────────────────
Şeful Cancelariei Primului-Ministru,
Aleodor Marian Frâncu
Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga
Ministrul apãrãrii naţionale,
Teodor Atanasiu
Ministrul transporturilor,
construcţiilor şi turismului,
Gheorghe Dobre
Bucureşti, 12 aprilie 2006.
Nr. 469.
ANEXĂ
REGULAMENT
pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului de Onoare al Ordinului Virtutea Maritimã
În temeiul dispoziţiilor <>Legii nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al reglementãrilor prevãzute în <>Legea nr. 461/2002 privind Ordinul Virtutea Maritimã şi Medalia Virtutea Maritimã, se adoptã prezentul regulament.
ART. 1
(1) Se constituie Consiliul de Onoare al Ordinului Virtutea Maritimã, denumit în continuare Consiliul de Onoare.
(2) Consiliul de Onoare judecã faptele dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor Ordinului Virtutea Maritimã, denumit în continuare Ordin, altele decât faptele penale sancţionate cu o pedeapsã privativã de libertate, prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã.
ART. 2
(1) Consiliul de Onoare este format din 5 membri, dupã cum urmeazã:
a) un membru ales din rândul Ordinului, în gradul de Cavaler;
b) un membru ales din rândul Ordinului, în gradul de Ofiţer;
c) un membru ales din rândul Ordinului, în gradul de Comandor;
d) 2 membri aleşi din rândul Ordinului, în gradul de Mare Ofiţer.
(2) Preşedintele Consiliului de Onoare va fi cel mai în vârstã membru din gradul de Mare Ofiţer.
(3) Cel puţin un membru al Consiliului de Onoare va fi civil, în cazul în care din Ordin fac parte şi civili.
(4) În cazul absenţei de la reuniunea de lucru a Consiliului de Onoare a preşedintelui, membrii prezenţi vor desemna, pentru şedinţa respectivã, ca preşedinte pe cel mai în vârstã dintre aceştia, având gradul cel mai înalt.
ART. 3
(1) Membrii Consiliului de Onoare sunt aleşi pentru un mandat de 5 ani, la prima întrunire a cavalerilor Ordinului, ce va avea loc de Ziua Ordinului.
(2) Pânã la alegerea Consiliului de Onoare, potrivit alin. (1), atribuţiile acestuia vor fi îndeplinite de un consiliu numit prin decret al Preşedintelui României pe o perioadã de 3 ani.
(3) La expirarea mandatului Consiliului de Onoare pot fi realeşi pentru un nou mandat cel mult 3 dintre membrii vechiului Consiliu de Onoare, dintre care cel puţin unul trebuie sã provinã din cele douã grade inferioare: gradul de Cavaler şi gradul de Ofiţer.
(4) În cazul decesului unui membru al Consiliului de Onoare, acesta este înlocuit cu o persoanã din acelaşi grad al Ordinului.
ART. 4
(1) Consiliul de Onoare judecã şi faptele persoanelor decorate cu Medalia Virtutea Maritimã, situaţie în care în Consiliul de Onoare vor fi cooptaţi şi 2 titulari ai medaliei, care vor avea drept de vot deliberativ.
(2) Nominalizarea celor douã persoane va fi fãcutã prin tragerea la sorţi dintre cei cu cea mai mare vechime în distincţia respectivã.
ART. 5
(1) Cavalerii Ordinului pot semnala Consiliului de Onoare fapte comise de alţi membri ai Ordinului, considerate cã aduc prejudicii morale acestora.
(2) Ca urmare a sesizãrii, dupã înştiinţarea Cancelariei Ordinelor, se convoacã Consiliul de Onoare şi persoana învinuitã, în termen de maximum 30 de zile de la sesizare.
ART. 6
(1) Cavalerii Ordinului pot semnala Cancelariei Ordinelor atitudini şi fapte pe care le considerã dezonorante, comise de alţi cavaleri ai Ordinului, care le aduc prejudicii morale şi ating demnitatea şi onoarea Ordinului.
(2) La primirea sesizãrii Cancelaria Ordinelor va convoca Consiliul de Onoare şi va invita persoana învinuitã, reuniunea urmând a avea loc în cel mult 45 de zile de la data primirii sesizãrii.
(3) În cazul în care persoana învinuitã nu se prezintã la termenul fixat de Cancelaria Ordinelor, Consiliul de Onoare o convoacã la alt termen, dar nu mai mare de 15 zile de la prima convocare, iar în cazul neprezentãrii şi a doua oarã, cazul va fi judecat în lipsã.
(4) Consiliul de Onoare adoptã hotãrâri în prezenţa majoritãţii membrilor sãi.
(5) Consiliul de Onoare delibereazã şi decide, dupã cercetarea cazului, însã nu mai târziu de 60 de zile de la prima reuniune.
ART. 7
(1) Consiliul de Onoare adoptã hotãrâri cu votul majoritãţii membrilor sãi. Votul este secret.
(2) Hotãrârea Consiliului de Onoare motivatã se comunicã Cancelariei Ordinelor, cu propunerea de retragere a decoraţiei sau de respingere a sesizãrii, dupã caz.
ART. 8
Cancelaria Ordinelor ia act de hotãrârea Consiliului de Onoare şi înainteazã Preşedintelui României spre aprobare decretul privind retragerea Ordinului sau a Medaliei Virtutea Maritimã.
ART. 9
(1) Dupã publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a decretului de retragere a Ordinului sau a Medaliei Virtutea Maritimã, Cancelaria Ordinelor va solicita persoanei cãreia i s-a retras decoraţia sã înapoieze însemnul împreunã cu brevetul respectiv, solicitând pentru aceasta, dacã este cazul, şi sprijinul organelor de ordine publicã.
(2) Cancelaria Ordinelor va comunica în scris membrilor Consiliului de Onoare radierea din evidenţã a persoanei cãreia i s-a retras decoraţia.
ART. 10
(1) Instituţiile de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã vor asigura spaţiul de lucru necesar reuniunilor de lucru ale Consiliului de Onoare, prin rotaţie, la un interval de 5 ani.
(2) Cheltuielile fãcute pentru deplasare, cazare, diurnã şi altele asemenea, necesare pentru desfãşurarea reuniunilor de lucru ale Consiliului de Onoare, vor fi suportate de instituţia care asigurã spaţiul de lucru la momentul reuniunii.
(3) Cancelaria Ordinelor va ţine, într-un dosar special, procesele-verbale pentru constituirea Consiliului de Onoare, realegerea membrilor acestuia, sesizãrile primite, convocãrile trimise, materialele şedinţelor şi hotãrârile luate în cadrul fiecãrei reuniuni.
ART. 11
(1) La reuniunile de lucru ale Consiliului de Onoare poate participa fãrã drept de vot, în calitate de şef al tuturor ordinelor, Preşedintele României.
(2) La reuniunile de lucru ale Consiliului de Onoare participã fãrã drept de vot cancelarul ordinelor sau altã persoanã desemnatã de acesta.
(3) Lucrãrile de secretariat ale Consiliului de Onoare se asigurã de Cancelaria Ordinelor.
ART. 12
Dispoziţiile prezentului regulament se completeazã cu prevederile <>Legii nr. 29/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
__________