Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 553 din 21 mai 2003 privind modificarea si completarea Statutului Casei de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A., aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.602/2002
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 370 din 30 mai 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie şi al <>art. 11 din Legea nr. 66/1996 privind reorganizarea Casei de Economii şi Consemnaţiuni din România în societate bancarã pe acţiuni, republicatã, cu modificãrile ulterioare,
Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.
ART. 1
Statutul Casei de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. - S.A., aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.602/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 29 ianuarie 2003, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Litera a) a alineatului (2) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"a) aproba strategia C.E.C. - S.A. şi programul anual de activitate, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru exerciţiul financiar urmãtor;"
2. Litera c) a alineatului (2) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"c) aproba situaţiile financiare anuale: bilanţul, contul de profit şi pierdere, situaţia modificãrilor capitalului propriu, situaţia fluxurilor de trezorerie, politici contabile şi note explicative, raportul administratorilor şi raportul auditorilor asupra situaţiilor anuale, repartizarea profitului;"
3. Litera e) a alineatului (2) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"e) numeşte membrii consiliului de administraţie, cu excepţia preşedintelui şi a vicepreşedinţilor;"
4. Litera f) a alineatului (2) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"f) aproba nivelul remuneraţiei preşedintelui şi vicepreşedinţilor;"
5. Alineatul (1) al articolului 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) C.E.C. - S.A. este condusã de un consiliu de administraţie format din 11 membri, numiţi pentru un mandat de 4 ani. Conducerea executivã a C.E.C. - S.A. este asigurata de un preşedinte şi 4 vicepreşedinţi numiţi de primul-ministru. Preşedintele şi vicepreşedinţii C.E.C. - S.A. fac parte de drept din consiliul de administraţie. Ceilalţi 6 membri ai consiliului de administraţie sunt numiţi de ministrul finanţelor publice. Membrii consiliului de administraţie trebuie sa îndeplineascã condiţiile prevãzute de legislaţia bancarã şi în exercitarea mandatului încheie contracte de administrare cu reprezentantul acţionarului unic, Ministerul Finanţelor Publice."
6. Alineatul (1) al articolului 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Pentru activitatea depusa şi participarea la dezbaterea şi luarea deciziilor în exercitarea atribuţiilor ce revin consiliului de administraţie, cei 6 membri ai consiliului de administraţie, numiţi de ministrul finanţelor publice, primesc o indemnizaţie lunarã reprezentând 20% din salariul de baza lunar al preşedintelui."
7. Alineatul (3) al articolului 13 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) La şedinţele consiliului de administraţie, dacã problemele ce urmeazã a fi discutate o impun, pot fi invitaţi de cãtre preşedintele consiliului de administraţie directori sau alţi specialişti ai C.E.C. - S.A., precum şi conducãtorul sindicatului."
8. Litera a) a articolului 14 va avea urmãtorul cuprins:
"a) desemneazã 1 sau 2 administratori care sa asigure conducerea activitãţii zilnice în situaţia în care cel puţin 4 dintre conducatori sau toţi cei 5 conducatori, aprobaţi de Banca Nationala a României, sunt în imposibilitate de a-şi exercita mandatul, pana la încetarea situaţiei ce a determinat imposibilitatea exercitãrii mandatului sau pana la numirea noilor conducatori şi aprobarea acestora de cãtre Banca Nationala a României;"
9. Litera d) a articolului 14 va avea urmãtorul cuprins:
"d) dezbate şi supune aprobãrii Ministerului Finanţelor Publice strategia C.E.C. - S.A., programul anual de activitate, bugetul de venituri şi cheltuieli şi programul de investiţii pentru exerciţiul financiar urmãtor;"
10. Litera e) a articolului 14 va avea urmãtorul cuprins:
"e) analizeazã şi îşi însuşeşte situaţiile financiare anuale: bilanţul, contul de profit şi pierdere, situaţia modificãrilor capitalului propriu, situaţia fluxurilor de trezorerie, politici contabile şi note explicative, pe care împreunã cu raportul administratorilor şi raportul auditorilor asupra situaţiilor anuale le supune spre aprobare Ministerului Finanţelor Publice;"
11. La articolul 14, dupã litera e) se introduce litera e^1) cu urmãtorul cuprins:
"e^1) aproba angajarea serviciilor de audit financiar cu auditori financiari persoane fizice şi/sau juridice autorizate de Camera Auditorilor Financiari din România;"
12. Alineatul (3) al articolului 15 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Pentru deciziile luate în şedinţele la care administratorul nu a participat, el rãmâne rãspunzãtor dacã, în termen de o luna de când a luat cunostinta de procesul-verbal, nu a fãcut împotrivirea în registrul proceselor-verbale."
13. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - Membrii Consiliului de administraţie al C.E.C. - S.A. nu pot ocupa posturi de salariaţi, administratori sau auditori financiari în alte societãţi bancare."
14. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - Directorii din Centrala C.E.C. - S.A. şi din unitãţile teritoriale nu pot conduce alte societãţi bancare, comerciale sau agricole, nu pot participa în alte societãţi de acest fel în calitate de administratori sau auditori financiari, în afarã de cazurile în care exercita aceste funcţii cu autorizarea consiliului de administraţie, în condiţiile legii."
15. Alineatul (1) al articolului 24 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - (1) Conducerea executivã şi coordonarea activitãţii zilnice a C.E.C. - S.A. sunt asigurate de preşedinte şi de 4 vicepreşedinţi."
16. Dupã articolul 24 se introduc doua articole noi, articolele 24^1 şi 24^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 24^1. - Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. - S.A. va încheia contracte de asigurare a serviciilor de audit financiar cu auditori financiari, persoane fizice şi/sau juridice autorizate de Camera Auditorilor Financiari din România sa desfãşoare aceasta activitate pe teritoriul României.
Art. 24^2. - Întinderea şi efectele rãspunderii auditorilor financiari sunt determinate în funcţie de atribuţiile ce le revin conform dispoziţiilor legale şi contractelor încheiate de C.E.C. - S.A. cu auditorii financiari, aprobate, în conformitate cu prevederile legale şi cu reglementãrile cu caracter normativ intern în vigoare, de cãtre Consiliul de administraţie al C.E.C. - S.A."
17. Articolele 25-30 se abroga.
ART. 2
Statutul Casei de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. - S.A., aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.602/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 29 ianuarie 2003, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica, dându-se textelor o noua numerotare.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu
p. Guvernatorul Bãncii Naţionale a României,
Cristian Popa,
viceguvernator
Bucureşti, 21 mai 2003.
Nr. 553.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: