Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 514 din 24 iunie 1999 (*republicata*)  privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a   Ordonantei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 514 din 24 iunie 1999 (*republicata*) privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.049 din 12 noiembrie 2004
----------
*) Republicatã în temeiul <>art. IV din Hotãrârea Guvernului nr. 1.536/2003 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 514/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 25 din 13 ianuarie 2004, dându-se textelor o nouã numerotare.
<>Hotãrârea Guvernului nr. 514/1999 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 327 din 9 iulie 1999 şi ulterior a mai fost modificatã prin:
- <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.091/2000 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 514/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 584 din 21 noiembrie 2000;
- <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.306/2000 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 514/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 21 decembrie 2000;
- <>Hotãrârea Guvernului nr. 808/2002 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 514/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 605 din 15 august 2002.

ARTICOL UNIC
Se aprobã Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, cuprinse în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.


ANEXĂ

NORME METODOLOGICE
de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru
reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor
confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului

CAP. I
Declararea şi preluarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului

ART. 1
(1) Deţinãtorii de bunuri au obligaţia sã declare bunurile confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului şi sã le predea direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, în termen de 10 zile de la data primirii documentului care constituie titlu de proprietate a statului asupra acestora, cu excepţia bunurilor care nu îndeplinesc condiţiile legale de comercializare şi a bunurilor prevãzute la <>art. 4 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 98/1999 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare ordonanţã.
(2) În cadrul termenului prevãzut la alin. (1) direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, a municipiului Bucureşti sau administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, dupã caz, au obligaţia de a prelua bunurile confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului.
(3) Procedura de declarare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, a municipiului Bucureşti sau la administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul acesteia, precum şi de cãtre unitãţile autoritãţii vamale, se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice, cu respectarea principiului teritorialitãţii.
(4) Bunurile intrate în proprietatea privatã a statului, care nu îndeplinesc condiţiile legale de comercializare, vor fi distruse pe cheltuiala deţinãtorului sau, dupã caz, a persoanelor fizice ori juridice de la care au fost confiscate. Distrugerea acestor bunuri se va efectua în prezenţa şi cu confirmarea prin semnãturã a unei comisii de preluare şi distrugere formate din câte un reprezentant desemnat de deţinãtor, de Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi de Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor.
(5) Comisia prevãzutã la alin. (4) are ca atribuţii stabilirea bunurilor care îndeplinesc condiţiile de comercializare şi distrugerea celor care nu le îndeplinesc. Bunurile care îndeplinesc condiţiile de comercializare vor fi predate de deţinãtor organelor de valorificare, pe baza procesului-verbal de predare-primire.
(6) Dupã distrugerea bunurilor comisia de preluare şi distrugere încheie un proces-verbal de distrugere, semnat pentru confirmare de membrii acesteia.
(7) Membrii comisiei de preluare şi distrugere prevãzute la alin. (4) pot fi şi membri ai comisiei de evaluare prevãzute la art. 11 alin. (1) din ordonanţã şi sunt numiţi prin decizia deţinãtorului.
(8) Deţinãtorii bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului au obligaţia sã inventarieze bunurile respective, luând în acelaşi timp şi mãsurile de pãstrare şi de conservare corespunzãtoare a acestora.
ART. 2
(1) Declararea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se face pe bazã de borderou la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori la administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(2) Predarea şi preluarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se consemneazã într-un proces-verbal de predare-primire. Procesul-verbal de predare-primire şi borderoul prevãzut la alin. (1) cuprind datele de identificare a acestora, dupã caz:
a) numãrul procesului-verbal, data, ora şi locul încheierii acestuia;
b) numãrul curent;
c) denumirea, felul şi natura fiecãrui bun, descrierea amãnunţitã;
d) unitatea de mãsurã;
e) cantitatea;
f) provenienţa - din import sau indigen;
g) marca, seria, anul de fabricaţie;
h) starea fizicã - bun nou sau utilizat;
i) baza legalã de trecere în proprietatea privatã a statului;
j) numãrul actului de trecere în proprietatea privatã a statului;
k) semnãturile de predare-primire.
(3) Procesul-verbal de predare-primire se întocmeşte în douã exemplare, dintre care un exemplar rãmâne la deţinãtorul bunurilor, iar celãlalt exemplar se predã direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(4) Bunurile prevãzute la art. 6 alin. (3) şi (4) din ordonanţã se declarã, în termen de 48 de ore, direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti. Aceste bunuri se predau de cãtre deţinãtor, de îndatã, persoanelor juridice specializate sau persoanelor fizice autorizate sã comercializeze aceste bunuri cãtre populaţie, în baza procesului-verbal de predare-primire, în care se înscrie cantitatea de bunuri predatã. Procesulverbal de predare-primire este înaintat, în termen de 48 de ore, organelor de valorificare şi este însoţit de o copie de pe nota de intrare-recepţie.
(5) Bunurile mobile şi imobile, titlurile de valoare care provin din succesiuni fãrã moştenitori legali sau testamentari intrã, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului dupã emiterea certificatului de vacanţã succesoralã de cãtre birourile notarilor publici.
(6) Bunurile mobile şi imobile, titlurile de valoare care provin din succesiuni fãrã moştenitori legali sau testamentari se valorificã, dupã obţinerea certificatului de vacanţã succesoralã, inventarierea, preluarea şi evaluarea acestora, de cãtre direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti.
(7) Sumele consemnate, potrivit legii, în orice scop, pe numele persoanelor fizice sau juridice, la dispoziţia organelor judiciare, pentru care s-a dispus restituirea şi nu s-a cerut ridicarea lor de cãtre cei care le-au depus ori de cãtre cei care erau îndreptãţiţi sã le ridice în termenul de prescripţie prevãzut de legislaţia în vigoare, se vireazã la bugetul de stat de cãtre persoanele juridice care le au spre consemnare. Organele care au dispus consemnarea sumelor au obligaţia sã le declare direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la împlinirea termenului legal de prescripţie.
(8) Bunurile mobile şi imobile, precum şi titlurile de valoare care provin din donaţii intrã, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, în baza unui act autentic întocmit de donator.
(9) Bunurile mobile şi imobile prevãzute la <>art. 7 din Legea nr. 314/2001 pentru reglementarea situaţiei unor societãţi comerciale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, intrã de drept, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, titlul de proprietate constituindu-l încheierea judecãtorului-delegat prin care s-a dispus radierea. Bunurile se predau de cãtre lichidatori, pe bazã de proces-verbal de predare-primire, organelor de valorificare.
ART. 3
(1) Persoana care gãseşte un bun mobil care nu îi aparţine şi nu are posibilitatea sã îl predea proprietarului este obligatã sã îl predea în termen de 10 zile unitãţii de poliţie pe a cãrei razã teritorialã a fost gãsit bunul respectiv.
(2) Bunurile mobile pãrãsite în incinta punctelor de control pentru trecerea frontierei de stat sau în apropierea acestora se predau de cãtre persoana care le-a gãsit organelor poliţiei de frontierã, pe bazã de proces-verbal de predare-primire.
(3) Bunurile mobile pãrãsite, gãsite în apropierea incintei punctelor de control pentru trecerea frontierei de stat, în zona frontierei de stat, se predau unitãţilor poliţiei de frontierã pe bazã de proces-verbal de predare-primire.
(4) Procesul-verbal de predare-primire întocmit de organul de poliţie competent va cuprinde urmãtoarele elemente:
a) data, locul întocmirii, numele, prenumele şi gradul lucrãtorului de poliţie, precum şi unitatea din care acesta face parte;
b) identitatea persoanei care a gãsit bunul;
c) descrierea amãnunţitã a bunului şi a împrejurãrilor în care acesta a fost gãsit;
d) datele de identificare a proprietarului bunului gãsit, atunci când acesta este cunoscut.
(5) Procesul-verbal de predare-primire prevãzut la alin. (4) se întocmeşte şi în situaţia în care organele de poliţie sunt sesizate din oficiu cu privire la existenţa unui bun mobil pãrãsit în raza teritorialã de competenţã.
ART. 4
(1) Bunurile mobile prevãzute la art. 3 alin. (1), (2) şi (3) se pãstreazã pe o perioadã de un an, în încãperi special amenajate, în incinta unitãţilor de poliţie, luându-se mãsuri de pãstrare şi de conservare corespunzãtoare a acestora, pânã la predarea lor efectivã spre valorificare.
(2) Termenul de un an în care bunurile pãrãsite trebuie pãstrate de cãtre organele de poliţie competente curge de la data întocmirii procesului-verbal de predare-primire a acestora.
(3) În situaţia în care proprietarul sau moştenitorii legali ai acestuia se prezintã la unitatea de poliţie competentã înainte de expirarea termenului de un an, acesta intrã în posesia bunului reclamat, pe baza unui proces-verbal de predare-primire în care se vor consemna şi împrejurãrile în care bunul a fost pãrãsit.
(4) Bunurile mobile abandonate, ai cãror proprietari au fost identificaţi, dar au renunţat, printr-o declaraţie scrisã pe propria rãspundere, la exercitarea dreptului de proprietate asupra acestora, se predau de îndatã direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, dupã caz, în vederea valorificãrii.

