constatare;
b) la a doua constatare, diminuarea cu 10% a sumei cuvenite pentru luna în care s-au înregistrat aceste situaţii;
c) la a treia constatare, diminuarea cu 16% a sumei cuvenite pentru luna în care s-au înregistrat aceste situaţii.
(2) În cazul în care se constatã nerespectarea obligaţiilor prevãzute la art. 99 lit. a), b), c), e), f), g), h), j), k), l), m), n), o), p), q), r), s), ş), t), ţ), u), v), w) şi z), se aplicã urmãtoarele mãsuri:
a) avertisment, la prima constatare;
b) la a doua constatare, diminuarea cu 10% a sumei cuvenite pentru luna în care s-au înregistrat aceste situaţii;
c) la a treia constatare, diminuarea cu 16% a sumei cuvenite pentru luna în care s-au înregistrat aceste situaţii.
Pentru nerespectarea obligaţiei prevãzute la art. 99 lit. b) nu se aplicã diminuãri ale sumei cuvenite pentru luna în care s-a înregistrat aceastã situaţie, dacã vina nu este exclusiv a farmaciei, fapt adus la cunoştinţa casei de asigurãri de sãnãtate printr-o declaraţie scrisã.
.................................................................
(4) Reţinerea sumei conform alin. (1) şi (2) se face din prima platã ce urmeazã a fi efectuatã pentru furnizorii care sunt în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate.
(5) Recuperarea sumei conform prevederilor alin. (1) şi (2) se face prin platã directã sau executare silitã pentru furnizorii care nu mai sunt în relaţie contractualã cu casa de asigurãri de sãnãtate.
(6) Sumele încasate la nivelul caselor de asigurãri de sãnãtate în condiţiile alin. (1) şi (2) se utilizeazã conform prevederilor legale în vigoare."
14. La articolul 109, alineatul (3) se abrogã.
15. La articolul 135, litera o) se abrogã.
16. Articolul 140 se abrogã.
17. Articolul 141 se abrogã.
ART. II
Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la data de 1 iunie 2011.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneazã:
--------------
Ministrul sãnãtãţii,
Cseke Attila
Preşedintele Casei Naţionale
de Asigurãri de Sãnãtate,
Nicolae-Lucian Duţã
Bucureşti, 31 mai 2011.
Nr. 557.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: