Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 519 din 28 aprilie 2009 (*republicata*)  privind instituirea unui sistem de identificare unica si trasabilitate a explozivilor de uz civil*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 519 din 28 aprilie 2009 (*republicata*) privind instituirea unui sistem de identificare unica si trasabilitate a explozivilor de uz civil*)

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 688 din 5 octombrie 2012 -----------     *) Republicata in temeiul art. IV din Hotararea Guvernului nr. 718/2012 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 519/2009 privind instituirea unui sistem de identificare unica si trasabilitate a explozivilor de uz civil, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 512 din 25 iulie 2012, dandu-se textelor o noua numerotare.     Hotararea Guvernului nr. 519/2009 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 328 din 18 mai 2009.
    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Prevederile prezentei hotărâri**) stabilesc sistemul de identificare unică şi trasabilitate a explozivilor de uz civil, denumiţi în continuare explozivi.
----------
    **) Conform art. II din Hotărârea Guvernului nr. 718/2012, prevederile prezentei hotărâri se aplică începând cu data de 5 aprilie 2013, cu excepţia prevederilor art. 10 şi 20-24, care se aplică începând cu data de 5 aprilie 2015.
    ART. 2
    Prevederile prezentei hotărâri nu se aplică:
    a) explozivilor transportaţi şi livraţi fără ambalaj sau în autocamioane prevăzute cu instalaţii de pompare pentru descărcarea lor directă în gaura pentru explozivi;
    b) explozivilor fabricaţi la locul de utilizare care sunt utilizaţi imediat după fabricare;
    c) muniţiilor;
    d) fitilurilor, care sunt dispozitive inflamabile, nedetonante, de tip cordon;
    e) fitilurilor de siguranţă, care constau dintr-un miez din pulbere granulată fin de culoare neagră înconjurat de un material textil flexibil cu unul sau mai multe învelişuri exterioare de protecţie, care, atunci când sunt aprinse, ard cu o viteză predeterminată fără vreun efect exploziv exterior;
    f) capselor cu percuţie, care constau dintr-o capsulă metalică sau din plastic cu o cantitate mică de amestec exploziv primar uşor de aprins sub efectul unui impact şi care serveşte drept element de aprindere pentru cartuşele armelor de calibru mic sau în amorsele cu percuţie pentru încărcăturile de propulsie.

    CAP. II
    Identificarea unică

    ART. 3
    Operatorii economici care produc ori importă explozivi sau care asamblează capse detonante trebuie să marcheze explozivii şi fiecare cea mai mică unitate de ambalare a acestora cu un marcaj de identificare unică.
    ART. 4
    În cazul în care un exploziv este supus unor procese de fabricaţie ulterioare, producătorii nu trebuie să marcheze explozivii cu un nou marcaj de identificare unică, cu excepţia cazului în care marcajul de identificare unică iniţial nu mai respectă cerinţele prevăzute la art. 11.
    ART. 5
    Prevederile art. 3 şi 4 nu se aplică în cazul în care explozivul este produs pentru a fi exportat, situaţie în care explozivul se marchează pentru identificare în conformitate cu cerinţele ţării importatoare, asigurându-se trasabilitatea acestuia.
    ART. 6
    Marcajul de identificare unică a explozivilorcuprinde componentele prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
    ART. 7
    Fiecărei unităţi de producţie de pe teritoriul României i se atribuie un cod de 3 cifre de către autoritatea competentă din România.
    ART. 8
    (1) În cazul în care unitatea de producţie este situată în afara Uniunii Europene, producătorul stabilit în România va contacta autoritatea competentă din statul membru importator, pentru a se atribui un cod unităţii de producţie.
    (2) În cazul în care unitatea de producţie este situată în afara Uniunii Europene şi producătorul este stabilit fie în Uniunea Europeană, fie într-un stat terţ, importatorul explozivilor în cauză, stabilit în România, contactează autoritatea competentă din România pentru a se atribui un cod unităţii de producţie.
    (3) Autoritatea competentă din România prevăzută la alin. (2) este Ministerul Administraţiei şi Internelor.
    (4) După atribuirea codului de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, operatorii economici prevăzuţi la art. 3 înştiinţează în scris inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia îşi desfăşoară activitatea asupra codului care le-a fost atribuit.
    ART. 9
    Condiţiile şi cerinţele de atribuire a codurilor unităţilor de producţie de către autoritatea competentă din România se stabilesc prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.
    ART. 10
    Distribuitorii care reambalează explozivii au obligaţia să fixeze marcajul de identificare unică pe exploziv şi pe cea mai mică unitate de ambalare.
    ART. 11
    Operatorii economici prevăzuţi la art. 3 au obligaţia de a aplica sau fixa în mod ferm şi durabil marcajul de identificare unică pe articooolul în cauză, astfel încât să fie uşor lizibil, atât optic, cât şi electronic.
    ART. 12
    (1) În cazul explozivilor încartuşaţi, denumiţi şi cartuşe, şi al explozivilor ambalaţi în saci, marcajul de identificare unică este constituit dintr-o etichetă adezivă sau o imprimare directă pe fiecare cartuş ori unitate de ambalare.
    (2) Operatorii economici prevăzuţi la art. 3 aplică o etichetă conexă pe fiecare cutie cu cartuşe sau unitate de ambalare.
    (3) În plus, operatorii economici prevăzuţi la art. 3 pot utiliza un dispozitiv electronic din material inert, pasiv, ataşat la fiecare cartuş sau ambalaj şi, în acelaşi mod, un dispozitiv electronic conex pentru fiecare cutie cu cartuşe sau unitate de ambalare.
    ART. 13
    În cazul explozivilor din două componente ambalaţi, marcajul de identificare unică trebuie să fie constituit dintr-o etichetă adezivă sau o imprimare directă pe fiecare cea mai mică unitate de ambalare care conţine cele două componente.
    ART. 14
    (1) În cazul capselor detonante pirotehnice, marcajul de identificare unică este constituit dintr-o etichetă adezivă, imprimare directă sau marcaj, aplicată/aplicat pe tubul capsei.
    (2) Operatorii economici prevăzuţi la art. 3 aplică o etichetă conexă pe fiecare cutie de capse detonante pirotehnice.
    (3) În plus, operatorii economici prevăzuţi la art. 3 pot utiliza un dispozitiv electronic din material inert, pasiv, ataşat la fiecare capsă detonantă pirotehnică şi un dispozitiv electronic conex pentru fiecare cutie de capse detonante pirotehnice.
    ART. 15
    (1) În cazul capselor detonante electrice, neelectrice şi electronice, marcajul de identificare unică este constituit dintr-o etichetă adezivă, aplicată pe reofori sau pe tuburi, ori dintr-o etichetă adezivă, imprimare directă sau marcaj, aplicată/aplicat pe tubul capsei.
    (2) Operatorii economici prevăzuţi la art. 3 aplică o etichetă conexă pe fiecare cutie de capse detonante electrice, neelectrice şi electronice.
    (3) În plus, operatorii economici prevăzuţi la art. 3 pot utiliza un dispozitiv electronic din material inert, pasiv, ataşat la fiecare capsă detonantă electrică, neelectrică şi electronică şi un dispozitiv electronic conex pentru fiecare cutie de capse detonante electrice, neelectrice şi electronice.
    ART. 16
    (1) În cazul dispozitivelor de amorsare, altele decât cele prevăzute la art. 2, şi în cazul busterelor, marcajul de identificare unică trebuie să fie constituit dintr-o etichetă adezivă sau o imprimare directă pe dispozitivul de amorsare ori pe buster.
    (2) Operatorii economici prevăzuţi la art. 3 aplică o etichetă conexă pe fiecare cutie de dispozitive de amorsare sau bustere.
    (3) În plus, operatorii economici prevăzuţi la art. 3 pot utiliza un dispozitiv electronic din material inert, pasiv, ataşat la fiecare dispozitiv de amorsare sau buster şi un dispozitiv electronic conex pentru fiecare cutie de dispozitive de amorsare ori bustere.
    ART. 17
    (1) În cazul fitilurilor detonante, marcajul de identificare unică este constituit dintr-o etichetă adezivă sau o imprimare directă pe bobină.
    (2) Operatorii economici prevăzuţi la art. 3 aplică marcajul de identificare unică din 5 în 5 metri, fie pe învelişul exterior al fitilului detonant, fie pe stratul interior de plastic extrudat, situat sub fibra exterioară a fitilului detonant.
    (3) Operatorii economici prevăzuţi la art. 3 aplică o etichetă conexă pe fiecare cutie de fitiluri detonante.
    (4) În plus, operatorii economici prevăzuţi la art. 3 pot utiliza un dispozitiv electronic din material inert, pasiv, inserat în fitiluri şi un dispozitiv electronic conex pentru fiecare cutie de fitiluri detonante.
    ART. 18
    (1) În cazul canistrelor şi bidoanelor cu explozivi, marcajul de identificare unică este constituit dintr-o etichetă adezivă sau o imprimare directă pe canistra ori bidonul cu explozivi.
    (2) În plus, operatorii economici prevăzuţi la art. 3 pot utiliza un dispozitiv electronic din material inert, pasiv, ataşat la fiecare canistră sau bidon.
    ART. 19
    (1) Operatorii economici prevăzuţi la art. 3 pot ataşa copii adezive detaşabile ale etichetei originale la explozivii destinaţi a fi utilizaţi de către clienţi.
    (2) În vederea prevenirii utilizărilor eronate, operatorii economici prevăzuţi la art. 3 marchează copiile prevăzute la alin. (1), în mod vizibil, drept copii ale originalului şi păstrează evidenţa acestora.

    CAP. III
    Gestionarea datelor

    ART. 20
    Toţi operatorii economici din sectorul explozivilor au obligaţia să îşi instituie un sistem de culegere a datelor în ceea ce priveşte explozivii, care să includă marcajul de identificare unică a acestora pe parcursul lanţului de aprovizionare şi al duratei de viaţă.
    ART. 21
    Sistemul de culegere de date permite operatorilor economici prevăzuţi la art. 20 să cunoască trasabilitatea explozivilor, astfel încât cei care deţin explozivii să poată fi identificaţi în orice moment.
    ART. 22
    (1) Datele culese, inclusiv marcajul de identificare unică, sunt înregistrate şi păstrate de către operatorii economici prevăzuţi la art. 20 pentru o perioadă de 10 ani de la livrare sau de la ultima dată cunoscută după sfârşitul duratei de viaţă a explozivului, chiar dacă operatorul economic în cauză şi-a încetat activitatea.
    (2) În situaţia în care operatorul economic îşi încetează activitatea, acesta are obligaţia de a preda, în termen de 15 zile, documentele care conţin datele culese, inclusiv marcajul de identificare unică, structurilor specializate din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

    CAP. IV
    Obligaţiile operatorilor economici

    ART. 23
    (1) Operatorii economici prevăzuţi la art. 20 au următoarele obligaţii:
    a) să ţină un registru cu toate identificările, precum şi cu toate informaţiile pertinente, inclusiv tipul explozivului, denumirea operatorului economic sau a persoanei care îl are în custodie;
    b) să înregistreze locul unde este depozitat fiecare exploziv când acesta se află în posesia sau custodia lor, până în momentul în care acesta este transferat către alt operator economic sau utilizat;
    c) să supună regulat sistemul lor de culegere de date unor teste în vederea asigurării eficienţei acestuia şi a calităţii datelor înregistrate;
    d) să înregistreze şi să păstreze datele culese, electronic şi pe suport hârtie, inclusiv cele despre marcajele de identificare unice, pentru perioadele prevăzute la art. 22;
    e) să asigure protecţia datelor culese împotriva deteriorărilor sau a distrugerilor accidentale ori deliberate;
    f) să furnizeze autorităţilor competente, la cerere, informaţii privitoare la locul de origine şi la locul de depozitare a fiecărui exploziv pe parcursul duratei de viaţă şi al lanţului de aprovizionare;
    g) să furnizeze autorităţilor competente numele şi datele de contact ale persoanei care poate furniza informaţiile prevăzute la lit. f) în afara programului normal de lucru.
    (2) În îndeplinirea obligaţiei prevăzute la alin. (1) lit. d), pentru explozivii produşi sau importaţi înainte de data de 5 aprilie 2012, operatorii economici prevăzuţi la art. 20 păstrează înregistrările conform reglementărilor în vigoare până la această dată.
    ART. 24
    Urmărirea îndeplinirii obligaţiilor prevăzute la art. 23 se va face de către Ministerul Administraţiei şi Internelor.

    CAP. V
    Răspunderi contravenţionale

    ART. 25
    (1) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei încălcarea prevederilor art. 3.
    (2) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 4.000 lei încălcarea prevederilor art. 10 şi 11.
    (3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei încălcarea prevederilor art. 20, 22 şi 23.
    ART. 26
    Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 25 alin. (1) şi (2) se fac de către personalul împuternicit din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă.
    ART. 27
    Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 25 alin. (3) se fac de către personalul împuternicit din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
    ART. 28
    Contravenţiilor prevăzute la art. 25 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale

    ART. 29
    În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri vor fi elaborate condiţiile şi cerinţele de atribuire a codurilor unităţilor de producţie de către autoritatea competentă din România, ce vor fi aprobate prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.

                                       *

    Prezenta hotărâre transpune Directiva 2008/43/CE a Comisiei din 4 aprilie 2008 de instituire, în temeiul Directivei 93/15/CEE, a unui sistem de identificare şi trasabilitate a explozivilor de uz civil, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) seria L nr. 94 din 5 aprilie 2008, modificată şi completată prin Directiva 2012/4/UE a Comisiei din 22 februarie 2012 de modificare a Directivei 2008/43/CE de instituire, în temeiul Directivei 93/15/CEE , a unui sistem de identificare şi trasabilitate a explozivilor de uz civil, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) seria L nr. 50 din 23 februarie 2012.


    ANEXĂ


          Componentele marcajului de identificare unică a explozivilor

    Marcajul de identificare unică va conţine:
    1. O parte vizibilă cu ochiul liber, conţinând următoarele elemente:
    a) denumirea producătorului;
    b) un cod alfanumeric conţinând în ordine: două litere de identificare a statului membru (unitatea de producţie sau import pe piaţa comunitară, de exemplu RO = România), 3 cifre de identificare a numelui unităţii de producţie atribuit de Ministerul Administraţiei şi Internelor, codul unic al produsului şi informaţii logistice concepute de producător.
    2. Un număr de identificare lizibil electronic în cod de bare şi/sau cod cu matriţă care se raportează direct la codul alfanumeric de identificare.
    Exemplu:
--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Imaginea se găseşte în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 688 din 05 octombrie 2012, la pagina 31 (a se vedea imaginea asociată).


    3. a) În cazul articolelor prea mici pentru aplicarea codului unic al produsului şi a informaţiilor logistice concepute de producător, informaţiile prevăzute la pct. 1 lit. b), cu excepţia celor privind codul unic al produsului şi informaţiilor logistice concepute de producător, şi informaţiile prevăzute la pct. 2 se consideră suficiente.
    b) În cazul articolelor prea mici, pentru aplicarea informaţiilor prevăzute la pct. 1 lit. b), cu excepţia celor privind codul unic al produsului şi informaţiilor logistice concepute de producător, şi la pct. 2 sau în cazul în care aplicarea identificării unice este imposibil de realizat din punct de vedere tehnic din cauza formei sau a concepţiei de proiectare, se aplică un număr unic de identificare pe cea mai mică unitate de ambalare.
    c) Fiecare cea mai mică unitate de ambalare se sigilează.
    d) Fiecare capsă detonantă pirotehnică sau buster care intră sub incidenţa lit. b) se marchează în mod durabil pentru a se asigura lizibilitatea informaţiilor prevăzute la pct. 1 lit. b), cu excepţia celor privind codul unic al produsului şi informaţiilor logistice concepute de producător.
    e) Numărul de capse detonante pirotehnice şi bustere conţinut se tipăreşte pe cea mai mică unitate de ambalare.
    f) Identificarea unică a fiecărui fitil detonant care intră sub incidenţa lit. b) este aplicată pe rolă sau bobină şi, dacă este cazul, pe cea mai mică unitate de ambalare.

    NOTĂ:
    Reproducem mai jos prevederile art. II şi III din Hotărârea Guvernului nr. 718/2012, care nu sunt încorporate în forma republicată a Hotărârii Guvernului nr. 519/2009 şi care se aplică în continuare ca dispoziţii proprii ale Hotărârii Guvernului nr. 718/2012:
    "Art. II - Prevederile Hotărârii Guvernului nr. 519/2009, cu modificările şi completările aduse prin prezenta hotărâre, se aplică începând cu data de 5 aprilie 2013, cu excepţia prevederilor art. 10 şi 20-24 care se aplică începând cu data de 5 aprilie 2015.
    Art. III - În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Ministerul Administraţiei şi Internelor modifică în mod corespunzător Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 142/2010 privind condiţiile şi cerinţele de atribuire a codurilor numerice de identificare a numelor unităţilor de producţie a explozivilor de uz civil, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 469 din 8 iulie 2010."

                                                   ---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016