CAP. II
Evaluarea şi valorificarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului

A. Atestarea calitãţii bunurilor
ART. 5
(1) Bunurile de consum alimentar şi materiile prime necesare pentru prepararea acestor bunuri, cu grad ridicat de perisabilitate, precum şi cele care, prin trecerea timpului, pierd din greutate ori din valoare se supun valorificãrii fãrã a fi necesar avizul de calitate, în condiţiile în care se încadreazã în termenul de valabilitate menţionat pe ambalaj. În situaţia în care pentru aceste bunuri se depãşeşte termenul de valabilitate menţionat pe ambalaj este interzisã valorificarea lor pentru consumul uman. Valorificarea acestora se face en detail sau angro, cu plata integralã sau în maximum 5 zile lucrãtoare de la data vânzãrii.
(2) În situaţia în care existã incertitudini privind calitatea sau termenul de valabilitate a bunurilor se obţine avizul de calitate prin care se atestã cã acestea sunt apte pentru a fi comercializate.
(3) Pentru bunurile pe al cãror ambalaj nu este înscris termenul de valabilitate se solicitã avizul de calitate prin care se atestã cã acestea sunt apte pentru a fi comercializate.
(4) Avizul de calitate prevãzut la alin. (2) şi (3) se emite de îndatã de instituţiile care deţin laboratoare de specialitate şi care sunt autorizate în acest sens.
(5) Prin bun cu grad ridicat de perisabilitate se înţelege bunul care înregistreazã scãzãminte în timpul transportului, depozitãrii şi desfacerii, determinate de procese naturale, cum sunt: uscare, evaporare, scurgeri, spargeri, fãrâmiţare, refrigerare, congelare, decongelare, fermentare sau alte procese biofizice asemãnãtoare în procesul de comercializare.
ART. 6
Instituţiile abilitate prin lege sã ateste calitatea mãrfurilor în vederea comercializãrii sunt obligate sã emitã certificatul constatator în termen de maximum 30 de zile de la data solicitãrii acestuia de cãtre organul de valorificare, cu excepţia situaţiei prevãzute la alin. (4).*)
-------
*) În Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 514/1999 , publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 327 din 9 iulie 1999, certificatul constatator la care se face referire era prevãzut la art. 3 alin. (4).
În textul art. 3 (devenit art. 5 în forma republicatã), modificat conform pct. 8 al <>art. I din Hotãrârea Guvernului nr. 808/2002 , termenul "certificat constatator" este înlocuit prin "aviz de calitate".
În aceste condiţii, în textul republicat al normelor metodologice, prin "certificat constatator" se va înţelege "aviz de calitate", iar trimiterea va avea ca obiect art. 5 alin. (4).

B. Evaluarea bunurilor
ART. 7
(1) Dupã preluarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului comisia de evaluare procedeazã la evaluarea acestora în maximum 21 de zile, cu excepţia bunurilor care necesitã expertizarea în vederea evaluãrii.
(2) Rezultatele evaluãrii sunt consemnate într-un procesverbal de evaluare întocmit de comisia de evaluare în 3 exemplare, semnat de membrii acesteia şi avizat de directorul executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, precum şi, dupã caz, de şeful administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(3) Activitatea de ansamblu a comisiei de evaluare este coordonatã de directorul executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori de şefii administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, care soluţioneazã şi eventualele probleme divergente care pot apãrea pe parcurs între membrii comisiei de evaluare.
(4) Comisia de evaluare se întruneşte ori de câte ori este necesar.
(5) Directorul executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori, dupã caz, şeful administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti stabileşte prin decizie componenţa comisiei de evaluare, inclusiv membrii supleanţi, în scopul înlocuirii operative a membrilor comisiei în cazul absenţei acestora. Prezenţa membrilor comisiei de evaluare este obligatorie.
(6) În cazul bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, care se valorificã de administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, comisia de evaluare, inclusiv membrii supleanţi, se constituie în baza deciziei directorului executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.*)
---------
*) Comisiile de evaluare care funcţioneazã la nivelul administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti se constituie conform <>art. 11 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 98/1999 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 8
(1) La evaluarea bunurilor intrate în proprietatea privatã a statului, comisia de evaluare va avea în vedere preţul actual pentru produse identice sau similare, din care se deduc comisionul sau adaosul comercial, taxa pe valoarea adãugatã aferentã comisionului sau adaosului comercial, accizele şi care se corecteazã, dupã caz, în funcţie de urmãtoarele criterii:
a) gradul de uzurã fizicã şi moralã a bunurilor respective;
b) utilitatea bunurilor pentru potenţialii cumpãrãtori;
c) cantitatea (volumul) bunurilor respective;
d) caracterul sezonier al bunurilor;
e) termenul de valabilitate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã tuturor bunurilor intrate în proprietatea privatã a statului, inclusiv celor pentru care prin legi speciale se stabilesc preţuri impuse.
ART. 9
(1) Pentru buna desfãşurare a activitãţii de evaluare, prin decizie a directorului executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori a şefului administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, dupã caz, pot fi numite subcomisii ale comisiei de evaluare, care asigurã informaţii scrise privind preţurile actuale pentru produse identice sau similare, în vederea evaluãrii bunurilor.
(2) În situaţii justificate, în funcţie de natura bunurilor, comisia de evaluare poate apela la serviciile unor evaluatori specializaţi, valoarea stabilitã de cãtre aceştia putând fi acceptatã sau corectatã de comisia de evaluare.
(3) Membrii comisiei de evaluare primesc, fiecare, o indemnizaţie lunarã fixã, stabilitã prin ordin al ministrului finanţelor publice, cu condiţia întrunirii comisiei de evaluare cel puţin o datã pe lunã.
(4) În situaţia în care comisia de evaluare se întruneşte de mai multe ori pe lunã, iar la aceasta participã atât membrul plin, cât şi membrul supleant, membrul supleant va primi o indemnizaţie lunarã la nivelul celei stabilite pentru membrul plin prin ordin al ministrului finanţelor publice, cu condiţia motivãrii absenţei membrului plin.
(5) Membrii comisiei de evaluare nu pot face parte din comisia de licitaţie.
ART. 10
(1) Bunurile de consum alimentar şi materiile prime necesare pentru prepararea acestor bunuri, cu grad ridicat de perisabilitate sau care, prin trecerea timpului, pierd din greutate ori din valoare, inclusiv animalele şi pãsãrile vii, precum şi bunurile al cãror termen de garanţie expirã înainte de data rãmânerii definitive a hotãrârii ce se pronunţã în litigiul al cãrui obiect îl constituie legalitatea procesului-verbal de confiscare sunt valorificate de persoanele juridice specializate sau de persoanele fizice autorizate sã comercializeze aceste bunuri cãtre populaţie.
(2) Valorificarea bunurilor prevãzute la alin. (1) se face la preţul cu ridicata practicat în zonã, care poate fi preţul stabilit pentru ultima intrare, dupã caz, fãrã efectuarea procedurilor de evaluare.
ART. 11
(1) În cazul bunurilor care nu au putut fi valorificate prin magazinele proprii, direct de la locul de depozitare sau de la locul de deţinere, precum şi în regim de consignaţie, în termen de 30 de zile de la data punerii în vânzare, comisia de evaluare poate proceda la reducerea preţurilor stabilite iniţial, cu pânã la 30% din valoarea stabilitã de comisia de evaluare, în funcţie de caracterul sezonier al bunurilor.
(2) În intervalul de 150 de zile de la data primei evaluãri se pot face mai multe reevaluãri succesive, în sensul majorãrii sau al reducerii preţului bunurilor, în funcţie de decizia comisiei de evaluare. Reducerea preţurilor bunurilor poate fi fãcutã pânã la 75% din preţul stabilit iniţial.
(3) Dupã expirarea termenului de 180 de zile de la data punerii în vânzare, cu aprobarea directorului executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, respectiv a şefului administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, bunurile pot fi valorificate la un preţ care nu poate fi mai mic decât cel oferit de unitãţile de colectare şi valorificare a deşeurilor.
ART. 12
În cazul bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului şi care conţin copii ilegale ale operelor prevãzute la <>art. 7 şi 8 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se procedeazã dupã cum urmeazã:
a) organele deţinãtoare au obligaţia sã depunã bunurile respective la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, în vederea distrugerii de cãtre comisia de distrugere constituitã în conformitate cu prevederile art. 5 din Normele metodologice privind modul de depunere şi de distrugere a suporturilor, materialelor, fonogramelor, marcajelor holografice sau a copertelor confiscate, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.095/2000 ;
b) stocurile de astfel de bunuri legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului înainte de intrarea în vigoare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 45/2000 privind unele mãsuri pentru combaterea producerii şi comercializãrii neautorizate a fonogramelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 624/2001 , se distrug de cãtre organul de valorificare, cu înştiinţarea în prealabil a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.

