Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 535 din 18 mai 2011  pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor si brevetelor de turism    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 535 din 18 mai 2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor si brevetelor de turism

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 390 din 3 iunie 2011

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

    ART. I
    Hotãrârea Guvernului nr. 1.267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 866 din 23 decembrie 2010, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

    1. La articolul 4, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 4. - (1) Pentru obţinerea certificatului de clasificare a structurilor de primire turistice, solicitantul depune la sediul autoritãţii administraţiei publice centrale responsabile în domeniul turismului declaraţia standardizatã datã pe propria rãspundere, însoţitã de documentaţia completã prevãzutã în normele metodologice care reglementeazã condiţiile şi criteriile de autorizare a structurilor de primire turistice, înainte de darea lor în folosinţã."

    2. Articolul 5 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 5. - (1) În situaţia în care au apãrut modificãri cu privire la îndeplinirea condiţiilor care au stat la baza eliberãrii certificatului de clasificare, operatorul economic proprietar şi/sau administrator al unei structuri de primire turistice este obligat sã solicite o nouã clasificare a structurii de primire turistice în cauzã, în termen de 30 de zile de la apariţia modificãrilor.
    (2) În cazul încetãrii activitãţii structurii de primire turistice, operatorul economic proprietar şi/sau administrator al structurii de primire turistice în cauzã are obligaţia sã solicite autoritãţii administraţiei publice centrale responsabile în domeniul turismului radierea certificatului de clasificare şi sã restituie certificatul de clasificare şi fişa/fişele anexã/anexe în original, prin poştã, cu confirmare de primire, sau prin depunerea acestora la registratura autoritãţii administraţiei publice centrale responsabile în domeniul turismului."

    3. La articolul 6, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 6. - (1) Operatorul economic proprietar şi/sau administrator de structuri de primire turistice este obligat sã afişeze la recepţie sau în holul structurilor de primire turistice care nu dispun de recepţie şi în spaţiul de la intrare în saloanele de servire a mesei certificatul de clasificare, în copie, numãrul de telefon al autoritãţii administraţiei publice centrale responsabile în domeniul turismului, pentru a fi cunoscute de turişti.
    (2) Operatorul economic proprietar şi/sau administrator de structuri de primire turistice este obligat sã furnizeze în materialele de promovare, în oferte şi pe propriile pagini de internet informaţii reale cu privire la denumirea şi tipul structurii de primire turistice, categoria de clasificare sau serviciile prestate."

    4. La articolul 8, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Operatorii economici proprietari şi/sau administratori ai structurilor de primire turistice clasificate de pe litoralul românesc au obligaţia sã asigure funcţionarea acestora în perioada sezonului turistic estival, respectiv 1 mai-30 septembrie a fiecãrui an, şi sã presteze servicii turistice conforme tipului de structurã de primire turisticã şi categoriei stabilite prin certificatul de clasificare."

    5. La articolul 9, alineatele (1), (4) şi (6) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 9. - (1) Certificatul de clasificare se retrage de cãtre personalul cu atribuţii de control din cadrul autoritãţii administraţiei publice centrale responsabile în domeniul turismului, în situaţia în care nu sunt respectate obligaţiile prevãzute la art. 8 alin. (1) lit. a) şi b).
    .......................................................................
    (4) În situaţia în care nu au fost remediate deficienţele pentru care s-a retras certificatul de clasificare pentru nerespectarea prevederilor art. 8 alin. (1) lit. b), operatorul economic nu are dreptul de a solicita eliberarea unui nou certificat de clasificare pentru orice tip de structurã de primire turisticã şi categorie de clasificare pentru structura în cauzã.
    ........................................................................
    (6) În perioada în care certificatul de clasificare este retras, operatorul economic proprietar şi/sau administrator al unei structuri de primire turistice nu are dreptul sã:
    a) desfãşoare activitãţi turistice în cadrul structurii de primire turistice în cauzã;
    b) sã încaseze venituri din exploatarea structurii de primire turistice respective."

    6. La articolul 10, alineatele (1) şi (5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 10. - (1) Operatorul economic poate desfãşura activitãţi de ofertare şi comercializare a serviciilor şi/sau a pachetelor de servicii turistice pe teritoriul României numai în baza licenţei de turism şi/sau, dupã caz, a anexei la aceasta, eliberate de autoritatea administraţiei publice centrale responsabilã în domeniul turismului.
    .......................................................................................
    (5) Este interzisã desfãşurarea de activitãţi specifice agenţiilor de turism de cãtre operatorii economici fãrã a deţine licenţã de turism şi/sau anexa la aceasta."

    7. La articolul 10, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmãtorul cuprins:
    "(6) Este interzisã desfãşurarea de activitãţi turistice specifice agenţiilor de turism de cãtre operatorii economici cu licenţa de turism expiratã sau fãrã deţinerea poliţei valabile de asigurare de garantare a plãţii cheltuielilor de repatriere a turiştilor şi/sau rambursare a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor turistice, în cazul neexecutãrii integrale sau parţiale a serviciilor/pachetelor turistice achiziţionate."

    8. Articolul 12 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 12. - (1) În situaţia în care au apãrut modificãri cu privire la îndeplinirea condiţiilor care au stat la baza eliberãrii licenţei de turism şi/sau a anexei la aceasta, operatorul economic va solicita autoritãţii administraţiei publice centrale responsabile în domeniul turismului eliberarea unei noi licenţe de turism, în termen de 30 de zile de la apariţia modificãrilor.
    (2) În cazul încetãrii activitãţii agenţiei de turism şi/sau a reprezentanţelor/sediilor secundare ale acesteia, operatorul economic în cauzã are obligaţia sã solicite autoritãţii administraţiei publice centrale responsabile în domeniul turismului radierea licenţei de turism şi/sau a anexei la aceasta şi sã restituie licenţa de turism şi anexa în original, prin poştã, cu confirmare de primire, sau prin depunerea acestora la registratura autoritãţii administraţiei publice centrale responsabile în domeniul turismului."

    9. La articolul 13, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) În scopul protecţiei turiştilor, operatorii economici care desfãşoarã activitãţi specifice agenţiilor de turism au urmãtoarele obligaţii:
    a) sã afişeze în incinta agenţiei de turism şi a reprezentanţelor/sediilor secundare ale acesteia copia licenţei de turism şi/sau a anexei la aceasta, precum şi numãrul de telefon al autoritãţii administraţiei publice centrale responsabile în domeniul turismului, pentru a fi cunoscute de turişti;
    b) sã înscrie numãrul licenţei de turism şi al poliţei de asigurare de garantare a plãţii cheltuielilor de repatriere a turiştilor şi/sau rambursare a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor turistice, în cazul neexecutãrii integrale sau parţiale a serviciilor/pachetelor turistice achiziţionate, pe documentele emise, materialele de promovare şi pe propriile pagini de internet;
    c) sã pãstreze în permanenţã în sediul agenţiei de turism şi al reprezentanţelor/sediilor secundare ale acesteia originalul licenţei de turism şi/sau al anexei la aceasta;
    d) sã prezinte informaţii reale în materialele de promovare, în oferte şi pe propriile pagini de internet cu privire la serviciile şi pachetele de servicii turistice oferite;
    e) sã utilizeze numai autocare clasificate şi ghizi de turism atestaţi."

    10. La articolul 13, dupã alineatul (2) se introduc douã noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu urmãtorul cuprins:
    "(3) Este interzisã ofertarea, comercializarea serviciilor turistice şi/sau a pachetelor de servicii turistice în structuri de primire turistice neclasificate sau cu certificate de clasificare retrase.
    (4) Agenţiile de turism au obligaţia de a presta servicii turistice conform tipului de activitate înscrisã în licenţa de turism, respectiv turoperatoare sau detailistã."

    11. La articolul 14, alineatele (1)-(5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 11. - (1) Licenţa de turism şi anexa la aceasta se retrag de cãtre personalul cu atribuţii de control din cadrul autoritãţii administraţiei publice centrale responsabile în domeniul turismului, în urmãtoarele situaţii:
    a) ofertarea, comercializarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice fãrã respectarea reglementãrilor legale în vigoare;
    b) transmiterea de cãtre titular a licenţei şi/sau anexei la aceasta în scopul utilizãrii de cãtre alt operator economic.
    (2) Titularul unei licenţe de turism retrase în condiţiile prevãzute la alin. (1) lit. b) nu mai poate desfãşura activitate de turism prin agenţia de turism şi/sau prin sediile secundare/reprezentanţele acesteia timp de 2 ani de la data retragerii.
    (3) În perioada în care licenţa de turism este retrasã se interzic:
    a) desfãşurarea activitãţilor specifice agenţiilor de turism:
    b) încasarea de venituri din exploatarea agenţiei de turism.
    (4) În situaţia în care au fost remediate deficienţele pentru care licenţa de turism şi/sau anexa la aceasta au fost retrase, operatorul economic va solicita reluarea activitãţii printr-o cerere scrisã adresatã administraţiei publice centrale responsabile în domeniul turismului. Restituirea licenţei de turism şi/sau a anexei la aceasta se va face dupã ce personalul cu atribuţii de control din cadrul administraţiei publice centrale responsabile în domeniul turismului constatã remedierea deficienţelor, în termen de 15 zile de la data înregistrãrii cererii scrise a solicitantului.
    (5) În situaţia în care nu au fost remediate deficienţele pentru care s-a retras licenţa de turism şi/sau anexa la aceasta, conform prevederilor alin. (1) lit. a), operatorul economic nu are dreptul de a solicita eliberarea unei noi licenţe de turism şi/sau a unei noi anexe la aceasta."

