Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 482 din 1 aprilie 2004  privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a aparatelor electrocasnice in functie de nivelul zgomotului transmis prin aer    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 482 din 1 aprilie 2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a aparatelor electrocasnice in functie de nivelul zgomotului transmis prin aer

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 348 din 21 aprilie 2004
HOTĂ?RÂRE nr. 482 din 1 aprilie 2004
privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a aparatelor electrocasnice în funcţie de nivelul zgomotului transmis prin aer
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 348 din 21 aprilie 2004


În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Prevederile prezentei hotãrâri se referã la:
a) principiile generale de publicare a informaţiilor privind zgomotul transmis prin aer de aparatele electrocasnice;
b) metodele generale de mãsurare a zgomotului transmis prin aer de aparatele electrocasnice;
c) mãsurile de verificare şi monitorizare a nivelurilor de zgomot transmis prin aer de aparatele electrocasnice.
(2) Prevederile prezentei hotãrâri nu se aplica în urmãtoarele cazuri:
a) aparatelor, echipamentelor sau maşinilor destinate exclusiv utilizãrii industriale sau profesionale;
b) aparatelor care sunt pãrţi integrante dintr-o clãdire sau din instalaţiile acesteia, cum ar fi: echipamentele de aer condiţionat, cele de încãlzire şi ventilaţie (cu excepţia ventilatoarelor de uz casnic, a hotelor de bucatarie şi a aparatelor de încãlzire de sine stãtãtoare), arzatoarele cu combustibil lichid pentru încãlzire centrala, pompele pentru sisteme de alimentare cu apa şi sistemele de canalizare;
c) componentelor de echipamente, cum ar fi motoarele electrice;
d) aparatelor electroacustice.
ART. 2
În sensul prezentei hotãrâri, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) aparat electrocasnic - orice aparat, parte a unui echipament sau instalatie, fabricat, în principal, pentru utilizarea în locuinţe, inclusiv beciuri, garaje şi alte dependinţe exterioare locuinţei, în scopul întreţinerii şi curãţeniei locuinţelor, a igienei personale, al preparãrii şi pãstrãrii alimentelor, producerii şi distribuţiei agenţilor de încãlzire şi rãcire, al producerii aerului condiţionat, şi a altor aparate utilizate în scopuri neprofesionale;
b) familie de aparate electrocasnice - toate tipurile diferitelor aparate electrocasnice, destinate aceluiaşi scop şi alimentate din acelaşi tip de sursa de energie. În general, o familie de aparate electrocasnice include mai multe tipuri;
c) serie de aparate electrocasnice - toate aparatele electrocasnice aparţinând aceluiaşi tip, care au caracteristicile definite şi sunt produse de cãtre acelaşi producãtor;
d) lot de aparate electrocasnice - un numãr specificat de aparate aparţinând unei serii date, fabricate în aceleaşi condiţii;
e) zgomot aerian emis - nivelul de putere acustica ponderat A [L(WA)] emis de aparatele electrocasnice, exprimat în decibeli (dB), raportat la o putere acustica de referinta de un picowatt (1 pW), transmis prin aer.
ART. 3
(1) Se admite introducerea pe piata a aparatelor electrocasnice numai dacã informaţiile privind nivelul de zgomot transmis prin aer de cãtre acestea sunt publicate.
(2) Informaţiile privind nivelul de zgomot transmis prin aer sunt puse la dispoziţie de producãtor sau, în cazul în care acesta nu este stabilit pe teritoriul României sau într-un stat membru al Uniunii Europene, de importator.
(3) Nivelul de zgomot transmis prin aer se determina în conformitate cu condiţiile prevãzute la art. 6 alin. (1) şi (2).
(4) Informaţiile privind nivelul de zgomot transmis prin aer de aparatele electrocasnice vor fi verificate prin sondaj de cãtre organismele de control al pieţei, în baza prevederilor art. 6 alin. (3).
(5) Fãrã a prejudicia rezultatele verificãrilor prin sondaj, care pot fi efectuate dupã ce aparatele electrocasnice au fost oferite spre vânzare, organismele de control vor considera publicarea informaţiilor despre zgomotul aerian emis ca fiind în conformitate cu prevederile prezentei hotãrâri.
ART. 4
Producãtorul sau importatorul de aparate electrocasnice rãspunde pentru corectitudinea informaţiilor furnizate.
ART. 5
Atunci când pentru anumite familii de aparate electrocasnice legislaţia nationala în vigoare prevede existenta unei etichete privind eficienta energetica, înscrierea informaţiilor referitoare la zgomotul transmis prin aer se face pe aceasta eticheta.
ART. 6
(1) Metoda generalã de încercare utilizata pentru determinarea nivelului de zgomot transmis prin aer trebuie sa aibã o precizie suficient de mare, pentru ca abaterile rezultate din masurari sa nu depãşeascã 2 dB pentru nivelul puterii acustice ponderat A. Aceste abateri reprezintã efectele cumulative ale tuturor cauzelor incertitudinilor de mãsurare, cu excepţia variatiilor nivelului de zgomot aerian de la o încercare la alta.
(2) Metoda generalã de încercare descrisã la alin. (1) se completeazã, pentru fiecare familie de aparate electrocasnice, cu o descriere a poziţiei, montajului, sarcinii şi modului de operare, pentru aparatele electrocasnice aflate sub testare, pentru simularea utilizãrii normale a aparatelor electrocasnice, precum şi pentru asigurarea corespunzãtoare a repetabilitatii şi a reproductibilitatii. Pentru fiecare familie de aparate electrocasnice se specifica abaterea standard a reproductibilitatii.
(3) Metoda statistica utilizata la verificarea nivelului de zgomot aerian declarat al unui lot de aparate electrocasnice impune mãsurarea prin esantionare a unor loturi izolate de aparate electrocasnice, utilizându-se teste unilaterale. Parametrii statistici fundamentali ai metodei statistice utilizate se stabilesc astfel încât probabilitatea de acceptare sa fie de 95%, dacã 6,5% din nivelurile emisiilor de zgomot aerian ale lotului de aparate electrocasnice sunt mai mari decât nivelul declarat. Mãrimea unui esantion simplu sau echivalent trebuie sa fie de 3 bucãţi. Metoda statistica aleasã impune ca abaterea standard de referinta totalã sa fie de 3,5 dB.
ART. 7
(1) Aparatele electrocasnice care îndeplinesc prevederile prezentei hotãrâri nu pot face obiectul interzicerii sau restrictionarii introducerii pe piata, de cãtre organismele de control, din motive vizând informaţiile referitoare la zgomotul transmis prin aer de acestea.
(2) Dacã în urma unui control efectuat de cãtre organismele de control, conform metodei descrise la art. 6 alin. (3), se constata ca nivelul de zgomot determinat depãşeşte nivelul declarat, atunci producãtorul sau importatorul va trebui sa corecteze informaţiile sau sa retragã imediat lotul de aparate electrocasnice defecte de pe piata.
(3) Reintroducerea pe piata a unui aparat electrocasnic se efectueazã numai în condiţiile prevãzute la art. 3.
ART. 8
(1) Se considera ca informaţiile privind nivelul zgomotului transmis prin aer de un aparat electrocasnic sunt corecte şi incercarile au fost corect executate, dacã mãsurãtorile pentru determinarea nivelului de zgomot transmis prin aer şi incercarile specifice au fost realizate în conformitate cu:
a) standardele romane care adopta standardele europene armonizate ale cãror numere de referinta au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene; sau
b) standardele şi reglementãrile tehnice naţionale, în mãsura în care nu exista standarde europene armonizate în domeniile vizate de aceste standarde şi reglementãri tehnice naţionale.
(2) Lista standardelor romane care adopta standardele europene armonizate şi a standardelor şi reglementãrilor tehnice naţionale, la care se face referire în alin. (1), se aproba prin ordin al ministrului de stat, ministrul economiei şi comerţului, şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I. Aceasta lista va fi actualizatã periodic.
ART. 9
(1) Ministerul Economiei şi Comerţului comunica Comisiei Europene textele standardelor şi reglementãrilor tehnice romane prevãzute la art. 8 alin. (1) lit. b).
(2) În situaţia în care se considera ca standardele prevãzute la art. 8 alin. (1) lit. a) nu satisfac în totalitate cerinţele prevãzute la art. 6, Ministerul Economiei şi Comerţului sesizeazã Comisia Europeanã. În baza deciziei adoptate, Ministerul Economiei şi Comerţului acţioneazã în consecinta.
ART. 10
(1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (1) şi se sancţioneazã conform dispoziţiilor <>art. 46 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Contravenţiei prevãzute la alin. (1) îi sunt aplicabile şi dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.
(3) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre personalul anume împuternicit din cadrul Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
ART. 11
Prezenta hotãrâre preia Directiva 86/594/EEC referitoare la zgomotul emis prin aer de aparatele electrocasnice.
ART. 12
Prezenta hotãrâre intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia prevederilor art. 9, care intra în vigoare la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.
ART. 13
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, <>Hotãrârea Guvernului nr. 672/2001 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a aparatelor electrocasnice în funcţie de nivelul zgomotului transmis prin aer, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 445 din 8 august 2001, se abroga.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:


────────────────

Ministru de stat,
ministrul economiei şi comerţului,
Dan Ioan Popescu

Ministrul mediului
şi gospodãririi apelor,
Speranta Maria Ianculescu

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Rovana Plumb

Bucureşti, 1 aprilie 2004.
Nr. 482.
______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016