C. Valorificarea bunurilor
ART. 13
(1) Bunurile legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se valorificã de cãtre organele de valorificare prin magazine proprii, direct de la locul de depozitare sau de la locul la care acestea se aflã, prin licitaţie publicã, în regim de consignaţie ori prin bursele de mãrfuri, dupã caz.
(2) Alegerea metodei de valorificare se face de cãtre directorul executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, respectiv şeful administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(3) Valorificarea bunurilor intrate în proprietatea privatã a statului, care nu se aflã pe teritoriul României, se face conform metodologiei aprobate prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi ministrului afacerilor externe, având în vedere locul unde acestea se aflã.
ART. 14
(1) Magazine proprii se pot organiza de cãtre organul de valorificare în condiţiile în care volumul bunurilor ce urmeazã sã fie vândute asigurã continuitate în funcţionarea acestora.
(2) Vânzarea bunurilor prin magazine proprii se poate face en detail şi/sau angro, la valoarea stabilitã de comisia de evaluare.
(3) Vânzarea bunurilor în sistem angro se poate face cu plata integralã sau eşalonat pe o perioadã de maximum 12 luni. În cazul vânzãrii în rate persoana fizicã sau juridicã prezintã o garanţie bancarã reprezentând contravaloarea a trei rate lunare şi plãteşte, în momentul ridicãrii bunurilor, minimum 50% din valoarea acestora. Ratele lunare se actualizeazã în funcţie de taxa oficialã a scontului stabilitã de Banca Naţionalã a României.
(4) Vânzarea bunurilor de la locul de depozitare sau de la locul unde acestea se aflã, în sistem angro, se face pe bazã de facturã fiscalã.
(5) În cazul valorificãrii bunurilor prevãzute la art. 10 persoanele juridice specializate sau persoanele fizice autorizate sã comercializeze aceste bunuri vireazã la bugetul de stat sumele încasate dupã deducerea adaosului comercial sau a comisionului, dupã caz, şi taxa pe valoarea adãugatã aferentã, în maximum 5 zile lucrãtoare de la data încasãrii contravalorii bunurilor.
ART. 15
(1) Bunurile imobile intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se valorificã numai prin licitaţie publicã.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) terenurile agricole situate în extravilan.
(3) Terenurile agricole situate în extravilan se valorificã cu respectarea dreptului de preemţiune al coproprietarilor, al vecinilor ori al arendaşilor, potrivit legislaţiei privind circulaţia juridicã a terenurilor.
(4) Dacã în termen de 45 de zile nici unul dintre titularii dreptului de preemţiune nu şi-a manifestat dorinţa de a cumpãra terenul, acesta se vinde liber, conform prevederilor alin. (1).
(5) Valoarea de pornire a licitaţiei este stabilitã de comisia de evaluare.
(6) În vederea organizãrii licitaţiei se publicã în presã anunţuri de vânzare, putându-se utiliza în plus alte forme de publicitate, care trebuie sã cuprindã urmãtoarele informaţii privind organizarea licitaţiei:
a) data, ora şi locul organizãrii licitaţiei;
b) valoarea de pornire a licitaţiei;
c) descrierea bunurilor supuse licitaţiei;
d) pasul licitaţiei, stabilit procentual sau valoric.
(7) Publicarea anunţului de vânzare se face în cel mult 10 zile dupã evaluarea bunurilor.
(8) Licitaţia publicã se desfãşoarã în maximum 10 zile de la data publicãrii anunţului de vânzare.
(9) Lista cuprinzând bunurile ce fac obiectul licitaţiei publice se afişeazã la sediul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, respectiv al administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, începând cu data publicãrii anunţului de vânzare, iar alte informaţii necesare se pun la dispoziţie celor interesaţi de cãtre serviciile sau birourile de valorificare.
(10) Lista cuprinzând bunurile care fac obiectul licitaţiei publice poate fi publicatã şi în presa centralã sau localã, precum şi prin Internet, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
(11) Licitaţia publicã are loc în prezenţa unei comisii formate din 3 membri, desemnaţi prin decizie a directorului executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti şi, respectiv, prin decizie a şefului administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(12) Comisia de licitaţie verificã garanţia depusã de participanţii la licitaţie, care nu poate fi mai micã de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei, şi întocmeşte lista cuprinzând persoanele acceptate la licitaţie. Garanţia se depune de cãtre participanţii la licitaţie în contul 50.05 "Disponibil din sume de mandat şi sume în depozit ale ministerelor şi instituţiilor subordonate", deschis la unitãţile Trezoreriei Statului pe seama direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, respectiv a administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(13) La licitaţia publicã pot participa, cu condiţia depunerii garanţiei, atât persoane fizice, cât şi persoane juridice.
(14) Licitaţia publicã se desfãşoarã în locul, la data şi la ora indicate în anunţul de vânzare, dacã sunt cel puţin 2 ofertanţi.
(15) Licitaţia publicã se reia în situaţia în care nu se prezintã 2 ofertanţi sau nu se obţine valoarea de pornire a licitaţiei. În aceste situaţii se întocmeşte un proces-verbal de desfãşurare, semnat de toţi membrii comisiei de licitaţie, iar comisia de evaluare poate proceda la reevaluarea bunurilor licitate, în termen de cel mult 10 zile de la data licitaţiei, prin reducerea preţului de vânzare cu cel mult 50% din cel stabilit iniţial.
(16) Data reluãrii licitaţiei publice se stabileşte de comisia de licitaţie, în termen de maximum 30 de zile de la data primei licitaţii sau de la data reevaluãrii bunurilor, în cazul în care aceasta a avut loc.
(17) În cazul în care s-a procedat la reevaluarea bunurilor noua valoare stabilitã de comisia de evaluare constituie valoarea de pornire a licitaţiei.
(18) Dacã la a doua licitaţie publicã nu se prezintã nici un ofertant, bunurile pot fi supuse valorificãrii prin celelalte metode prevãzute la art. 13 alin. (1).
(19) Dacã la a doua licitaţie publicã se prezintã un singur ofertant şi acesta îndeplineşte condiţiile de participare, el este admis şi are loc negocierea preţului de vânzare a bunurilor.
(20) În situaţia în care nu se obţine valoarea de pornire a celei de-a doua licitaţii publice, inclusiv în cazul negocierii cu un singur ofertant, se întocmeşte un procesverbal de desfãşurare, semnat de toţi membrii comisiei de licitaţie, şi licitaţia se reia. În aceastã situaţie comisia de evaluare procedeazã la reevaluarea bunurilor supuse licitaţiei, astfel încât reducerea totalã a preţului de vânzare, dupã cele 3 licitaţii, sã nu depãşeascã 75% din valoarea iniţialã. Serviciul sau biroul de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului stabileşte data celei de-a treia licitaţii publice, în termen de cel mult 30 de zile de la data reevaluãrii bunurilor, în urma celei de-a doua licitaţii. În cazul în care la cea de-a treia licitaţie publicã se prezintã un singur ofertant, se procedeazã la negocierea preţului de vânzare cu acesta, care nu poate fi mai mic de 25% din valoarea stabilitã iniţial de comisia de evaluare.
(21) În cazul în care bunurile nu se valorificã nici în urma celei de-a treia licitaţii publice, se pot utiliza alte metode de valorificare.
(22) Publicarea anunţului de vânzare este obligatorie înaintea fiecãrei licitaţii publice, în aceleaşi condiţii ca şi în cazul primei licitaţii.
(23) Pasul de licitare se stabileşte înaintea fiecãrei licitaţii publice, în sumã absolutã sau în procente din valoarea de pornire a licitaţiei, de cãtre serviciul sau biroul de valorificare din cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori al administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(24) Plata contravalorii mãrfurilor se face integral la preluarea acestora de cãtre câştigãtorul licitaţiei sau în rate, cu garanţie bancarã reprezentând contravaloarea a trei rate lunare, câştigãtorul licitaţiei plãtind în momentul ridicãrii bunurilor minimum 50% din valoarea adjudecatã. Ratele lunare se actualizeazã în funcţie de taxa oficialã a scontului stabilitã de Banca Naţionalã a României.
(25) Dupã fiecare licitaţie publicã se întocmeşte un proces-verbal de adjudecare în care se consemneazã rezultatele acesteia şi care se semneazã de toţi membrii comisiei de licitaţie. Câştigãtorul licitaţiei primeşte din partea comisiei de licitaţie procesul-verbal de adjudecare cu privire la rezultatul licitaţiei şi preia bunurile în baza documentului "facturã fiscalã", care constituie, alãturi de procesul-verbal de adjudecare, titlul de proprietate asupra bunurilor.
(26) Garanţia depusã de participanţii la licitaţie se restituie în termen de 5 zile lucrãtoare de la data încheierii licitaţiei.
(27) În cazul în care se stabileşte ca plata sã se facã integral la preluarea bunurilor, iar câştigãtorul licitaţiei nu achitã integral suma datoratã în vederea preluãrii acestora în maximum 5 zile lucrãtoare de la adjudecarea bunurilor, pierde dreptul la restituirea garanţiei şi licitaţia se reia.
ART. 16
(1) Bunurile legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se valorificã şi în regim de consignaţie, precum şi prin societãţi comerciale tip consignaţie, pe baza principiului licitãrii comisionului în cadrul limitei de 0,5-20% din valoarea bunurilor, la care se adaugã taxa pe valoarea adãugatã aferentã comisionului. Preţul rezultat se rotunjeşte în plus cu pânã la 1.000 lei.
(2) Licitarea comisionului se poate face la începutul anului sau ori de câte ori este necesar, cu condiţia ca la stabilirea acestuia comisia de licitaţie sã aibã în vedere criteriile stabilite la alin. (3).
(3) La stabilirea comisionului comisia de licitaţie trebuie sã aibã în vedere urmãtoarele criterii, dupã caz:
- volumul de marfã care poate fi preluat pentru valorificare;
- vadul comercial al comisionarului;
- respectarea obligaţiilor privind plata contravalorii bunurilor sau plata în avans.
(4) Din valoarea încasatã din valorificarea bunurilor comisionarul va reţine comisionul adjudecat şi taxa pe valoarea adãugatã aferentã, iar diferenţa se face venit la bugetul de stat.
(5) Societatea comercialã care preia spre vânzare bunuri în regim de consignaţie desface bunurile respective la preţul stabilit de comisia de evaluare, în care este inclus comisionul şi la care se adaugã taxa pe valoarea adãugatã aferentã acestuia.
(6) Plata contravalorii bunurilor vândute se face integral sau pe mãsura vânzãrii, în termen de maximum 5 zile lucrãtoare de la data vânzãrii.
(7) Pentru nevãrsarea la termen a sumelor încasate din valorificarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, organele de valorificare calculeazã dobânzi şi penalitãţi potrivit legislaţiei fiscale în materie.
ART. 17
(1) Bunurile legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se valorificã şi prin intermediul burselor de mãrfuri, în baza prevederilor legale în acest sens.
(2) Titlurile de valoare intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se valorificã pe piaţa valorilor mobiliare conform legislaţiei în vigoare.
ART. 18
Dacã în termen de 150 de zile de la prima reevaluare a bunurilor acestea nu se valorificã prin modalitãţile prevãzute la <>art. 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 128/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se poate proceda la:
- atribuirea gratuitã în condiţiile <>art. 13 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 128/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- valorificarea prin unitãţile de colectare şi valorificare a deşeurilor;
- dezmembrarea bunurilor şi valorificarea componentelor rezultate, inclusiv a ambalajelor, dupã caz;
- distrugerea bunurilor sau a componentelor acestora.
ART. 19
(1) Bunurile legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului pot fi valorificate prin intermediul altor organe de valorificare din structura Ministerului Finanţelor Publice, la propunerea serviciului sau a biroului de valorificare, în baza deciziei directorului executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori a şefului administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(2) Lista bunurilor greu vandabile, cuprinzând denumirea, felul şi natura fiecãrui bun, unitatea de mãsurã, cantitatea, valoarea stabilitã de comisia de evaluare, provenienţa, marca, seria, anul de fabricaţie, starea fizicã şi baza legalã de trecere în proprietatea privatã a statului, se transmite trimestrial spre analizã organelor de valorificare din structura Ministerului Finanţelor Publice.
(3) În cazul în care alte organe de valorificare îşi manifestã interesul faţã de preluarea, în vederea valorificãrii, a bunurilor respective, va fi încheiat un protocol între conducãtorii organelor de valorificare respective. Din sumele încasate din valorificarea acestor bunuri se acoperã toate cheltuielile aferente valorificãrii, iar diferenţa se varsã la bugetul de stat de cãtre organul de valorificare.

CAP. III
Atribuirea, cu titlu gratuit, a unor categorii de bunuri legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului

ART. 20
(1) Ministerul Finanţelor Publice poate transmite sau, dupã caz, poate propune Guvernului transmiterea cu titlu gratuit a unor bunuri intrate în proprietatea privatã a statului unor persoane fizice sau juridice, astfel:
a) Secretariatului General al Guvernului - autovehicule, ambulanţe sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiuni şi motoare ataşabile acestora.
Repartizarea acestor bunuri se face de cãtre o comisie interministerialã care va funcţiona pe lângã Secretariatul General al Guvernului, constituitã prin decizie a primuluiministru, formatã din reprezentanţi ai Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Economiei şi Comerţului, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Justiţiei, Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.
Transmiterea cu titlu gratuit a acestor bunuri se face prin comunicare periodicã Secretariatului General al Guvernului, pe baza datelor centralizate de la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi de la administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti au obligaţia de a comunica lunar Ministerului Finanţelor Publice situaţia nominalã privind autovehiculele, ambulanţele sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunile şi motoarele ataşabile acestora, legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, pânã la data de 5 a lunii urmãtoare, conform anexei nr. 1.
Înscrierea în situaţia lunarã înaintatã Ministerului Finanţelor Publice trebuie sã cuprindã numai autovehiculele, ambulanţele sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunile şi motoarele ataşabile acestora, care au o situaţie clarã din punct de vedere juridic, în sensul cã au intrat definitiv în proprietatea privatã a statului. Situaţiile lunare cuprind autovehiculele care sunt în stare de funcţionare şi corespund din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumurile publice, conform legislaţiei în vigoare.
În raportul de expertizã tehnicã se va preciza în mod expres dacã autovehiculul corespunde din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumurile publice, precum şi gradul de uzurã.
Cererile de atribuire cu titlu gratuit a autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunilor şi motoarelor ataşabile acestora se depun la Secretariatul General al Guvernului.
Comisia interministerialã va elabora un regulament de organizare şi funcţionare a acesteia în care sã se prevadã atribuţiile ce îi revin cu privire la repartizarea cu titlu gratuit a autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunilor şi motoarelor ataşabile acestora.
Comisia interministerialã analizeazã cererile de atribuire gratuitã a autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunilor şi a motoarelor ataşabile acestora şi repartizeazã aceste bunuri în administrarea ministerelor, autoritãţilor publice centrale şi locale, în limita normativelor de dotare a acestora, precum şi unitãţilor de cult.
Prin regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei interministeriale se va stabili modul de soluţionare a cererilor de atribuire gratuitã a autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunilor şi a motoarelor ataşabile, nerezolvate.
Secretariatul General al Guvernului comunicã Ministerului Finanţelor Publice, dupã fiecare şedinţã a comisiei interministeriale, situaţia privind autovehiculele, ambulanţele sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunile şi motoarele ataşabile acestora, care au fost atribuite gratuit, precum şi situaţia celor neatribuite gratuit.
Predarea autovehiculelor cãtre instituţiile cãrora le-au fost atribuite şi valorificarea celor neatribuite de cãtre organul de valorificare se efectueazã pe baza comunicãrii exprese a Ministerului Finanţelor Publice.
Transmiterea comunicãrilor de cãtre Ministerul Finanţelor Publice atât cãtre beneficiari, cât şi cãtre organele de valorificare se va face în termen de 10 zile de la data primirii comunicãrii de la Secretariatul General al Guvernului.
Transmiterea de cãtre beneficiari a acceptului sau refuzului se va face în termen de 15 zile lucrãtoare de la data comunicãrii.
Înmatricularea autovehiculelor atribuite cu titlu gratuit se face conform reglementãrilor legale în vigoare.
Pentru autovehiculele, ambulanţele sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunile şi motoarele ataşabile acestora, neatribuite gratuit, Secretariatul General al Guvernului comunicã Ministerului Finanţelor Publice dacã bunurile respective rãmân la dispoziţia sa sau dacã acestea pot fi valorificate de Ministerul Finanţelor Publice în condiţiile prezentelor norme metodologice. Datele tehnice care trebuie comunicate Ministerului Finanţelor Publice pentru autovehicule, ambulanţe sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiuni şi motoare ataşabile acestora sunt prezentate în anexa nr. 1. Autovehiculele, ambulanţele sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunile şi motoarele ataşabile acestora, care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi atribuite cu titlu gratuit Secretariatului General al Guvernului, sau cele care nu sunt repartizate de comisia interministerialã pot fi valorificate de cãtre direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi de administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, astfel:
1. prin licitaţie publicã;
2. prin vânzare directã de la locul de depozitare sau de la locul unde acestea se aflã, dacã întrunesc condiţiile prevãzute la art. 9 alin. (1) din ordonanţã;
3. prin atribuire cu titlu gratuit;
4. ca piese componente;
5. prin unitãţile de colectare şi valorificare a deşeurilor;
6. prin distrugere.
Expertiza tehnicã şi evaluarea autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunilor şi motoarelor ataşabile acestora, confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, se efectueazã de cãtre experţi tehnici sau evaluatori autorizaţi;
b) creşelor, grãdiniţelor, centrelor de plasament şi centrelor de primire a copilului, cãminelor de bãtrâni, cantinelor pentru sãraci, azilurilor, spitalelor, şcolilor, bibliotecilor, instituţiilor de cult, persoanelor cu handicap, Societãţii Naţionale de Cruce Roşie din România, precum şi persoanelor fizice care au avut de suferit de pe urma dezastrelor, la propunerea direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi a administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
În situaţia acceptãrii bunurilor, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, la propunerea comisiei de evaluare, pot atribui cu titlu gratuit bunuri în valoare de pânã la 50 milioane lei/beneficiar.
Atribuirea cu titlu gratuit se poate face în urmãtoarele situaţii:
1. direct, fãrã parcurgerea etapelor de valorificare, la propunerea primarilor sau a preşedinţilor consiliilor judeţene ori a serviciilor publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale;
2. în situaţia în care comisia de evaluare constatã cã valorificarea acestora nu poate fi fãcutã în cadrul termenului de valabilitate. În aceastã situaţie atribuirea cu titlu gratuit a bunurilor se face cu cel puţin 15 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate;
3. în condiţiile prevederilor art. 18, respectiv dacã bunurile nu se valorificã în termen de 150 de zile de la prima reevaluare.
Pentru bunurile ce sunt atribuite cu titlu gratuit, în valoare de peste 50 milioane lei/beneficiar, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti înainteazã Ministerului Finanţelor Publice propuneri concrete şi motivate, care vor cuprinde beneficiarii bunurilor şi lista bunurilor atât cantitativ, cât şi valoric. În vederea atribuirii cu titlu gratuit, bunurile vor fi retrase de la valorificare.
Se pot atribui cu titlu gratuit bunuri în valoare de peste 50 milioane lei/beneficiar şi în baza unei cereri înaintate Ministerului Finanţelor Publice. În aceastã situaţie Ministerul Finanţelor Publice va solicita listele cu bunuri, atât cantitativ, cât şi valoric, de la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi de la administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
În situaţia producerii unor dezastre, atribuirea bunurilor cu titlu gratuit persoanelor fizice care au avut de suferit de pe urma acestora se face prin intermediul primarilor, al Societãţii Naţionale de Cruce Roşie sau al instituţiilor de cult;
c) persoanelor fizice sau juridice care pot face dovada cã au calitatea de destinatar al materialelor cu caracter documentar, informaţional, educativ, ştiinţific şi altele asemenea, la solicitarea acestora.
Aceste persoane înainteazã Ministerului Finanţelor Publice o solicitare însoţitã de un act doveditor din care sã rezulte caracterul bunurilor şi calitatea de destinatar iniţial al acestora;
d) persoanelor fizice şi juridice care au calitatea de destinatar, pentru bunurile intrate în proprietatea privatã a statului care nu pot fi valorificate în condiţiile ordonanţei. Atribuirea cu titlu gratuit a acestora se face pe bazã de hotãrâre a Guvernului iniţiatã de Ministerul Finanţelor Publice.
Pentru iniţierea hotãrârii Guvernului persoana fizicã sau juridicã prezintã Ministerului Finanţelor Publice o documentaţie din care sã rezulte cã aceasta este utilizator unic al bunurilor respective;
e) ministerelor, autoritãţilor publice centrale şi locale echipamente de comunicaţie, tehnicã de calcul şi biroticã, rechizite, bunuri de folosinţã îndelungatã, inventar gospodãresc, materiale de întreţinere şi reparaţii, cu respectarea procedurilor de declarare şi de evaluare.
Atribuirea cu titlu gratuit, pentru unitãţile administrativteritoriale, se face în baza unei cereri adresate direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, la propunerea comisiei de evaluare, pentru bunuri în valoare de pânã la 50 milioane lei/beneficiar, iar pentru bunuri în valoare de peste 50 milioane lei/beneficiar, cererea va fi adresatã Ministerului Finanţelor Publice.
Atribuirea cu titlu gratuit, pentru ministere şi autoritãţi publice centrale, se face în baza unei cereri adresate Ministerului Finanţelor Publice.
Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti vor transmite trimestrial Ministerului Finanţelor Publice lista detaliatã cuprinzând echipamentele de comunicaţii, tehnicã de calcul şi biroticã, legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, stadiul evaluãrii, valorificãrii, precum şi soldul final al acestora, concomitent cu anexa nr. 2;
f) persoanelor juridice care nu îndeplinesc condiţia de utilizator unic, dar au calitatea de destinatar iniţial, pentru bunurile confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului şi care nu pot fi valorificate în condiţiile Art. 9 şi 12 din ordonanţã.
Atribuirea cu titlu gratuit a acestora se face pe bazã de hotãrâre a Guvernului iniţiatã de Ministerul Finanţelor Publice.
În vederea atribuirii cu titlu gratuit a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului persoanele juridice înainteazã Ministerului Finanţelor Publice o solicitare în acest sens, însoţitã de acte doveditoare din care sã rezulte calitatea de destinatar iniţial al acestor bunuri.
În cazul în care nu se aprobã atribuirea cu titlu gratuit, aceasta se comunicã, în termen de 15 zile, persoanei juridice;
g) Ministerului Afacerilor Externe - bunuri mobile şi imobile aflate în strãinãtate, prin hotãrâre a Guvernului;
h) persoanelor juridice - bunuri legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, care au fost achiziţionate din import, în baza unui contract de credit garantat de stat, prin hotãrâre a Guvernului;
i) persoanelor juridice care administreazã case memoriale, prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice;
j) altor beneficiari, prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice.
(2) Atribuirea cu titlu gratuit a bunurilor prevãzute la alin. (1) lit. b), c) şi e) se face cu aprobarea ministrului finanţelor publice, pentru cele care intrã în competenţa Ministerului Finanţelor Publice, sau prin decizie a directorului executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, ori prin decizie a şefului administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, pentru cele care intrã în competenţa acestora. Atribuirea bunurilor cu titlu gratuit, în condiţiile prevederilor art. 13 din ordonanţã, se face pe bazã de proces-verbal de predare-primire.
(3) Dacã bunurile nu sunt preluate în termen de 60 de zile de la data aprobãrii atribuirii cu titlu gratuit, vor urma procedura de valorificare.

CAP. IV
Competenţele şi obligaţiile organelor de valorificare

ART. 21
Organele de valorificare au urmãtoarele competenţe şi obligaţii:
a) propun Ministerului Finanţelor Publice transmiterea cu titlu gratuit a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, conform art. 13 alin. (1) lit. b) din ordonanţã, pentru valori mai mari de 50 milioane lei/beneficiar;
b) restituie, în baza hotãrârilor judecãtoreşti rãmase definitive şi irevocabile sau a unei ordonanţe emise de procuror, bunurile legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului sau contravaloarea acestora la nivelul valorii recuperate în urma valorificãrii, la nivelul valorii stabilite de comisia de evaluare, în cazul bunurilor care au fost transmise, cu titlu gratuit, în baza procesului-verbal de predare-primire, sau în cazul bunurilor distruse, în baza procesului-verbal de distrugere;
c) restituie, în baza hotãrârilor judecãtoreşti rãmase definitive şi irevocabile sau a unei ordonanţe emise de procuror, sumele în lei, la nivelul valorii stabilite de comisia de evaluare, în cazul valorificãrii bunurilor şi neîncasãrii contravalorii acestora, pentru care s-a întocmit documentaţia în vederea recuperãrii creanţelor;
d) restituie sumele obţinute din valorificarea bunurilor prevãzute la art. 6 alin. (3) şi (4) din ordonanţã, în baza hotãrârilor judecãtoreşti rãmase definitive şi irevocabile sau a unei ordonanţe emise de procuror, la nivelul actualizat al preţurilor, la data emiterii acestora, în funcţie de preţul stabilit iniţial, mai puţin cheltuielile efectuate cu valorificarea acestora;
e) verificã dacã sumele rezultate din valorificarea bunurilor se varsã în termen la bugetul de stat; în caz contrar se iau mãsuri de realizare a creanţelor bugetare, conform legislaţiei fiscale în vigoare;
f) transmit debitele constatate organelor de executare silitã în vederea aplicãrii mãsurilor de executare silitã;
g) întocmesc documentaţia în vederea valorificãrii bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, prin bursele de mãrfuri şi pe piaţa valorilor mobiliare;
h) controleazã dacã persoanele juridice şi fizice care au preluat spre valorificare bunuri legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului le pãstreazã în bune condiţii;
i) asigurã, la preluarea autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunilor şi motoarelor ataşabile acestora, sigilarea acestor bunuri;
j) raporteazã lunar Ministerului Finanţelor Publice situaţia privind autovehiculele, ambulanţele sanitare cu dotãri aferente, ambarcaţiunile şi motoarele ataşabile acestora, legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, conform anexei nr. 1;
k) raporteazã trimestrial Ministerului Finanţelor Publice situaţia generalã privind bunurile legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, conform anexei nr. 2, pânã la data de 20 a lunii urmãtoare încheierii trimestrului. Anexa nr. 2 va fi însoţitã de o informare privind urmãtoarele aspecte: modul de funcţionare a comisiilor de evaluare şi a comisiilor de distrugere a bunurilor, vãrsarea în termen la bugetul de stat a sumelor datorate, penalizãri de întârziere calculate pentru nevãrsarea în termen a sumelor la bugetul de stat, nivelul comisioanelor negociate cu societãţile tip consignaţie pentru valorificarea bunurilor, lista detaliatã cuprinzând bunurile greu vandabile şi categoriile de cheltuieli, precum şi alte aspecte semnificative privind acţiunea de valorificare;
l) organizeazã evidenţa bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului şi a sumelor obţinute din valorificarea acestora, potrivit normelor legale în vigoare;
m) organizeazã evidenţa strictã a proceselor-verbale de predare-primire pe deţinãtorii de la care s-au primit bunurile şi pe persoanele fizice sau juridice prin care se face valorificarea;
n) organizeazã evidenţa proceselor-verbale de evaluare întocmite de comisia de evaluare.

CAP. V
Obligaţiile persoanelor juridice sau fizice care primesc spre valorificare bunuri intrate în proprietatea privatã a statului

ART. 22
Persoanele juridice sau fizice care primesc spre valorificare bunuri intrate în proprietatea privatã a statului au urmãtoarele obligaţii:
- sã trimitã reprezentantul lor pentru a prelua bunurile ori de câte ori sunt înştiinţate de organele de valorificare;
- sã semneze de primirea bunurilor procesul-verbal de predare-primire, aplicând şi ştampila unitãţii, dupã caz;
- sã înregistreze în evidenţele proprii bunurile respective în ziua primirii;
- sã organizeze evidenţa bunurilor primite pe fiecare proces-verbal de predare-primire;
- sã menţioneze în documentul de platã numãrul procesului-verbal de predare-primire;
- sã asigure conservarea bunurilor în cele mai bune condiţii, având grijã sã nu fie înlocuite pânã la vânzare cu altele de calitate inferioarã şi sã nu se altereze sau sã se deterioreze din cauza condiţiilor de întreţinere necorespunzãtoare;
- sã expunã în permanenţã bunurile respective spre vânzare şi sã ia cele mai eficiente mãsuri pentru ca aceste bunuri sã fie vândute în cel mai scurt timp;
- sã vireze la bugetul de stat, pe mãsura vânzãrii, sumele obţinute din vânzarea bunurilor respective.

CAP. VI
Procedura de distrugere a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului

ART. 23
(1) Bunurile legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului şi preluate de organele de valorificare, care în intervalul celor 180 de zile au devenit necomercializabile, precum şi cele care nu au putut fi valorificate, inclusiv componentele rezultate din dezmembrare, care nu au fost transmise cu titlu gratuit sau nu au fost predate unitãţilor de colectare şi de valorificare a deşeurilor, se distrug sub supravegherea comisiei de distrugere.
(2) De asemenea, vor fi distruse şi bunurile pentru care volumul acestora (cantitativ şi/sau valoric) nu justificã angajarea cheltuielilor în vederea valorificãrii (analiza de laborator, timbre, marcare).
ART. 24
(1) Comisia de distrugere stabileşte, în funcţie de natura bunurilor respective, locul unde urmeazã sã fie distruse acestea, putându-se apela şi la serviciile unor unitãţi specializate în acest gen de activitate.
(2) Dupã distrugerea bunurilor comisia de distrugere încheie un proces-verbal de distrugere, în 3 exemplare semnate de toţi membrii comisiei, precum şi de unitatea specializatã, dupã caz.
(3) Data întrunirii comisiei de distrugere se stabileşte prin decizie a directorului executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, precum şi a şefului administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(4) Prezenţa tuturor membrilor comisiei de distrugere la operaţiunea de distrugere este obligatorie, iar dacã un membru este absent, înlocuitorul acestuia este numit prin decizie a directorului executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti.
(5) Procesul-verbal de distrugere este avizat de directorul executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, precum şi de şeful administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(6) În funcţie de importanţa operaţiunii de distrugere se pot efectua înregistrãri video, fie cu aparatura proprie, fie prin apelarea la serviciile unor persoane fizice sau juridice specializate.
(7) Membrii comisiei de distrugere primesc, fiecare, o indemnizaţie lunarã, fixã, stabilitã prin ordin al ministrului finanţelor publice, cu condiţia întrunirii comisiei cel puţin o datã pe lunã.
(8) În situaţia în care comisia de distrugere se întruneşte de mai multe ori pe lunã, iar la aceasta participã atât membrul plin, cât şi membrul supleant, membrul supleant va primi o indemnizaţie lunarã la nivelul stabilit pentru membrul plin prin ordin al ministrului finanţelor publice, cu condiţia motivãrii absenţei membrului plin.

CAP. VII
Veniturile încasate şi cheltuielile aferente bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului

ART. 25
(1) Veniturile încasate din valorificarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, precum şi veniturile încasate în urma valorificãrii bunurilor confiscate de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale se colecteazã în contul 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 98/1999 ", deschis pe seama direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi a administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, la Trezoreria Statului. În cazul încasãrii contravalorii bunurilor respective în numerar sumele se depun la casieria Trezoreriei Statului în prima zi lucrãtoare de la încasare.
(2) Din sumele colectate direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, precum şi administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti acoperã, pe bazã de documente legale, cheltuielile efectuate în vederea valorificãrii bunurilor respective şi reţin cota de 1% aferentã bunurilor confiscate de organele de poliţie, care se vireazã Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru recompensarea poliţiştilor, potrivit dispoziţiilor <>art. 54 alin. (3) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, potrivit metodologiei aprobate prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului administraţiei şi internelor, având obligaţia ca în termen de 3 zile lucrãtoare de la încasare sã vireze disponibilitãţile rãmase în contul bugetului de stat 20.22.01.12 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate o datã cu confiscarea potrivit legii", respectiv în contul "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate potrivit legii" pentru sumele destinate bugetelor locale.
(3) Pentru cheltuielile efectuate în vederea valorificãrii bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului dupã virarea la bugetul de stat a disponibilitãţilor rezultate din valorificare, se prezintã documente justificative, procedându-se astfel:
a) direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti întocmesc un referat în care vor fi consemnate, pe bazã de documente justificative, sumele care urmeazã sã fie restituite din contul bugetului de stat în contul 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 98/1999 ". Referatul este semnat de directorul executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi de şeful administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti şi va purta viza de control financiar preventiv propriu;
b) unitãţile trezoreriei statului restituie suma totalã aprobatã în referat din contul bugetului de stat 20.22.01.12 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate o datã cu confiscarea potrivit legii" în contul 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 98/1999 ";
c) dupã alimentarea contului 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 98/1999 ", direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti dispun plãţile legale cãtre beneficiari.
(4) Veniturile încasate din valorificarea bunurilor confiscate de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale se fac venit la bugetul local, dupã deducerea cheltuielilor cu valorificarea efectuate conform legislaţiei în vigoare şi a unui comision de 10% din veniturile încasate.
(5) În situaţia în care nivelul veniturilor încasate din valorificarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului nu asigurã acoperirea cheltuielilor necesare în vederea valorificãrii acestora, diferenţa va fi acoperitã de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice.
(6) În situaţia în care nivelul veniturilor încasate din valorificarea bunurilor confiscate de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale nu asigurã acoperirea cheltuielilor necesare în vederea valorificãrii acestora, diferenţa este acoperitã din veniturile datorate bugetului local.
ART. 26
(1) Diferenţa de cheltuieli neacoperitã din veniturile încasate din valorificarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se acoperã din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice, respectiv de la capitolul 72.01 "Alte acţiuni", subcapitolul 72.01.50 "Alte cheltuieli".
(2) Cheltuielile de delegare (transport, cazare şi indemnizaţia de delegare) pentru membrii comisiei de distrugere vor fi plãtite de instituţia care i-a desemnat.
ART. 27
(1) În categoria cheltuielilor prevãzute la art. 25 şi 26 se cuprind cheltuielile efectuate în vederea valorificãrii bunurilor intrate în proprietatea privatã a statului, de la preluarea acestora pânã la valorificarea, atribuirea gratuitã sau distrugerea lor, respectiv cheltuielile privind sortarea, manipularea, transportarea, depozitarea, conservarea, analiza, fotografierea, filmarea, marcarea, etichetarea şi expertizarea, inclusiv cele efectuate pentru stabilirea bunurilor care îndeplinesc condiţiile de comercializare, asigurarea garanţiei pentru bunurile de folosinţã îndelungatã, evaluarea, licitaţiile, publicitatea, dezmembrarea, distrugerea, restituirea sumelor încasate greşit sau fãrã bazã legalã, a contravalorii bunurilor intrate greşit sau fãrã bazã legalã în proprietatea privatã a statului, precum şi indemnizaţiile membrilor comisiilor prevãzute la art. 1 alin. (7), art. 7 alin. (2) şi la art. 11 alin. (1) din ordonanţã. În aceeaşi categorie intrã şi cheltuielile efectuate cu valorificarea bunurilor prin magazine proprii, respectiv: cheltuieli cu pregãtirea magazinului conform cerinţelor legale în vigoare, cheltuieli cu dotarea magazinului, respectiv cu mobilier, casa de marcat, obiecte de inventar, cheltuieli cu întreţinerea, paza sau cu sistemele de asigurare a pazei, cu mijloacele de transport ale magazinului, precum şi cheltuielile cu salarizarea şi şcolarizarea personalului care deserveşte activitatea magazinului, precum şi cotele pentru constituirea fondului de stimulente, conform reglementãrilor în vigoare.
(2) În categoria cheltuielilor prevãzute la alin. (1) se cuprind şi urmãtoarele categorii de cheltuieli privind valorificarea bunurilor imobile care provin din succesiuni fãrã moştenitori legali sau testamentari:
a) cheltuieli privind inventarierea şi preluarea acestor bunuri;
b) cheltuieli ce greveazã asupra bunurilor în momentul preluãrii acestora în vederea valorificãrii (impozite, taxe, cheltuieli de întreţinere, energie, telefon, gaze naturale);
c) taxe şi onorarii plãtite persoanelor fizice şi/sau juridice autorizate;
d) cheltuieli judiciare;
e) cheltuieli cu cadastrul.

CAP. VIII
Preluarea, evaluarea, utilizarea, valorificarea, casarea sau distrugerea, dupã caz, a bunurilor intrate în proprietatea privatã a statului, cuprinse în <>art. 4 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 128/1998

