Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 5 din 4 februarie 2013 pentru aprobarea Procedurilor privind echivalarea vechimii in domeniul financiar-contabil si a testului de verificare a cunostintelor in domeniul financiar-contabil, pentru accesul la stagiu in baza titlului stiintific de doctor obtinut in domeniul "contabilitate"
EMITENT: CAMERA AUDITORILOR FINANCIARI DIN ROMANIA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 95 din 15 februarie 2013
Având în vedere prevederile:
- art. 6 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- art. 15 alin. (3) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor Financiari din România, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 433/2011,
- având în vedere Procesul-verbal nr. 985 din 4 februarie 2013 privind consultarea electronică a membrilor Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România,
Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România hotărăşte:
ART. 1
Se aprobă Procedurile privind echivalarea vechimii în domeniul financiar-contabil şi a testului de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil, pentru accesul la stagiu în baza titlului ştiinţific de doctor obţinut în domeniul "contabilitate", prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
ART. 2
Departamentul de admitere, pregătire continuă şi stagiari din cadrul Camerei Auditorilor Financiari din România va duce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri.
ART. 3
Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 4
La data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României se abrogă Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 53/2012 pentru aprobarea Procedurilor privind echivalarea testului de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil, pentru accesul la stagiu în baza titlului de doctor în domeniul contabilităţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 829 din 10 decembrie 2012.
Preşedintele Camerei Auditorilor Financiari din România,
Horia Neamţu
Bucureşti, 4 februarie 2013.
Nr. 5.
ANEXĂ
PROCEDURI
privind echivalarea vechimii în domeniul
financiar-contabil şi a testului de verificare a cunoştinţelor
în domeniul financiar-contabil, pentru accesul
la stagiu în baza titlului ştiinţific de doctor
obţinut în domeniul "contabilitate"
CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
În cuprinsul şi în înţelesul prezentelor proceduri, următorii termeni se definesc astfel:
a) Camera - Camera Auditorilor Financiari din România;
b) test de acces la stagiu - test de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil, pentru accesul la stagiu;
c) studii universitare de doctorat - ciclul superior de studii universitare a cărui finalitate constă în dezvoltarea resursei umane competente în realizarea cercetării ştiinţifice, capabile de inserţie pe piaţa muncii înalt calificate. Ele constau în formarea prin cercetare pentru cercetare-dezvoltare şi inovare şi constituie o experienţă profesională de cercetare, finalizată, după susţinerea tezei de doctorat, prin acordarea titlului ştiinţific de doctor obţinut în domeniul contabilităţii;
d) IOSUD - instituţie organizatoare de studii universitare de doctorat - instituţia care are dreptul de a organiza programe universitare de doctorat.
ART. 2
Camera, potrivit prevederilor legale şi prezentei proceduri, poate acorda persoanelor care deţin un titlu ştiinţific de doctor obţinut în domeniul "contabilitate", excepţii de la:
- vechimea de 4 ani în domeniul financiar-contabil, conform art. 9 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2008 privind auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate şi supravegherea în interes public a profesiei contabile, aprobată cu modificări prin Legea nr. 278/2008, cu modificările şi completările ulterioare;
- testul de acces la stagiu, conform art. 9 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 278/2008, cu modificările şi completările ulterioare.
CAP. II
Echivalarea vechimii de 4 ani în domeniul financiar-contabil persoanelor care deţin titlul de doctor în domeniul "contabilitate"
ART. 3
(1) Persoanelor care deţin titlul ştiinţific de doctor obţinut în domeniul "contabilitate" li se echivalează vechimea în specialitatea financiar-contabilă în baza prevederilor Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, având în vedere că pe toată durata activităţii studentul-doctorand beneficiază de recunoaşterea vechimii în muncă, de la înscriere şi până la susţinerea publică a tezei de doctorat.
(2) Echivalarea vechimii se realizează în baza actelor depuse la dosar, conform art. 4.
CAP. III
Echivalarea testului de acces la stagiu în activitatea de audit financiar
ART. 4
Persoanele care deţin titlul ştiinţific de doctor obţinut în domeniul "contabilitate" şi care solicită exceptarea de la testul de acces la stagiu în activitatea de audit financiar, ca urmare a deţinerii titlului de doctor în domeniul "contabilitate", vor depune la sediul Camerei un dosar care va cuprinde următoarele documente:
a) cerere de exceptare de la testul de acces la stagiu;
b) copie de pe actul de identitate;
c) copie legalizată a diplomei de doctor, acreditată IOSUD, de către Ministerul Educaţiei Naţionale, sau adeverinţă în original, în cazul în care diploma nu a fost eliberată;
d) certificat de cazier judiciar în perioada de valabilitate;
e) dovada achitării taxei pentru echivalarea testului de acces la stagiu, stabilită prin norme ale Camerei.
ART. 5
Dosarul va fi analizat de către Departamentul de admitere, pregătire continuă şi stagiari, iar acesta va înainta o propunere de aprobare sau respingere către Biroul permanent al Camerei, care va emite decizia finală. Rezultatul va fi publicat pe site-ul Camerei, în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data depunerii dosarului, de către Departamentul de admitere, pregătire continuă şi stagiari. Termenul de contestaţie referitor la respingerea cererii este de maximum 10 zile de la comunicare, cu termen de soluţionare de 30 de zile lucrătoare de la momentul depunerii contestaţiei.
ART. 6
În cazul respingerii solicitării de exceptare, Camera va restitui solicitantului 75% din taxa de echivalare a testului de acces la stagiu.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: