Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 542 din 7 aprilie 2004  privind stabilirea Criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse lampi electrice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 542 din 7 aprilie 2004 privind stabilirea Criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse lampi electrice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 368 din 27 aprilie 2004

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 8 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice,
având în vedere <>art. 4 lit. f^2) din Legea protecţiei mediului nr. 137/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Prezenta hotãrâre stabileşte Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse lãmpi electrice.
ART. 2
(1) Prevederile prezentei hotãrâri se aplicã urmãtoarelor produse:
a) lãmpi cu soclu unic;
b) lãmpi cu soclu dublu.
(2) Prevederile prezentei hotãrâri nu se aplicã lãmpilor fluorescente compacte cu balast magnetic, lãmpilor de proiecţie, lãmpilor fotografice şi tuburilor pentru solare.
ART. 3
Pentru aplicarea prezentei hotãrâri expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) lãmpi cu soclu unic - lãmpile care asigurã iluminatul de uz general şi au un soclu unic, tip baionetã, cu filet sau cu picioruşe; lãmpile trebuie sã se poatã conecta la reţeaua publicã de distribuţie a energiei electrice;
b) lãmpi cu soclu dublu - lãmpile care asigurã iluminatul de uz general şi prezintã câte un soclu la fiecare capãt. Aceastã categorie include în principal toate tuburile fluorescente liniare. Tuburile respective trebuie sã se poatã conecta la reţeaua publicã de distribuţie a energiei electrice.
ART. 4
Performanţa de mediu a produselor prevãzute la art. 2 şi compatibilitatea utilizãrii acestora cu cerinţele de mediu se evalueazã pe baza criteriilor de acordare a etichetei ecologice, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 5
(1) Cerinţele specifice de evaluare şi verificare sunt indicate pentru fiecare criteriu de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse lãmpi electrice. Metodele de încercare, altele decât cele indicate pentru fiecare criteriu, se utilizeazã cu acceptul autoritãţii competente pentru acordarea etichetei ecologice Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor, denumitã în continuare autoritate competentã, dacã se demonstreazã cã acestea asigurã date de calitate ştiinţificã echivalentã.
(2) În cazul în care existã cerinţa ca agentul economic producãtor, importator, prestator de servicii sau comerciant, care solicitã acordarea etichetei ecologice sã furnizeze declaraţii, documentaţii, analize, rapoarte de încercare sau alte documente care sã demonstreze conformitatea produsului cu cerinţele de acordare a etichetei ecologice, acestea trebuie sã provinã de la solicitant şi/sau furnizorul/furnizorii acestuia/acestora, dupã caz.
(3) Autoritatea competentã poate cere agentului economic care solicitã acordarea etichetei ecologice sã furnizeze documente suplimentare care sã demonstreze conformitatea produsului cu cerinţele criteriilor din anexã sau poate realiza verificãri independente.
(4) La evaluarea solicitãrilor pentru acordarea etichetei ecologice şi monitorizarea conformãrii cu cerinţele criteriilor din anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre, autoritatea competentã ia în considerare certificarea, la agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice şi/sau la furnizorul/furnizorii acestuia, a sistemului de management de mediu conform standardului SR EN ISO 14001:1997; implementarea şi certificarea acestui sistem de management nu sunt obligatorii.
(5) Încercãrile se realizeazã de laboratoare acreditate sau de laboratoare care respectã cerinţele standardului SR EN ISO 17025:1999 şi care deţin echipamente corespunzãtoare pentru efectuarea încercãrilor.
ART. 6
Numãrul de cod atribuit grupului de produse lãmpi electrice în scopuri administrative este "008".
ART. 7
Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la 3 luni de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 8
(1) Prezenta hotãrâre se aplicã pânã la data de 31 august 2006.
(2) Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse lãmpi electrice se modificã în funcţie de progresul tehnic şi se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:


────────────────

Ministrul mediului
şi gospodãririi apelor,
Speranţa Maria Ianculescu

Ministru de stat,
ministrul economiei şi comerţului,
Dan Ioan Popescu

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Rovana Plumb

Bucureşti, 7 aprilie 2004.
Nr. 542.