ART. 28
(1) Deţinãtorii bunurilor prevãzute la <>art. 4 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 128/1998 vor proceda la inventarierea acestora şi vor lua mãsuri de pãstrare şi de conservare corespunzãtoare pânã la predarea lor efectivã organelor specializate ale statului.
(2) Predarea-primirea bunurilor prevãzute la alin. (1) se va face de îndatã, în baza unui proces-verbal, încheiat în douã exemplare, dintre care unul se pãstreazã de cãtre deţinãtor, iar celãlalt se predã organului specializat al statului.
ART. 29
Medicamentele, materialele consumabile de utilitate medicalã, materialele de natura obiectelor de inventar medicale şi aparaturã medicalã se vor pune de cãtre deţinãtor la dispoziţia Ministerului Sãnãtãţii, care stabileşte, prin ordin al ministrului, modul de preluare, evaluare, transmitere cu titlu gratuit, comercializare sau, dupã caz, casarea ori distrugerea acestor bunuri.
ART. 30
(1) Produsele şi substanţele toxice se predau gratuit unitãţilor specializate ale ministerelor cu atribuţii şi rãspunderi legale privind regimul acestor bunuri sau, dupã caz, agenţilor economici autorizaţi prin lege sã desfãşoare activitate cu astfel de substanţe şi produse.
(2) Produsele şi substanţele toxice care nu îndeplinesc condiţiile de calitate pentru a fi utilizate sau valorificate sunt distruse în mod obligatoriu de comisiile numite de şefii unitãţilor specializate ale ministerelor sau, dupã caz, de directorii agenţilor economici care le-au preluat.
(3) Din comisiile de distrugere va face parte, în mod obligatoriu, şi câte un reprezentant al inspectoratului de poliţie judeţean sau al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi al agenţiei locale de protecţie a mediului.
ART. 31
Materialele nucleare şi radioactive se predau imediat, cu titlu gratuit, unitãţilor specializate, stabilite de Comisia Naţionalã pentru Controlul Activitãţilor Nucleare.
ART. 32
(1) Bunurile, documentele sau valorile susceptibile sã facã parte din patrimoniul cultural naţional sau care prezintã valoare documentarã, ştiinţificã, artisticã sau muzeisticã vor fi predate de îndatã, cu titlu gratuit, Ministerului Culturii pentru a fi repartizate instituţiilor specializate, potrivit avizului Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor.
(2) Cãrţile, publicaţiile şi alte bunuri culturale de aceastã naturã, cu excepţia celor menţionate la alin. (1), vor fi predate de îndatã, cu titlu gratuit, Ministerului Culturii pentru a fi repartizate bibliotecilor publice.
ART. 33
(1) Documentele susceptibile sã facã parte din Fondul Arhivistic Naţional al României vor fi predate de îndatã, cu titlu gratuit, Direcţiei Generale a Arhivelor Naţionale sau direcţiilor judeţene ori a municipiului Bucureşti, dupã caz.
(2) Aprecierea apartenenţei documentelor menţionate la alin. (1) la Fondul Arhivistic Naţional al României se va realiza, în condiţiile <>Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996 , cu modificãrile ulterioare, de cãtre reprezentanţii Arhivelor Naţionale, la solicitarea deţinãtorilor acestor documente.
(3) Documentele menţionate la alin. (1), care nu fac parte din Fondul Arhivistic Naţional al României, se vor transmite de Arhivele Naţionale unitãţilor de profil.
(4) Predarea documentelor prevãzute la alin. (1) se va realiza în baza unui proces-verbal de predare-primire care va cuprinde:
- numãrul curent din registrul de evidenţã al deţinãtorului, în care au fost înscrise documentele;
- provenienţa documentelor - cu trimitere la actele întocmite cu acea ocazie;
- descrierea amãnunţitã a documentelor, realizatã de cãtre reprezentantul Arhivelor Naţionale, care se poate constitui ca inventar anexat la procesul-verbal;
- baza legalã de trecere a documentelor în proprietatea privatã a statului.
(5) Procesul-verbal se întocmeşte în douã exemplare, dintre care unul rãmâne la deţinãtorul documentelor, iar celãlalt se predã unitãţii din structura Arhivelor Naţionale, care îl primeşte, fiind semnat şi parafat pe toate filele.
ART. 34
(1) Mijloacele de platã în valutã liber convertibilã confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se depun de cãtre deţinãtorii acestora, în termen de 48 de ore, la bãnci comerciale selectate de organele de valorificare. Selectarea acestora se face în funcţie de facilitãţile oferite care vor fi stabilite prin protocol.
(2) Mijloacele de platã în valutã neconvertibilã confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se depun de cãtre deţinãtorii acestora, în termen de 48 de ore, la Banca Naţionalã a României.
(3) Mijloacele de platã în lei confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se depun la unitãţile Trezoreriei Statului, în contul bugetului de stat 20.22.01.12 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate o datã cu confiscarea potrivit legii".
(4) Restituirea sumelor în lei sau în valutã se face în baza hotãrârilor judecãtoreşti rãmase definitive şi irevocabile sau a unei ordonanţe emise de procuror. Sumele în lei se restituie de cãtre unitãţile Trezoreriei Statului, iar sumele în valutã se restituie de bãncile comerciale, respectiv de cãtre Banca Naţionalã a României.
(5) Contravaloarea în lei a valutei se restituie bãncilor comerciale, Bãncii Naţionale a României, de cãtre unitãţile Trezoreriei Statului din contul 20.22.01.12 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate o datã cu confiscarea potrivit legii" la cursul de schimb al Bãncii Naţionale a României la data restituirii.
ART. 35
Valorificarea mijloacelor de platã în valutã liber convertibilã/neconvertibilã, confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, preluate de bãnci, respectiv de cãtre Banca Naţionalã a României, se realizeazã prin virarea la bugetul de stat a contravalorii în lei a mijloacelor de platã în valutã, calculatã la cursul de schimb al Bãncii Naţionale a României la data decontãrii, dupã deducerea cheltuielilor efectuate în vederea valorificãrii.
ART. 36
(1) Armele de foc, muniţiile, materiile explozive şi bunurile cu specific militar, legal confiscate sau intrate potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, se predau imediat, cu titlu gratuit, inspectoratelor de poliţie judeţene şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, fie pentru completarea dotãrii unitãţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor - prin organele centrale de planificare a înzestrãrii sau a instituţiilor publice asigurate gratuit cu arme de foc şi muniţii de cãtre Ministerul Administraţiei şi Internelor - prin Inspectoratul General al Poliţiei, fie, dupã caz, pentru valorificare, potrivit legii, prin unitãţile autorizate sã le comercializeze ori pentru casare.
(2) Se predau Ministerului Apãrãrii Naţionale numai armele militare şi muniţiile aferente acestora, materiile explozive şi bunurile cu specific militar care fac obiectul înzestrãrii exclusive a unitãţilor din structura acestui minister.
(3) Materiile explozive care nu fac obiectul atribuirii, cu titlu gratuit, Ministerului Administraţiei şi Internelor sau Ministerului Apãrãrii Naţionale vor fi predate agenţilor economici autorizaţi sã desfãşoare activitãţi cu astfel de bunuri, în vederea utilizãrii, valorificãrii sau distrugerii conform legii.
(4) Armele de vânãtoare, de tir, cu gaze nocive, iritante sau de neutralizare, armele de recuzitã, muniţiile acestora şi armele de panoplie, care nu fac obiectul dotãrii sau casãrii, se valorificã prin unitãţile autorizate sã le comercializeze, dupã evaluare, conform legii.
(5) Evaluarea bunurilor menţionate la alin. (4) se efectueazã de comisii numite prin ordin al şefului inspectoratului de poliţie judeţean sau al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, din care face parte şi un reprezentant al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti.
(6) Armele care prezintã valoare istoricã, documentarã, ştiinţificã, artisticã sau muzeisticã se predau gratuit de cãtre unitãţile de poliţie care le-au preluat instituţiilor muzeale specializate, potrivit avizului Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor.
(7) Normele metodologice privind evidenţa, evaluarea în vederea valorificãrii, asigurarea dotãrii de armament şi muniţii a persoanelor fizice şi instituţiilor publice, precum şi destinaţia armamentului, muniţiilor şi materialelor explozive, provenite din confiscãri sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, vor fi aprobate prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, emis în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice.
(8) În cazurile în care organele Ministerului Administraţiei şi Internelor identificã ori sunt sesizate despre existenţa unor materii explozive, dispozitive cu încãrcãturã explozivã - bombe, mine, grenade, proiectile şi altele - sau mijloace de iniţiere a acestora, pot solicita sprijinul organelor de specialitate ale Ministerului Apãrãrii Naţionale pentru executare, dupã caz, a operaţiunilor de ridicare, de transport sau de distrugere a acestor materiale, conform dispoziţiilor legale.
(9) Obiectele, veşmintele şi cãrţile de cult se valorificã de instituţiile de cult, conform prevederilor legale în vigoare.
(10) Materialele lemnoase, aşa cum sunt definite la <>art. 76 alin. 2 din Legea nr. 26/1996 - Codul silvic, cu modificãrile ulterioare, confiscate, se valorificã de unitãţile silvice şi/sau de structurile silvice private, legal autorizate sã funcţioneze, în conformitate cu prevederile legale în domeniu.
ART. 37
Sumele obţinute ca urmare a valorificãrii bunurilor prevãzute la alin. (2) al art. 4 din ordonanţã sunt virate la bugetul de stat în contul 20.22.01.12 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate o datã cu confiscarea potrivit legii" dupã deducerea cheltuielilor efectuate conform prevederilor legale în vigoare şi a cotei de 1% aplicate asupra disponibilitãţilor rãmase care se vireazã Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru recompensarea poliţiştilor, potrivit dispoziţiilor <>art. 54 alin. (3) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificãrile ulterioare, aferentã bunurilor confiscate de poliţişti.

CAP. IX
Valorificarea metalelor preţioase, aliajelor acestora şi pietrelor preţioase, considerate bunuri fãrã stãpân, precum şi a celor ridicate în vederea confiscãrii ori confiscate în condiţiile prevãzute de lege

ART. 38
Sunt supuse valorificãrii metalele preţioase, aliajele acestora şi pietrele preţioase, considerate bunuri fãrã stãpân, precum şi cele ridicate în vederea confiscãrii ori confiscate, denumite în continuare obiecte din metale sau pietre preţioase, pentru care existã un document care atestã intrarea în proprietatea privatã a statului.
ART. 39
(1) Obiectele din metale sau pietre preţioase vor fi evaluate de cãtre comisia de evaluare constituitã în baza prevederilor art. 11 din ordonanţã.
(2) Reprezentantul Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în comisia de evaluare va fi un specialist în metale preţioase desemnat de cãtre aceasta, care va întocmi un raport de expertizã a obiectelor din metale sau pietre preţioase evaluate, în care se vor prezenta şi fotografii ale acestora.
(3) Evaluarea obiectelor din metale sau pietre preţioase prevãzute la alin. (1) se va face la unitãţile Trezoreriei Statului unde au fost depuse, în funcţie de preţurile comunicate de Banca Naţionalã a României pentru tranzacţiile cu metale şi pietre preţioase, ţinându-se seama de vechimea şi prelucrarea acestora, în maximum 21 de zile de la data expertizãrii lor.
(4) În scopul evaluãrii, obiectele din metale sau pietre preţioase vor fi preluate temporar din tezaurul unitãţilor Trezoreriei Statului, pe bazã de proces-verbal de predareprimire a gropurilor, care va fi semnat astfel:
a) de comisia constituitã la nivelul unitãţilor Trezoreriei Statului;
b) de comisia de evaluare.
(5) Unitãţile Trezoreriei Statului vor asigura spaţiile corespunzãtoare desfãşurãrii activitãţii de evaluare.
(6) Obiectele din metale sau pietre preţioase evaluate se depun la tezaurul Trezoreriei Statului în gropuri sigilate, pe bazã de proces-verbal de predare-primire a gropurilor, care se semneazã de cãtre comisia de evaluare, pentru predare, şi de cãtre comisia constituitã la nivelul unitãţilor Trezoreriei Statului, pentru primire.
ART. 40
În termen de 30 de zile de la evaluare, obiectele din metale sau pietre preţioase se predau de cãtre comisia constituitã la nivelul unitãţilor Trezoreriei Statului comisiei de evaluare, pe bazã de proces-verbal de predare-primire. Comisia de evaluare predã pe bazã de proces-verbal de predare-primire obiectele din metale sau pietre preţioase, în vederea valorificãrii, reprezentantului persoanelor juridice autorizate care asigurã şi transportul la sediul acestuia.
ART. 41
(1) Pentru valorificarea obiectelor din metale sau pietre preţioase prevãzute la art. 38 se utilizeazã metoda vânzãrii directe.
(2) Obiectele din metale sau pietre preţioase prevãzute la art. 38 vor fi valorificate numai prin intermediul persoanelor juridice autorizate de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor.
(3) Valorificarea prin metodã directã se poate face cu platã integralã sau eşalonat, pe o perioadã de maximum 12 luni. În cazul vânzãrii în rate persoana juridicã va prezenta o garanţie bancarã reprezentând contravaloarea a 3 rate lunare şi va plãti, în momentul ridicãrii bunurilor, minimum 50% din valoarea acestora. Ratele lunare se actualizeazã în funcţie de dobânda de referinţã stabilitã de Banca Naţionalã a României.
ART. 42
Organele de valorificare restituie obiectele din metale sau pietre preţioase intrate în proprietatea privatã a statului sau contravaloarea acestora, la nivelul valorii stabilite de comisia de evaluare în baza unei hotãrâri judecãtoreşti rãmase definitivã şi irevocabilã sau a unei ordonanţe emise de procuror.