    12. Articolul 15 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 15. - Constituie contravenţii urmãtoarele fapte:
    a) desfãşurarea activitãţii în structuri de primire turistice neclasificate;
    b) desfãşurarea activitãţii în structuri de primire turistice având certificate de clasificare expirate sau cu o altã structurã a spaţiilor decât cea stabilitã prin certificatul de clasificare;
    c) nerespectarea prevederilor art. 5 şi 12;
    d) nerespectarea criteriilor care au stat la baza clasificãrii;
    e) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (2) şi art. 13 alin. (2) lit. d);
    f) continuarea desfãşurãrii activitãţii în structura de primire turisticã dupã retragerea certificatului de clasificare;
    g) încasarea de venituri din exploatarea structurii de primire turistice/agenţiei de turism dupã retragerea certificatului de clasificare/a licenţei de turism;
    h) nerespectarea prevederilor art. 8 alin. (1) lit. c);
    i) împiedicarea sub orice formã a persoanelor împuternicite de a-şi exercita atribuţiile de serviciu legate de aplicarea prezentei hotãrâri;
    j) nerespectarea prevederilor art. 8 alin. ( 2);
    k) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (5);
    l) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (6);
    m) desfãşurarea de activitãţi turistice specifice agenţiilor de turism de cãtre operatorii economici dupã retragerea licenţei de turism sau a anexei la aceasta;
    n) nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (4);
    o) nerespectarea prevederilor art. 9 alin. (4) şi art. 14 alin. (5);
    p) nerespectarea criteriilor în baza cãrora s-au eliberat licenţa de turism şi/sau anexa la aceasta;
    q) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (1) şi (3) şi art. 13 alin. (2) lit. a)-c);
    r) ofertarea, comercializarea serviciilor turistice şi/sau a pachetelor de servicii turistice în structuri de primire turistice neclasificate sau cu certificate de clasificare retrase;
    s) utilizarea de autocare neclasificate sau ghizi turistici neatestaţi."

    13. La articolul 16, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 16. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 15 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
    a) faptele prevãzute la lit. a), cu amendã de la 40.000 lei la 50.000 lei;
    b) faptele prevãzute la lit. f), g), h), i), k) şi m), cu amendã de la 30.000 lei la 50.000 lei;
    c) faptele prevãzute la lit. b) şi l), cu amendã de la 20.000 lei la 40.000 lei;
    d) faptele prevãzute la lit. o) şi r), cu amendã de la 20.000 lei la 50.000 lei;
    e) faptele prevãzute la lit. j), dupã cum urmeazã: amendã de la 2.000 lei la 6.000 lei pentru structurile de primire turistice care nu funcţioneazã începând cu data de 1 mai a fiecãrui an, amendã de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru structurile de primire turistice care nu funcţioneazã începând cu data de 15 mai a fiecãrui an, de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru structurile de primire turistice care nu funcţioneazã începând cu data de 1 iunie a fiecãrui an, de la 30.000 lei la 40.000 lei pentru structurile de primire turistice care nu funcţioneazã la data de 15 iunie a fiecãrui an şi de la 40.000 lei la 50.000 lei şi retragerea certificatului de clasificare pentru structurile de primire turistice care nu funcţioneazã dupã data de 1 iulie a fiecãrui an şi pânã la sfârşitul sezonului estival;
    f) faptele prevãzute la lit. c) şi s), cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei;
    g) faptele prevãzute la lit. d), cu amendã de la 8.000 lei la 50.000 lei;
    h) faptele prevãzute la lit. e), cu amendã de la 8.000 lei la 12.000 lei;
    i) faptele prevãzute la lit. n), cu amendã de la 3.000 lei la 10.000 lei;
    j) faptele prevãzute la lit. p), cu amendã de la 8.000 lei la 50.000 lei;
    k) faptele prevãzute la lit. q), cu amendã de la 1.000 lei la 5.000 lei."

    14. Articolul 17 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 17. - Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre:
    a) personalul cu atribuţii de control din cadrul autoritãţii administraţiei publice centrale responsabile în domeniul turismului, pentru contravenţiile prevãzute la art. 15 lit. a)-f) şi i)-s);
    b) ofiţerii şi agenţii de poliţie pentru contravenţiile prevãzute la art. 15 lit. h) şi i);
    c) personalul desemnat din cadrul autoritãţii administraţiei publice centrale responsabile în domeniul finanţelor publice pentru contravenţiile prevãzute la art. 15 lit. g)."

    ART. II
    Prevederile prezentei hotãrâri intrã în vigoare în termen de 10 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                PRIM-MINISTRU
                   EMIL BOC

                          Contrasemneazã:
                          ---------------
             Ministrul dezvoltãrii regionale şi turismului,
                        Elena Gabriela Udrea

                     Ministrul finanţelor publice,
                        Gheorghe Ialomiţianu

    Bucureşti, 18 mai 2011.
    Nr. 535.

                 ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016