Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 513 din 21 august 1998  privind activitatea de comercializare a serviciilor turistice si de acordare a brevetelor si licentelor de turism    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 513 din 21 august 1998 privind activitatea de comercializare a serviciilor turistice si de acordare a brevetelor si licentelor de turism

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 312 din 27 august 1998
În temeiul <>Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 11/1994 , republicatã, şi al <>Hotãrârii Guvernului nr. 58/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Turismului, cu modificãrile ulterioare,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
(1) În scopul protecţiei turistilor, oferirea, comercializarea şi vânzarea serviciilor şi a pachetelor de servicii turistice pe teritoriul României pot fi realizate numai de cãtre agenţii economici din turism, autorizaţi de Ministerul Turismului, posesori de licenţe de turism.
(2) Persoana care asigura conducerea operativã a unei agenţii de turism, a unei filiale a acesteia din alta localitate sau a unei structuri de primire turistica va deţine brevet de turism, prin care se atesta pregãtirea profesionalã în domeniul turismului.
ART. 2
(1) Comercializarea pachetelor de servicii turistice se va face cu respectarea urmãtoarelor reguli:
- informaţiile oferite turistilor cu privire la pachetul de servicii vor fi clare, precise, fãrã sa permitã interpretãri echivoce;
- vânzarea pachetului de servicii turistice se va face pe baza contractului încheiat cu turistul, pe care, în anumite condiţii, turistul îl poate transfera unei terţe persoane sau îl poate rezilia;
- turistii vor fi despãgubiţi pentru daune provenind din neasigurarea integrala sau din asigurarea la o calitate inferioarã a pachetului de servicii turistice cumpãrat;
- agentul economic care comercializeazã servicii turistice şi/sau componente ale acestora prin agenţii de turism va trebui sa prezinte garanţii financiare, care sa asigure repatrierea turistilor şi/sau rambursarea sumelor plãtite, în caz de insolvabilitate sau de faliment.
(2) Garanţia financiarã va fi doveditã prin scrisoare de garanţie bancarã sau prin angajament de plata al unei asociaţii profesionale abilitate în acest scop de cãtre Ministerul Turismului. Aceste documente vor fi emise în favoarea Ministerului Turismului.
(3) În mod eşalonat, în termen de 24 de luni de la data prezentei hotãrâri, sistemul de garanţii prin scrisoare bancarã sau angajament de plata în favoarea Ministerului Turismului va fi înlocuit cu sistemul politelor de asigurare în favoarea turistului, emise de societãţi de asigurare.
ART. 3
(1) În sensul prezentei hotãrâri, se definesc urmãtorii termeni:
a) pachetul de servicii reprezintã o combinatie prestabilita a cel puţin doua din elementele urmãtoare: cazare, alimentaţie, transport, tratament balnear, agrement, alte servicii reprezentând o parte semnificativã din pachet, atunci când sunt vândute sau oferite spre vânzare la un preţ global şi atunci când aceste prestaţii depãşesc 24 de ore;
b) agenţia de turism este o unitate specializatã care organizeazã, oferã şi vinde pachete de servicii turistice sau componente ale acestora.
Agenţiile de turism pot fi de urmãtoarele tipuri:
b1) agenţia de turism touroperatoare, având ca obiect de activitate organizarea şi vânzarea pe cont propriu a pachetelor de servicii sau a componentelor acestora direct sau prin intermediari;
b2) agenţia de turism detailista vinde sau oferã spre vânzare pe contul unei agenţii touroperatoare pachetele de servicii sau componente ale acestora, contractate cu aceasta;
c) licenta de turism este documentul prin care se atesta capacitatea titularului de a comercializa servicii turistice în condiţii de calitate şi siguranta pentru turişti şi posibilitatea de a infiinta o agenţie de turism;
d) brevetul de turism este documentul prin care se atesta capacitatea profesionalã în domeniul turismului a persoanelor fizice care asigura conducerea agentiilor de turism sau a structurilor de primire turistice.
(2) Biletele de turism pot fi: bilet de odihna, bilet de tratament, bilet de odihna şi cura balneara, bilet de excursie, voucher şi alte documente utilizate pe plan internaţional, cu denumirile lor specifice.
ART. 4
(1) Licentele şi brevetele de turism se elibereazã de cãtre Oficiul de Autorizare şi Control în Turism, denumit în continuare O.A.C.T., instituţie publica în subordinea Ministerului Turismului, la cererea agentului economic şi, respectiv, a persoanelor fizice care solicita obţinerea brevetului de turism.
(2) Licentele de turism se elibereazã pentru agenţiile de turism înfiinţate de agenţii economici care au în obiectul de activitate şi servicii turistice. Pe licenţe se vor înscrie şi eventualele filiale ale agenţiei de turism înfiinţate pe teritoriul României.
(3) Agentul economic va solicita O.A.C.T. eliberarea licenţei de turism cu minimum 30 de zile înainte de începerea activitãţii agenţiei şi/sau a filialelor acesteia. În acelaşi termen va solicita înscrierea în licenta şi a filialelor înfiinţate dupã eliberarea licenţei.
(4) În termen de 30 de zile de la data înregistrãrii cererii agentului economic, respectiv a persoanei fizice, O.A.C.T. va efectua verificãrile necesare, va elibera licenta şi, respectiv, brevetul de turism. În situaţia în care nu sunt îndeplinite criteriile pentru emiterea licenţei şi, respectiv, a brevetului de turism, se va comunica solicitanţilor motivul pentru care acestea nu pot fi eliberate.
ART. 5
(1) Licenta şi brevetul de turism sunt netransmisibile. Copiile licenţelor de turism, vizate de O.A.C.T., se afişeazã la loc vizibil în incinta agenţiei de turism şi a filialelor acesteia, pentru a da posibilitate turistilor sa cunoascã dacã agenţia în cauza funcţioneazã legal.
(2) Pe firma agenţiei şi a filialelor, pe materialele promotionale, precum şi pe documentele emise de acestea este obligatoriu sa se înscrie numãrul licenţei de turism.
ART. 6
În situaţia în care nu mai sunt îndeplinite criteriile care au stat la baza acordãrii licenţei de turism pentru agenţia de turism sau filialele acesteia, agentul economic în cauza are obligaţia sa solicite O.A.C.T. eliberarea unei noi licenţe de turism, potrivit condiţiilor efectiv îndeplinite.
ART. 7
(1) Licentele de turism vor fi vizate de O.A.C.T. din 3 în 3 ani. Agentul economic va solicita vizarea licenţei de turism cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului de 3 ani de la emiterea acesteia sau de la ultima viza.
(2) Pentru agenţiile de turism la care termenul de 3 ani de la data emiterii licenţei de turism a expirat, termenul de 30 de zile, prevãzut la alineatul (1), curge de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, iar vizarea acesteia de cãtre O.A.C.T. se va face eşalonat într-un interval de 12 luni.
ART. 8
Criteriile pentru acordarea licenţelor şi brevetelor de turism, condiţiile de comercializare a serviciilor şi a pachetelor de servicii turistice, precum şi metodologia de acordare a licenţelor şi brevetelor de turism vor fi stabilite de Ministerul Turismului prin norme metodologice, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 9
(1) Licenta de turism se suspenda pentru o perioada de pana la un an de cãtre O.A.C.T., în urmãtoarele situaţii:
- comercializarea pachetelor de servicii turistice nu se realizeazã în condiţiile prevãzute la art. 2;
- neasigurarea de ghizi atestaţi pentru derularea în bune condiţii a programelor turistice;
- utilizarea de autocare neclasificate;
- asigurarea de servicii de cazare şi alimentaţie în structuri de primire turistice care nu deţin certificate de clasificare;
- funcţionarea agenţiei sau a filialei acesteia din alta localitate decât cea în care este situat sediul agenţiei, fãrã ca persoana care asigura conducerea sa detina brevet de turism;
- prestarea de servicii turistice prin filiale ale agenţiei neînscrise pe licenta de turism.
(2) Licenta de turism este suspendatã din oficiu pe perioada în care agentul economic nu mai are constituitã integral garanţia financiarã.
ART. 10
(1) Licenta de turism se retrage de cãtre O.A.C.T. în urmãtoarele situaţii:
a) când se repeta una dintre situaţiile prevãzute la art. 9 alin. (1);
b) când agentul economic renunţa din proprie initiativa la desfãşurarea activitãţii de turism;
c) când licenta de turism este transmisã în scopul utilizãrii de cãtre alt agent economic nelicentiat.
(2) Titularul unei licenţe de turism retrase în condiţiile prevãzute la alin. (1) lit. a) şi c) nu mai are dreptul sa solicite eliberarea unei noi licenţe de turism timp de 2 ani de la data retragerii.
ART. 11
O.A.C.T. va publica periodic lista cu licentele de turism suspendate sau retrase şi, respectiv, lista cu brevetele de turism retrase. Publicarea se va face cel puţin într-un cotidian central şi într-unul local din judeţul în care sunt situate agenţiile de turism în cauza.
ART. 12
Brevetul de turism se retrage de O.A.C.T. în urmãtoarele situaţii:
a) atunci când din cazierul judiciar rezulta ca titularul brevetului de turism a suferit o condamnare definitiva pentru furt, tâlhãrie, abuz de încredere, înşelãciune, gestiune frauduloasã, delapidare, fals şi uz de fals, abuz în serviciu, falsificare de alimente sau alte produse, mãrturie mincinoasã, dare şi luare de mitã;
b) atunci când, din motive imputabile titularului brevetului, acestuia îi este anulatã licenta de turism sau îi este retras certificatul de clasificare.
ART. 13
Neacordarea sau retragerea licenţei sau brevetului de turism, ca şi neavizarea sau suspendarea licenţei de turism pot fi atacate la instanta de contencios administrativ în condiţiile legii.
ART. 14
Constituie contravenţie urmãtoarele fapte, dacã nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa constituie infracţiune:
a) desfãşurarea de activitãţi turistice specifice agentiilor de turism de cãtre agenţii economici fãrã licenta de turism, dupã expirarea termenului prevãzut la art. 4, cu licenţe de turism suspendate, nevizate sau cu viza expiratã;
b) nerespectarea obiectului de activitate înscris în licenta de turism, corespunzãtor tipului de licenta de turism obţinut;
c) desfãşurarea de activitãţi turistice prin filiale neînscrise pe licenta de turism;
d) desfãşurarea de activitãţi turistice în alte sedii decât cele înscrise în licenta de turism;
e) neasigurarea conducerii de cãtre persoane posesoare de brevet de turism a agentiilor şi structurilor de primire turistice pentru care, potrivit normelor menţionate la art. 8, este stabilitã aceasta condiţie;
f) nerespectarea condiţiilor şi criteriilor în baza cãrora s-a eliberat licenta de turism;
g) neafisarea la loc vizibil a licenţei de turism.
ART. 15
Contravenţiile prevãzute la art. 14 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) fapta prevãzutã la lit. g), cu amenda de la 600.000 lei la 800.000 lei;
b) faptele prevãzute la lit. a)-f), cu amenda de la 800.000 lei la 1.000.000 lei.
ART. 16
Contravenţiile se constata şi amenzile se aplica de cãtre personalul de specialitate al O.A.C.T. şi de alte persoane împuternicite de ministrul turismului.
ART. 17
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 14 le sunt aplicabile prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
ART. 18
Licentele şi brevetele de turism eliberate pana la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri rãmân valabile în mãsura în care se încadreazã în prevederile criteriilor stabilite prin normele metodologice prevãzute la art. 8. Celelalte îşi pãstreazã valabilitatea numai pentru o durata de 12 luni, perioada în care titularii acestora pot solicita eliberarea de noi licenţe şi, respectiv, brevete de turism, potrivit noilor criterii.
ART. 19
(1) Prevederile prezentei hotãrâri intra în vigoare în termen de 60 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, termen în care vor fi publicate şi normele metodologice prevãzute la art. 8.
(2) La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 634/1994 privind acordarea brevetelor şi licenţelor de turism şi alte dispoziţii contrare prezentei hotãrâri.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul turismului,
Sorin Frunzaverde

Ministrul finanţelor,
Daniel Daianu

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016