CAP. X
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 43
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.
ART. 44
Pentru valorificarea stocurilor deţinute de unitãţile autoritãţii vamale la data intrãrii în vigoare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 194/2001 *), rãmân în vigoare dispoziţiile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.067/1999 pentru aprobarea Metodologiei privind introducerea în circuitul economic de cãtre unitãţile vamale a bunurilor şi mãrfurilor intrate în proprietatea privatã a statului, care îndeplinesc condiţiile de valorificare, pânã la data de 31 decembrie 2002.

N O T ã:
1. Reproducem mai jos <>art. II şi III din Hotãrârea Guvernului nr. 808/2002 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 514/1999 :
"Art. II. - Bunurile imobile intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, pentru care actualii locatari îşi exprimã intenţia de cumpãrare în termen de 12 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri**), pot fi valorificate direct, prin negociere cu aceştia.
Art. III. - Transferul personalului cu atribuţii de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului din cadrul direcţiilor regionale vamale interjudeţene la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti se face prin ordin al ministrului finanţelor publice."
2. Reproducem mai jos <>art. III din Hotãrârea Guvernului nr. 1.536/2003 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 514/1999 :
"Art. III. - Direcţia generalã de administrare şi control al activelor statului***) este abilitatã sã soluţioneze problemele ce vor apãrea ca urmare a aplicãrii prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 98/1999 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."

---------
*) <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 194/2001 privind modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 329/2002 , a intrat în vigoare la data de 29 decembrie 2001.
**) <>Hotãrârea Guvernului nr. 808/2002 a intrat în vigoare la data de 15 august 2002.
***) Denumitã Direcţia generalã de reglementare în domeniul activelor statului, începând cu data intrãrii în vigoare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 292/2004 pentru modificarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.574/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice şi a Agenţiei de Administrare Fiscalã, respectiv 18 martie 2004.


ANEXA 1



Autovehicule, ambulanţe sanitare cu dotãrile aferente
┌────┬────────┬─────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────────┬────┐
│Nr. │Locul │Marca│Capa- │Anul │Numã- │Carbu-│Gradul│Valoa-│Alte ele- │Ob- │
│crt.│unde se │ │cita- │de fa-│rul de│rantul│ de │ rea │mente spe-│ser-│
│ │aflã au-│ │tea │brica-│kilo- │folo- │uzurã │stabi-│cifice au-│va- │
│ │tovehi- │ │cilin-│ţie │metri │sit │ │litã │tovehicu- │ţii │
│ │cului, │ │dricã │ │înre- │ │ │de co-│lului, am-│ │
│ │ambulan-│ │a mo- │ │gis- │ │ │misia │bulanţelor│ │
│ │ţele sa-│ │toru- │ │traţi │ │ │de e- │sanitare │ │
│ │nitare │ │lui │ │ la │ │ │valua-│cu dotãri-│ │
│ │cu dotã-│ │(cmc) │ │bord │ │ │ re │le aferen-│ │
│ │rile a- │ │ │ │ │ │ │ │te (SS - │ │
│ │ferente,│ │ │ │ │ │ │ │serie sa- │ │
│ │tipul │ │ │ │ │ │ │ │şiu; SM - │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │serie mo- │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │tor; SC - │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │serie ca- │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │roserie; │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │culoare, │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │etc.) │ │
├────┼────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┼────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │
└────┴────────┴─────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────────┴────┘


Ambarcaţiuni
┌────┬──────────┬─────┬───────┬──────┬──────┬────────┬──────┬─────────┬──────┐
│Nr. │ Locul │Numã-│Lungime│Lãţime│Înãl- │Crevace │Gradul│Valoarea │Obser-│
│crt.│ unde se │rul │ (m) │ (m) │ţime │(bucãţi)│ de │stabilitã│vaţii │
│ │ aflã am- │de │ │ │(m) │ │ uzurã│de comi- │ │
│ │ barca- │bu- │ │ │ │ │ │sia de │ │
│ │ţiunea şi │cãţi │ │ │ │ │ │evaluare │ │
│ │ tipul │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │acesteia │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼─────┼───────┼──────┼──────┼────────┼──────┼─────────┼──────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │
└────┴──────────┴─────┴───────┴──────┴──────┴────────┴──────┴─────────┴──────┘


Motoare ataşabile ambarcaţiunilor
┌────┬──────────┬──────────┬───────┬──────┬────────┬─────────┬─────────┬──────┐
│Nr. │ Locul │Denumirea │CP │Lãţime│ Gradul │ Starea │Valoarea │Obser-│
│crt.│ unde se │motorului │ │ (m) │ de │ tehnicã │stabilitã│vaţii │
│ │ aflã mo- │ │ │ │ uzurã │ conform │de comi- │ │
│ │ toarele │ │ │ │ │ fişei │sia de │ │
│ │ataşabile │ │ │ │ │ tehnice │evaluare │ │
│ │ambarca- │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ţiunilor │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼───────┼──────┼────────┼─────────┼─────────┼──────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │
└────┴──────────┴──────────┴───────┴──────┴────────┴─────────┴─────────┴──────┘




ANEXA 2





Judeţul
Trimestrul
- mii lei -
┌───────────┬─────┬─────┬─────┬──────┬───────────────────────────────┬─────┬─────┬─────┬─────┬──────┬─────┐
│Categorii │Sold │In- │Redu-│Total │ din care valorificate prin: │Total│Res- │ │Atri-│Sold │Alte │
│de bunuri │la │trãri│ceri/│bunuri├────┬────┬────┬──────────┬─────┤bu- │titu-│ │buiri│la │date │
│ │înce-│ în │majo-│de va-│ma- │con-│vãn-│licitaţie │burse│nuri │iri │ │gra- │sfâr- │ │
│ │putul│cur- │rãri │lori- │ga- │sig-│zare│ publicã │ de │valo-│bu- │ │tuite│şitul │ │
│ │tri- │sul │de │ficat │zine│na- │di- ├────┬─────┤mãr- │rifi-│nuri │ │ │tri- │ │
│ │mes- │tri- │preţ │ │pro-│ţii │rec-│val.│din │furi/│cate │ │ │ │mes- │ │
│ │tru- │mes- │+/- │ │prii│ │tã │ad- │care:│piaţa│ │ │ │ │trului│ │
│ │lui │tru- │ │ │ │ │ │jud.│+/- │va- │ │ │ │ │ │ │
│ │ │lui │ │ │ │ │ │ │ │lori │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼────┼────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3** │4=1+2 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │9** │ 10 │11=5+│ 12 │ 13 │ 14 │15=4+9│16***│
│ │ │ │ │+3 │ │ │ │ │ │ │6+7+8│ │ │ │-11-12│ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │+10 │ │ │ │-13-14│ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼────┼────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│a) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Produse │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│alimentare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼────┼────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│b) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Confecţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│şi încãl- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ţãminte │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼────┼────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│c) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Aparaturã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│electronicã│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(audio, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│video,etc.)│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼────┼────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│d) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Bunuri de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│uz casnic │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼────┼────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│e) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Echipamente│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de comuni- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│caţii, teh-│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│nica de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│calcul şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│biroticã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼────┼────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│f) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Succesiuni │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│vacante/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│donaţii, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│din care: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│- bunuri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│mobile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│- bunuri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│imobile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│- titluri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de valoare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼────┼────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│g) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Autovehi- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│cule, am- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│barcaţiuni │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│şi motoare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ataşabile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼────┼────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│h) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Materiale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│refolosibi-│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│le şi piese│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│schimb │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼────┼────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│i) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Sume con- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ x │
│semnate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼────┼────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│j) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Alte bu- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│nuri*) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼────┼────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│ Total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼────┼────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│Venituri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ x │
│încasate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼────┼────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│Cheltuieli │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ x │
│efectuate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼────┼────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│Bunuri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ x │
│greu van- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│dabile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────────┴─────┴─────┴─────┴──────┴────┴────┴────┴────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴──────┴─────┘


-------
*) Se nominalizeazã bunurile cu pondere semnificativã.
**) Se completeazã cu diferenţa în +/- faţã de valoarea stabilitã de comisia de evaluare.
***) Se completeazã cu veniturile încasate (ct. 50.85) şi cheltuielile efectuate în cursul trimestrului de raportat, precum şi valoarea stocului de bunuri greu vandabile.

---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016