ANEXĂ

CRITERII
de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse lãmpi electrice

Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse lãmpi electrice promoveazã cu precãdere:
a) reducerea efectelor negative asupra mediului sau a riscurilor datorate folosirii energiei - încãlzire globalã, acidifiere, epuizarea resurselor neregenerabile, prin reducerea consumului de energie;
b) reducerea efectelor negative asupra mediului şi a riscurilor legate de folosirea de resurse atât la producerea, cât şi la tratarea/eliminarea lãmpilor electrice, prin prelungirea duratei medii de viaţã;
c) reducerea efectelor negative asupra mediului şi a riscurilor legate de folosirea de mercur, prin reducerea cantitãţii totale de emisii de mercur din timpul duratei de utilizare a lãmpii electrice.
Prezentele criterii încurajeazã aplicarea celor mai bune practici - utilizare optimã referitoare la mediu şi sensibilizarea consumatorilor în scopul protecţiei mediului. Prezentele criterii sunt stabilite astfel încât, din punct de vedere al nivelurilor admisibile, sã permitã promovarea etichetãrii lãmpilor electrice care au un impact mai redus asupra mediului.
1. Eficienţa energeticã, durata de utilizare, intensitatea luminoasã şi conţinutul de mercur
Lãmpile cu soclu unic trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele cerinţe:





──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Lãmpi cu soclu unic Lãmpi cu soclu unic
cu reactanţã fãrã reactanţã
integralã integralã
(lãmpi fluorescente (lãmpi cu soclu
compacte) cu picioruşe)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Eficienţa energeticã Clasa A Clasa A sau B
Durata de utilizare peste 10.000 de ore peste 10.000 de ore
Intensitatea luminoasã peste 70% la 10.000 peste 80% la 9.000
de ore de ore
Conţinutul mediu de mercur maximum 4,0 g maximum 4,0 g
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Lãmpile cu soclu dublu trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele cerinţe:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Lãmpi cu soclu Lãmpi cu soclu
dublu, dublu,
duratã medie duratã mare
de viaţã de viaţã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Eficienţa energeticã Clasa A Clasa A
Durata de utilizare peste 12.500 de ore peste 20.000 de ore
Intensitatea luminoasã peste 90% la 12.500 peste 90% la 20.000
de ore de ore
Conţinutul mediu de mercur maximum 5,0 g maximum 8,0 g
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTĂ:
Eficienţa energeticã este cea prevãzutã în anexa nr. 4 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.056/2001 privind stabilirea cerinţelor referitoare la eficienţa şi etichetarea energeticã pentru introducerea pe piaţã a lãmpilor electrice de uz casnic.
Evaluare şi verificare
Agentul economic furnizeazã autoritãţii competente un raport de încercare, în care specificã faptul cã eficienţa energeticã, durata de utilizare şi intensitatea luminoasã a lãmpii electrice au fost determinate cu ajutorul procedurilor de încercare stabilite prin standardul SR EN 50285:2001. Raportul precizeazã eficienţa energeticã, durata de utilizare şi intensitatea luminoasã a lãmpii electrice. Dacã testul de determinare a duratei de utilizare nu s-a încheiat, durata de utilizare operaţionalã precizatã pe ambalaj se considerã acceptabilã pânã la obţinerea rezultatelor încercãrii. Totuşi, rezultatul încercãrii trebuie furnizat în maximum 12 luni de la data depunerii cererii de acordare a etichetei ecologice. Agentul economic furnizeazã autoritãţii competente un raport de încercare, în care specificã faptul cã determinarea conţinutului de mercur s-a fãcut ultilizându-se metoda descrisã în continuare. Raportul precizeazã conţinutul mediu de mercur, calculat prin analizarea a zece lãmpi şi dupã eliminarea celei mai mari şi a celei mai mici valori, prin efectuarea mediei aritmetice a celor opt valori care au rãmas.
Metoda de încercare a conţinutului de mercur este urmãtoarea: Se separã mai întâi tubul cu arc de învelişul de plastic şi de elementele electronice asociate. Se taie firele cât de aproape de partea de sticlã. Se aşazã tubul sub o hotã de laborator şi se fragmenteazã. Fragmentele se aşazã într-o sticlã de plastic cu capac înşurubat de mãrime normalã, în care, în prealabil, s-a introdus o bilã de porţelan cu diametrul 2,5 cm şi 25 ml de acid azotic concentrat de puritate mare (70%). Sticla se închide şi se agitã câteva minute pentru a se reduce tubul cu arc la particule mici; dopul se defileteazã periodic pentru a se evita formarea oricãrei presiuni. Se lasã conţinutul sticlei în reacţie timp de 30 de minute, agitând periodic. Conţinutul sticlei se filtreazã apoi printr-un filtru din hârtie rezistent la acizi înainte de a fi turnat într-un balon gradat de 100 ml. Se adaugã dicromat de potasiu pânã la obţinerea unei concentraţii finale de crom de 1.000 ppm. Se completeazã la volum cu apã purã. Se preparã soluţii etalon pentru a se obţine o paletã de concentraţii care sã atingã 200 ppm mercur. Soluţiile se analizeazã prin spectroscopie de absorbţie atomicã cu flacãrã, la o lungime de undã de 253,7 nm cu corectare de fond. Se poate calcula conţinutul iniţial de mercur al lãmpii pornindu-se de la rezultatele obţinute şi de la volumul cunoscut al soluţiei. Autoritatea competentã poate autoriza uşoare adaptãri ale metodei de încercare dacã acestea sunt necesare din motive tehnice şi sunt aplicabile în mod coerent.
2. Pornirea/oprirea
Pentru lãmpile fluorescente compacte numãrul de cicluri de pornire/oprire trebuie sã fie mai mare de 20.000.
Evaluare şi verificare
Agentul economic furnizeazã autoritãţii competente un raport de încercare, în care specificã faptul cã numãrul de cicluri de pornire/oprire pentru acel tip de lampã fluorescentã compactã a fost determinat utilizându-se o încercare de ciclu rapid - 0,5 minute pornitã, 4,5 minute opritã - şi procedurile de încercare a duratei de utilizare specificate de standardul SR EN 50285:2001. Raportul precizeazã numãrul de cicluri de pornire/oprire realizate în momentul în care 50% din numãrul lãmpilor fluorescente compacte testate au îndeplinit cerinţele privind durata de utilizare specificate în standardul SR EN 50285:2001.
3. Indexul de redare a culorilor
Indexul de redare a culorilor (Ra) al lãmpii electrice trebuie sã fie mai mare de 80.
Evaluare şi verificare
Agentul economic furnizeazã autoritãţii competente un raport de încercare, în care specificã faptul cã indexul de redare a culorilor al lãmpii electrice a fost determinat utilizându-se procedura de încercare specificatã în norma şi publicaţia CIE 29/2. Raportul specificã indexul de redare a culorilor al lãmpii electrice.
4. Substanţe ignifuge
a) Componentele din material plastic cu masa mai mare de 5 g nu trebuie sã conţinã urmãtoarele substanţe ignifuge:



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numele Numãrul CAS
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Decabromdifenil 13654-09-6
Eter monobromdifenilic 101-55-3
Eter dibromdifenilic 2050-47-7
Eter tribromdifenilic 49690-94-0
Eter tetrabromdifenilic 40088-47-9
Eter pentabromdifenilic 32534-81-9
Eter hexabromdifenilic 36483-60-0
Eter heptabromdifenilic 68928-80-3
Eter octabromdifenilic 32536-52-0
Eter nonabromdifenilic 63936-56-1
Eter decabromdifenilic 1163-19-5
Clor parafinã cu lungimea catenei 85535-84-8
de 10-13 atomi de carbon şi
conţinut de clor peste 50% din
greutate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────



b) Componentele din material plastic cu masa mai mare de 5 g nu trebuie sã conţinã substanţe ignifuge sau preparate ale acestor substanţe, care se încadreazã în una dintre urmãtoarele fraze de risc sau combinaţii ale acestora:
- R45 (poate produce cancer);
- R46 (poate produce alterãri genetice ereditare);
- R50 (foarte toxicã pentru organismele acvatice);
- R51 (toxicã pentru organismele acvatice);
- R52 (periculoasã pentru organismele acvatice);
- R53 (poate produce efecte negative pe termen lung asupra mediului acvatic);
- R60 (poate afecta fertilitatea);
- R61 (poate produce efecte adverse asupra fãtului în timpul sarcinii), conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 490/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase.
Evaluare şi verificare
Agentul economic furnizeazã autoritãţii competente o declaraţie în care precizeazã cã produsul respectã cerinţele menţionate anterior.
5. Ambalajul
Nu trebuie utilizate produse laminate şi materiale plastice compozite.
Toate ambalajele din carton folosite pentru lãmpile cu soclu unic trebuie sã conţinã minimum 65% (în masã) materiale reciclate.
Toate ambalajele din carton folosite pentru lãmpile cu soclu dublu trebuie sã conţinã minimum 80% (în masã) materiale reciclate.
Evaluare şi verificare
Agentul economic furnizeazã autoritãţii competente o declaraţie în care precizeazã cã produsul respectã cerinţele menţionate anterior.
6. Instrucţiuni de utilizare
Lãmpile electrice se vând cu instrucţiunile de utilizare corespunzãtoare, care furnizeazã indicaţii asupra utilizãrii corecte pentru protecţia mediului:
a) Informaţiile - pictograme sau altele - de pe ambalaj atrag atenţia asupra condiţiilor de eliminare adecvate, inclusiv asupra cerinţelor normative aplicabile.
b) Pentru lãmpile cu soclu unic: lãmpile electrice care nu funcţioneazã cu întrerupãtor cu rezistenţã reglabilã se eticheteazã în consecinţã. Pe ambalaj trebuie sã se menţioneze, de asemenea, mãrimea şi forma relativã a lãmpii electrice în comparaţie cu cele ale unei lãmpi clasice cu incandescenţã.
c) Pentru lãmpile cu soclu dublu: informaţiile de pe ambalaj precizeazã cã performanţa ecologicã a lãmpii electrice este îmbunãtãţitã la utilizarea cu dispozitive de control electronic de frecvenţã înaltã.
d) Pe ambalajul produsului se precizeazã cã mai multe informaţii cu privire la eticheta ecologicã se pot gãsi pe pagina web a ministerului http://www.mappm.ro.
Evaluare şi verificare
Agentul economic furnizeazã autoritãţii competente o declaraţie în care precizeazã cã produsul respectã cerinţele menţionate anterior şi furnizeazã o mostrã de ambalaj autoritãţii competente care evalueazã cererea.
7. Informaţiile care vor apãrea pe eticheta ecologicã
Rubrica 2 a etichetei ecologice trebuie sã conţinã urmãtorul text: "Eficienţã energeticã ridicatã. Duratã de utilizare mare".
Dacã lampa electricã nu conţine mercur, rubrica 2 a etichetei ecologice poate sã precizeze acest lucru.
Evaluare şi verificare
Agentul economic prezintã autoritãţii competente o declaraţie de respectare a acestui criteriu şi o mostrã de etichetã ecologicã, aşa cum apare pe ambalaj şi/sau pe produs.

_________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016